برای بررسی تفاوتهای دو قطعنامه 1929 (1) و 2231 (2) در موضوع موشکی مناسب است ابتدا به عبارتهای انگلیسی هر دو توجه شود تا مقایسه آسانتر و کارشناسیتر باشد: 1929: iran shall not undertake any activity related to ballistic missiles capable of delivering unclear weapons, including launches using ballistic missile technology,.... 2231: irans is called upon not to undertake any activity related to ballistic missile designed to be capable of delivering unclear weapons, including launches such ballistic missile technology.... تشابه: * عبارتهایی که در دو متن بالا زیر آن خط کشیده شده مبین آن است که بخش اعظم نص مفاد قطعنامهی 1929 در قطعنامهی 2231 تکرار شده است. تفاوت: * وجود فعل shall در قطعنامهی 1929 و claa upon در قطعنامهی 2231 (توضیحات در بند 9) * عدم وجود قید برای موشکهای بالستیک قادر به حمل سلاحهای هستهای در قطعنامهی 1929 و وجود صفت designed برای این موشکها در قطعنامهی 2231 (توضیحات در بند 10) * عدم وجود مهلت زمانی برای پایان بخشیدن به ممنوعیت فعالیت موشکی و منوط شدن خاتمهی این ممنوعیت به حل مسئلهی PMD در قطعنامه 1929 و وجود مهلت زمانی حداقل 8 سال برای رفع این ممنوعیت و یا گزارش مبسوط آژانس دربارهی باقی ماندن همهی مواد هستهای در ایران به صورت صلحآمیز در فعالیتهای هستهای در قطعنامهی 2231. پینوشتها: 1- بند نهم از قطعنامهی 1929 تصریح میکند: (شورای امنیت تصمیم میگیرد که ایران نباید هیچ یک از فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک که قادر به حمل سلاحهای هستهای باشد، از جمله پرتاب با فناوری موشک بالستیک انجام داده و کشورها باید همهی اقدامات ضروری به منظور جلوگیری از انتقال فناوری یا کمکهای فنی به ایران دربارهی چنین فعالیتهایی را انجام دهند.) 2- بند سوم از پیوست دوم قطعنامهی 2231 تصریح میکند: (از ایران خواسته میشود تا هیچ فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک طراحی شده با قابلیت حمل تسلیحات هستهای از جمله شلیک هر گونه موشک با استفاده از چنین فناوریهای مربوط به موشکهای بالستیک را تا زمان گذشت 8 سال از روز پذیرش برجام و یا تا زمانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی ارائه کند که (جمعبندی مبسوط) را تأیید کند، بسته به این که کدام یک زودتر اتفاق بیفتاد، انجام ندهد.)
تفاوت مفاد قطعنامههای 1929 و 2231 در موضوع موشکی چیست؟
برای بررسی تفاوتهای دو قطعنامه 1929 (1) و 2231 (2) در موضوع موشکی مناسب است ابتدا به عبارتهای انگلیسی هر دو توجه شود تا مقایسه آسانتر و کارشناسیتر باشد:
1929: iran shall not undertake any activity related to ballistic missiles capable of delivering unclear weapons, including launches using ballistic missile technology,....
2231: irans is called upon not to undertake any activity related to ballistic missile designed to be capable of delivering unclear weapons, including launches such ballistic missile technology....
تشابه:
* عبارتهایی که در دو متن بالا زیر آن خط کشیده شده مبین آن است که بخش اعظم نص مفاد قطعنامهی 1929 در قطعنامهی 2231 تکرار شده است.
تفاوت:
* وجود فعل shall در قطعنامهی 1929 و claa upon در قطعنامهی 2231 (توضیحات در بند 9)
* عدم وجود قید برای موشکهای بالستیک قادر به حمل سلاحهای هستهای در قطعنامهی 1929 و وجود صفت designed برای این موشکها در قطعنامهی 2231 (توضیحات در بند 10)
* عدم وجود مهلت زمانی برای پایان بخشیدن به ممنوعیت فعالیت موشکی و منوط شدن خاتمهی این ممنوعیت به حل مسئلهی PMD در قطعنامه 1929 و وجود مهلت زمانی حداقل 8 سال برای رفع این ممنوعیت و یا گزارش مبسوط آژانس دربارهی باقی ماندن همهی مواد هستهای در ایران به صورت صلحآمیز در فعالیتهای هستهای در قطعنامهی 2231.
پینوشتها:
1- بند نهم از قطعنامهی 1929 تصریح میکند: (شورای امنیت تصمیم میگیرد که ایران نباید هیچ یک از فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک که قادر به حمل سلاحهای هستهای باشد، از جمله پرتاب با فناوری موشک بالستیک انجام داده و کشورها باید همهی اقدامات ضروری به منظور جلوگیری از انتقال فناوری یا کمکهای فنی به ایران دربارهی چنین فعالیتهایی را انجام دهند.)
2- بند سوم از پیوست دوم قطعنامهی 2231 تصریح میکند: (از ایران خواسته میشود تا هیچ فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک طراحی شده با قابلیت حمل تسلیحات هستهای از جمله شلیک هر گونه موشک با استفاده از چنین فناوریهای مربوط به موشکهای بالستیک را تا زمان گذشت 8 سال از روز پذیرش برجام و یا تا زمانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی ارائه کند که (جمعبندی مبسوط) را تأیید کند، بسته به این که کدام یک زودتر اتفاق بیفتاد، انجام ندهد.)
- [سایر] آیا وجود واژهی designed در قطعنامهی 2231 دامنهی اختیارات شورای امنیت در موضوع موشکی ایران را نسبت به قطعنامهی 1929 کمتر کرده است؟
- [سایر] آیا اجرای همهی مفاد قطعنامهی 2231 برای ایران لازمالاجرا است؟
- [سایر] آیا ایران میتواند برخی از مفاد قطعنامهی 2231 را اجرا نکرده و از آن سرپیچی نماید؟
- [سایر] دامنه و ابعاد دسترسی آژانس به حیطهی نظامی ایران بر مبنای مفاد قطعنامهی 2231 چگونه است؟
- [سایر] آیا معنا و مفهوم دو واژهی shall که در قطعنامهی 1929 آمده و واژهی call upon که در قطعنامهی 2231 آمده است، با هم متفاوت است؟
- [سایر] بر اساس قطعنامه 1929، چنانچه ایران از مفاد این قطعنامه پیروی نکرده و آن را جرا نکند، چه پیامدی متوجه ایران خواهد شد؟
- [سایر] سلام آیا واقعا برنامه دفاعی و موشکی ایران برای دنیا ناامنی ایجاد می کند آیا سایر ابر قدرتها چنین برنامه دفاعی موشکی ندارند آیا موشک های ایران نقض کننده معاهدات بین الملللی است یا همه اش بهانه است؟
- [سایر] آیا آزمایش موشکی ایران خلاف برجام است؟ نظر مسئولان در اینباره چیست؟
- [سایر] با صدور قطعنامهی 2231 تحریمهای موشکهای بالستیک از بین رفته است؟
- [سایر] آیا بیانیهی گروه 1+5 که منضم به قطعنامهی 2231 است، بخشی از قطعنامه است؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان قسم بخورد که کار واجب یا مستحبی را انجام دهد، و یا معصیت یا مکروهی را ترک کند، باید به مفاد قسم عمل کند و مخالفت آن کفاره دارد.
- [امام خمینی] اگر به واسطه قراینی ظن حاصل شد که شخص متصدی که به لباس اهل علم است مؤسسه را از طرف دولت جائر تصدی نموده است لازم است که به مفاد مسأله 2801 با آنها عمل شود یا آن که برائت او ثابت شود.
- [آیت الله اردبیلی] در مُقَرّ له (کسی که به نفع او اقرار شده است) اهلیت شرط نیست، ولی شرعا باید بتواند آنچه را به نفع او اقرار شده دارا شود و نیز در صحّت اقرار، تصدیق مُقَرّ له شرط نیست، ولی اگر مفاد اقرار را تکذیب کند، اقرار مزبور در حق او بی اثر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غالباً بعد از بیرون آمدن منی بدن سست می شود، ولی این موضوع جزء شرایط قطعی و نشانه ها نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه در صورتی که منشا شک این باشد که ایا موضوع نجس باقی است یا نه نجس است
- [آیت الله اردبیلی] اگر چای اعلا را با چای ارزان قیمت مخلوط کند و به عنوان چای اعلا بفروشد، چنانچه مشتری هنگام معامله آگاهی به این موضوع نداشته باشد، وقتی که متوجه شد میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در وقف انشاء معنای وقف لازم است ولی لازم نیست معنای وقف را به زبان بیاورد یا به عربی بخواند، بلکه اگر مفاد وقف را به صیغه فارسی بخواند یا به وسیلهای همچون نوشتن یا کار دیگری وقف را انشاء کند کفایت میکند، در وقف قبول کردن کسی که برای او وقف شده یا ولیّ یا وکیل او شرط نیست، همچنانکه اگر وقف بر افراد مخصوصی نباشد، بلکه مثل مسجد و مدرسه برای عموم وقف کند یا مثلاً بر فقراء یا سادات وقف نماید، قبول کردن کسی لازم نیست، بنابراین اگر - مثلاً - بگوید خانه خود را وقف کردم، وقف (با شرایطی که گفته خواهد شد) صحیح خواهد بود.
- [آیت الله بهجت] اگر زمین مزارعه بدون آب باشد و امکان جاری کردن آب هم بر آن وجود نداشته باشد، مزارعه باطل است، ولی اگر امکان جاری کردن آب بوده، ولی زارع از موضوع خبر نداشته باشد، در صورتی که تهیه آب و آبیاری زراعت به این صورت برای زارع مستلزم ضرر باشد، میتواند عقد مزارعه را فسخ نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان جنسی را که به کسی بدهد وقیمت ان را معیّن کند وبگوید این جنس را به این قیمت بفروش و هرچه زیادتر فروختی مال خودت باشد ، اگر مفاد این گفتار عرفاً این باشد این باشد که شرط کرده است که زیادی ، مالِ دلاّل باشد یعنی شرط کرده که ان را به او هبه کند زیادی هم مال صاحب مال است ولی باید به شرط خود عمل کند . ونیز اگر بگوید این جنس را به این قیمت به تو فروختم واو بگوید قبول کردم یا به قصد فروختن ، جنس را به او بدهد واو هم به قصد خریدن بگیرد ، هر چه زیادتر از ان قیمت بفروشد مال خود او است ولی اگر بطور جعاله باشد وبه اوبگوید این جنس رااگربه زیادترازآن قیمت فروختنی زیادی مال خودت باشد که در این صورت زیادت مال او است نه مال صاحب مال .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که به عهد خود با شرایط بالا عمل نکند باید کفّاره بدهد و کفاره عهد مانند کفاره نذر است، یعنی سیر کردن شصت فقیر، یا دوماه روزه پی در پی (یعنی سی و یک روز آن را پشت سر هم به جا آورد) یا آزاد کردن یک بنده؛ و در زمان ما که بنده آزاد کردن موضوع ندارد در میان دو چیز دیگر مخیّر است.