حکومت تنها بر اساس فقه نیست، بله، آنچه که مورد نیاز روزانهٔ مردم در مرحلهٔ قانونشناسی، ‌اجرا و قضا میباشد را، فقه جوابگو است. اما پایگاه و پشتیبان آن، فلسفه، کلام، تفسیر و اخلاق است یعنی ‌بحثهای خداشناسی، جهانشناسی و انسانشناسی که فقه دربارهٔ روابط بین آنها فتوا میدهد را باید ‌در حکمتِ به معنای اعم و کلام هموار کرد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم آمده که نظام ‌جمهوری اسلامی بر پایهٔ (لا إله إلاّ الله) استوار است. بر پایهٔ این بینش دانسته میشود که انسان (حیّ ‌متأله) است و در فقه برای افعالِ او فتوا صادر میشود و معلوم است که فقه اسلامی با آن خاستگاه وسیع، ‌جوابگوی نیازهای حیات فردی و اجتماعی انسان خواهد بود. بر پایهٔ این تفکر، اسلامی کردن دانشگاهها ‌صرفاً به چند نماز جماعت و برپایی مراسم مذهبی نیست، این برنامهها جاهای دیگر هم هست. عمده آن ‌است که متون درسی آموزشهای عالی، اسلامی شود. به اینکه مثلاً در زمینشناسی گفته شود این زمین ‌را کی ایجاد کرده و چگونه؟ چنین زمینشناسیای میشود تفسیر بسیاری از آیات و روایات و همچنین ‌هواشناسی و ... پس باید اوّل نگاه (هو الأوّل و الآخر)(1) داشت و آنگاه به سراغ مباحث بعدی رفت. ‌آنچه هم اکنون در متون درسی مشهود است همان یک سیر افقی است که در علوم وجود دارد و جاری ‌است؛ در اسرار خلقت و حیات وحش هم همین است. این مقدار به تنهایی مایه اسلامی شدن علوم ‌نمیشود. قرآن هنگام طرح مسایل علمی (از کجا) و (از کی) را بیان میکند و همه چیز را به حقتعالی ربط ‌میدهد. اگر این نگاه در متون درسی دانشگاهها وارد شود آنگاه میتوان دانشگاهها را اسلامی کرد.‌ ‌ ‌(1) سورهٔ حدید، آیهٔ 3.‌ مأخذ: (فصلنامه حکومت اسلامی، شماره 21، ص 65)‌
حکومتی که بر اساس فقه اداره شود قادر بر ادارهٔ جامعه نیست و فضای حقوق بشر را تنگ میکند.
حکومت تنها بر اساس فقه نیست، بله، آنچه که مورد نیاز روزانهٔ مردم در مرحلهٔ قانونشناسی، اجرا و قضا میباشد را، فقه جوابگو است. اما پایگاه و پشتیبان آن، فلسفه، کلام، تفسیر و اخلاق است یعنی بحثهای خداشناسی، جهانشناسی و انسانشناسی که فقه دربارهٔ روابط بین آنها فتوا میدهد را باید در حکمتِ به معنای اعم و کلام هموار کرد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم آمده که نظام جمهوری اسلامی بر پایهٔ (لا إله إلاّ الله) استوار است. بر پایهٔ این بینش دانسته میشود که انسان (حیّ متأله) است و در فقه برای افعالِ او فتوا صادر میشود و معلوم است که فقه اسلامی با آن خاستگاه وسیع، جوابگوی نیازهای حیات فردی و اجتماعی انسان خواهد بود. بر پایهٔ این تفکر، اسلامی کردن دانشگاهها صرفاً به چند نماز جماعت و برپایی مراسم مذهبی نیست، این برنامهها جاهای دیگر هم هست. عمده آن است که متون درسی آموزشهای عالی، اسلامی شود. به اینکه مثلاً در زمینشناسی گفته شود این زمین را کی ایجاد کرده و چگونه؟ چنین زمینشناسیای میشود تفسیر بسیاری از آیات و روایات و همچنین هواشناسی و ... پس باید اوّل نگاه (هو الأوّل و الآخر)(1) داشت و آنگاه به سراغ مباحث بعدی رفت. آنچه هم اکنون در متون درسی مشهود است همان یک سیر افقی است که در علوم وجود دارد و جاری است؛ در اسرار خلقت و حیات وحش هم همین است. این مقدار به تنهایی مایه اسلامی شدن علوم نمیشود. قرآن هنگام طرح مسایل علمی (از کجا) و (از کی) را بیان میکند و همه چیز را به حقتعالی ربط میدهد. اگر این نگاه در متون درسی دانشگاهها وارد شود آنگاه میتوان دانشگاهها را اسلامی کرد.
(1) سورهٔ حدید، آیهٔ 3.
مأخذ: (فصلنامه حکومت اسلامی، شماره 21، ص 65)
- [سایر] در جامعه امروز نظر اسلام در مورد حقوق بشر چیست؟
- [سایر] در جامعه امروز نظر اسلام در مورد حقوق بشر چیست؟
- [سایر] آیا پای بندی به اصول دموکراتیک تنها راه رعایت حقوق بشر است؟
- [سایر] شبهه: با توجه به فلسفی بودن خاستگاه قوانین بشر در جهان و فرادینی بودن آن، نمیتوان با فقه سنتی، حقوق بشر دینی، اسلامی و سنتی به وجود آورد.
- [سایر] شبهه: با توجه به فلسفی بودن خاستگاه قوانین بشر در جهان و فرادینی بودن آن، نمیتوان با فقه سنتی، حقوق بشر دینی، اسلامی و سنتی به وجود آورد.
- [سایر] اداره حکومت، نیازمند «مدیریت علمی» است آیا «مدیریت فقهی» که بر اساس فقه است، میتواند کشور را اداره کند؟
- [سایر] آیا با توجه به اینکه موضوع فقه افعال مکلفین است، میتوان دم از اداره کردن جامعه با فقه مرسوم زد؟ شما نیز به شیوه فقه مرسوم خارج مطرح میکنید. آیا اگر موضوع فقه جامعه قرار گیرد؛ یعنی به نحو کلی بحث شود بهتر نتیجه نمیگیریم؟ فقه اقتصاد اسلامی موضوعش چیست؟
- [سایر] در قرن بیست و یکم چند کشور اروپایی پادشاهی اداره می شوند؟ آیا با ادعاهای حقوق بشر و آزادی انسانی در سایه تفکرات انسان گرایانه آنان در تناقض نیست؟
- [سایر] استاد محترم حضرت آیت الله هادوی تهرانی با نظر به ضرورت تولید نرم افزارهای اداره حکومت اسلامی و عنایت به این امر که تولید این نرم افزارها بلاشک از مسیر اجتهاد در ابواب فقه حکومتی می گذرد، نوشتار حاضر چکیده مجموعه سوالات پیشینی است جهت نیل به مدلی برای تحصیل اجتهاد، با نظر به دست یابی به شبکه ای از مجتهدین که از توانمندی های لازم جهت تولید نرم افزارهای حکومتی برخوردار باشند. آیا درست است که تولید نرم افزارهای اداره حکومت اسلامی (سیاست، اقتصاد، ارتباطات، تعلیم و تربیت، ...)، که نیازمند اجتهاد در ابواب فقه حکومتی است، مشروط به اجتهاد مصطلح فعلی که ناظر بر فقه فردی است باشد، با آن که این دو رشته، حداقل از نظر موضوع متباین اند و آیا در حال حاضر ، دانش فقه، نیازمند توسعه ابواب و گستره موضوعات آن است؟ آیا صحیح است که هر نرم افزاری که بناست درون تمدن شیعی تولید شود باید مبتنی بر سنت معرفتی شیعه باشد که یکی از اصیل ترین آنها فقه جواهری است. و به دنبال آن متولی تولید نرم افزارهای اداره حکومت اسلامی، دقیقا، باید مجتهدین باشند؟ آیا لازم نیست که معنای حقیقی واژه (مجتهد) به معنایی وسیع تر از لفظ رایج و مصطلح کنونی آن بازتعریف شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسانیکه در یک اداره دولتی کار میکنند مثل اینکه در آموزش و پرورش معلم هستند یا در اداره دیگری کارمند هستند و دولت از حقوق ماهیانه شان حدود ده درصد کم کرده و پس انداز میکند و بعد از اتمام خدمتشان (مثلاً 30 یا 40 سال بعد) همه پس انداز شده را به آنها یکجا میدهد آیا بر آنها خمس تعلّق میگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] افرادی که در ادارات دولتی یا مؤسّسات خصوصی کار میکنند و معمولاً اداره، مقداری از حقوق آنان را پسانداز میکند تا هنگام بازنشستگی به تدریج به آنان پرداخت نماید، پس از بازنشستگی هر مقدار که در هر سال به آنان بدهند، جزء درآمد آن سال حساب میشود و لازم نیست خُمس آن را فورا پرداخت نمایند.
- [امام خمینی] جایز نیست برای علما و ائمه جماعت تصدّی مدارس دینیه از طرف دولت جائر و اداره اوقاف چنان دولتی چه حقوق خود و طلاب علوم دینیه را از دولت جائر یا از مردم یا از موقوفات بگیرند اگر چه موقوفه خود مدرسه باشد زیرا دخالت دولت جائر در این امور و امثال آن مقدمه است برای هدم اساس اسلام به دستور مستعمرین که در جمیع دول اسلامی اشباه آن اجرا شد یا در شرف اجراست.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر متوقّف به برخورد عملی با افراد و ایجاد محدودیت بر آنها و یا اتلاف مال و یا تعرّض به جان و آبروی آنها باشد، امر به معروف و نهی از منکر باید با اجازه مجتهد آگاه و جامع شرایط انجام گیرد و در صورتی که جامعه بر اساس قانون شرع و یا قانونی که مخالف شرع نیست اداره گردد، برخورد عملی با گناهکار باید با حکم دادگاه صالح انجام پذیرد، بلکه آمر به معروف و ناهی از منکر باید به گونهای عمل کند که ظاهر و باطن این عمل موجب توهین به اسلام و یا هرج و مرج و خودسری نگردد.
- [آیت الله اردبیلی] بر اساس احکام اسلام، باید به آبادی دنیا و رفاه خانواده و جامعه، کمال توجّه را داشت و با دیدگاهی اُخروی و عادلانه و نیز با تدبیر و آگاهی از احکام معاملات، به تجارت و زراعت و کسب حسنات دنیا و رشد اقتصادی و وسعت در رزق و معاش رسید. در روایت آمده است که تجارت موجب توانگری و فزونی عقل وعزت است(1) و نیز آن کسی که به جهت بینیازی از مردم و تأمین خانواده و نیکی به همسایگان به طلب دنیا رود، در روز قیامت چهرهای چون ماه درخشنده خواهد داشت(2) و نیز در روایات، بازرگانان و کسبه به آموختن فقه و پرهیز از ربا و راستگویی و مدارا امر شدهاند (3).