یکم. حبی که در مورد خدای متعال به کار می رود به آن معنای عرفی نیست؛ زیرا لازمه این معنا، انفعال نفسانی است که خداوند سبحان از آن منزه است. (1) بلکه برگشت آن به حب ذات و ادراک خیر و کمال خویش است؛ به گفته ابن سینا: (حب خداوند همان ادراک خیر (خیر) است ، خداوند از آن رو که مدرک جمال خویش است، عاشق است) (2) اما ظهور این محبت و دوستی، همان بروز رحمت و کرامت حضرت حق به بندگان است، به عبارت دیگر وقتی خداوند به بنده ای از رحمت بی کران خود لطف می کند، در حقیقت او را مورد محبت خویش قرار داده است. (3) دوم. بر اساس پاره ای از آیات و روایات و سخنان بزرگان ، می توان نشانه های عشق و محبت حق به بندگان را به دست آورد. اگر می خواهیم بدانیم که خداوند در دنیا، چگونه به محبان خود اظهار دوستی می کند، باید نشانه های محبت او به بندگان را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم آیا ما جزء دوستان او هستیم یا خیر؟ آیا خداوند با جاری ساختن این علائم ما را نیز مورد توجه و محبت خویش قرار داده است یا خیر؟ برخی از نشانه های محبت خداوند به بنده خویش عبارت است : 1.توفیق دوست داشتن خداوند، (4) 2.توفیق طاعت یافتن، (5) 3.مخفی کردن معایب انسان، (6) 4.محبوب ساختن امانتداری ، (7) 5.الهام صدق و راستی (8) 6.خطور دادن علم و دانش، (9) 7.مزین ساختن به حلم و آرامش (10) 8.مبغوض ساختن دنیا در قلب آدمی، (11) 9.عطا کردن به قدر نیاز، (12) 10. نیک گردانیدن اخلاق او و اعطای قلب سلیم (13) پس حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) یکی از بهترین کسانی است که خداوند متعال ، او را مورد محبت خویش قرار داده است. (14) یا (محمد) بود عشق پاک جفت بهر عشق او را خدا (لولاک) گفت منتها در عشق چون او بود فرد پس مر او را از انبیا تخصیص کرد گر نبودی بهر عشق پاک را کی وجودی داد می افلاک را (15) پی نوشتها: 1- احیاء علوم الدین، ج 4، ص 302-303. 2- رساله عشق، ص 4-6. 3- اربعین، ص 390-391. 4- میزان الحکمة ، ج 1، ص 224، ح 3147. 5- همان. 6- همان، ص 223. 7- همان، ص 222. 8- همان، ص 223. 9- همان. 10- همان، ص 224. 11- همان. 12- همان، ص 223. 13- همان، ص 124 و برای اطلاع بیشتر نگا: عطف الالف ، ص 89-94. 14- نگا: انسان کامل از همین قلم. در دست انتشار. 15- مثنوی معنوی، فتر 5، ابیات 2737-2739.
یکم. حبی که در مورد خدای متعال به کار می رود به آن معنای عرفی نیست؛ زیرا لازمه این معنا، انفعال نفسانی است که خداوند سبحان از آن منزه است. (1) بلکه برگشت آن به حب ذات و ادراک خیر و کمال خویش است؛ به گفته ابن سینا: (حب خداوند همان ادراک خیر (خیر) است ، خداوند از آن رو که مدرک جمال خویش است، عاشق است) (2) اما ظهور این محبت و دوستی، همان بروز رحمت و کرامت حضرت حق به بندگان است، به عبارت دیگر وقتی خداوند به بنده ای از رحمت بی کران خود لطف می کند، در حقیقت او را مورد محبت خویش قرار داده است. (3)
دوم. بر اساس پاره ای از آیات و روایات و سخنان بزرگان ، می توان نشانه های عشق و محبت حق به بندگان را به دست آورد. اگر می خواهیم بدانیم که خداوند در دنیا، چگونه به محبان خود اظهار دوستی می کند، باید نشانه های محبت او به بندگان را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم آیا ما جزء دوستان او هستیم یا خیر؟ آیا خداوند با جاری ساختن این علائم ما را نیز مورد توجه و محبت خویش قرار داده است یا خیر؟ برخی از نشانه های محبت خداوند به بنده خویش عبارت است :
1.توفیق دوست داشتن خداوند، (4)
2.توفیق طاعت یافتن، (5)
3.مخفی کردن معایب انسان، (6)
4.محبوب ساختن امانتداری ، (7)
5.الهام صدق و راستی (8)
6.خطور دادن علم و دانش، (9)
7.مزین ساختن به حلم و آرامش (10)
8.مبغوض ساختن دنیا در قلب آدمی، (11)
9.عطا کردن به قدر نیاز، (12)
10. نیک گردانیدن اخلاق او و اعطای قلب سلیم (13)
پس حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) یکی از بهترین کسانی است که خداوند متعال ، او را مورد محبت خویش قرار داده است. (14)
یا (محمد) بود عشق پاک جفت
بهر عشق او را خدا (لولاک) گفت
منتها در عشق چون او بود فرد
پس مر او را از انبیا تخصیص کرد
گر نبودی بهر عشق پاک را
کی وجودی داد می افلاک را (15)
پی نوشتها:
1- احیاء علوم الدین، ج 4، ص 302-303.
2- رساله عشق، ص 4-6.
3- اربعین، ص 390-391.
4- میزان الحکمة ، ج 1، ص 224، ح 3147.
5- همان.
6- همان، ص 223.
7- همان، ص 222.
8- همان، ص 223.
9- همان.
10- همان، ص 224.
11- همان.
12- همان، ص 223.
13- همان، ص 124 و برای اطلاع بیشتر نگا: عطف الالف ، ص 89-94.
14- نگا: انسان کامل از همین قلم. در دست انتشار.
15- مثنوی معنوی، فتر 5، ابیات 2737-2739.
- [سایر] دوستی دنیا چه آثاری دارد؟
- [سایر] راه رهایی از دنیا دوستی چیست؟
- [سایر] اظهار دوستی به جنس مخالف در این حد که بگوید من تو را دوست دارم، چه حکمی دارد؟
- [سایر] هدف خداوند متعال از خلقت این دنیا چه بوده است؟
- [سایر] چرا خداوند جوانان را از دنیا می برد؟
- [سایر] حد و مرز وطن دوستی و میهن دوستی کجاست؟ آیا مشکلی دارد که انسان هم دوستدار میهن و خاک و کشور خود باشد و آن را نسبت به جاهای دیگر دنیا مثل افغانستان و عراق و ... بیشتر دوست داشته باشد و هم دیندار باشد؟
- [سایر] آیا دوستی طولانی موجب خویشاوندی میشود و منبع این حدیث کجاست؟ (دوستی یک روزه، رابطه است؛ دوستی یک ماهه نزدیکی است و دوستی یک ساله خویشاوندی است).
- [سایر] مراد از صبغه خدا در قرآن چیست؟ آیا پیامبر خدا (ص)، خاندان او و قرآن، تجلی از صبغه خدا، جهت نجات مردم در دنیا و آخرت هستند؟
- [سایر] مراد از صبغه خدا در قرآن چیست؟ آیا پیامبر خدا (ص)، خاندان او و قرآن، تجلی از صبغه خدا، جهت نجات مردم در دنیا و آخرت هستند؟
- [سایر] چرا خداوند جهان را این همه بزرگ و با مجهولات فراوان آفریده که انسان با تمام تلاش خود در دنیا نسبت به دنیا جاهل می ماند!
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله مظاهری] اگر بدعتی در اسلام واقع شود اظهار حقّ و انکار باطل واجب است، گرچه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود، اظهار حق و انکار باطل واجب است و این وجوب، نسبت به عالمان شدیدتر است و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، اگرچه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولت های جائر انجام می دهند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علماء اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علماء اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علماء اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمی کند.
- [امام خمینی] اگر سکوت علمای اعلام باعث شود که مردم به آنها بدگمان شوند و آنها را متهم کنند به سازش با دستگاه ظلم، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه بدانند جلوگیری از محرم نمیشود و اظهار آنها اثری برای رفع ظلم ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فتوا دادن و اظهار نظر کردن در مسائل شرعی برای کسی که مجتهد نیست (یعنی قادر به استنباط احکام از مدارک و دلایل آن نمی باشد) حرام است و هرگاه بدون اطلاع اظهار نظر کند، مسؤول اعمال تمام کسانی است که به گفته او عمل می کنند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معترف به خدا یا به یگانگی او نباشد و همچنین غُلاة یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهمالسلام را خدا خوانده ، یا بگویند خدا در او حلول کرده است و خوارج و نواصب یعین آنهایی که به ائمه علیهمالسلام اظهار دشمنی مینمایند نجسند ، و همچنین است کسی که نبوّت یا یکی از ضروریات دین ، مانند نماز و روزه را منکر شود ، اگر به نحوی باشد که مستلزم تکذیب پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بشود هر چند فی الجمله . و امّا اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و مجوس محکوم به طهارتاند .
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.