میخواهیم بدانیم دفاع از امور شرعی و انسانی و حساس بودن در مقابل آن، از صفات حمیده است یا رذیله؛ اگر انسان در مقابل تجاوز به جان و مال و نوامیس و اعتقادات دینیاش حالت تدافعی داشته باشد خوب است، یا سکوت اختیار نماید و عکس العملی از خود نشان ندهد؟ در علم اخلاق کدام یک از این دو فرد مورد ستایشند؟ در فرهنگ دین، صفت غیرت، از صفات حمیده به شمار میآید یا از صفات رذیله؟ یکی از پرسشهای مهمی که برای بسیاری از جوانان متدیّن معاصر، مطرح است، این است که آیا میتوان در جامعهی دینی، اعمال خلاف شرع و رفتار غیر دینی را که از جانب برخی، عالمانه و عامدانه صورت میگیرد مشاهده نمود و در عین حال سکوت اختیار کرد؟ علامه (ره) با توجه به برخی از روایات در این زمینه میفرمایند: غیرت یکی از اخلاق حمیده و ملکات فاضله است و آن عبارت است از: دگرگونی حالت انسان از حالت عادی و اعتدال، به طوری که انسان را برای دفاع و انتقام از کسی که به یکی از مقدساتش اعم از: دین، ناموس و یا جاه و امثال آن تجاوز کرده، از جای خود میکَند و این صفت غریزی، صفتی است که هیچ انسانی به طور کلی از آن بیبهره نیست. هر فردی را فرض کنیم که از غیرت بیبهره باشد، باز در بعضی از موارد، غیرت را از خود بروز میدهد؛ پس غیرت یکی از امور فطری است و اسلام هم دینی است که براساس فطرت تشریع شد. امور فطری را دین تعدیل کرده و آن مقداری که در حیات بشر لازم و ضروری است معتبر و واجب میسازد.[1] سکوت و بیتفاوتی در مقابل اهانت به مقدسات دینی با فرهنگ دین سازگار نیست؛ چون در تعالیم دین و متون روایی بر حفظ موازین شرع، بسیار تأکید شده است. از پیامبر اکرم(ص) روایت شده که فرمودند: سوگند به ذات پاک خداوند که چند نفر وارد بهشت نمیشوند، از جمله دیوّث (کسی که در ناموسداری و عفت بیتفاوت باشد) و بیغیرت.[2] حضرت علی(ع) در روایتی میفرمایند: آیا حیا نمیکنید و غیرت نمیورزید که زنهای شما به بازارها میروند و با جوانان نیرومند و خوش هیکل روبهرو میشوند؟![3] در حقیقت روحیهی دینی با غیرت پیوند خورده و بیغیرتی، مساوی با ضعف اعتقادات دینی یا بیدینی است. ترویج شخصی بودن احکام دین و محدودیت آن در زندگی شخصی و عدم ارتباط تعالیم و قوانین مذهبی با امور اجتماعی، زمینهسازی آزادی به معنای بیبند و باری جوانان، ترک بیان واقعیات دین به بهانهی آماده نبودن زمینهی مساعد برای آن و رهایی دختران و پسران نوجوان و جوان در معابر عمومی، همه برای از بین بردن حساسیت دینی و گرفتن غیرت مذهبی ملتی است که برای حاکمیت دین و بقای آن از جان و مال خود گذشته و خون پاکترین و مخلصترین جوانان را در آن راه اعطا نموده است. پی نوشتها: [1]. المیزان، ج 4، ص 432. [2]. بحار الانوار، ج 79، ص 116. [3]. محجه البیضاء، ج 3، ص 104. منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه(بهار 1381)
غیرت در دین، ممدوح است یا مذموم؟
میخواهیم بدانیم دفاع از امور شرعی و انسانی و حساس بودن در مقابل آن، از صفات حمیده است یا رذیله؛ اگر انسان در مقابل تجاوز به جان و مال و نوامیس و اعتقادات دینیاش حالت تدافعی داشته باشد خوب است، یا سکوت اختیار نماید و عکس العملی از خود نشان ندهد؟ در علم اخلاق کدام یک از این دو فرد مورد ستایشند؟ در فرهنگ دین، صفت غیرت، از صفات حمیده به شمار میآید یا از صفات رذیله؟
یکی از پرسشهای مهمی که برای بسیاری از جوانان متدیّن معاصر، مطرح است، این است که آیا میتوان در جامعهی دینی، اعمال خلاف شرع و رفتار غیر دینی را که از جانب برخی، عالمانه و عامدانه صورت میگیرد مشاهده نمود و در عین حال سکوت اختیار کرد؟
علامه (ره) با توجه به برخی از روایات در این زمینه میفرمایند:
غیرت یکی از اخلاق حمیده و ملکات فاضله است و آن عبارت است از: دگرگونی حالت انسان از حالت عادی و اعتدال، به طوری که انسان را برای دفاع و انتقام از کسی که به یکی از مقدساتش اعم از: دین، ناموس و یا جاه و امثال آن تجاوز کرده، از جای خود میکَند و این صفت غریزی، صفتی است که هیچ انسانی به طور کلی از آن بیبهره نیست. هر فردی را فرض کنیم که از غیرت بیبهره باشد، باز در بعضی از موارد، غیرت را از خود بروز میدهد؛ پس غیرت یکی از امور فطری است و اسلام هم دینی است که براساس فطرت تشریع شد. امور فطری را دین تعدیل کرده و آن مقداری که در حیات بشر لازم و ضروری است معتبر و واجب میسازد.[1]
سکوت و بیتفاوتی در مقابل اهانت به مقدسات دینی با فرهنگ دین سازگار نیست؛ چون در تعالیم دین و متون روایی بر حفظ موازین شرع، بسیار تأکید شده است.
از پیامبر اکرم(ص) روایت شده که فرمودند:
سوگند به ذات پاک خداوند که چند نفر وارد بهشت نمیشوند، از جمله دیوّث (کسی که در ناموسداری و عفت بیتفاوت باشد) و بیغیرت.[2]
حضرت علی(ع) در روایتی میفرمایند:
آیا حیا نمیکنید و غیرت نمیورزید که زنهای شما به بازارها میروند و با جوانان نیرومند و خوش هیکل روبهرو میشوند؟![3]
در حقیقت روحیهی دینی با غیرت پیوند خورده و بیغیرتی، مساوی با ضعف اعتقادات دینی یا بیدینی است. ترویج شخصی بودن احکام دین و محدودیت آن در زندگی شخصی و عدم ارتباط تعالیم و قوانین مذهبی با امور اجتماعی، زمینهسازی آزادی به معنای بیبند و باری جوانان، ترک بیان واقعیات دین به بهانهی آماده نبودن زمینهی مساعد برای آن و رهایی دختران و پسران نوجوان و جوان در معابر عمومی، همه برای از بین بردن حساسیت دینی و گرفتن غیرت مذهبی ملتی است که برای حاکمیت دین و بقای آن از جان و مال خود گذشته و خون پاکترین و مخلصترین جوانان را در آن راه اعطا نموده است.
پی نوشتها:
[1]. المیزان، ج 4، ص 432.
[2]. بحار الانوار، ج 79، ص 116.
[3]. محجه البیضاء، ج 3، ص 104.
منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه(بهار 1381)
- [آیت الله مکارم شیرازی] طنز و نقد مذموم، از طنز و نقد و مزاح ممدوح، با چه معیاری جدا می شود؟
- [سایر] آیا در روایات، سکوت ممدوح است؟
- [سایر] غیرت چیست؟ آیا می توان از آموزه های دینی غیرت را به دست آورد؟
- [سایر] ما شیعیان نسبت به روش \"قیاس\" که اهل تسنّن و خصوصاً حنفیان دارند اعتراض داریم، و در روایات هم آمده، اوّلین کسی که قیاس کرد ابلیس بود که گفت: \" خلقتنی من نار و خلقته من طین\". امّا آیا آنچه در استنباط های فقهی و اجتهادهای مجتهدین خود ما انجام می شود هم نوعی قیاس (در پاره ای موارد) نیست؟ و اگر قیاس چند معنا دارد، کدام قسم از قیاس مجاز و ممدوح است و کدام قسم آن مذموم و باطل؟
- [سایر] مرز بین بددلی و غیرت چیست؟ چگونه باید فهمید که عکس العمل انسان مربوط به بددلی است یا غیرت؟
- [سایر] مقصود از دنیای مذموم چیست؟
- [سایر] چرا غیرت ورزیدن زن به کفر می انجامد؟
- [سایر] غیرت مرد برای همسر تا چه حدّ باید باشد؟
- [سایر] راجع به غیرت توضیح کلی بدهید.
- [سایر] غیرت ورزیدن زن چه اشکالی دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زیاد اشامیدن اب و اشامیدن ان بعد از غذای چرب و در شب به حال ایستاده مذموم است و نیز اشامیدن اب با دست چپ و همچنین از جای شکسته کوزه و جایی که دسته ان است مذموم می باشد
- [آیت الله سیستانی] زیاد آشامیدن آب ، و آشامیدن آن بعد از غذای چرب ، و در شب به حال ایستاده مذموم شمرده شده است ، و نیز آشامیدن آب با دست چپ ، و همچنین از جای شکسته کوزه و جائی که دسته آن است مذموم شمرده شده است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] ابراء ذمّه میت از دَین صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چند چیز در غذا خوردن مذموم است: اوّل: در حال سیری غذا خوردن. دوم: پر خوردن و در حدیثی وارد شده که خداوند عالم بیشتر از هر چیز از شکم پر بدش میآید. سوم: نگاهکردن به صورت دیگران در موقع غذا خوردن. چهارم: خوردن غذای داغ. پنجم: فوت کردن چیزی که میخورد یا میآشامد. ششم: بعد از گذاشتن نان در سفره، منتظر چیز دیگر شدن. هفتم: خوردن با دست چپ مگر در مورد انگور و انار که با دست چپ خوردن آنها مذموم نیست. هشتم: غذا خوردن با دو انگشت. نهم: پاره کردن نان با کارد. دهم: گذاشتن نان زیر ظرف غذا. یازدهم: پاک کردن گوشتی که به استخوان چسبیده به طوری که چیزی در آن نماند. دوازدهم: بیپوست خوردن میوههایی که با پوست خورده میشود. سیزدهم: دور انداختن میوه پیش از آن که کاملاً آن را بخورد، البتّه اگر مقدار قابل توجّهی از میوه باقی مانده باشد اسراف است و حرام. آداب آشامیدن
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی که بدهکار است و زراعتی نیز دارد فوت کند و ورثه پیش از آن که زکات زراعت واجب شود دین او را از اموال دیگری بدهند، هرکدام از ورثه سهمش به اندازه زکات برسد باید زکات را بدهد اما اگر دین او را قبل از واجب شدن زکات نپردازند، چنانچه مال میت فقط به اندازه دین است زکات واجب نمی شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود یا حکم ضروری دین یعنیحکمی را که مسلمانان جز دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز وروزه را انکار کند در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتدّ میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آداب آشامیدن چند چیز است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب بسم اللّه و بعد از آن الحمد للّه بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب حضرت ابی عبداللّه (ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. چیزهائی که در آشامیدن مذموم است