شرح حدیث: هر عمل نیک و صالحی ممکن است آفتهایی داشته باشد که نتیجه و ثمره ی آن را نابود می کند. (ریا) آفت بزرگ عبادتها و اعمال صالح است. آنچه عبادت را از این آفت مصون می سازد، (اخلاص) است. اخلاص یعنی خالص سازی نیّت از هر چه غیر خدایی است. (اخلاص) در این حدیث، (عبادت) به شمار آمده است؛ آن هم برترین عبادت. نبود اخلاص، بی صداقتی می آورد. وقتی نیّت و انگیزه، غیر خدا بود، از چنین عبادتی نباید تقرّب به خداوند را انتظار داشت. سعدی می گوید: زهد با نیّت پاک است، نه با جامه ی پاک صدق پیش آرا، که اخلاص به پیشانی نیست اخلاص، آن است که (بنده) در انجام عبادتها جز رضایت (مولا) و اطاعت محض از فرمان او را در نظر نداشته باشد، تابع هوی و هوس نباشد، برای جلب نظر مردم و خودنمایی و تظاهر عبادت نکند. و در همه اینها نوعی(جهاد با نفس) وجود دارد. شیطان می کوشد نیت افراد را خراب کند. اما مخلصان، با این تلاش شیطانی جهاد می کنند و نشان می دهند که (بنده ی خدا) هستند، نه برده ی نفس. عبادت خالصانه، ماندگار است و برخوردار از ثواب. جهاد خالصانه، اجر و پاداش الهی دارد. انفاق خالصانه، بهشت آفرین و قرب آور است. اخلاص را سرلوحه ی خویش قرار دهیم تا (رنگ خدایی) داشته باشد. پی نوشت: 1. تفسیر امام عسکری علیه السلام، ص 329 منبع: حکمت های تقوی (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام جواد علیه السلام)، جواد محدثی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول (1391)
لطفا این حدیث را شرح دهید. امام جواد علیه السلام فرمودند: اَفضَلُ العِبادَةِ الإخلاصُ؛ برترین عبادت، اخلاص است. (1)
شرح حدیث:
هر عمل نیک و صالحی ممکن است آفتهایی داشته باشد که نتیجه و ثمره ی آن را نابود می کند.
(ریا) آفت بزرگ عبادتها و اعمال صالح است.
آنچه عبادت را از این آفت مصون می سازد، (اخلاص) است. اخلاص یعنی خالص سازی نیّت از هر چه غیر خدایی است.
(اخلاص) در این حدیث، (عبادت) به شمار آمده است؛ آن هم برترین عبادت.
نبود اخلاص، بی صداقتی می آورد. وقتی نیّت و انگیزه، غیر خدا بود، از چنین عبادتی نباید تقرّب به خداوند را انتظار داشت. سعدی می گوید:
زهد با نیّت پاک است، نه با جامه ی پاک
صدق پیش آرا، که اخلاص به پیشانی نیست
اخلاص، آن است که (بنده) در انجام عبادتها جز رضایت (مولا) و اطاعت محض از فرمان او را در نظر نداشته باشد، تابع هوی و هوس نباشد، برای جلب نظر مردم و خودنمایی و تظاهر عبادت نکند. و در همه اینها نوعی(جهاد با نفس) وجود دارد.
شیطان می کوشد نیت افراد را خراب کند.
اما مخلصان، با این تلاش شیطانی جهاد می کنند و نشان می دهند که (بنده ی خدا) هستند، نه برده ی نفس.
عبادت خالصانه، ماندگار است و برخوردار از ثواب.
جهاد خالصانه، اجر و پاداش الهی دارد.
انفاق خالصانه، بهشت آفرین و قرب آور است.
اخلاص را سرلوحه ی خویش قرار دهیم تا (رنگ خدایی) داشته باشد.
پی نوشت:
1. تفسیر امام عسکری علیه السلام، ص 329
منبع: حکمت های تقوی (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام جواد علیه السلام)، جواد محدثی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول (1391)
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام جواد علیه السلام فرمودند: مَن کَثُرَ هَمُّهُ سَقُمَ جَسَدُهُ؛ هر که اندوهش زیاد باشد، بدنش بیمار می شود. (1)
- [سایر] نام فرزندان امام جواد علیه السّلام و شرح مختصری از احوال آنها را ارائه دهید.
- [سایر] نام فرزندان امام جواد علیه السّلام و شرح مختصری از احوال آنها را ارائه دهید؟
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام هادی علیه السلام فرمودند: اَلجاهِلُ اَسِیرُ لِسانِهِ؛ نادان، اسیر زبان خویش است. (1)
- [سایر] نام برخی از یاران و اصحاب امام جواد علیه السّلام را همراه با شرح مختصری از زندگی شان بیان کنید؟
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام علی علیه السلام فرمودند: مِلاکُ الدّینِ مُخالَفَةُ الْهَوی؛ معیار دینداری مخالفت با هوای نفس است»(1).
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام علی علیه السلام فرمودند: اَلْعَیْنُ رائِدُ الْقَلْبِ؛ چشم پیشقراول و دیده بان قلب است (1).
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام علی علیه السلام فرمودند: فی سَعَةِ الاَْخْلاقِ کُنُوزُ الاَْرْزاقِ؛ اخلاق خوش کلید گنج های روزی است(1).
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام علی علیه السلام فرمودند: اَلْنّاسُ اَعْداءُ جَهِلُواْ؛ مردم دشمن چیزهایی هستند که نمی دانند.(1)
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام علی علیه السلام فرمودند: اَلْغِیْبَةُ جُهْدُ الْعاجِزِ؛ غیبت کردن آخرین تلاش افراد ناتوان است.(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله اردبیلی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد، حرام است و طبق بیان امیرمؤمنان علیهالسلام : (قسم خوردن در معامله، سبب نابودی برکت میگردد.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج موقّت از راههای مناسب جلوگیری از فحشا و انحرافات جنسی است و اولیاء دین به آن سفارش کردهاند. از حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل شده است که: (اگر از ازدواج موقّت منع نشده بود، هیچ مؤمنی تن به زنا نمیداد و جز محروم از سعادت و نیکبختی، کسی زنا نمیکرد.)(1) بنابر این کسی که امکان ازدواج دائم را نداشته باشد و نتواند خود را از گناه بازدارد یا بترسد دچار فحشا گردد، باید با ازدواج موقّت خود را حفظ نماید.
- [آیت الله خوئی] آشامیدن شراب، حرام است و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است، و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است. از حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریش بدیها، و منشأ گناهان است، و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، و احترام هیچکس را نگه نمیدارد، و حق خویشان نزدیک را رعایت نمیکند، و از زشتیهای آشکار، رو نمیگرداند، و روح ایمان و خداشناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است، در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین، او را لعنت میکنند، و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود، و روز قیامت روی او سیاه است، و زبان از دهانش بیرون میآید، و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)