اگر مقصود شما (عرفان نظری) باشد، برای کسب آن فراگیری منطق، یک دوره فلسفه اسلامی و سپس برخی از متون عرفان نظری چون تمهید القواعد ابن ترکه یا فصوص الحکم ابن عربی نیاز است. اما اگر منظور شما (عرفان عملی) است؛ در یک نگاه کلی با دو مرحله می توان به مسیر عرفان عملی وارد شد: مرحله نخست: کوشش در تحصیل علم کامل به صراط قرآنی تس؛ یعنی، طریق ارائه شده در متون اسلامی را آن چنان که هست، بشناسد. مرحله دوم. به همه آنچه ارائه شده، عمل کند و صراط مستقیم الی الله را در همه ابعاد آن در پیش بگیرد. در هر دو مرحله، مطالعه متونی لازم و ضروری است علاوه بر آنکه به دلیل پیچیدگی موضوع، سختی راه و ظرافت آن در هر دو مرحله خود را از استادی مجرب ، موثق و مورد اطمینان بی نیاز نداند. به هر حال همراهی مرشد و مرید در عرفان عملی ضروری است. در تمامی آنچه گفته شد، هیچ گاه از مدد جویی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) امیر مومنان (علیه السلام) ، حضرت زهرا (علیه السلام) و امامان (علیه السلام) غافل نباید شد؛ زیرا (بهم فتح الله و بهم یختم) (1) راه ورود و پایان، آن بزرگان هستند. مطمئن باشید اگر صادقانه با آن عزیزان روبه رو شوید، آنان نیز از سر صدق شما را در این راه کمک کرده و عنایت خود را مشمول حالتان قرار خواهند داد؛ به خصوص حضرت ولی عصر (عج) که امام حاضر و زمان ما است. ای مهر! طلوع کن که خوابیم همه در هجر رخت در تب و تابیم همه هر برزن و بام از رخت روشن و ما خفاش و شیم و در حجابیم همه (2) پی نوشتها: 1- مفاتیح الجنان، زیارت جامعه کبیره. 2- امام خمینی (رحمت الله علیه)
اگر مقصود شما (عرفان نظری) باشد، برای کسب آن فراگیری منطق، یک دوره فلسفه اسلامی و سپس برخی از متون عرفان نظری چون تمهید القواعد ابن ترکه یا فصوص الحکم ابن عربی نیاز است.
اما اگر منظور شما (عرفان عملی) است؛ در یک نگاه کلی با دو مرحله می توان به مسیر عرفان عملی وارد شد:
مرحله نخست: کوشش در تحصیل علم کامل به صراط قرآنی تس؛ یعنی، طریق ارائه شده در متون اسلامی را آن چنان که هست، بشناسد.
مرحله دوم. به همه آنچه ارائه شده، عمل کند و صراط مستقیم الی الله را در همه ابعاد آن در پیش بگیرد. در هر دو مرحله، مطالعه متونی لازم و ضروری است علاوه بر آنکه به دلیل پیچیدگی موضوع، سختی راه و ظرافت آن در هر دو مرحله خود را از استادی مجرب ، موثق و مورد اطمینان بی نیاز نداند. به هر حال همراهی مرشد و مرید در عرفان عملی ضروری است.
در تمامی آنچه گفته شد، هیچ گاه از مدد جویی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) امیر مومنان (علیه السلام) ، حضرت زهرا (علیه السلام) و امامان (علیه السلام) غافل نباید شد؛ زیرا (بهم فتح الله و بهم یختم) (1) راه ورود و پایان، آن بزرگان هستند. مطمئن باشید اگر صادقانه با آن عزیزان روبه رو شوید، آنان نیز از سر صدق شما را در این راه کمک کرده و عنایت خود را مشمول حالتان قرار خواهند داد؛ به خصوص حضرت ولی عصر (عج) که امام حاضر و زمان ما است.
ای مهر! طلوع کن که خوابیم همه
در هجر رخت در تب و تابیم همه
هر برزن و بام از رخت روشن و ما
خفاش و شیم و در حجابیم همه (2)
پی نوشتها:
1- مفاتیح الجنان، زیارت جامعه کبیره.
2- امام خمینی (رحمت الله علیه)
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] بین عرفان شرقی و عرفان اسلامی چه فرقی است؟
- [سایر] شبهه: عرفان شیعی ریشه در عرفان هندی دارد.
- [سایر] عرفان عملی و عرفان نظری چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] با سلام.وجه تمایز عرفان اسلامی از عرفانهای نوظهور چیست؟ عرفان اسلامی دارای چه شاخصهائی میباشد
- [سایر] لطفا درباه ماهیت عرفان کابالا و رابطه آن با عرفان یهود، توضیح دهید. آیا عرفان کابالا مورد حمایت خود یهودیان میباشد؟
- [سایر] عرفان اشو را چگونه عرفانی است، در مورد عرفان اُشو توضیح دهید؟
- [سایر] دسترالعمل های عرفان های کاذب و عرفان اسلامی چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] آیا نمونه هایی از عرفان در نهج البلاغه وجود دارد؟ در صورت وجود، آیا آنها عرفان نظری هستند یا عملی؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زمین مشترک نباشد، ولی راهرو یا مسیر آبیاری آن مشترک باشد و زمین با مسیر آب یا راهرو آن فروخته شود، حقّ شفعه ثابت است.
- [آیت الله سیستانی] - مراعات نزدیکترین مسیر در هنگام خروج از محلّ اعتکاف یا برگشت به محلّ اعتکاف، بنا بر احتیاط واجب، لازم است مگر آنکه انتخاب مسیر دورتر مستلزم توقّفِ کمتر در خارج مسجد باشد که باید آن را انتخاب کند. مسائل متفرقه اعتکاف
- [آیت الله مظاهری] اگر ورود کسی در دستگاه دولتی موجب شود که از مفسدهها و منکراتی جلوگیری شود واجب است تصدی آن امر مگر آنکه مفسده اهمی در آن باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مساجدی که در مسیر خیابان ها قرار می گیرد و جزء خیابان می شود احتیاط واجب ان است که احکام مسجد نسبت به انها رعایت شود ولی اگر نجس شد تطهیر ان واجب نیست و اوقافی که در مسیر خیابان ها قرار می گیرد از وقفیت خارج نمی شود و تصرف در انها بدون اذن متولی خاص یا حاکم شرع و وکیل او جایز نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز در مکانی که ماندن در آ ن حرام است؛ مانند زیر سقف در حال ریزش، مسیر در حال آمدن سیل، روی فرشی که نام خدا یا آیهّ قرآن بر آن نوشته شده, باطل نیست، هرچند معصیت است. شرط سوم
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمان اگر بتواند جامعه و مملکت را در مسیر اجرای احکام اسلام قرار دهد و احکام اسلام را اجرا سازد، باید اقدام کند و واجب است با کسانی که این نیت را دارند، همکاری و تشریک مساعی نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بعد از رسیدن به چهار فرسخ از مسافرت منصرف شود و تصمیم داشته باشد که پیش از ده روز برگردد و مسیر بازگشت او نیز کمتر از چهار فرسخ نباشد، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر جلوگیری از معصیت تنها با حبس نمودن گناهکار یا ممنوعیّت ورود او به محلّی ممکن باشد، با مراعات مقدار لازم و با اجازه حاکم شرع جامع الشرایط واجب است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خانه افراد مسلمین محترم است و بدون اذن صاحبش ورود در آن، جایز نیست بلکه سر کشیدن به خانه غیر، از بالای بام، یا شکاف دیوار یا روزنه در، جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسافری که قصد کرده ده روز در جایی توقف کند، چنانچه بعد از گذشتن ده روز یا بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی به جایی که کمتر از چهار فرسخ است برود و به محل اقامه خود بازگردد، باید نماز را تمام بخواند و هرگاه بخواهد از محل اقامت به جای دیگری برود که کمتر از هشت فرسخ است و در محل دوم ده روز بماند باید نماز خود را در مسیر راه و در جای دوم تمام بخواند، اما اگر هشت فرسخ یا بیشتر باشد در مسیر راه شکسته می خواند و در محل دوم که قصد اقامه کرده تمام می خواند.