احکام و دستورات دین اسلام در دو حوزه قابل اجرا است. برخی از آنها در محدوده اعمال فردی و برخی دیگر در حوزه مسائل اجتماعی است. اسلام برای تحقق بخشیدن به حیات اجتماعی خود، نیاز به وجود و استقرار مناسکی دارد که توسط آن بتواند قدرت اجتماعی برای خود پدید آورد. این مناسک در عین این‌که در تقرب انسان به خداوند اثر گذار هستند، دارای بعدی اجتماعی بوده که به وسیله آن قدرت اجتماعی و اتحاد میان مسلمانان را بیشتر کرده و هم این‌که می‌توانند اثر تبلیغی در مقابل غیر مسلمانان داشته باشند. از مناسکی که برای پی‌ریزی این هدف قرار داده شده، نماز جماعت است. نماز جماعت با این‌که یک مسئله عبادی بسیار مهم و تأثیر گذار است، هدف‌های اجتماعی نیز در درون خود نهاده است و آن احیا و نشان دادن روح جمعی در اسلام و همچنین ایجاد تبلیغ برای دیگران در قدرت اجتماعی اسلام است. اسلام با برپایی نماز جماعت در پی آن است که میان مسلمانان اتحادی را به وجود آورد و روح جمعی را در میان آنها بپروراند. علاوه بر این، حکمت‌هایی در روایات برای نماز جماعت ذکر شده‌اند که در پاسخ تفصیلی بدان‌ها اشاره شده است.
احکام و دستورات دین اسلام در دو حوزه قابل اجرا است. برخی از آنها در محدوده اعمال فردی و برخی دیگر در حوزه مسائل اجتماعی است. اسلام برای تحقق بخشیدن به حیات اجتماعی خود، نیاز به وجود و استقرار مناسکی دارد که توسط آن بتواند قدرت اجتماعی برای خود پدید آورد.
این مناسک در عین اینکه در تقرب انسان به خداوند اثر گذار هستند، دارای بعدی اجتماعی بوده که به وسیله آن قدرت اجتماعی و اتحاد میان مسلمانان را بیشتر کرده و هم اینکه میتوانند اثر تبلیغی در مقابل غیر مسلمانان داشته باشند.
از مناسکی که برای پیریزی این هدف قرار داده شده، نماز جماعت است. نماز جماعت با اینکه یک مسئله عبادی بسیار مهم و تأثیر گذار است، هدفهای اجتماعی نیز در درون خود نهاده است و آن احیا و نشان دادن روح جمعی در اسلام و همچنین ایجاد تبلیغ برای دیگران در قدرت اجتماعی اسلام است. اسلام با برپایی نماز جماعت در پی آن است که میان مسلمانان اتحادی را به وجود آورد و روح جمعی را در میان آنها بپروراند. علاوه بر این، حکمتهایی در روایات برای نماز جماعت ذکر شدهاند که در پاسخ تفصیلی بدانها اشاره شده است.
- [سایر] ورزش برای کودکان از چه سنی تأکید شده است؟
- [سایر] جشن عروسی مطلوب از دیدگاه اسلام چیست و بر چه نکاتی در آن تأکید میکند؟
- [سایر] اسلام برای واگذاری مدیریّت ها به افراد، چه اصلی را مورد تأکید قرار داده است؟
- [سایر] چرا به توحید که شاخصه ی مثبت و مشترک قبل از اسلام و بعد اسلام در ایران بوده است تاکید نمی شود ؟
- [سایر] جهاد در اسلام تأکید شده است ،آیا طلاب و روحانیون در مورد جبهه و جنگ فعالیتی داشته اند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا عدم ازدواج فامیلی در اسلام تأکید شده و آیا ائمه(ع) در ازدواج فامیلی اجبار داشتند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا عدم ازدواج فامیلی در اسلام تأکید شده و آیا ائمه(ع) در ازدواج فامیلی اجبار داشتند؟
- [سایر] چرا باید نماز را به عربی بخوانیم؟ علاوه بر جواب :جماعت بودن مسلمانان و سنت ییامبر
- [سایر] دلیل تأکید بر نماز اوّل وقت چیست؟ آیا بهتر نیست هرگاه وقت داشتیم نماز بخوانیم؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که خود را عادل نمیداند، اگر او را با اصرار برای امامت جماعت در جلوی صفوف نمازگزاران قرار دهند، چه کند تا نماز خودش و دیگران به طور صحیح برگزار شود؟
- [آیت الله سبحانی] اجازه پدر و مادر برای اعتکاف فرزندان شرط نیست، مگر این که عمل آنان مایه رنجش آنان و برخلاف خوشرفتاری با پدر و مادر باشد که اسلام بر آن تأکید فراوان دارد.
- [آیت الله بروجردی] در جایی که عدّهای مشغول نماز جماعتند، یا نماز آنان تازه تمام شده و صفها به هم نخورده است، اگر انسان بخواهد فُرادی، یا با جماعت دیگری که بر پا میشود نماز بخواند با شش شرط اذان و اقامه از او ساقط میشود:اوّل:آن که نماز جماعت در مسجد باشد و اگر در مسجد نباشد ساقط شدن اذان و اقامه اشکال دارد.دوم:آن که برای آن نماز اذان و اقامه گفته باشند.سوم:آن که نماز جماعت باطل نباشد.چهارم:آن که نماز او و نماز جماعت در یک مکان باشد، پس اگر نماز جماعت داخل مسجد باشد و او بخواهد در بام مسجد نماز بخواند، مستحب است اذان و اقامه بگوید.پنجم:آن که نماز او و نماز جماعت هر دو ادا باشد.ششم:آن که وقت نماز او و نماز جماعت مشترک باشد، مثلاً هر دو نماز ظهر، یا هر دو نماز عصر بخوانند، یا نمازی که به جماعت خوانده میشود، نماز ظهر باشد و او نمازِ عصر بخواند، یا او نماز ظهر بخواند و نماز جماعت نماز عصر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در جائی که عدّه ای مشغول نماز جماعتند یا نماز آنان تازه تمام شده و صفها بهم نخورده است اگر انسان بخواهد فرادی یا با جماعت دیگری که برپا می شود نماز بخواند با پنج شرط اذان و اقامه از او ساقط می شود: 1 برای نماز جماعت اوّل اذان و اقامه گفته باشند. 2 آن نماز جماعت باطل نباشد. 3 نماز او و نماز جماعت در یک مکان باشد پس اگر نماز جماعت داخل مسجد باشد و بخواهد در بام مسجد نماز بخواند مستحب است اذان و اقامه بگوید. 4 نماز او و نماز جماعت هردو اداء باشد. 5 وقت نماز او و نماز جماعت مشترک باشد مثلاً هردو نماز ظهر یا هردو نماز عصر بخوانند یا نمازی که به جماعت خوانده می شود نماز ظهر باشد و او نماز عصر بخواند یا او نماز ظهر بخواند و نماز جماعت نماز عصر باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب روزانه اذان و اقامه بگویند و برای مرد سفارش بیشتری شده و در نماز مغرب و صبح تأکید بیشتری دارد و احتیاط استحبابی در آن است که اقامه در نمازها ترک نشود و برای نمازهای دیگر واجب یا مستحب مشروع نیست؛ ولی پیش از نمازهای واجب غیر روزانه مثل نماز آیات در صورتی که با جماعت بخوانند مستحب است سه مرتبه بگویند: (الصلاة).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شهرهای مکه و مدینه و نجف (یا کوفه) و کربلا، تأکید بسیار شده که قصد اقامه ده روز کنند و نماز را تمام بخوانند، ولی تا قصد اقامه نکرده، ظاهراً مانند سایر شهرها باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر برای خواندن نماز به جایی برود که در آن نماز جماعت بر پاست ولی با آنها نماز نخواند و یا آن که ببیند جماعت تمام شده ولی صفها به هم نخورده و جمعیّت متفرّق نشده است، چه نماز خود را فرادی بخواند و چه به جماعت، بنابراحتیاط واجب با وجود سه شرط ذیل نباید برای نماز خود اذان و اقامه بگوید: اوّل: آن که برای آن نماز، اذان و اقامه گفته باشند. دوم: آن که نماز جماعت باطل نباشد. سوم: آن که نماز او و نماز جماعت در یک مکان باشند، پس اگر نماز جماعت داخل مسجد باشد و او بخواهد بر بام مسجد نماز بخواند، مستحب است اذان و اقامه بگوید.
- [آیت الله مظاهری] اگر موقعی که مشغول نماز واجب یا مستحب است جماعت برپا شود، چنانچه اطمینان ندارد که اگر نماز را تمام کند به جماعت برسد، مستحب است نماز را رها کند و مشغول نماز جماعت شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر موقعی که مشغول نماز مستحبی است جماعت بر پا شود ، چنانچه اطمینان ندارد که اگر نماز را تمام کند به جماعت میرسد ، مستحب است نماز را رها کند ومشغول نماز جماعت شود هر چند برای درک رکعت اول باشد .
- [آیت الله مظاهری] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز جماعت بخواند ، از وسواس راحت می شود ، باید نماز را با جماعت بخواند .