امام صادق علیه‌السلام می فرمایند: کانَ رَسولُ اللّه‌ِ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم إذا أفطَرَ بَدَأَ بِحَلواءَ یُفطِرُ عَلَیها ؛ فَإِن لَم یَجِد فَسُکَّرَةٍ أو تَمَراتٍ ، فَإِذا أعوَزَ ذلِکَ کُلَّهُ فَماءٍ فاتِرٍ. وکانَ یَقولُ : یُنَقِّی المَعِدَةَ والکَبِدَ ، ویُطَیِّبُ النَّکهَةَ وَالفَمَ ، ویُقَوِّی الأَضراسَ ، ویُقَوِّی الحَدَقَ ویَجلُو النّاظِرَ ، ویَغسِلُ الذُّنوبَ غَسلاً ، ویُسَکِّنُ العُروقَ الهائِجَةَ والمِرَّةَ الغالِبَةَ ، ویَقطَعُ البَلغَمَ ، ویُطفِئُ الحَرارَةَ عَنِ المَعِدَةِ ، ویَذهَبُ بِالصُّداعِ . پیامبرخدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم به هنگام روزه گشودن، با حلوا افطار می‌کردند. اگر حلوا نبود، با شکرینه‌ای دیگر یا چند دانه خرما، و اگر آن نیز نبود، با آبِ خالی . می‌فرمودند: (آب ، معده و کَبِد را تمیز می‌کند، دهان را خوش‌بو می‌کند، دندان‌ها را محکم می‌سازد ، چشم را قدرت می‌دهد و دیده را جلا می‌بخشد، گناهان را از انسان می‌شوید، رگ‌های برآشفته و تلخه تحریک شده را فرو می‌نشانَد، بلغم را از میان می‌بَرَد، حرارت را از معده برمی‌دارد، و سردرد را نیز از میان می‌بَرَد) . الکافی، ج4،ص153،ح4
امام صادق علیهالسلام می فرمایند:
کانَ رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله و سلّم إذا أفطَرَ بَدَأَ بِحَلواءَ یُفطِرُ عَلَیها ؛ فَإِن لَم یَجِد فَسُکَّرَةٍ أو تَمَراتٍ ، فَإِذا أعوَزَ ذلِکَ کُلَّهُ فَماءٍ فاتِرٍ. وکانَ یَقولُ : یُنَقِّی المَعِدَةَ والکَبِدَ ، ویُطَیِّبُ النَّکهَةَ وَالفَمَ ، ویُقَوِّی الأَضراسَ ، ویُقَوِّی الحَدَقَ ویَجلُو النّاظِرَ ، ویَغسِلُ الذُّنوبَ غَسلاً ، ویُسَکِّنُ العُروقَ الهائِجَةَ والمِرَّةَ الغالِبَةَ ، ویَقطَعُ البَلغَمَ ، ویُطفِئُ الحَرارَةَ عَنِ المَعِدَةِ ، ویَذهَبُ بِالصُّداعِ .
پیامبرخدا صلی الله علیه و آله و سلّم به هنگام روزه گشودن، با حلوا افطار میکردند. اگر حلوا نبود، با شکرینهای دیگر یا چند دانه خرما، و اگر آن نیز نبود، با آبِ خالی . میفرمودند: (آب ، معده و کَبِد را تمیز میکند، دهان را خوشبو میکند، دندانها را محکم میسازد ، چشم را قدرت میدهد و دیده را جلا میبخشد، گناهان را از انسان میشوید، رگهای برآشفته و تلخه تحریک شده را فرو مینشانَد، بلغم را از میان میبَرَد، حرارت را از معده برمیدارد، و سردرد را نیز از میان میبَرَد) .
الکافی، ج4،ص153،ح4
- [سایر] نوشیدن آب چه فایده ای دارد؟
- [سایر] نوشیدن آب به صورت مکیدن چه فایده ای دارد؟
- [سایر] آداب نوشیدن آب چیست؟
- [سایر] آب نوشیدن ناشتا چه ضرری دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در هنگام نوشیدن آب به چه چیزی توصیه شده است؟
- [سایر] نوشیدن آب در میان غذا خوردن چه ضرری دارد؟
- [سایر] نوشیدن آب سرد در حمام چه ضرری دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نوشیدن آب از بطری شراب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] نوشیدن نوشابه های خارجی و آب جو چگونه است ؟
- [آیت الله خامنه ای] دستور شریعت نسبت به نوشیدن آب در حال ایستاده چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار در روایات به هنگام آشامیدن آب توصیه شده است: 1 آب را بطور مکیدن بیاشامد 2 در روز ایستاده آب بخورد 3 پیش از نوشیدن آب (بسم الله) و بعد آن (الحمد لله) بگوید. 4 آب را به سه نفس بیاشامد، نه یک نفس. 5 از روی میل آب بیاشامد. 6 بعد از نوشیدن آب حضرت امام حسین(علیه السلام) و اهل او را یاد کند و قاتلان ایشان را لعنت نماید.
- [آیت الله سبحانی] الکل هایی که ذاتاً قابل شرب نیستند و نوعی سم حساب می شوند نجس نیستند، ولی اگر آنها را با آب رقیق کنند و قابل شرب بشوند حکم نجس دارند و نوشیدن آنها حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر هنگامی که مشغول خوردن غذا یا نوشیدن آب است بفهمد صبح شده، باید آنچه را در دهان است بیرون آورد و اگر عمداً فرو برد روزه اش باطل است و کفاره نیز دارد.
- [آیت الله مظاهری] آب باران آبی است که در وقت باریدن بگویند باران میآید و مثلاً اگر بر سنگی ببارد جریان پیدا کند و باریدن چند قطره فایده ندارد. آب چشمه و چاه:
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار عملی را که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد عمل دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، چه آن عمل حلال باشد، مثل آب نوشیدن و چه حرام باشد، مثل شراب خوردن، یک کفّاره کافی است.
- [امام خمینی] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فایده می کند، از فایده کسر می شود و خمس ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست چیزی که فایده حلال و حرام هر دو دارد به قصد فایده حرام عاریه بدهند.
- [آیت الله سبحانی] آنچه که در مسأله پیش گفته شد، برای معتکف مطلقاً حرام است، خواه در روز، خواه در شب، ولی برخی از محرّمات مخصوص روز است، مانند خوردن و نوشیدن که به خاطر روزه حرام می شود و همچنین سر زیر آب کردن.
- [آیت الله مظاهری] منظور از شراب هر مایع مست کنندهای است نظیر عرق و آبجو و مانند اینها و نوشیدن آن حتّی یک قطره و کمتر از آن نیز حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از شراب هر مایع مست کننده ای است و آبجو نیز جزء مشروبات الکلی است، حتی نوشیدن یک قطره شراب و کمتر از آن نیز حرام است.