اولاً معنای نظام اسلامی آن نیست که تمام افراد جامعه اش عادل باشند ، بلکه نظام اسلامی آن است که قوانین و مدیرانش اسلامی باشند . مسافرت خوب آن است که ماشین سالم و راننده ماهر باشد تا مسافرین را به مقصد برساند ، نه آن که تمام مسافران بی مسئله باشند . هیچ کس در هیچ سفری برای سوار شدن به اتوبوس و قطار و هواپیما ، تک تک مسافران را بررسی نمی کند ، بلکه به سلامتی وسیله و مهارت راننده می اندیشد . در آیه 102 سوره بقره می خوانیم که در زمان حضرت سلیمان علیه السلام ( پیامبر معصومی که حکومتش هدیه ای الهی بود ) ، گروهی به جای پیروی از آن حضرت ، پیرو شیطان بودند : ( واتبعوا ما تتلوا الشیاطین علی ملک سلیمان ) ثانیاً عدالت همه جا به معنای تساوی نیست . پزشک عادل ، پزشکی نیست که به همه بیماران یک نوع دارو بدهد ، معلم عادل ، معلمی نیست که به همه دانش آموزان یک نمره بدهد ، بلکه این تساوی ، کمال بی عدالتی است . مگر سلول چشم با سلول استخوان پا یکسان است ؟ مگر برگ ها ، میوه ها ، کوه ها ، دشت ها ، معدن ها ، جنگل ها ، کرات آسمانی ، کهکشان ها ، رنگ ها ، نژادها و ... یکسانند ؟ ! آری ، تفاوت دو نوع است : گاهی حکیمانه و بر حق است و گاهی تبعیض و ناحق . اختلافات گاهی بر اساس ظلم است که باید با تمام قدرت جلوی آن را گرفت . سرمایه هایی را که با زد و بند ، کم فروشی ، احتکار ، توطئه ، اختلاس ، سرقت ، ربا و امثال آن جمع شده است ، باید از حلقوم متجاوزان بیرون کشید . اما گاهی تفاوت و اختلافی که در اثر کار ، هنر ، تخصص ، مدیریت ، ابتکار و امثال آن پیدا می شود ، چنانچه حقوق واجب الهی آن ( خمس و زکات و ... ) پرداخت شود ، مانعی ندارد . اگر بخواهیم حق ابتکار و هنر و کار و تخصص را نادیده بگیریم ، جامعه راکد می ماند و رشدی ندارد . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
اولاً معنای نظام اسلامی آن نیست که تمام افراد جامعه اش عادل باشند ، بلکه نظام اسلامی آن است که قوانین و مدیرانش اسلامی باشند .
مسافرت خوب آن است که ماشین سالم و راننده ماهر باشد تا مسافرین را به مقصد برساند ، نه آن که تمام مسافران بی مسئله باشند . هیچ کس در هیچ سفری برای سوار شدن به اتوبوس و قطار و هواپیما ، تک تک مسافران را بررسی نمی کند ، بلکه به سلامتی وسیله و مهارت راننده می اندیشد .
در آیه 102 سوره بقره می خوانیم که در زمان حضرت سلیمان علیه السلام ( پیامبر معصومی که حکومتش هدیه ای الهی بود ) ، گروهی به جای پیروی از آن حضرت ، پیرو شیطان بودند : ( واتبعوا ما تتلوا الشیاطین علی ملک سلیمان )
ثانیاً عدالت همه جا به معنای تساوی نیست . پزشک عادل ، پزشکی نیست که به همه بیماران یک نوع دارو بدهد ، معلم عادل ، معلمی نیست که به همه دانش آموزان یک نمره بدهد ، بلکه این تساوی ، کمال بی عدالتی است .
مگر سلول چشم با سلول استخوان پا یکسان است ؟ مگر برگ ها ، میوه ها ، کوه ها ، دشت ها ، معدن ها ، جنگل ها ، کرات آسمانی ، کهکشان ها ، رنگ ها ، نژادها و ... یکسانند ؟ !
آری ، تفاوت دو نوع است : گاهی حکیمانه و بر حق است و گاهی تبعیض و ناحق .
اختلافات گاهی بر اساس ظلم است که باید با تمام قدرت جلوی آن را گرفت . سرمایه هایی را که با زد و بند ، کم فروشی ، احتکار ، توطئه ، اختلاس ، سرقت ، ربا و امثال آن جمع شده است ، باید از حلقوم متجاوزان بیرون کشید . اما گاهی تفاوت و اختلافی که در اثر کار ، هنر ، تخصص ، مدیریت ، ابتکار و امثال آن پیدا می شود ، چنانچه حقوق واجب الهی آن ( خمس و زکات و ... ) پرداخت شود ، مانعی ندارد . اگر بخواهیم حق ابتکار و هنر و کار و تخصص را نادیده بگیریم ، جامعه راکد می ماند و رشدی ندارد .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] اگر در جامعهای فساد و ناهنجاری کمتر باشد، آیا دلیلی بر حاکمیت ارزشهای اسلامی است؟
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] سلام با توجه به اینکه مسئولین نظام اسلامی ممکن است تخلفاتی مرتکب شوند مانند مسئولین نظام غربی پس چه تفاوتی بین نظام اسلامی با نظام غربی است؟
- [سایر] آیا نظام اسلامی یک نظام ایده آل است؟
- [سایر] هندسه نظام اسلامی چگونه است؟
- [سایر] حفظ نظام اسلامی چه ضرورتی دارد؟
- [سایر] با وجود اشکالات فراوان در حکومت، چگونه می توانیم حکومت ایران را اسلامی بدانیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] خصوصیّات یک مراسم عروسی اسلامی در نظام مقدس جمهوری اسلامی را بیان فرمائید؟
- [سایر] «جمهوری اسلامی» را چگونه تفسیر میفرمایید؟ آیا جمهوری در نظام اسلامی، با نظامهای غیر اسلامی تفاوت دارد؟
- [سایر] با توجه به این که مسئله ولایت فقیه و مشروعیت نظام اسلامی یک مسئله انتصابی است و مشروعیت بخشی به نظام و حکومت اسلامی از جانب خداوند است نه مردم، چرا در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی این موضوع به رفراندم
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای از ممالک غیر اسلامی تهیّه شود یا از بازار اسلامی یا سرزمین اسلامی تهیّه شده ولی بدانیم که بدون تحقیق از ممالک غیر اسلامی وارد شده و معلوم نباشد که آن را زنده گرفتهاند یا نه، حرام است، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.
- [آیت الله مظاهری] (اصالة الصحة) اصلی از اصول اسلامی است و معنای آن این است که اگر عملی را از مسلمانی دیدیم که از جهت ظاهر خوب نیست، آن را خوب بدانیم و کار او را به صورت صحیح و خوب توجیه کنیم، حتّی امام صادق(سلاماللهعلیه) فرمودهاند: هفتاد توجیه برای آن بکن تا سوءظن برای تو پیدا نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 31 هرگاه حیوانی به غیر دستور شرعی ذبح شده باشد پاک است، هر چند خوردن گوشت آن حرام می باشد، بنابراین پوست و چرم حیواناتی که از ممالک غیر اسلامی می آورند در صورتی که بدانیم از حیوانات ذبح شده است، پاک است.
- [آیت الله مظاهری] گوشتها، مرغها و ماهیهایی که در بازار مسلمانها موجود است اگر شک کنیم که حلال است یا نه، محکوم به حلّیّت است و اگر بدانیم از بلاد کفر آوردهاند و احتمال بدهیم که بررسی کردهاند نیز محکوم به حلّیّت است، اگر بدانیم بررسی نکردهاند پاک است ولی خوردن آن حرام است، و چنانچه بدانیم ذبح شرعی نشده است علاوه بر اینکه خوردن آن حرام است نجس هم میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسب و کار و تلاش برای زندگی از طریق تجارت و زراعت و صنعت و مانند آن برای کسانی که مخارج همسر و فرزند خود را ندارند واجب است، همچنین برای حفظ نظام و تأمین احتیاجات جامعه اسلامی، و در غیر این صورت، مستحب مؤکد است، مخصوصاً برای کمک به فقرا و یا وسعت بخشیدن به زندگی خانواده.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 48 خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در این زمان که نظام جمهوری اسلامی ایران با کشورهای شرق و غرب و دولت های کفّار حربی , معاهده و پیمان عدم تعرّض و تجاوز بسته است، سرقت و نیرنگ و عدم وفا به تعهّد نسبت به حقوق و اموال کفّار حربی, جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] با پوست سنجاب و خز نماز خواندن بنابر اظهر اشکال ندارد، بعد از اینکه بدانیم به دستور شرع تذکیه شده است؛ ولی احتیاط، اجتناب از سنجاب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله می کنند در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی می تواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله می کنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] جنسی را که در شهری با وزن یاپیمانه معامله می کنند ؛ در آن شهر انسان باید با وزن یاپیمانه بخرد ؛ می تواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله می کنند ، با دیدن خریداری نماید .