اولاً: شاید یکی از پر اختلاف ‌ترین مسائل تاریخ زندگانی پیغمبر اسلام (ص)، اختلاف موجود در تاریخ ولادت آن بزرگوار باشد که اگر کسی بخواهد همه اقوال را در این باره جمع‌آوری کند به بیش ازبیست قول می‌رسد. عموم سیره نویسان اتفاق دارند که، تولد پیامبر گرامی در عام الفیل، در سال 570 میلادی بوده است؛ زیرا آن حضرت به طور قطع، در سال 632 میلادی در گذشته است، و سن مبارک او 62 تا 63 بوده است. بنابراین، ولادت او در حدود 570 میلادی خواهد بود. اکثر محدثان و مورخان بر این قول اتفاق دارند که تولد پیامبر، در ماه ‌ربیع الاول بوده، ولی در روز تولد او اختلاف دارند. معروف میان محدثان شیعه این است که آن حضرت، در هفدهم ماه ربیع الاول، روز جمعه، پس از طلوع فجر چشم به دنیا گشود، و مشهور میان اهل تسنن این است که ولادت آن حضرت، در روز دوشنبه دوازدهم همان ماه اتفاق افتاده است.[1] ثانیاً: در روایات بسیاری آمده است که آخرِ روز دوشنبه و پنج شنبه، اعمال انسان بر پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) عرضه می‌گردد. لذا مناسب است که لحظه‌های آخر این دو روز، به حساب رسی کارها سپری گردد و توأم با استغفار باشد. از سیره پیامبر (ص) این بود که روزهای دوشنبه و پنج شنبه روزه می‌گرفت. به آن حضرت گفته شد این کار برای چیست؟ فرمود: زیرا اعمال در روز دوشنبه و پنجشنبه به آسمان بالا می‌رود و دوست دارم که عمل من در حالی که روزه‌دار باشم بالا رود.[2] ثالثاً: از آنچه بیان شد روشن می شود که هیچ رابطه ای میان ولادت پیامبر و روزۀ روز دوشنبه وجود ندارد، بلکه روزه در روز دوشنبه، یک عمل مستحبی است که در سیره پیامبر (ص) و ائمه (ع) وجود داشته است. پی نوشتها: [1] منبع: آیت الله سبحانی کتاب: فروغ ابدیت، ج 1، ص 151 - پایگاه حوزه. [2] بحار الانوار، ج 5، ص 329؛ سید ابن طاوس، محاسبة النفس، ص 19- 20، (ترجمه فارسی،ص 59- 60).انتشارات مرتضوی. منبع: http://farsi.islamquest.net
اولاً: شاید یکی از پر اختلاف ترین مسائل تاریخ زندگانی پیغمبر اسلام (ص)، اختلاف موجود در تاریخ ولادت آن بزرگوار باشد که اگر کسی بخواهد همه اقوال را در این باره جمعآوری کند به بیش ازبیست قول میرسد.
عموم سیره نویسان اتفاق دارند که، تولد پیامبر گرامی در عام الفیل، در سال 570 میلادی بوده است؛ زیرا آن حضرت به طور قطع، در سال 632 میلادی در گذشته است، و سن مبارک او 62 تا 63 بوده است. بنابراین، ولادت او در حدود 570 میلادی خواهد بود. اکثر محدثان و مورخان بر این قول اتفاق دارند که تولد پیامبر، در ماه ربیع الاول بوده، ولی در روز تولد او اختلاف دارند. معروف میان محدثان شیعه این است که آن حضرت، در هفدهم ماه ربیع الاول، روز جمعه، پس از طلوع فجر چشم به دنیا گشود، و مشهور میان اهل تسنن این است که ولادت آن حضرت، در روز دوشنبه دوازدهم همان ماه اتفاق افتاده است.[1]
ثانیاً: در روایات بسیاری آمده است که آخرِ روز دوشنبه و پنج شنبه، اعمال انسان بر پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) عرضه میگردد. لذا مناسب است که لحظههای آخر این دو روز، به حساب رسی کارها سپری گردد و توأم با استغفار باشد. از سیره پیامبر (ص) این بود که روزهای دوشنبه و پنج شنبه روزه میگرفت. به آن حضرت گفته شد این کار برای چیست؟ فرمود: زیرا اعمال در روز دوشنبه و پنجشنبه به آسمان بالا میرود و دوست دارم که عمل من در حالی که روزهدار باشم بالا رود.[2]
ثالثاً: از آنچه بیان شد روشن می شود که هیچ رابطه ای میان ولادت پیامبر و روزۀ روز دوشنبه وجود ندارد، بلکه روزه در روز دوشنبه، یک عمل مستحبی است که در سیره پیامبر (ص) و ائمه (ع) وجود داشته است.
پی نوشتها:
[1] منبع: آیت الله سبحانی کتاب: فروغ ابدیت، ج 1، ص 151 - پایگاه حوزه.
[2] بحار الانوار، ج 5، ص 329؛ سید ابن طاوس، محاسبة النفس، ص 19- 20، (ترجمه فارسی،ص 59- 60).انتشارات مرتضوی.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] اگر پیامبر (ص) در روز جمعه متولد شده است؛ چرا ما دوشنبه ها روزه می گیریم؟
- [سایر] دعای مربوط به شب های دوشنبه و شب های جمعه چیست؟
- [سایر] دعای مربوط به شب های دوشنبه و شب های جمعه چیست؟
- [سایر] کدام سوره را پیامبر(ص) دوست داشت در نماز عید فطر، قربان و جمعه بخواند؟ و کدام سوره به نام پیامبر میباشد؟
- [سایر] این که می گویند اگر انسانی شب جمعه یا روز جمعه فوت کند، برای همیشه از فشار قبر در امان است، سخن صحیحی است؟ و آیا کسی که در روز جمعه متولد شده علامت خوبی است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شخصی نذر کرد روز جمعه روزه بگیرد و اتّفاقاروز جمعه مسافر شد، وظیفه او چیست؟
- [سایر] روز غدیر چند شنبه بود؟دوشنبه یا پنجشنبه یا جمعه؟نظر مشهور کدام است؟آیا بین شیخ مفید و علامه امینی اختلافی در تعیین تاریخ غدیر هست؟
- [سایر] نماز جمعه چگونه به وجود آمده؟ نماز جمعه را پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در چه زمانی و کجا اقامه نمودند؟
- [آیت الله بهجت] اگر خانمی نذر کند که در هر هفته، مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنان چه در یکی از جمعه ها حائض شد، چه وظیفه ای دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جمعه منصوب، سالم و حاضر در محل برگزاری نماز جمعه باشد، آیا جایز است، که امام جمعه موقت را مکلّف به اقامه نماز جمعه نماید؟ آیا صحیح است به امام جمعه موقت اقتدا کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلا روز جمعه را روزه بگیرد چنانچه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند سفر یا مرض برای او پیدا شود باید ان روز را روزه نگیرد و قضای ان را به جا اورد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر از جهت حیض روزه نگیرد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معیّنی مثلا روز جمعه را روزه بگیرد چنانچه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگر مانند حیض برای او پیدا شود، باید آن روز را روزه نگیرد ولی قضای آن را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد، چنان چه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد، یا در روز جمعه عذر دیگری مانند حیض برای او پیدا شود، باید آن روز را روزه نگیرد، و باید قضای آن را به جا آورد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نذر کند که در هر هفته روز معینی مثلا روز جمعه را روزه بگیرد؛ چنانچه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند سفر یا حیض برای او پیدا شود؛ باید آن روز را روزه نگیرد و قضای آن را به جا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند که در هر هفتة روز معیّنی مثلاً روز جمعه را روزه بگیرد چنانچه یکی از جمعه ها عید فطر یا قربان باشد یا در روز جمعه عذر دیگری مانند حیض برای او پیدا شود ، باید آن روز را روزه نگیرد و قضای آن را بجا آورد .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه دارای دو خُطْبه است که مانند اصل نماز واجب بوده و باید توسّط امام جمعه ایراد شود ، بدون این دو خطبه نماز جمعه محقق نمی شود .
- [آیت الله اردبیلی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت، سه روز در مدینه منوّره، روزه مستحبّی بگیرد و احتیاط واجب این است که آن سه روز، روزهای چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند وقت نماز جمعه باقی است یا نه، نماز جمعه صحیح است و نیز اگر یک رکعت از نماز جمعه در وقت واقع شود نماز جمعه صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ب: کسانی که تا دو فرسخی از محل نماز جمعه قرار دارند مشمول حکم نماز جمعه هستند و در صورتی که نماز جمعه واجب عینی باشد حضور آنها در نماز جمعه واجب است.