برای تصویب یک قانون، لازم است تا نمایندگان مجلس جوانب مختلف آن را مورد کارشناسی دقیق قرار دهند در مورد قانون منع کشیدن سیگار و قاچاق به حساب آمدن آن نیز باید به نکات زیر توجه نمود: 1. تعداد افراد سیگاری آن قدر زیاد است که منع سیگار، موجب ناراحتی قشر عظیمی از افراد جامعه می گردد و حتی کسانی که سیگاری نیستند به حمایت از پدر، مادر و ... خود برخاسته با دولت مخالفت می نمایند. 2. با آنکه تعداد معتادین به مواد مخدر از تعداد معتادین به سیگار بسیار کمتر است و حساسیت خانواده ها نسبت به آن بیشتر است، هر ساله ده ها نفر برای جلوگیری از قاچاق مواد به شهادت می رسند و میلیاردها تومان صرف عملیات مبارزه می گردد و اگر بخواهیم مبارزه با سیگار را هم مانند آن نمائیم مقدار هزینه عملیات به ده ها میلیارد تومان می رسد که هزینة سنگینی بر دوش ملت خواهد بود. 3. اکنون دولت با واردات توتون و سیگار و فروش آن میلیاردها تومان مالیات می گیرد. امّا در صورت قاچاق شدن آن تمام این مالیات ها و بیشتر از آن به جیب قاچاقچیان خواهد رفت و کنترل مصرف و میزان ارز صادر شده برای آن نیز از دست خارج می شود در حالی که مصرف آن تغییر مختصری پیدا می کند. 4. اگر قانونی تصویب شود و عملاً قابل اجرا نباشد از بُعد جامعه شناسی، دهن کجی و مخالفت با دولت محسوب گشته، باعث سستی اعتبار حاکمیت خواهد شد. 5. نباید این نکته را از نظر دور داشت که همه کارها را به کمک وضع قانون و مجازات نمی توان حل کرد بلکه لازم است فعالیت های فرهنگی گسترده ای را آغاز نمائیم تا میزان تقاضا برای سیگار کاهش یابد. 6. دولت با وضع قوانینی همچون ممنوعیت استفاده از سیگار در اما کن عمومی و ایجاد محدودیت در این زمینه تا حد زیادی در سالم سازی فضای جامعه تاثیر گذار باشد، علاوه بر اینکه با آموزش صحیح افراد جامعه و تبیین مضرات سیگار برای عموم افراد جامعه و ارتقای سطح آگاهی افراد جامعه، بویژه نسل جوان می توان تا حدود زیادی از گرایش افراد به سیگار کاست.
چرا دولت جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از تولید سیگار و ورود آن اقدام قطعی انجام نمی دهد؟
برای تصویب یک قانون، لازم است تا نمایندگان مجلس جوانب مختلف آن را مورد کارشناسی دقیق قرار دهند در مورد قانون منع کشیدن سیگار و قاچاق به حساب آمدن آن نیز باید به نکات زیر توجه نمود:
1. تعداد افراد سیگاری آن قدر زیاد است که منع سیگار، موجب ناراحتی قشر عظیمی از افراد جامعه می گردد و حتی کسانی که سیگاری نیستند به حمایت از پدر، مادر و ... خود برخاسته با دولت مخالفت می نمایند.
2. با آنکه تعداد معتادین به مواد مخدر از تعداد معتادین به سیگار بسیار کمتر است و حساسیت خانواده ها نسبت به آن بیشتر است، هر ساله ده ها نفر برای جلوگیری از قاچاق مواد به شهادت می رسند و میلیاردها تومان صرف عملیات مبارزه می گردد و اگر بخواهیم مبارزه با سیگار را هم مانند آن نمائیم مقدار هزینه عملیات به ده ها میلیارد تومان می رسد که هزینة سنگینی بر دوش ملت خواهد بود.
3. اکنون دولت با واردات توتون و سیگار و فروش آن میلیاردها تومان مالیات می گیرد. امّا در صورت قاچاق شدن آن تمام این مالیات ها و بیشتر از آن به جیب قاچاقچیان خواهد رفت و کنترل مصرف و میزان ارز صادر شده برای آن نیز از دست خارج می شود در حالی که مصرف آن تغییر مختصری پیدا می کند.
4. اگر قانونی تصویب شود و عملاً قابل اجرا نباشد از بُعد جامعه شناسی، دهن کجی و مخالفت با دولت محسوب گشته، باعث سستی اعتبار حاکمیت خواهد شد.
5. نباید این نکته را از نظر دور داشت که همه کارها را به کمک وضع قانون و مجازات نمی توان حل کرد بلکه لازم است فعالیت های فرهنگی گسترده ای را آغاز نمائیم تا میزان تقاضا برای سیگار کاهش یابد.
6. دولت با وضع قوانینی همچون ممنوعیت استفاده از سیگار در اما کن عمومی و ایجاد محدودیت در این زمینه تا حد زیادی در سالم سازی فضای جامعه تاثیر گذار باشد، علاوه بر اینکه با آموزش صحیح افراد جامعه و تبیین مضرات سیگار برای عموم افراد جامعه و ارتقای سطح آگاهی افراد جامعه، بویژه نسل جوان می توان تا حدود زیادی از گرایش افراد به سیگار کاست.
- [سایر] علت اصلی دشمنی دولت آمریکا با ملت ایران و جمهوری اسلامی چیست؟
- [سایر] دیدگاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در مورد نحوه اساس رفتار با ملّت ها و دولت های جهان را بیان دارید:
- [سایر] نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی را از دیدگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بیان کنید.
- [سایر] آیا در جمهوری اسلامی ایران حاکمیت دوگانه شکل گرفته است؟
- [سایر] اصول برتر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چیست؟
- [سایر] مبنای نظارت شورای نگهبان در نظام جمهوری اسلامی ایران چیست؟
- [سایر] سیاست جمهوری اسلامی ایران در مقابل دخالت بیگانگان چیست ؟
- [سایر] جمهوری اسلامی ایران برای مخالفین خود چه حقوقی قایل است؟
- [سایر] شیوه تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چگونه بود؟
- [سایر] آیا در جمهوری اسلامی ایران حاکمیت دوگانه شکل گرفته است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن یا نوشیدن چیزی که برای انسان ضرر مهمّی دارد حرام است، کشیدن سیگار و سایر انواع دخانیّات مخصوصاً مواد مخدّر مطلقاً حرام است؛ خواه به صورت تزریق یا دود کردن یا خوردن و یا به هر طریق دیگری بوده باشد. همچنین تولید، خرید و فروش و هرگونه کمک به انتشار آن حرام است. و بر افراد معتاد به سیگار یا مواد مخدّر واجب است شرعاً برای ترک اعتیاد تلاش کنند.
- [آیت الله سیستانی] صحت جُعاله، اجاره، حواله و دیگر معاملات مشروعی که در بانکهای دولتی در کشورهای اسلامی رایج است، نیازمند به اجازه حاکم شرع است، و بدون اجازه او این معاملات صحیح نیست، و همچنین است معاملات مشروعی که در بانکهای مشترک بین دولت و مردم در کشورهای اسلامی رایج است که نسبت به سهم دولت، صحّت معاملات متوقف بر اجازه حاکم شرع (مرجع) است.
- [آیت الله سبحانی] خوردن یا نوشیدن چیزی که برای انسان ضرر مهمی دارد حرام است، کشیدن سیگار و سایر انواع دخانیات مخصوصاً مواد مخدر مطلقاً حرام است خواه به صورت تزریق یا دود کردن یا خوردن و یا به هر طریق دیگری بوده باشد. و همچنین تولید، خرید و فروش و هر گونه کمک به انتشار آن حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استخراج معادن و گنجها و استفاده از جنگلها و اموال عمومی، باید با اجازه آن باشد.
- [آیت الله مظاهری] استفاده متعارف از جنگلها مانند استفاده از چوبها برای ساختمان شخصی یا تهیه زغال برای مصرف یا هیزم اشکال ندارد مگر آن که دولت اسلامی منع کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مواد غذایی و دارویی و امثال آن، که از کشورهای غیر اسلامی می آورند اگر نجس بودن آنها قطعی نباشد معامله آنها اشکالی ندارد، مثل این که احتمال دهیم شیر و پنیر و روغن را به وسیله دستگاه می گیرند.
- [امام خمینی] جایز نیست برای علما و ائمه جماعت تصدّی مدارس دینیه از طرف دولت جائر و اداره اوقاف چنان دولتی چه حقوق خود و طلاب علوم دینیه را از دولت جائر یا از مردم یا از موقوفات بگیرند اگر چه موقوفه خود مدرسه باشد زیرا دخالت دولت جائر در این امور و امثال آن مقدمه است برای هدم اساس اسلام به دستور مستعمرین که در جمیع دول اسلامی اشباه آن اجرا شد یا در شرف اجراست.
- [آیت الله وحید خراسانی] بانکها بر دو نوعند اسلامی و غیر اسلامی بانکهای اسلامی بر سه قسمند بانکهای شخصی بانکهای دولتی بانکهایی که به شرکت دولت و مردم تاسیس می شود و اظهر این است که معاملات مشروعه با بانکهای دولتی و بانکهایی که به شرکت دولت و مردم تاسیس می شود جایز است ولی احتیاط واجب ان است که یک پنجم فواید حاصله ان را به نیت ما فی الذمه به سادات فقیر بدهد و بقیه از منافع حاصل ان سال می باشد که اگر صرف در موونه ان سال نشود خمس ان را باید بپردازد
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.