ممکن است برخی به جنبه های صوری و ظاهری جهان مدرن نگریسته، آنها را با جنبه های جهان سنّتی مقایسه کنند و در نتیجه بگویند آنچه که مدرنیته را مدرن ساخته، ماشین و ماشینی کردن زندگی و صنعت، و صنعتی کردن جهان و حاکم شدن استانداردهای پیشرفته ی زندگی و دیگر ویژگی های صوری جهان مدرن است، اما جامعه شناس امریکایی پیتربرگر (Peter Berger) سؤال کاملاً بجا و درستی را مطرح ساخته است و آن این که آیا در این صورت ما همان مصریان باستان نخواهیم بود که سوار بر هواپیما (و برخوردار از جلوه های صنعت و فناوری) گشته اند؟ اگر تنها به جنبه های صوری و مادی قضیه توجه کنیم، بدان معناست که تفاوت جامعه ی مدرن با سنّتی صرفاً ابزاری و صنعتی است و نیز مدرن سازی کشورهای توسعه نیافته، تنها از طریق به کارگیری ابزارهای صنعتی و ماشینی صورت می گیرد و هیچ رابطه ای با فرهنگ و روان شناسی آن کشورها ندارد؛ اما مشکلات پیچیده ی اجتماعی و فرهنگی که از ره آورد مدرن سازی، دامنگیر جهان مدرن شده است، بطلان این مطلب را ثابت می کند. در واقع، تفاوت جوامع مدرن با سنّتی، صرفاً مربوط به پیشرفت های صنعتی نظیر هواپیما نیست، بلکه مربوط به اندیشه و فرهنگ انسان هاست.[1] بنابراین، انسان مدرن در جامعه ای زندگی می کند که در بردارنده ی شاخصه های مدرنیسم به صورت جامع می باشد. آنچه که ویژگی های صوری و ابزاری مدرنیته را فراهم ساخت، اندیشه و تفکر آن بود.[2] پی نوشتها: [1]. From Modernism To Postmodernism؛ P.P. 11 - 12. [2] . محمد جواد لاریجانی، نقد دینداری و مدرنیسم (مجموعه مقالات)، ص 137. منبع: پرسمان مدرنیسم و پست مدرنیسم، منصور نصیری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).
ممکن است برخی به جنبه های صوری و ظاهری جهان مدرن نگریسته، آنها را با جنبه های جهان سنّتی مقایسه کنند و در نتیجه بگویند آنچه که مدرنیته را مدرن ساخته، ماشین و ماشینی کردن زندگی و صنعت، و صنعتی کردن جهان و حاکم شدن استانداردهای پیشرفته ی زندگی و دیگر ویژگی های صوری جهان مدرن است، اما جامعه شناس امریکایی پیتربرگر (Peter Berger) سؤال کاملاً بجا و درستی را مطرح ساخته است و آن این که آیا در این صورت ما همان مصریان باستان نخواهیم بود که سوار بر هواپیما (و برخوردار از جلوه های صنعت و فناوری) گشته اند؟
اگر تنها به جنبه های صوری و مادی قضیه توجه کنیم، بدان معناست که تفاوت جامعه ی مدرن با سنّتی صرفاً ابزاری و صنعتی است و نیز مدرن سازی کشورهای توسعه نیافته، تنها از طریق به کارگیری ابزارهای صنعتی و ماشینی صورت می گیرد و هیچ رابطه ای با فرهنگ و روان شناسی آن کشورها ندارد؛ اما مشکلات پیچیده ی اجتماعی و فرهنگی که از ره آورد مدرن سازی، دامنگیر جهان مدرن شده است، بطلان این مطلب را ثابت می کند. در واقع، تفاوت جوامع مدرن با سنّتی، صرفاً مربوط به پیشرفت های صنعتی نظیر هواپیما نیست، بلکه مربوط به اندیشه و فرهنگ انسان هاست.[1] بنابراین، انسان مدرن در جامعه ای زندگی می کند که در بردارنده ی شاخصه های مدرنیسم به صورت جامع می باشد. آنچه که ویژگی های صوری و ابزاری مدرنیته را فراهم ساخت، اندیشه و تفکر آن بود.[2]
پی نوشتها:
[1]. From Modernism To Postmodernism؛ P.P. 11 - 12.
[2] . محمد جواد لاریجانی، نقد دینداری و مدرنیسم (مجموعه مقالات)، ص 137.
منبع: پرسمان مدرنیسم و پست مدرنیسم، منصور نصیری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385).
- [سایر] کاربرد دین در جامعه مدرن چیست؟
- [سایر] کاربرد دین در جامعة مدرن چیست؟
- [سایر] حکومت دینی، در حال گذر از جهان سنتی به جهان مدرن چه جایگاه و نقشی دارد؟
- [سایر] در جامعه فعلی فقه پویا کارآمد است یا سنتی؟
- [سایر] در جامعه فعلی فقه پویا کارآمد است یا سنتی؟
- [سایر] با توجه به اینکه آیات قرآن مربوط به جو حاکم میان اعراب و زمان نزول آیات است... در مورد انطباق آن با جامعه مدرن امروز توضیح دهید؟
- [سایر] آیا در جامعه ی دینی مطابق برداشت سنتی، مردم هیچ نقشی در قوای سه گانه ندارند؟
- [سایر] از منظر و دیدگاه امام خمینی در جامعه فعلی فقه پویا کارآمد است یا سنتی؟
- [سایر] آیا دین شهید بهشتی مدرن بود؟
- [سایر] آیا امام زمان (ع) از سلاح مدرن استفاده می کند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر حکومت صالح و شرعی احیانا مصلحت جامعه را در مهار جمعیّت و تنظیم خانواده تشخیص دهد، تشویق جامعه نسبت به آن با راهنمایی راههای حلال و منع از راههای حرام از قبیل سقط کردن جنین مانعی ندارد، ولی الزام افراد به محدود نمودن نسل جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسب حلال جهت هزینه خود و عیال در صورت نداشتن مال دیگر, واجب است و در صورت داشتن مال دیگر , جهت انجام دادن کارهای خیر; نیز تأمین رفاه بیشتر افراد خانواده و جامعه, مستحب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمان اگر بتواند جامعه و مملکت را در مسیر اجرای احکام اسلام قرار دهد و احکام اسلام را اجرا سازد، باید اقدام کند و واجب است با کسانی که این نیت را دارند، همکاری و تشریک مساعی نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (اَنفال) یعنی اموال عمومی که برای اداره جامعه در اختیار امام معصوم علیهالسلام قرار دارد و در زمان غیبت برای تصرّف در آن بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی (یعنی مجتهد جامع الشرایط) اجازه گرفت.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.