چرا در امر فحشا، زن بیش از مردمورد سرزنش قرار می‌گیرد؟
یکی از پرسش‌هایی که مطرح است این است که در امر فحشا، با این که زن و مرد به صورت مساوی شریک هستند، ولی زن بیش‌تر مورد سرزنش و نکوهش قرار می‌گیرد؛ چرا؟ برخی این اشکال را تقویت نموده و می‌گویند اگر مرد قوی‌تر است، پس او باید بیش‌تر در مقام کنترل خود برآید و اگر زن و مرد مرتکب عمل زشتی شده‌اند، مرد لایق سرزنش بیش‌تری است تا زن. این اشکال، قبل از این که به اصل دین بازگردد و ناشی از شناخت و معرفت به تعالیم دین باشد، از عادت‌ها و سنن غلط در جوامع دینی سرچشمه می‌گیرد. هرگز در متون دینی نیامده است که در ارتکاب اعمال خلاف دین، جنس زن باید بیش‌تر از مرد مورد مذمّت واقع شود. در این گونه اعمال که جامعه‌ی انسانی را تهدید و ارکان نظام اجتماعی را متزلزل می‌کند، اسلام برای زن و مرد، مجازات مساوی در نظر گرفته است و این که در برخی از موارد، عرف مردم، در یک عمل خاص، گناه فردی را شدیدتر از دیگری می‌بیند، ناشی از جای‌گزینی سنت‌های قومی و قبیله‌ای به جای سنت‌های دینی است. باید تلاش نمود نخست، سنن غلط را از بین برد و سپس با خرافه‌زدایی، زمینه‌ای را برای اجرای تعالیم واقعی دین فراهم نمود. پس پاسخ این پرسش این است که چنین چیزی در اسلام وجود ندارد که زن بیش از مرد مورد سرزنش واقع شود؛ البته تفکر اعراب جاهلیت قبل از اسلام همین بوده است و برخی از مفسران در تعلیل زنده به گور کردن دختران در میان برخی از اقوام عرب، وجود همین اندیشه را دخیل می‌دانند. نظر صاحب تفسیر المیزان نیز همین است. ایشان ضمن بحثی طولانی درباره‌ی هویت زن در اسلام، می‌فرمایند: از بقایای خرافات اعراب جاهلی بعد از اسلام این است که اگر زن و مرد مرتکب عمل زشت زنا گردند، ننگ در دامن زن تا ابد می‌ماند؛ هر چند هم توبه کرده باشد، ولی دامن مرد ننگین نمی‌شود هر چند که توبه هم نکرده باشد. باید دانست که اسلام این عمل نکوهیده را هم برای زن ننگ می‌داند و هم برای مرد، و هر دو را مستحق عذاب و عقوبت می‌داند.[1] پس اگر تفکری باطل و فرهنگی ناصواب در میان گروهی از مردم جامعه‌ی اسلامی، رایج باشد، نباید آن را به نام دین تمام کرد. مقررات اجتماعی اسلام بسیار دقیق‌تر از آن چیزی است که برخی بخواهند به آسانی بر آن خدشه وارد نمایند. برخی از مقرراتِ شرعِ مقدسِ اسلام درباره‌ی زن و مرد، متفاوت است؛ اما این تفاوت‌ها روی حکمت‌های خاصی است که اندیشه و عقل بشری به سختی می‌تواند به سرّ و حکمت آن پی ببرد. در فرهنگ اسلام، ملاک ارزش انسان، قرب الهی و عفت و پاک‌دامنی است و هر آن کس که به این ملاک‌ها نزدیک شود، گرامی است و آن که از تعالیم الهی سرپیچی نماید، در میان مسلمین ارزشی ندارد، چه مرد باشد و چه زن؛ پس جنسیت، معیار ارزش و ضد ارزش بودن نیست، بلکه تقوا و خدا ترسی، میزان و معیار است. پی نوشت: 1. المیزان، ج 2. ص 275 به بعد. منبع: جوانان و پرسش‌های اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ علمیه(بهار 1381)
عنوان سوال:

چرا در امر فحشا، زن بیش از مردمورد سرزنش قرار می‌گیرد؟


پاسخ:

یکی از پرسش‌هایی که مطرح است این است که در امر فحشا، با این که زن و مرد به صورت مساوی شریک هستند، ولی زن بیش‌تر مورد سرزنش و نکوهش قرار می‌گیرد؛ چرا؟
برخی این اشکال را تقویت نموده و می‌گویند اگر مرد قوی‌تر است، پس او باید بیش‌تر در مقام کنترل خود برآید و اگر زن و مرد مرتکب عمل زشتی شده‌اند، مرد لایق سرزنش بیش‌تری است تا زن.
این اشکال، قبل از این که به اصل دین بازگردد و ناشی از شناخت و معرفت به تعالیم دین باشد، از عادت‌ها و سنن غلط در جوامع دینی سرچشمه می‌گیرد.
هرگز در متون دینی نیامده است که در ارتکاب اعمال خلاف دین، جنس زن باید بیش‌تر از مرد مورد مذمّت واقع شود. در این گونه اعمال که جامعه‌ی انسانی را تهدید و ارکان نظام اجتماعی را متزلزل می‌کند، اسلام برای زن و مرد، مجازات مساوی در نظر گرفته است و این که در برخی از موارد، عرف مردم، در یک عمل خاص، گناه فردی را شدیدتر از دیگری می‌بیند، ناشی از جای‌گزینی سنت‌های قومی و قبیله‌ای به جای سنت‌های دینی است. باید تلاش نمود نخست، سنن غلط را از بین برد و سپس با خرافه‌زدایی، زمینه‌ای را برای اجرای تعالیم واقعی دین فراهم نمود. پس پاسخ این پرسش این است که چنین چیزی در اسلام وجود ندارد که زن بیش از مرد مورد سرزنش واقع شود؛ البته تفکر اعراب جاهلیت قبل از اسلام همین بوده است و برخی از مفسران در تعلیل زنده به گور کردن دختران در میان برخی از اقوام عرب، وجود همین اندیشه را دخیل می‌دانند. نظر صاحب تفسیر المیزان نیز همین است. ایشان ضمن بحثی طولانی درباره‌ی هویت زن در اسلام، می‌فرمایند:
از بقایای خرافات اعراب جاهلی بعد از اسلام این است که اگر زن و مرد مرتکب عمل زشت زنا گردند، ننگ در دامن زن تا ابد می‌ماند؛ هر چند هم توبه کرده باشد، ولی دامن مرد ننگین نمی‌شود هر چند که توبه هم نکرده باشد. باید دانست که اسلام این عمل نکوهیده را هم برای زن ننگ می‌داند و هم برای مرد، و هر دو را مستحق عذاب و عقوبت می‌داند.[1]
پس اگر تفکری باطل و فرهنگی ناصواب در میان گروهی از مردم جامعه‌ی اسلامی، رایج باشد، نباید آن را به نام دین تمام کرد. مقررات اجتماعی اسلام بسیار دقیق‌تر از آن چیزی است که برخی بخواهند به آسانی بر آن خدشه وارد نمایند. برخی از مقرراتِ شرعِ مقدسِ اسلام درباره‌ی زن و مرد، متفاوت است؛ اما این تفاوت‌ها روی حکمت‌های خاصی است که اندیشه و عقل بشری به سختی می‌تواند به سرّ و حکمت آن پی ببرد. در فرهنگ اسلام، ملاک ارزش انسان، قرب الهی و عفت و پاک‌دامنی است و هر آن کس که به این ملاک‌ها نزدیک شود، گرامی است و آن که از تعالیم الهی سرپیچی نماید، در میان مسلمین ارزشی ندارد، چه مرد باشد و چه زن؛ پس جنسیت، معیار ارزش و ضد ارزش بودن نیست، بلکه تقوا و خدا ترسی، میزان و معیار است.
پی نوشت:
1. المیزان، ج 2. ص 275 به بعد.
منبع: جوانان و پرسش‌های اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ علمیه(بهار 1381)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین