الإمام الصادق علیه‌السلام : جُعِلَ‌الشّارِبُ وَالشَّفَةُ فَوقَ‌الفَمِ؛ لِیَحتَبِسَ ما یَنزِلُ مِنَ‌الدِّماغِ عَنِ الفَمِ لِئَلاّ یَتَنَغَّصَ عَلَی الإِنسانِ طَعامُهُ وشَرابُهُ فَیُمیطَهُ عَن نَفسِهِ ... وجُعِلَ السِّنُّ حادّاً؛ لِأَنَ‌بِهِ یَقَعُ المَضغُ، وجُعِلَ‌الضِّرسُ عَریضاً؛ لِأَنَّ بِهِ یَقَعُ الطَّحنُ وَالمَضغُ، وکانَ النّابُ طَویلاً لِیُسنِدَ الأَضراسَ وَالأَسنانَ کَالاُسطُوانَةِ فِی البِناءِ . امام صادق علیه‌السلام : سبیل و لب ، در بالای دهان قرار گرفته است تا مانع رسیدن آنچه از مغز فرو می‌ریزد ، به دهان شود ، مبادا که طعم خوراک و نوشیدن ، بر انسان ، ناگوار گردد و آن را وا گذارد . . . دندانِ جلو تیز قرارداده شده است ؛ زیرا به واسطه آن ، کار قطع کردن صورت می‌پذیرد ؛ و دندان‌های آسیا ، پهن قرارداده شده‌اند ؛ زیرا آسیاب کردن و جویدن ، به کمک آنها انجام می‌گیرد ؛ و نیش بلندتر است تا تکیه‌گاه دندان جانبی و دندان جلو باشد ، به‌سان استوانه‌ای در یک بنا . الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 وفیه (العضّ) بدل (المضغ) و(لیشتدّ) بدل (لیسند) وکلاهما عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 205 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 350 www.hadithcity.com
الإمام الصادق علیهالسلام :
جُعِلَالشّارِبُ وَالشَّفَةُ فَوقَالفَمِ؛ لِیَحتَبِسَ ما یَنزِلُ مِنَالدِّماغِ عَنِ الفَمِ لِئَلاّ یَتَنَغَّصَ عَلَی الإِنسانِ طَعامُهُ وشَرابُهُ فَیُمیطَهُ عَن نَفسِهِ ... وجُعِلَ السِّنُّ حادّاً؛ لِأَنَبِهِ یَقَعُ المَضغُ، وجُعِلَالضِّرسُ عَریضاً؛ لِأَنَّ بِهِ یَقَعُ الطَّحنُ وَالمَضغُ، وکانَ النّابُ طَویلاً لِیُسنِدَ الأَضراسَ وَالأَسنانَ کَالاُسطُوانَةِ فِی البِناءِ .
امام صادق علیهالسلام :
سبیل و لب ، در بالای دهان قرار گرفته است تا مانع رسیدن آنچه از مغز فرو میریزد ، به دهان شود ، مبادا که طعم خوراک و نوشیدن ، بر انسان ، ناگوار گردد و آن را وا گذارد . . .
دندانِ جلو تیز قرارداده شده است ؛ زیرا به واسطه آن ، کار قطع کردن صورت میپذیرد ؛ و دندانهای آسیا ، پهن قرارداده شدهاند ؛ زیرا آسیاب کردن و جویدن ، به کمک آنها انجام میگیرد ؛ و نیش بلندتر است تا تکیهگاه دندان جانبی و دندان جلو باشد ، بهسان استوانهای در یک بنا .
الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 وفیه (العضّ) بدل (المضغ) و(لیشتدّ) بدل (لیسند) وکلاهما عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 205 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 350
www.hadithcity.com
- [سایر] آیا بازگشت آب دهان از روی لب به داخل دهان (حلق) باعث باطل شدن روزه می شود؟ (مثلا هنگامی که لب را با زبان تر می کنیم) (مرجع تقلید: آیت الله سیستانی)
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا وارد شدن پوستهای کنده شدهی لب در دهان، روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله خامنه ای] دیه ی با پشت دست زدن به دهان و خون آمدن از لب چیست؟ زن باشد و یا بچه نابالغ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا موزیک زدن در ماه مبارک رمضان با کیفیتی که در پایین می آید روزه را باطل می کند و قضا و کفاره دارد؟ الف تعدادی از سازها زیر زبان رفته و درآورده می شود و مجدّداً به داخل دهان می رود و فرصتی برای پاک کردن رطوبت یا بیرون ریختن آب دهان نیست. ب دسته دیگر سازها روی لب گذاشته و مدام باید زبان زد و بعد از برداشتن از لب و گذاشتن مجدد بر لب آب داخل لوله آنها در نتیجه دم و بازدم به داخل دهان آمده و فرو بردن آن اجتناب ناپذیر است و امکان دور انداختن نیست.
- [آیت الله مظاهری] زدن موزیک در ماه مبارک که سازهای آن زیر زبان قرار میگیرد و پس از خروج از دهان بدون اینکه آن را خشک کنیم، در دهان خود قرار میدهیم، آیا روزه را باطل میکند؟
- [سایر] قاعده (نفی سبیل) چیست؟
- [سایر] چرا نباید چند میوه را با هم در دهان قرار داد و خورد؟
- [سایر] فرق سبیل با صراط چیست
- [سایر] کوتاه کردن سبیل چه فوایدی دارد؟
- [سایر] چرا نباید سبیل را بلند گذاشت؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] شستن داخل بینی و مقداری از لب و چشم که در وقت بستن دیده نمیشود واجب نیست و شستن ظاهر بینی و مقداری از لب و چشم که در وقت بستن دیده میشود لازم است.
- [آیت الله سیستانی] پدر نمیتواند از سهم سبیل اللّه کتابهای علمی و دینی که مورد احتیاج پسرش است بخرد و در معرض استفاده او قرار دهد ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته باشد ، و از حاکم شرع بنابر احتیاط اجازه بگیرد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پوستهای مختصر لب و جاهای دیگر بدن را بکنند پاک است
- [آیت الله خوئی] اگر پوستهای مختصر لب و جاهای دیگر بدن را بکنند پاک است.
- [آیت الله علوی گرگانی] فقیر میتواند برای رفتن به حجّ وزیارت ومانند اینها از سهم سبیل ا& زکاْ بگیرد، ولی اگر به مقدار خرج سالش زکاْ گرفته باشد، برای زیارت و مانند آن نمیتواند زکاْ بگیرد ولی میتواند از سهم سبیل ا& بگیرد و در این وجوه صرف نماید.
- [آیت الله سبحانی] فقیر می تواند از سهم (سبیل الله) برای رفتن به حج و زیارت و مانند اینها زکات بگیرد، حتّی اگر به مقدار خرج سالش زکات گرفته باشد، باز می تواند برای زیارت و مانند آن از سهم سبیل الله زکات بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند از زکاْ از سهم سبیل ا&، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد ووقف نماید، اگرچه بر اولاد خود وبر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پسر به کتابهای علمی و دینی احتیاج داشته باشد پدر می تواند انها را از زکات خریده و در معرض استفاده پسر قرار دهد و اگر بخواهد از سهم سبیل الله بخرد بنابر احتیاط باید بر ان مصلحت عمومی مترتب باشد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پوستهای مختصر لب و جاهای دیگر بدن که موقع افتادنشان رسیده، اگرچه آنها را بکنند پاک است.