چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟
چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟ نصب رهبر و زمامدار جامعه اسلامی، به دو گونه ممکن است: یک. نصب خاص‌ آن عبارت است از انتخاب یک شخص معیّن برای مقام یا سمتی؛ چنان که پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) هر یک در زمان خود از طرف خداوند متعال برای مقام امامت، ولایت و رهبری جامعه اسلامی، نصب شده‌اند. برخی از این بزرگواران نیز در زمان حکومت خود، اشخاص معینی را برای اداره بعضی از شهرها یا ایالت‌ها منصوب می‌کردند؛ مثلاً مالک اشتر از سوی امام علی(ع) به فرمانداری مصر نصب شد. در چنین بخش‌هایی، ضرورت وجود تشکیلاتی مانند مجلس خبرگان منتفی است؛ زیرا نصب امام در مورد یک شخص خاص است و دیگر تصور رهبری‌ها و اعمال ولایت‌های متعدد، وجود ندارد. دو. نصب عام‌ در آن به جای تعیین فرد، به ذکر اوصاف ، شرایط و صلاحیت‌ها تکیه می‌شود (مانند عدالت، فقاهت و...). بر اساس آن هر کس که دارای چنان صلاحیت‌هایی باشد، منصوب خواهد بود. در نتیجه برای شناسایی فرد صاحب صلاحیت، نیاز به کارشناسان و خبرگان پدید می‌آید. و چون در زمان غیبت، نصب ولی فقیه به صورت نصب عام است، وجود خبرگان برای تشخیص او لازم است؛ اما در زمان ظهور و بسط ید معصومین(ع)، فقهای عادل و سیاستمدار (مانند مالک اشتر و امثال او) به نصب خاصی از سوی امام معصوم تأیین می‌شدند؛ از همین رو نیازی به وجود خبرگان نبود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 85/500015)
عنوان سوال:

چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟


پاسخ:

چرا در زمان معصومین(ع) مجلس خبرگان وجود نداشت؟ فلسفه وجودی خبرگان چیست؟

نصب رهبر و زمامدار جامعه اسلامی، به دو گونه ممکن است:
یک. نصب خاص‌
آن عبارت است از انتخاب یک شخص معیّن برای مقام یا سمتی؛ چنان که پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) هر یک در زمان خود از طرف خداوند متعال برای مقام امامت، ولایت و رهبری جامعه اسلامی، نصب شده‌اند. برخی از این بزرگواران نیز در زمان حکومت خود، اشخاص معینی را برای اداره بعضی از شهرها یا ایالت‌ها منصوب می‌کردند؛ مثلاً مالک اشتر از سوی امام علی(ع) به فرمانداری مصر نصب شد.
در چنین بخش‌هایی، ضرورت وجود تشکیلاتی مانند مجلس خبرگان منتفی است؛ زیرا نصب امام در مورد یک شخص خاص است و دیگر تصور رهبری‌ها و اعمال ولایت‌های متعدد، وجود ندارد. دو. نصب عام‌
در آن به جای تعیین فرد، به ذکر اوصاف ، شرایط و صلاحیت‌ها تکیه می‌شود (مانند عدالت، فقاهت و...). بر اساس آن هر کس که دارای چنان صلاحیت‌هایی باشد، منصوب خواهد بود. در نتیجه برای شناسایی فرد صاحب صلاحیت، نیاز به کارشناسان و خبرگان پدید می‌آید. و چون در زمان غیبت، نصب ولی فقیه به صورت نصب عام است، وجود خبرگان برای تشخیص او لازم است؛ اما در زمان ظهور و بسط ید معصومین(ع)، فقهای عادل و سیاستمدار (مانند مالک اشتر و امثال او) به نصب خاصی از سوی امام معصوم تأیین می‌شدند؛ از همین رو نیازی به وجود خبرگان نبود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 85/500015)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین