نخستین شخصیتی که عنوان (امام) را برای رهبر و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به کار برد، استاد فرزانه محمدرضا حکیمی بود، که در کتاب (سرود جهش ها) که در سال 1342به رشته ی نگارش کشید، چنین آورد: ... در این روز و روزگار، دیگر این نشان تشیع را بر کسی ندیدیم و این سخن عزیز شیعی (انتم علی احدی الحسنین) را از کسی نشنیدیم، مگر از پیشوای شیعی اندیش معاصر و یادگار پیشینه های شیعه، امام خمینی ... (1) شاعری نیز در سال 1343 در پی تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه چنین سرود: ای ز وطن دور ای مجاهد در بند ای دل اهل وطن به مهر تو پیوند ای از وطن دور ای امام خمینی ای تو علی را یگانه پور همانند سروده ی دیگر این شاعر درباره ی امام راحل چنین است: الا ای امام بحق برگزیده الا ای تو اسلامی را نور دیده زعیما! اماما! از ایران چه پرسی که سجن بزرگیست در خون طپیده کتاب هایی که در نجف اشرف از سال 1348 منتشر شده مانند (حکومت اسلامی یا ولایت فقیه)، (مبارزه با نفس یا جهاد اکبر)، (آوای انقلاب) و ... نیز از قائد بزرگ اسلام به عنوان (امام) نام آورده است و سرانجام کتاب تاریخ نهضت اسلامی ایران که در سال 1356 در لبنان منتشر شده است نیز به نام (بررسی و تحلیلی از نهضت امام خمینی) نامگذاری شده است و در جای جای این کتاب از آن ابرمرد تاریخ با عنوان امام نام برده است. علاوه بر این در ماهنامه ی 15 خرداد (دوره ی اول) که تا سال 1354 در نجف اشرف منتشر می شد نیز با عنوان (امام خمینی) از رهبر کبیر انقلاب اسلامی نام برده است. و بدین گونه روشن می شود که عنوان (امام) برای آن رهبر محبوب ملت سابقه ای دیرینه دارد و به دوران اوج انقلاب اسلامی و پس از پیروزی آن محدود نمی شود. پی نوشت ها: 1. حکیمی، محمدرضا، سرود جهش ها، ص 100، چاپخانه ی طوس، اردیبهشت 1343. منبع: فصل نامه 15 خرداد، شماره 6.
به حضرت آیت الله خمینی(رحمت الله علیه) از چه زمانی لقب «امام» داده شد و نخستین بار چه کسی ایشان را با این لقب خواند؟
نخستین شخصیتی که عنوان (امام) را برای رهبر و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به کار برد، استاد فرزانه محمدرضا حکیمی بود، که در کتاب (سرود جهش ها) که در سال 1342به رشته ی نگارش کشید، چنین آورد:
... در این روز و روزگار، دیگر این نشان تشیع را بر کسی ندیدیم و این سخن عزیز شیعی (انتم علی احدی الحسنین) را از کسی نشنیدیم، مگر از پیشوای شیعی اندیش معاصر و یادگار پیشینه های شیعه، امام خمینی ... (1)
شاعری نیز در سال 1343 در پی تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه چنین سرود:
ای ز وطن دور ای مجاهد در بند
ای دل اهل وطن به مهر تو پیوند
ای از وطن دور ای امام خمینی
ای تو علی را یگانه پور همانند
سروده ی دیگر این شاعر درباره ی امام راحل چنین است:
الا ای امام بحق برگزیده
الا ای تو اسلامی را نور دیده
زعیما! اماما! از ایران چه پرسی
که سجن بزرگیست در خون طپیده
کتاب هایی که در نجف اشرف از سال 1348 منتشر شده مانند (حکومت اسلامی یا ولایت فقیه)، (مبارزه با نفس یا جهاد اکبر)، (آوای انقلاب) و ... نیز از قائد بزرگ اسلام به عنوان (امام) نام آورده است و سرانجام کتاب تاریخ نهضت اسلامی ایران که در سال 1356 در لبنان منتشر شده است نیز به نام (بررسی و تحلیلی از نهضت امام خمینی) نامگذاری شده است و در جای جای این کتاب از آن ابرمرد تاریخ با عنوان امام نام برده است. علاوه بر این در ماهنامه ی 15 خرداد (دوره ی اول) که تا سال 1354 در نجف اشرف منتشر می شد نیز با عنوان (امام خمینی) از رهبر کبیر انقلاب اسلامی نام برده است. و بدین گونه روشن می شود که عنوان (امام) برای آن رهبر محبوب ملت سابقه ای دیرینه دارد و به دوران اوج انقلاب اسلامی و پس از پیروزی آن محدود نمی شود.
پی نوشت ها:
1. حکیمی، محمدرضا، سرود جهش ها، ص 100، چاپخانه ی طوس، اردیبهشت 1343.
منبع: فصل نامه 15 خرداد، شماره 6.
- [سایر] آیا لقب «عالم آل محمد» برای امام رضا (علیه السلام) مستند است یا در قرون اخیر از این لقب استفاده می شود؟
- [سایر] آیا هر معصومی امام است یا هر پیشوای دینی مثل آیت الله خمینی، امام می باشد. آیا حضرت فاطمه (س) امام است یا نه؟
- [سایر] آیا هر معصومی امام است یا هر پیشوای دینی مثل آیت الله خمینی، امام می باشد. آیا حضرت فاطمه (س) امام است یا نه؟
- [سایر] واژه امام برای حضرت ابراهیم و ائمه (علیهم السلام ) و حضرت امام خمینی(رحمت الله علیه) چه تفاوتهائی با هم دارد؟
- [سایر] چرا امام خمینی (ره) که فرمود: نگویید «من»، این «من» شیطان است، خود فرمود: «من دولت تعیین میکنم»؟
- [سایر] امام خمینی (رحمت الله علیه) سیمای حضرت زهرا (سلام الله علیها) را چگونه توصیف می کردند؟
- [سایر] درباره ویژگی های حضرت آیت الله شیخ محمد بهاری همدانی(رحمت الله علیه) توضیحاتی بدهید.
- [سایر] منظور از لقب «مرد بیمار اروپا» چیست؟
- [سایر] این فرمایش حضرت فاطمه (س) که می فرمایند: «امام مانند کعبه است و ...» به چه معناست؟
- [سایر] از دیدگاه امام خمینی(ره) مفهوم « جمهوری اسلامی» به چه معنا و منظوری است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول مانند محمّد واحمد، یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم، بگوید، یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحبّ است صلوات بفرستد.
- [آیت الله اردبیلی] هر گاه انسان اسامی مبارک حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم مانند محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم و احمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ابوالقاسم صلیاللهعلیهوآلهوسلم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله سیستانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم را مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی ، و ابو القاسم بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرستد .
- [آیت الله مظاهری] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، گرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ص) را مانند محمد و احمد؛ یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود؛ اگرچه در نماز باشد؛ مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.