پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : ما مِن رَجُلٍ مُسلمٍ یُصابُ بشَیءٍ فی جَسَدِهِ فَیَتَصَدَّقُ بهِ إلاّ رَفَعَهُ اللّه‌ُ بهِ دَرجَةً وحَطَّ عَنهُ بهِ خَطیئةً . هیچ مرد مسلمانی نیست که به قسمتی از بدنش آسیبی وارد شود و از (قصاص) آن درگذرد ، مگر این که خداوند به سببِ آن یک درجه بالایش بَرد و یک گناه از او بزداید . کنز العمّال : 39850 منتخب میزان الحکمة : 466 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : مَن عَفا عَن دَمٍ لم‌یَکُن لَهُ ثَوابٌ إلاّ الجَنّةُ . هرکه از (قصاص) خونی گذشت کند ، او را پاداشی جز بهشت نباشد . کنزالعمّال : 39854 ******* الإمامُ الصّادقُ علیه‌السلام لمّا سُئلَ عن قَولِ اللّه عز و جل : (فَمَنْ تَصَدَّقَ بهِ فَهُوَ کفّارَةٌ لَهُ): یُکَفَّرُ عَنهُ مِن ذُنوبهِ بِقَدرِ ما عَفا . امام صادق علیه‌السلام - در پاسخ به سؤال از آیه (پس هر که از آن (قصاص) درگذرد ، آن کفّاره (گناهان) او خواهد بود)- : به قدر گذشتی که کرده است از گناهانش پاک می‌شود . الکافی : 7 / 358 / 1 منتخب میزان الحکمة : 466
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
ما مِن رَجُلٍ مُسلمٍ یُصابُ بشَیءٍ فی جَسَدِهِ فَیَتَصَدَّقُ بهِ إلاّ رَفَعَهُ اللّهُ بهِ دَرجَةً وحَطَّ عَنهُ بهِ خَطیئةً .
هیچ مرد مسلمانی نیست که به قسمتی از بدنش آسیبی وارد شود و از (قصاص) آن درگذرد ، مگر این که خداوند به سببِ آن یک درجه بالایش بَرد و یک گناه از او بزداید .
کنز العمّال : 39850 منتخب میزان الحکمة : 466
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
مَن عَفا عَن دَمٍ لمیَکُن لَهُ ثَوابٌ إلاّ الجَنّةُ .
هرکه از (قصاص) خونی گذشت کند ، او را پاداشی جز بهشت نباشد .
کنزالعمّال : 39854
*******
الإمامُ الصّادقُ علیهالسلام
لمّا سُئلَ عن قَولِ اللّه عز و جل : (فَمَنْ تَصَدَّقَ بهِ فَهُوَ کفّارَةٌ لَهُ): یُکَفَّرُ عَنهُ مِن ذُنوبهِ بِقَدرِ ما عَفا .
امام صادق علیهالسلام - در پاسخ به سؤال از آیه (پس هر که از آن (قصاص) درگذرد ، آن کفّاره (گناهان) او خواهد بود)- : به قدر گذشتی که کرده است از گناهانش پاک میشود .
الکافی : 7 / 358 / 1 منتخب میزان الحکمة : 466
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در موردی که قصاص قاتل متوقف بر ردّ فاضل دیه به اوست، آیا قاتل مجاز است از حق خود نسبت به فاضل دیه گذشت کرده و خود را برای قصاص تسلیم اولیای دم کند؟
- [سایر] شوهرداری چه ثوابی دارد؟
- [سایر] مؤذن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] دانشجویی چه ثوابی دارد؟
- [سایر] آیا این قضیه صحت دارد؟ (وقتی که امام سجاد(ع) دید شخصی را میخواهند قصاص کنند از طالب قصاص پرسید: او کیست؟ جواب داد: استادم بوده، اما چون پدرم را کشته، خواهان قصاص او هستم. حضرت فرمود: چون استادت بوده از او در گذر. او نیز از قاتل پدرش گذشت.)
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر ولی دم مقتول بگویند که ما از قصاص گذشت کرده و دیه می خواهیم ولی قاتل بگوید که من به هیچ وجه دیه نمی دهم از زندگی سیر شدم ومی خواهم که قصاص بشوم در اینجا قاتل را باید قصاص کرد یا اینکه به پرداخت دیه محکوم می شود دلیل فقهی ان چیست؟
- [سایر] تلاوت قرآن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] آموزش دادن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] یک شب بیماری کشیدن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] عیادت از بیمار چه ثوابی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] در قتل عمد که ورثه حقّ قصاص دارند میتوانند بیش از دیه از قاتل بگیرند و قصاص نکنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . گذشت در
- [آیت الله مظاهری] در قتل عمد ورثه مقتول میتوانند قصاص کنند یا دیه بگیرند یا عفو کنند ولی عفو بهتر است، و در قتل شبه عمد حقّ قصاص ندارند فقط میتوانند دیه بگیرند یا عفو نمایند، و در قتل خطایی نیز حقّ قصاص ندارند بلکه یا عفو میکنند یا از عاقله یعنی خویشاوندان پدری قاتل، دیه میگیرند.
- [آیت الله مظاهری] ولیّ مقتول که حقّ قصاص دارد کسی است که از او ارث میبرد، جز زن و شوهر که در این حقّ شرکت ندارند هرچند از دیه ارث میبرند. و اگر بعضی از آنها به قصاص راضی نشوند، دیگران نمیتوانند قصاص کنند مگر آنکه تفاوت دیه را بپردازند، و اگر بعضی از آنها صغیر باشند، اختیار با ولیّ آنهاست.
- [آیت الله مظاهری] اگر فرزندی پدر یا مادر خود را عمداً بکشد قصاص میشود ولی اگر پدری فرزند خود را عمداً بکشد قصاص نمیشود ولی باید دیه بدهد و علاوه بر دیه تعزیر هم میشود.
- [آیت الله مظاهری] در بریدن اعضا قصاص جایز است ولی در ایجاد جراحت چون معمولاً قصاص قابل کنترل نیست یعنی نمیشود درست به اندازه جراحت، جراحت وارد کرد، باید دیه گرفته شود.
- [آیت الله بهجت] شهید مانند کسی است که غسل داده شده، بنابراین مس بدن او موجب غسل نیست؛ و همچنین کسی که قتل او بهعنوان قصاص و یا حد واجب باشد و قبل از اجرای قصاص یا حد غسل کرده باشد.
- [آیت الله مظاهری] اجرای قصاص و گرفتن دیات وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند.
- [آیت الله مظاهری] تربیت باید با تلطّف و مهربانی و تسلّط بر اعصاب و با صبر و حوصله باشد، و از پرخاشگری و تندی و کتک پرهیز شود، مگر اینکه چارهای برای تربیت جز تندی یا کتک نباشد که در این صورت به انداز? ضرورت جایز است و دیه هم ندارد، ولی اگر کتک بیجا باشد یا برای تشفّی خاطر باشد نه بهخاطر تربیت، علاوه بر اینکه حرام است، دیه نیز دارد، و دی? آن در باب قصاص و دیات گذشت.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص بالغ و عاقل با اختیار و عمد مسلمان بالغ عاقلی را بکشد ورثه مقتول حقّ دارند به عنوان قصاص او را بکشند، ولی اگر دیوانهای یا نابالغی یا بچه در شکم را بکشد، قصاص نمیشود و باید دیه داده شود و همچنین اگر دیوانه یا نابالغ یا شخص کور، کسی را بکشد قصاص نمیشود و باید دیه داده شود (و حکم آن در احکام دیات میآید).