نیت به معنای انگیزه و آگاهی و توجه به هدف است. بنابراین نیت روح عبادت است چنان که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند: (لا عمل الا بنیة)(1) (هیچ عملی نیست [یعنی دارای ارزش نیست‌] مگر اینکه به واسطه نیت باشد). همه اعمال و کردار آدمی، تنها در صورتی ارزش دارد که مبتنی بر نیت باشد زیرا رفتار آدمی بر دو قسم است: یک. برخی رفتارشان مبتنی بر عادت صرف است یعنی، انسان بدون اینکه بداند چه می‌کند و بدون توجه به آن عملی را انجام دهد، مثل نمازهای بسیاری از ما که ابتداء تا انتهای نماز را بدون توجه به آن انجام می‌دهیم. چنین عملی ارزش ندارد، زیرا اگر چه در ظاهر با نیت انجام شده است، اما در واقع عمل بدون نیت یعنی، بدون انگیزه و آگاهی و هدف و توجه به مضمون و مقصد و مقصود آن است. دو. برخی رفتار و کردارشان با توجه و آگاهی بدان عمل است که از آن به عمل با نیت تعبیر می‌شود. چنین عملی دارای ارزش است، زیرا از روی توجه است نه صرف عادت. توضیح این نکته ضروری است که نیتی ارزش دارد که مبتنی بر اخلاص باشد، یعنی، انگیزه انسان فقط خدا و نزدیکی به او باشد،(2) حال که چنین است، روشن می‌شود که در قیامت به ظاهر، رفتار و کردار آدمیان نگاه نمی‌شود بلکه به باطن و حقیقت و انگیزه درونی بنده توجه می‌شود و سنگینی و سبکی اعمال به میزان توجه و اخلاص ما بر می‌گردد. از طرف دیگر رابطه نیت با وجودانسان و کمالات او امری قراردادی نیست بلکه نیت خالص، حاصل معرفت و باورهای صحیح و محکم انسانها است، هر قدر یقین نسبت به خداوند متعال و حاضر و ناظر بودن او و باور مرگ و معاد و مسؤولیت‌های اخروی درجان آدمی ریشه‌دارتر شود نیت او هم خالص‌تر شده و در نتیجه به کمال و قرب الهی نزدیک‌تر خواهد شد. البته نیت در کنار اعمال صالح است که انسان را به مراتب عالی می‌رساند و در قالب مثال، می‌توان نیت را به ضریب اعمال تشبیه کرد و نمودار تکامل و رشد انسان را می‌توان بدین گونه ترسیم نمود: معرفت---- عقیده---- عمل صالح و خالص---- معرفت بالاتر---- عقیده قوی‌تر---- عمل خالص‌تر---- با این توضیح رابطه نیت با آگاهی، باور و عمل روشن‌تر شده و معلوم می‌شود که نیت خالص چه نقشی در سعادت جاودانه انسان دارد. پس عمل به تنهایی که از روی حرف عادت باشد، ارزشی ندارد. از طرفی نیت بدون عمل نیز بی معنا است بلکه نیت خالص به همراه عمل صالح است که در قیامت به سنجش الهی در می‌آید. پی‌نوشت‌ (1) اصول کافی، ج 1، ص 70. (2) مطهری، مرتضی، تعلیم و تربیت در اسلام، ص 196- 193.
نیت به معنای انگیزه و آگاهی و توجه به هدف است. بنابراین نیت روح عبادت است چنان که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند: (لا عمل الا بنیة)(1) (هیچ عملی نیست [یعنی دارای ارزش نیست] مگر اینکه به واسطه نیت باشد). همه اعمال و کردار آدمی، تنها در صورتی ارزش دارد که مبتنی بر نیت باشد زیرا رفتار آدمی بر دو قسم است:
یک. برخی رفتارشان مبتنی بر عادت صرف است یعنی، انسان بدون اینکه بداند چه میکند و بدون توجه به آن عملی را انجام دهد، مثل نمازهای بسیاری از ما که ابتداء تا انتهای نماز را بدون توجه به آن انجام میدهیم. چنین عملی ارزش ندارد، زیرا اگر چه در ظاهر با نیت انجام شده است، اما در واقع عمل بدون نیت یعنی، بدون انگیزه و آگاهی و هدف و توجه به مضمون و مقصد و مقصود آن است.
دو. برخی رفتار و کردارشان با توجه و آگاهی بدان عمل است که از آن به عمل با نیت تعبیر میشود. چنین عملی دارای ارزش است، زیرا از روی توجه است نه صرف عادت.
توضیح این نکته ضروری است که نیتی ارزش دارد که مبتنی بر اخلاص باشد، یعنی، انگیزه انسان فقط خدا و نزدیکی به او باشد،(2) حال که چنین است، روشن میشود که در قیامت به ظاهر، رفتار و کردار آدمیان نگاه نمیشود بلکه به باطن و حقیقت و انگیزه درونی بنده توجه میشود و سنگینی و سبکی اعمال به میزان توجه و اخلاص ما بر میگردد. از طرف دیگر رابطه نیت با وجودانسان و کمالات او امری قراردادی نیست بلکه نیت خالص، حاصل معرفت و باورهای صحیح و محکم انسانها است، هر قدر یقین نسبت به خداوند متعال و حاضر و ناظر بودن او و باور مرگ و معاد و مسؤولیتهای اخروی درجان آدمی ریشهدارتر شود نیت او هم خالصتر شده و در نتیجه به کمال و قرب الهی نزدیکتر خواهد شد.
البته نیت در کنار اعمال صالح است که انسان را به مراتب عالی میرساند و در قالب مثال، میتوان نیت را به ضریب اعمال تشبیه کرد و نمودار تکامل و رشد انسان را میتوان بدین گونه ترسیم نمود:
معرفت---- عقیده---- عمل صالح و خالص---- معرفت بالاتر---- عقیده قویتر---- عمل خالصتر----
با این توضیح رابطه نیت با آگاهی، باور و عمل روشنتر شده و معلوم میشود که نیت خالص چه نقشی در سعادت جاودانه انسان دارد. پس عمل به تنهایی که از روی حرف عادت باشد، ارزشی ندارد. از طرفی نیت بدون عمل نیز بی معنا است بلکه نیت خالص به همراه عمل صالح است که در قیامت به سنجش الهی در میآید.
پینوشت
(1) اصول کافی، ج 1، ص 70.
(2) مطهری، مرتضی، تعلیم و تربیت در اسلام، ص 196- 193.
- [سایر] آیا نظام اعتقادی اسلام در سنجش عقلانی قرار میگیرد؟
- [سایر] مگر در قیامت به اعمال جزا داده نمیشود که امام زمان در این جهان از ظالمان انتقام میگیرد؟
- [سایر] شاخصها و ملاکهای سنجش پیشرفت چیست؟ چرا مقام معظم رهبری این شاخصها را ملاک پیشرفت معرفی کردهاند؟این شاخصها چگونه باعث پیشرفت ملت شدهاند؟ تأثیر این شاخصها در پیشرفت ملت چیست؟
- [سایر] آیا در قیامت یا در برزخ اعمال خوب و بد انسان، یکدیگر را خنثی میکنند؟
- [سایر] سنگین ترین عملی که روز قیامت در ترازوی اعمال گذاشته می شود چیست؟
- [سایر] با توجه به اینکه معصومین(ع) در روز قیامت شفاعت میکنند و با ذکر این مطلب که ممکن است قیامت هر فرد بستگی به اعمال خود، تا 50 هزار سال طول بکشد؛ آیا معصومان(ع) در طول این مدت برای شفاعت مردم در صحنه قیامت معطل نمیشوند؟ و این معطلی سبب آزار ایشان در طول این مدت نیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا در عمره مفرده یک نیّت از اول تا آخر برای انجام اعمال عمره کفایت می کند یا برای هر عملی باید جداگانه نیّت کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان هنگام اعمال واجب (مثلاً نماز واجب) نیّت کرد که ثواب آن را به کسی اهدا کنیم، یا این کار فقط در مورد اعمال مستحب وارد است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر حاجی اعمال حج، مثلاً طواف نساء را به مانند دیگر اعمال حج که حاجیان با راهنمایی روحانی کاروان انجام میدهند به جا آورد، ولی نیّت طواف نساء نکند، آیا طوافش صحیح است؟
- [سایر] آیا این حدیث که در قیامت اوّل به نماز مینگرند، در صورتی که مقبول واقع شد به بقیه اعمال رسیدگی میکنند، با آیه "فمن یعمل مثقال ذره خیر یره" تناقض ندارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر قضای روزه چند رمضان بر او واجب باشد و در نیّت معیّن نکند، روزهای را که میگیرد قضای کدام رمضان است، قضای سال اوّل حساب میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر قضای روزه چند رمضان بر او واجب باشد، و در نیت معین نکند روزهای را که میگیرد قضای کدام ماه رمضان است، قضای سال آخری حساب نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر قضای روزه چند رمضان بر او واجب باشد و در نیّت معیّن نکند روزهای را که میگیرد قضای کدام رمضان است، قضای سال اوّل حساب میشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر قضای روزهی چند رمضان بر او واجب باشد و در نیت معین نکند روزهای را که میگیرد قضای کدام رمضان است، قضای سال اوّل حساب میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قضای چند روز از ماه رمضان بر او واجب باشد، لازم نیست در نیّت تعیین کند که قضای کدام روز را میگیرد؛ ولی چنانچه برخی از آنها قضای رمضان سال قبل باشد و برخی قضای رمضانهای پیش از آن، برای آن که قضای رمضان سال آخر حساب شود، باید آن را در نیّت تعیین کند و چنانچه در نیّت تعیین نکند که روزهای که میگیرد از کدام رمضان است، از رمضان آخر محسوب نمیشود. بنابراین چنانچه برخی از روزههای قضا تا رسیدن رمضان سال بعد باقی بماند و آنها را به جا نیاورد، باید کفّاره تأخیر قضای رمضان را بپردازد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر قضای روزه چند ماه رمضان بر او واجب باشد و در نیت معیّن نکند، روزهای را که میگیرد قضای کدام ماه رمضان است، قضای سال آخر حساب نمیشود، بلکه از سالهای قبل حساب میشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر قضای روزه چند ماه رمضان بر او واجب باشد و در نیّت معیّن نکند روزهای را که میگیرد قضای کدام ماه رمضان است ، قضای آخرین سال حساب نمیشود که کفاره تأخیر از او ساقط شود .
- [آیت الله بروجردی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند، ولی باید در تمام وضو متوجه باشد که وضو میگیرد، به طوری که اگر از او بپرسند چه میکنی؟بگوید:وضو میگیرم.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نصیحت تأثیر ندارد، واجب است با احتمال تأثیر امر و نهی الزامی کند، و اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار و تهدید بر مخالفت، لازم است لکن باید از دروغ و معصیت دیگر احتراز شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر می داند که نصیحت تأثیر ندارد ، واجب است با احتمال تأثیر امر ونهی الزامی کند ، اگر تأثیر نمی کند مگر با تشدید در گفتار وتهدید بر مخالفت ، لازم است لکن باید از دروغ ومعصیت دیگر احتراز شود .