پاک شدن
پاک شدن از کبر چه نتیجه ای دارد؟
امام صادق علیه‌السلام : مَن بَرِئَ مِن الکِبرِ نالَ الکَرامَةَ . هر که از تکبّر پاک شود ، به بزرگواری دست یابد . بحار الأنوار : 78 / 229 / 5
امام صادق علیه‌السلام : مَن بَرِئَ مِن الکِبرِ نالَ الکَرامَةَ . هر که از تکبّر پاک شود ، به بزرگواری دست یابد . بحار الأنوار : 78 / 229 / 5
پاسخ:
امام صادق علیهالسلام :
مَن بَرِئَ مِن الکِبرِ نالَ الکَرامَةَ .
هر که از تکبّر پاک شود ، به بزرگواری دست یابد .
بحار الأنوار : 78 / 229 / 5
- [سایر] کبر چیست؟
- [سایر] کدام عبادت، کبر را از بین می برد؟
- [سایر] دوصفت کبر و تواضع را با استفاده از آیات و روایات شرح دهید؟
- [سایر] مرز میان کبر و کرامت نفسانی چیست؟ ملاک تشخیص این دو چیست؟
- [آیت الله سبحانی] برخی از افراد موقوف علیهم مدعی هستند که متولی موقوفه به جهت کِبَر سن قادر به اداره موقوفه نیست آیا ادعای آنان مسموع است؟ و آیا بین وقف عام و وقف خاص فرقی است؟
- [سایر] اگر نجاستی وارد آبی شود که مشکوک است بین آب کر و قلیل، حکم این آب چیست؟ آیا به آب قلیل ملحق می شود و حکم به نجاست می شود، یا به آب کر ملحق است، در نتیجه پاک است؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان شک کند که خون موجود در گوشت از خون هایی است که بعد از ذبح شرعی در بدن حیوان مانده و در نتیجه پاک است یا از خون های هنگام تزکیه است، تکلیف چیست؟
- [سایر] نتیجه تنبلی چیست؟
- [سایر] با اینکه شیطان خداوند را به عنوان تنها قدرت تصمیم و اجرا قبول دارد، با وجود شنیدن حکم و تهدید الهی پس از عصیانش، نه تنها از تصمیم خود بر نمیگردد، بلکه خداوند را تهدید میکند. علت این امر چیست؟ البته در قرآن به کبر و استکبار شیطان به صراحت اشاره شده است. اما به نظر میرسد این مطلب نیاز به تامل بیشتر دارد؛ زیرا کبر زمانی است که موجود خود را برتر و صاحب قدرت بیشتر بداند، حال آنکه شیطان میداند و قبول دارد که خدا برتر است و با این وجود از حکم الهی سر پیچی مینماید.
- [سایر] نتیجه معنوی خلال کردن چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] سگ و خوک به واسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و در نتیجه خوردن گوشت آنها هم حرام است و حیوان حرام گوشتی را که درنده و گوشتخوار است، مانند گرگ و پلنگ، اگر به دستوری که گفته شده سر ببرند، یا با تیر و مانند آن شکار کنند پاک است ولی گوشت آن حلال نمیشود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهند شتر را بکشند که بعد از جان دادن پاک و در نتیجه حلال باشد، باید با شرایطی که برای سر بریدن حیوانات گفته شد، کارد یا چیز برنده دیگری مانند آن را در گودی بین گردن و سینهاش فرو کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر حیوان حلالگوشت را به دستوری که بعداً گفته میشود سر ببرند، وحشی باشد یا اهلی، بعد از جان دادن بدن آن پاک و در نتیجه گوشت آن حلال است. البتّه در برخی موارد که در مسأله 2640 خواهد آمد حیوان حلالگوشت، حرامگوشت خواهد شد، لذا با سر بریدن گوشت آن حلال نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر حیوان حلال گوشت وحشی را با اسلحه شکار کنند و بمیرد، با پنج شرط پاک و در نتیجه حلال است: اوّل: آن که اسلحه شکار مثل کارد و شمشیر برنده باشد، یا مثل نیزه و تیر، تیز باشد که به واسطه تیز بودن، بدن حیوان را پاره کند و اگر به وسیله دام یا چوب و سنگ و مانند اینها حیوانی را شکار کنند پاک نمیشود و در نتیجه خوردن آن هم حرام است و اگر حیوانی را با تفنگ شکار کنند، چنانچه گلوله آن تیز باشد که در بدن حیوان فرو رود و آن را پاره کند پاک و حلال است و اگر گلوله تیز نباشد بلکه با فشار در بدن حیوان فرو رود و حیوان را بکشد، یا به واسطه حرارتش بدن حیوان را بسوزاند و در اثر سوزاندن، حیوان بمیرد پاک و حلال بودنش اشکال دارد. دوم: کسی که شکار میکند باید مسلمان باشد یا بچه مسلمان باشد که خوب و بد را میفهمد و اگر کافر یا کسی که در حکم کافر است - مانند غلات و خوارج و نواصب - حیوانی را شکار کنند، آن شکار حلال نیست. سوم: اسلحه را برای شکارکردن حیوان به کار برد و اگر - مثلاً - جایی را نشان کند و اتّفاقاً حیوانی را بکشد، آن حیوان پاک نیست و در نتیجه خوردن آن هم حرام است. چهارم: در وقت به کار بردن اسلحه، نام خدا را ببرد و چنانچه عمداً نام خدا را نبرد شکار حلال نمیشود؛ ولی اگر فراموش کند اشکال ندارد. پنجم: وقتی به حیوان برسد که مرده باشد، یا اگر زنده است به اندازه سر بریدن آن وقت نباشد (البتّه نه به جهت تأخیر غیر معمول در رسیدن به شکار) و چنانچه به اندازه سر بریدن وقت باشد و سر حیوان را نبرد تا بمیرد حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر حیوان سرکش شود و نتوانند آن را به دستوری که در شرع معیّن شده بکشند، یا مثلاً در چاه بیفتد و احتمال بدهند که در آنجا بمیرد و کشتن آن به دستور شرع ممکن نباشد، هر جای بدنش را که زخم بزنند و در اثر زخم جان بدهد پاک و در نتیجه حلال میشود و رو به قبله بودن آن لازم نیست، ولی باید شرطهای دیگری را که برای سر بریدن حیوانات گفته شد دارا باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه نجس است و چیز پاک را اگر شک کند نجس شده یا نه پاک است و اگر هم بتواند نجس یا پاک بودن ان را بفهمد لازم نیست وارسی کند
- [آیت الله علوی گرگانی] چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه نجس است و چیز پاک را اگر شک کند نجس شده یا نه، پاک است و اگر هم بتواند نجس یا پاک بودن آن را بفهمد لازم نیست وارسی کند.
- [آیت الله سیستانی] آبی که پاک بوده و معلوم نیست نجس شده یا نه ، پاک است ، و آبی که نجس بوده و معلوم نیست پاک شده یا نه ، نجس است .
- [آیت الله اردبیلی] آبی که پاک بوده و معلوم نیست نجس شده یا نه، پاک است و آبی که نجس بوده و معلوم نیست پاک شده یا نه، نجس است.
- [آیت الله خوئی] آبی که پاک بوده و معلوم نیست نجس شده یا نه پاک است، و آبی که نجس بوده و معلوم نیست پاک شده یا نه، نجس است.