رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : الأَصابِعُ تَجری مَجرَی السِّواکِ ، إذ لَم یَکُن سِواکٌ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : اگر مسواکی نباشد ، انگشتان نیز در حکم مسواک‌اند . کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 311 ، حدیث 26168 1 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382 ******* رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : تَجزی مِنَ السِّواکِ الأَصابِعُ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : انگشتان هم به جای مسواک ، بسنده‌اند . کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 315 ، حدیث 26188 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382 ******* الإمام الباقر علیه‌السلام : أدنَی السِّواکِ أن تَدلُکَ بِإِصبَعِکَ . امام باقر علیه‌السلام : کمترین مسواک ، آن است که با انگشت خویش ، مالِش دهی . الکافی ، جلد 3 ، صفحه 23 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
الأَصابِعُ تَجری مَجرَی السِّواکِ ، إذ لَم یَکُن سِواکٌ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
اگر مسواکی نباشد ، انگشتان نیز در حکم مسواکاند .
کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 311 ، حدیث 26168 1 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382
*******
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
تَجزی مِنَ السِّواکِ الأَصابِعُ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
انگشتان هم به جای مسواک ، بسندهاند .
کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 315 ، حدیث 26188 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382
*******
الإمام الباقر علیهالسلام :
أدنَی السِّواکِ أن تَدلُکَ بِإِصبَعِکَ .
امام باقر علیهالسلام :
کمترین مسواک ، آن است که با انگشت خویش ، مالِش دهی .
الکافی ، جلد 3 ، صفحه 23 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 382
- [سایر] اگر وسیله ای برای مسواک زدن یافت نشود، چگونه باید مسواک زد؟
- [سایر] در چه محلهایی نباید مسواک زد؟
- [سایر] در چه محلهایی نباید مسواک زد؟
- [سایر] چرا نباید در حمام، مسواک زد؟
- [سایر] چرا نباید در حمام، مسواک زد؟
- [سایر] مسواک زدن چه فوایدی دارد؟
- [سایر] مسواک زدن چه فوایدی دارد؟
- [سایر] مسواک زدن، سفارش دائمی کیست؟
- [سایر] مسواک زدن، سفارش دائمی کیست؟
- [سایر] مسواک زدن در دستشویی چه پیامدی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن وآشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان وآب، چه معمول نباشد مثل خاک وشیره درخت وچه کم باشد یا زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد ودوباره به دهان ببرد ورطوبت آن را فرو ببرد، روزه او باطل میشود مگر آن که رطوبت مسواک در آب دهان به طوری ازبین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار عمدا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل می شود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد. حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزه او باطل می شود، مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار عمداً چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزهی او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیرهی درخت و چه کم باشد یا زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزهی او باطل میشود، مگر این که رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد روزه او باطل میشود مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل می شود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب چه معمول نباشد مثل خاک و شیره درخت و چه کم باشد یا زیاد، حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد روزه او باطل می شود. مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار عمدا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز مثل نان و آب، معمول باشد یا مثل خاک و شیره درخت، معمول نباشد، چه کم باشد و چه زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزه او باطل میشود، مگر آن که رطوبت مسواک در آب دهان به گونهای از بین برود که به آن رطوبت خارج گفته نشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار با التفات به اینکه روزه دارد عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد، مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد، چه زیاد، حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزه باطل میشود، مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان بهطوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وسیله باربری یا حیوانی را اجاره کند و معیّن نمایند که چقدر بار بر آن حمل نماید، چنانچه بیشتر از آن مقدار حمل کند و آن وسیله یا حیوان تلف یا معیوب شود، ضامن است و نیز اگر مقدار بار را معیّن نکرده باشند و بیشتر از مقدار معمول حمل کند، چنانچه وسیله یا حیوان تلف یا معیوب گردد، ضامن میباشد و اگر وسیله از بین نرود و معیوب هم نشود، اجاره مقدار زاید را اگر قابل توجّه باشد، باید بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جلوگیری از معصیت بر کتک زدن وسختگرفتن برگناهکار متوقف باشد جایز است; ولی باید زیادهروی نشود. وبهتر است در اینصورت از حاکم شرع اجازه گرفته شود.
- [آیت الله مظاهری] چنانچه غبار پیدا نشود باید بر گِل تیمّم کند و باید بعد از زدن دست بر گِل، گِل را از دست پاک کند و بعد به صورت بکشد.