پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : قَلیلُ العِلمِ خَیرٌ مِن کَثیرِ العِبادَةِ؛ اندکی دانش ، بهتر از بسیاری عبادت است . المحجّه البیضاء : 1 / 22 منتخب میزان الحکمة : 396 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : نَومٌ مَعَ عِلمٍ خَیرٌ مِن‌صَلاةٍ عَلی جَهلٍ ؛ خوابِ توأم با علم و دانش ، بهتر از نماز همراه با نادانی است . منیه المرید : 104 منتخب میزان الحکمة : 396 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إنَّ فَضلَ العالِمِ عَلی العابِدِ کفَضلِ الشَّمسِ عَلی الکَواکِبِ ، وفَضلُ العابِدِ عَلی غَیرِ العابِدِ کفَضلِ القَمَرِ عَلی الکَواکِبِ ؛ همانا برتری عالم بر عابد ، همچون برتری خورشید است بر ستارگان و برتری عابد بر غیر عابد ، همانند برتری ماه است بر ستارگان . بحار الأنوار : 2 / 19 / 49 منتخب میزان الحکمة : 396 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : ساعَةٌ مِن عالِمٍ یَتَّکِئُعَلی فِراشِهِ یَنظُرُ فی عَمَلِهِ ، خَیرٌ مِن عِبادَةِ العابِدِ سَبعینَ عاما؛ یک ساعت تکیه زدن عالم بر بستر خویش و نگریستن در کار و عملش ، بهتر از هفتاد سال عبادت عابد است . روضه الواعظین : 16 منتخب میزان الحکمة : 398 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : فَضلُ العالِمِ عَلی العابِدِ بِسَبعینَ دَرَجَةً ، بَینَ کُلِّ دَرَجَتَینِ حُضْرُ الفَرَسِ سَبعینَ عاما ؛ وذلکَ أنَّ الشَّیطانَ یَضَعُ البِدعَةَ لِلنّاسِ فیُبصِرُها العالِمُ فیَنهی عَنها ، والعابِدُمُقبِلٌ عَلی عِبادَتِهِ لا یَتَوَجَّهُ لَها ولا یَعرِفُها ؛ عالم ، هفتاد درجه بر عابد برتری دارد که فاصله هر درجه از دیگری به اندازه‌ای است که یک اسب هفتاد سال بدود . علّت این برتری آن است که شیطان در میان مردم بدعتی می‌گذارد و دانشمند به آن پی می‌برد و مردم را از آن نهی می‌کند ، امّا عابد سرگرم عبادت خود است و به بدعت نه توجهی دارد و نه آن را می‌شناسد . روضه الواعظین : 17 منتخب میزان الحکمة : 398 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : وَالّذی نَفسُ مُحَمَّدٍ بِیَدهِ ! لَعالِمٌ واحِدٌ أشَدُّ عَلی إبلیسَ مِن ألفِ عابِدٍ ؛لأِنَّ العابِدَ لِنَفسِهِ والعالِمَ لِغَیرِهِ ؛ سوگند که به آن که جان محمّد در دست اوست ، هر آینه وجود یک عالِم برای ابلیس سخت‌تر از هزار عابد است ؛ زیرا عابد در فکر خود است و عالم در اندیشه دیگران . کنز العمّال : 28908 منتخب میزان الحکمة : 398 ******* امام باقر علیه‌السلام : تَذاکُرُ العِلمِ ساعَةً خَیرٌ مِن قِیامِ لَیلَةٍ ؛ یک ساعت مذاکره علمی ، بهتر از یک شب عبادت است . الاختصاص : 245 منتخب میزان الحکمة : 398 ******* امام باقر علیه‌السلام : عالِمٌ یُنتَفَعُ بِعِلمِه ، أفضَلُ مِن سَبعینَ ألفِ عابِدٍ ؛ عالمی که از علمش بهره برد، برتر از هفتاد هزار عابد است . الدعوات : 62 / 153 منتخب میزان الحکمة : 398
علم برتر است یا عبادت؟
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
قَلیلُ العِلمِ خَیرٌ مِن کَثیرِ العِبادَةِ؛
اندکی دانش ، بهتر از بسیاری عبادت است .
المحجّه البیضاء : 1 / 22 منتخب میزان الحکمة : 396
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
نَومٌ مَعَ عِلمٍ خَیرٌ مِنصَلاةٍ عَلی جَهلٍ ؛
خوابِ توأم با علم و دانش ، بهتر از نماز همراه با نادانی است .
منیه المرید : 104 منتخب میزان الحکمة : 396
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
إنَّ فَضلَ العالِمِ عَلی العابِدِ کفَضلِ الشَّمسِ عَلی الکَواکِبِ ، وفَضلُ العابِدِ عَلی غَیرِ العابِدِ کفَضلِ القَمَرِ عَلی الکَواکِبِ ؛
همانا برتری عالم بر عابد ، همچون برتری خورشید است بر ستارگان و برتری عابد بر غیر عابد ، همانند برتری ماه است بر ستارگان .
بحار الأنوار : 2 / 19 / 49 منتخب میزان الحکمة : 396
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
ساعَةٌ مِن عالِمٍ یَتَّکِئُعَلی فِراشِهِ یَنظُرُ فی عَمَلِهِ ، خَیرٌ مِن عِبادَةِ العابِدِ سَبعینَ عاما؛
یک ساعت تکیه زدن عالم بر بستر خویش و نگریستن در کار و عملش ، بهتر از هفتاد سال عبادت عابد است .
روضه الواعظین : 16 منتخب میزان الحکمة : 398
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
فَضلُ العالِمِ عَلی العابِدِ بِسَبعینَ دَرَجَةً ، بَینَ کُلِّ دَرَجَتَینِ حُضْرُ الفَرَسِ سَبعینَ عاما ؛ وذلکَ أنَّ الشَّیطانَ یَضَعُ البِدعَةَ لِلنّاسِ فیُبصِرُها العالِمُ فیَنهی عَنها ، والعابِدُمُقبِلٌ عَلی عِبادَتِهِ لا یَتَوَجَّهُ لَها ولا یَعرِفُها ؛
عالم ، هفتاد درجه بر عابد برتری دارد که فاصله هر درجه از دیگری به اندازهای است که یک اسب هفتاد سال بدود . علّت این برتری آن است که شیطان در میان مردم بدعتی میگذارد و دانشمند به آن پی میبرد و مردم را از آن نهی میکند ، امّا عابد سرگرم عبادت خود است و به بدعت نه توجهی دارد و نه آن را میشناسد .
روضه الواعظین : 17 منتخب میزان الحکمة : 398
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
وَالّذی نَفسُ مُحَمَّدٍ بِیَدهِ ! لَعالِمٌ واحِدٌ أشَدُّ عَلی إبلیسَ مِن ألفِ عابِدٍ ؛لأِنَّ العابِدَ لِنَفسِهِ والعالِمَ لِغَیرِهِ ؛
سوگند که به آن که جان محمّد در دست اوست ، هر آینه وجود یک عالِم برای ابلیس سختتر از هزار عابد است ؛ زیرا عابد در فکر خود است و عالم در اندیشه دیگران .
کنز العمّال : 28908 منتخب میزان الحکمة : 398
*******
امام باقر علیهالسلام :
تَذاکُرُ العِلمِ ساعَةً خَیرٌ مِن قِیامِ لَیلَةٍ ؛
یک ساعت مذاکره علمی ، بهتر از یک شب عبادت است .
الاختصاص : 245 منتخب میزان الحکمة : 398
*******
امام باقر علیهالسلام :
عالِمٌ یُنتَفَعُ بِعِلمِه ، أفضَلُ مِن سَبعینَ ألفِ عابِدٍ ؛
عالمی که از علمش بهره برد، برتر از هفتاد هزار عابد است .
الدعوات : 62 / 153 منتخب میزان الحکمة : 398
- [سایر] عبادت های برتر چیست؟
- [سایر] چه می شود که یک عبادت، عبادت برتر می شود ؟
- [سایر] تحصیل تفکر صحیح با چه روشهایی ممکن است؟( منظورم تفکری است که از هفتاد سال عبادت برتر است)
- [سایر] با توجه به کلام امام علی(ع) در نهج البلاغه؛ چگونه عبادتی، عبادت آزادگان خواهد بود؟
- [سایر] رأی چه کسی برتر است؟
- [سایر] عدالت برتر است یا سخاوت؟
- [سایر] آرزوهای برتر از نظر قرآن چیست؟
- [سایر] چرا نام حضرت زینب(س) به عنوان یکی از چهار زن برتر عالم از زبان پیغمبر نمی باشد؟ آیا حضرت مریم برتر از حضرت زینب (س) می باشند؟
- [سایر] خداوند در قرآن صریحاً حضرت مریم را بر زنان جهان برتر قرار داده است چرا ما حضرت فاطمه را برتر از ایشان می دانیم؟
- [سایر] شبهه: پوشش اسلامی یعنی همان عفاف پس حجاب برتر و غیر برتر ندارد و با مانتو نیز می توان پوشش اسلامی داشت.
- [آیت الله سبحانی] اجیر باید واجبات میت را نیابتاً انجام دهد و عبادت های او را قضا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مبتدیه و مضطربه و ناسیه و زنی که عادت عددیه دارد اگر خونی ببینند که نشانه های حیض را داشته باشد باید عبادت را ترک کنند و چنانچه بعد بفهمند حیض نبوده باید عبادتهایی را که به جا نیاورده اند قضا نمایند و اگر خونی ببینند که نشانه های حیض را نداشته باشد باید عبادت را به جا اورند مگر ناسیه در صورتی که یقین به تحقق عادت پیدا کند که تا احتمال بقای عادت را می دهد باید عبادت را ترک کند
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که عادت حیضش کمتر از ده روز است ، اگر بیشتر از روزهای عادتش خون نفاس ببیند ، باید به اندازة روزهای عادت خود نفاس قرار دهد و بعد از آن تا روز دهم می تواند عبادت را ترک نماید یا کارهای مستحاضه را انجام دهد ، ولی ترک عبادت یک روز یا دو روز خیلی خوب است پس اگر از ده روز بگذرد ، به اندازة عادتش نفاس و بقیه استحاضه است و اگر عبادت را ترک کرده ، باید قضا کند .
- [امام خمینی] زنی که عادت حیضش کمتر از ده روز است، اگر بیشتر از روزهای عادتش خون نفاس ببیند، باید به اندازه روزهای عادت خود نفاس قرار دهد، و بعداز آن تا روز دهم می تواند عبادت را ترک نماید یا کارهای مستحاضه را انجام دهد.ولی ترک عبادت، یک روز یا دو روز خیلی خوب است. پس اگر از ده روز بگذرد، به روزهای عادتش حیض است و بقیه استحاضه است، و اگر عبادت را ترک کرده باید قضا کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله خوئی] زنی که عادت حیضش کمتر از ده روز است، اگر بیشتر از روزهای عادتش خون نفاس ببیند، باید به اندازة روزهای عادت خود نفاس قرار دهد، و بعد از آن واجب است یک روز عبادت را ترک نماید، و بعد جائز است احکام مستحاضه را جاری یا عبادت را تا ده روز ترک نماید، و اگر خون از ده روز بگذرد، باید روزهای بعد از عادت تا روز دهم را هم استحاضه قرار دهد، و عبادتهائی را که در آن روزها بهجا نیاورده قضا نماید، مثلًا زنی که عادت او شش روز بوده اگر بیشتر از شش روز خون ببیند، باید شش روز را نفاس قرار دهد و روز هفتم نیز عبادت را ترک کند و در روز هشتم و نهم و دهم مخیر است بین عبادت را ترک کند یا کارهای استحاضه را بهجا آورد، و اگر بیشتر از ده روز خون دید، از روز بعد از عبادت او استحاضه میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است. باید نمازهایی که در آن روزها به جا نیاورده قضا نماید. و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنان چه آنروزها را روزه گرفته باید قضا نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز و روزه ای را که در آن روزها بجا نیاورده قضا نماید، و اگر چند روز را به گمان این که حیض نیست عبادت کند، بعد بفهمد حیض بوده، چنانچه آن روزها را روزه گرفته باید قضا نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چند روز را حیض قرار دهد و عبادت نکند، بعد بفهمد حیض نبوده است، باید نماز وروزه ای را که در آن روز ها بجا نیاورده قضا نماید . و اگر چند روز را به گمان اینکه حیض نیست عبادت کند ، بعد بفهمد حیض بوده ، چنانچه آن روز ها را روزه گرفته ، باید قضا نماید