چرا تمامی علما فصل خاصی را به طرح ولایت فقیه اختصاص نداده و حدود و اختیارات آن‌را مطرح نکرده‌اند؟
بعضی از فقها در کتاب‌های خود فصل خاصی را به «ولایت فقیه» اختصاص ندادند؛ زیرا آن‌را امری مسلّم و بدیهی می‌پنداشتند، به گونه‌ای که به طرح و اثبات نیازی نمی‌دیدند. در عین حال آنان در جای جای ابواب فقهی به بیان وظایف و شئون ولایت فقیه پرداخته‌اند. از آن‌جا که پاسخگویی به نیازهای شرعی مردم از وظایف فقها بوده، آنان خود را نسبت به رفع نیازهای شرعی توده مردم مسئول می‌دانسته‌اند. به همین دلیل، بیشتر به طرح مطالبی می‌پرداختند که مورد نیاز و ابتلای مردم بوده است و چون تا قبل از تشکیل حکومت صفویه، مسائل حکومتی، کمتر مورد ابتلای جوامع شیعی بوده، فقیهان نیز علاقه‌ای به طرح مباحث حکومتی و وظایف حاکم نشان نداده و تنها به طور پراکنده و به اندازه‌ای که نیاز مؤمنان برآورده شود، بدان‌ها توجّه کرده‌اند.
عنوان سوال:

چرا تمامی علما فصل خاصی را به طرح ولایت فقیه اختصاص نداده و حدود و اختیارات آن‌را مطرح نکرده‌اند؟


پاسخ:

بعضی از فقها در کتاب‌های خود فصل خاصی را به «ولایت فقیه» اختصاص ندادند؛ زیرا آن‌را امری مسلّم و بدیهی می‌پنداشتند، به گونه‌ای که به طرح و اثبات نیازی نمی‌دیدند. در عین حال آنان در جای جای ابواب فقهی به بیان وظایف و شئون ولایت فقیه پرداخته‌اند.
از آن‌جا که پاسخگویی به نیازهای شرعی مردم از وظایف فقها بوده، آنان خود را نسبت به رفع نیازهای شرعی توده مردم مسئول می‌دانسته‌اند. به همین دلیل، بیشتر به طرح مطالبی می‌پرداختند که مورد نیاز و ابتلای مردم بوده است و چون تا قبل از تشکیل حکومت صفویه، مسائل حکومتی، کمتر مورد ابتلای جوامع شیعی بوده، فقیهان نیز علاقه‌ای به طرح مباحث حکومتی و وظایف حاکم نشان نداده و تنها به طور پراکنده و به اندازه‌ای که نیاز مؤمنان برآورده شود، بدان‌ها توجّه کرده‌اند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین