جواب نقضی: شرکت کردن بیش از هیجده میلیون نفر از بیست و چند میلیون واجد شرایط، نه تنها عدم استقبال نکردن مردمی به شمار نمیآید، بلکه چنین ارقامی در کشورهای جهان کمنظیر است. جواب حلی: اولا اینکه مردم در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، حضور و نقش بیشتری دارند، به این دلیل است که رئیس جمهور یا نمایندگان مجلس، برای مردم کارهای آبادانی و عمرانی انجام میدهند، اما کارهایی که خبرگان انجام میدهد از این قسم نیست. همچنین جناحها و احزاب گوناگونی، کاندیداهای ریاست جمهوری و مجلس را به صورت فعال همراهی میکنند که گاهی یکدیگر را تخریب میکنند، اما تبلیغات خبرگان و شأن آن به گونهای نیست که افراد همدیگر را خراب کنند. با وجود این، باید سازوکارهایی برای حضور فعال تر جوانان و اقشار مختلف مردم به کار گرفت و اهمیت این انتخاب را برایشان تبیین نمود. ثانیا، افراد کمتری صلاحیت به دست آوردن این مقام و عضویت در مجلس خبرگان را دارند. ازاینرو، رقابت بین خود کاندیداها نیز کمتر میشود. منبع: خبرگان و پرسشهای مبنایی، علی نهاوندی‌، قم، نشر مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، اداره کل پژوهشهای اسلامی رسانه، 1394.
چرا تعداد شرکتکنندگان در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی معمولا بیشتر از مجلس خبرگان است؟
جواب نقضی:
شرکت کردن بیش از هیجده میلیون نفر از بیست و چند میلیون واجد شرایط، نه تنها عدم استقبال نکردن مردمی به شمار نمیآید، بلکه چنین ارقامی در کشورهای جهان کمنظیر است.
جواب حلی:
اولا اینکه مردم در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، حضور و نقش بیشتری دارند، به این دلیل است که رئیس جمهور یا نمایندگان مجلس، برای مردم کارهای آبادانی و عمرانی انجام میدهند، اما کارهایی که خبرگان انجام میدهد از این قسم نیست. همچنین جناحها و احزاب گوناگونی، کاندیداهای ریاست جمهوری و مجلس را به صورت فعال همراهی میکنند که گاهی یکدیگر را تخریب میکنند، اما تبلیغات خبرگان و شأن آن به گونهای نیست که افراد همدیگر را خراب کنند. با وجود این، باید سازوکارهایی برای حضور فعال تر جوانان و اقشار مختلف مردم به کار گرفت و اهمیت این انتخاب را برایشان تبیین نمود.
ثانیا، افراد کمتری صلاحیت به دست آوردن این مقام و عضویت در مجلس خبرگان را دارند. ازاینرو، رقابت بین خود کاندیداها نیز کمتر میشود.
منبع: خبرگان و پرسشهای مبنایی، علی نهاوندی، قم، نشر مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، اداره کل پژوهشهای اسلامی رسانه، 1394.
- [سایر] برخی مطرح می کنند وجود نظارت استصوابی که بر اساس آن شورای نگهبان در هر مرحله از انتخابات با بهانه های عدم التزام عملی با اسلام و ... اقدام به رد صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری، مجلس و یا خبرگان رهبری
- [سایر] با توجه به اینکه شورای نگهبان را رهبر انتخاب میکند و شورای نگهبان صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری را تأیید میکنند و آنها هم مجلس خبرگان را که مجلس خبرگان رهبر را. گویا که رهبر میتواند با انتخاب افراد خاص برای شورای نگهبان و آنها هم انتخاب افراد خاص برای کاندیدا شدن در خبرگان زمینه پایداری حکومت خود را فراهم کند و نوعی دیکتاتوری ایجاد کند، آیا چنین است؟
- [سایر] نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی چگونه است؟
- [سایر] نظر مقام معظم رهبری دربارهی موضعگیریهای مختلف در خصوص انتخابات مجلس خبرگان ؟
- [سایر] جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی و اهمّیّت انتخابات آن با سایر انتخاباتها چیست؟
- [سایر] در کدام شرایط اعتبارنامه منتخب انتخابات مجلس شورای اسلامی تایید نمیشود و انتخابات ابطال میشود ؟
- [سایر] جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ، اهمیّت آن و اهمّیّت انتخابات آن نسبت به سایر انتخاباتهای دیگر چیست؟
- [سایر] جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ، اهمیّت آن و اهمّیّت انتخابات آن نسبت به سایر انتخاباتهای دیگر چیست؟
- [سایر] چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی مجلس خبرگان چیست؟ وجود این مجلس چه ضرورت و اهمیتی دارد؟