مکارم الأخلاق عن أبی بصیر عن الإمام الصادق علیه‌السلام : کَثرَةُ العُطاسِ یَأمَنُ صاحِبهُ مِن خَمسَةِ أشیاءَ : أوَّلُها : الجُذامُ . وَالثّانِی : الرّیحُ الخَبیثَةُ الَّتی تَنزِلُ فِی الرَّأسِ وَالوَجهِ . وَالثّالِثُ : یَأمَنُ نُزولَ الماءِ فِی العَینِ . وَالرّابِعُ : یَأمَن مِن شِدَّةِ الخَیاشیمِ . وَالخامِسُ : یَأمَنُ مِن خُروجِ الشَّعرِ فِی العَینِ . قالَ : وإن أحبَبتَ أن یَقِلَّ عُطاسُک فَاستَعِط بِدُهنِ المَرزَنجوشِ . قُلتُ : مِقدارُ کَم؟ قالَ : مِقدارُ دانِقٍ . قالَ : فَفَعَلتُ ذلِکَ خَمسَةَ أیّامٍ فَذَهَبَ عَنّی . مکارم الأخلاق - به نقل از ابو بصیر ، از امام صادق علیه‌السلام: فراوانی عطسه ، شخص را از پنج چیز ، ایمن می‌سازد: نخستین آنها جذام است؛ دوم ، بادهای بدخیمی که در سر و صورت ، جای می‌گیرد؛ سوم آن که مایه ایمنی از جای گرفتن آب در چشم می‌شود؛ چهارم آن که از سختی حفره‌های بینی ، مصونیت می‌دهد؛ و پنجم آن که از بیرون آمدن مو از چشم ، ایمنی می‌دهد. فرمود: (اگر دوست داشتی که عطسه‌ات کم شود ، با روغن مرزنجوش ، انفیه کن). پرسیدم: چه مقدار؟ فرمود: (به اندازه یک دانگ ). راوی گوید: این کار را پنج روز انجام دادم و [عارضه‌ام] از میان رفت . مکارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 165 ، حدیث 2408 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 52 ، حدیث 1 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 288 دانگ یا دانق ، واحد اندازه‌گیری وزن ، پول و حجم بوده و غالبا وقتی به عنوان واحد وزن به کار می‌رود ، معادل نصف مثقال است . (ر. ک: اوزان و مقیاسها در اسلام ، هینس : صفحه 16 و 17) . این مقدار را معادل هشت دانه جو نیز دانسته‌اند . (ر .ک : الأوزان والمقادیر ، إبراهیم سلیمان : ص2226). قطعه‌چی نیز این مقدار را با واحدهای معیار امروزین سنجیده و آن را معادل 496/0 گرم دانسته است (ر .ک : معجم لغة الفقهاء : ص449) .
مکارم الأخلاق عن أبی بصیر عن الإمام الصادق علیهالسلام :
کَثرَةُ العُطاسِ یَأمَنُ صاحِبهُ مِن خَمسَةِ أشیاءَ :
أوَّلُها : الجُذامُ .
وَالثّانِی : الرّیحُ الخَبیثَةُ الَّتی تَنزِلُ فِی الرَّأسِ وَالوَجهِ .
وَالثّالِثُ : یَأمَنُ نُزولَ الماءِ فِی العَینِ .
وَالرّابِعُ : یَأمَن مِن شِدَّةِ الخَیاشیمِ .
وَالخامِسُ : یَأمَنُ مِن خُروجِ الشَّعرِ فِی العَینِ .
قالَ : وإن أحبَبتَ أن یَقِلَّ عُطاسُک فَاستَعِط بِدُهنِ المَرزَنجوشِ .
قُلتُ : مِقدارُ کَم؟
قالَ : مِقدارُ دانِقٍ .
قالَ : فَفَعَلتُ ذلِکَ خَمسَةَ أیّامٍ فَذَهَبَ عَنّی .
مکارم الأخلاق - به نقل از ابو بصیر ، از امام صادق علیهالسلام: فراوانی عطسه ، شخص را از پنج چیز ، ایمن میسازد: نخستین آنها جذام است؛ دوم ، بادهای بدخیمی که در سر و صورت ، جای میگیرد؛ سوم آن که مایه ایمنی از جای گرفتن آب در چشم میشود؛ چهارم آن که از سختی حفرههای بینی ، مصونیت میدهد؛ و پنجم آن که از بیرون آمدن مو از چشم ، ایمنی میدهد.
فرمود: (اگر دوست داشتی که عطسهات کم شود ، با روغن مرزنجوش ، انفیه کن).
پرسیدم: چه مقدار؟
فرمود: (به اندازه یک دانگ ).
راوی گوید: این کار را پنج روز انجام دادم و [عارضهام] از میان رفت .
مکارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 165 ، حدیث 2408 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 52 ، حدیث 1 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 288 دانگ یا دانق ، واحد اندازهگیری وزن ، پول و حجم بوده و غالبا وقتی به عنوان واحد وزن به کار میرود ، معادل نصف مثقال است . (ر. ک: اوزان و مقیاسها در اسلام ، هینس : صفحه 16 و 17) . این مقدار را معادل هشت دانه جو نیز دانستهاند . (ر .ک : الأوزان والمقادیر ، إبراهیم سلیمان : ص2226). قطعهچی نیز این مقدار را با واحدهای معیار امروزین سنجیده و آن را معادل 496/0 گرم دانسته است (ر .ک : معجم لغة الفقهاء : ص449) .
- [سایر] چه انفیه ای عطسه را کم می کند؟
- [سایر] انفیه چه فوایدی دارد؟
- [سایر] حکمت عطسه چیست؟
- [سایر] عطسه نشانه ی چیست؟
- [سایر] عطسه چه فوایدی دارد؟
- [سایر] منشأ عطسه کجاست؟
- [سایر] به چه چیزهایی می توان انفیه کرد؟
- [سایر] عطسه چه بشارتی می آورد؟
- [سایر] چه عطسه ای زیانبار است؟
- [سایر] چه انفیه ای برای گلودرد کودکان مفید است؟
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از ان جمله است دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی ان به حلق برسد انجام دادن هر کاری مانند خون گرفتن و حمام رفتن که باعث ضعف می شود انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست بو کردن گیاهان معطر نشستن زن در اب استعمال شیاف تر کردن لباسی که در بدن است کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه ان از دهان خون بیاید مسواک کردن با چوب تر بی جهت اب یا چیزی روان در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون امدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت اورد و اگر به قصد بیرون امدن منی باشد روزه او باطل می شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاه های معطر و احوط ترک نشستن زن است در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، بی جهت آب یا چیزی در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد روزه او باطل می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است، و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم، و سرمه کشیدن در صورتی که مزّه یا بوی آن بحلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، أنفیه کشیدن اگر نداند که بحلق می رسد و اگر بداند بحلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاههای معطّر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباس که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که بواسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به وسیله چوب تر، و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد، و مطمئن باشد که با این قبیل کارها از او منی بیرون نمی آید و اگر اطمینان نداشته باشد که منی بیرون نمی آید در صورتی که منی بیرون آید روزه او باطل می شود.
- [آیت الله بروجردی] چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است:1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد.2. انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف میشود.3. انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست.4. بو کردن گیاههای معطّر.5. نشستن زن در آب.6. استعمال شیاف.7. تر کردن لباسی که در بدن است.8. کشیدن دندان و هر کاری که به واسطهی آن از دهان خون بیاید.9. مسواک کردن به چوب تر.10. بی جهت آب یا چیزی در دهان کردن.و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزهی او باطل میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار برای روزه دار مکروه است از جمله: 1 ریختن دوا در چشم 2 سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 3 انجام کارهایی که باعث ضعف می شود، مانند خون گرفتن و حمام رفتن. 4 انفیه کشیدن اگر نداند به حلق می رسد، ولی اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست. 5 بو کردن گیاههای معطر 6 نشستن زن در آب، بنابر احتیاط 7 استعمال شیاف بنابر احتیاط 8 تر کردن لباس بر بدن 9 کشیدن دندان و هر کاری که سبب خون آمدن از دهان و موجب ضعف شود. 10 مسواک کردن با چوب تازه 11 بوسیدن همسر بدون قصد بیرون آمدن منی و هر کاری که شهوت را به حرکت در آورد، اما اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد روزه او باطل می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم وسرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن وحمّام رفتن باعث ضعف میشود، انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جائز نیست، بو کردن گیاههای معطّر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، بیجهت آب یا چیزی در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل میشود بنابر احتیاط پس باید روزه را نگهدارد و بعداً قضا نماید.
- [آیت الله سبحانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: 1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، 2. انجام دادن هر کاری که مانند: خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، 3.انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد نباید انجام دهد، 4. بو کردن گیاهان معطّر، 5. نشستن زن در آب، 6. استعمال شیاف، 7.تر کردن لباسی که در بدن است، 8.کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، 9. مسواک کردن به چوب تر، 10. انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل می شود اگرچه منی بیرون نیاید. کفّاره روزه
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد؛ انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمّام رفتن باعث ضعف شود؛ انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد، جایز نیست؛ بو کردن گیاههای معطر؛ استعمال شیاف؛ تر کردن لباسی که در بدن است؛ کشیدن دندان و هر عملی که به واسطه آن از دهان خون بیاید؛ مسواک کردن با مسواکِ تر و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی، زن خود را ببوسد یا عملی انجام دهد که شهوت خود را تحریک کند؛ ولی اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد و یا احتمال دهد که منی خارج شود، گرچه منی نیز خارج نشود، روزه او باطل میشود. همچنین نشستن زن روزهدار در آب مکروه است بلکه احتیاط مستحب این است که در آب ننشیند.
- [امام خمینی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست، بو کردن گیاههای معطر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد، و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، در صورتی که منی بیرون آید، روزه او باطل است.