زن می‌تواند در بخش مهمی از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چراکه تمام جهاد، در سنگر بودن و ‌تیراندازی کردن نیست علاوه بر کمک‌های تدارکاتی پشت جبهه و متن جبهه، نقشه کشیدن و راهنمایی ‌کردن نیز بخش‌های مهمّی از جهاد به شمار می‌آید، مگر آنان که در متن جنگ حضور دارند، همه کار نظامی ‌می‌نمایند؟ بخش قابل توجهی از آنان امور مربوط به نقشه‌برداری، اطلاعات جنگی و... را به عهده دارند. زنها ‌فقط امور تنگاتنگ نظامی را که کار شاقّ و دشواری است، به عهده نمی‌گیرند نه این که از فیض جهاد محروم ‌باشند، چه این که اگر کشوری در حال جنگ و دفاع است و از طرف بیگانه‌ها تهدید می‌شود، زنها باید دفاع ‌کنند و لازمه دفاع آموزش نظامی دیدن است. پس در هیچ یک از این مسائل، زن را محروم ننموده‌اند بلکه در ‌اکثر دشواریها و باربرداری و امانت‌داریها، در بسیاری از مصائب و مشکلات، زن همتای مرد است.‌ این که گفته می‌شود جنگ و جهاد و مبارزه وظیفه زن نیست، مربوط به جهاد ابتدایی است که مربوط به ‌امام معصوم (سلام‌اللَّه علیه) است و تنها بعضی از فقهای ما (رضوان اللَّه علیهم) فرموده‌اند، که اختصاصی ‌به امام معصوم ندارد، اما در جنگهای دفاعی و ردّ کید اجانب، اگر زن فرمانده لشکر زنان بشود نه تنها جایز ‌است بلکه گاهی واجب است، چون دفاع اختصاصی به زن و مرد ندارد. هرجا که دفاع باشد زن همتای مرد و ‌در همه مسائل جنگی و غیر جنگی حضور دارد.‌ هجرت نیز که در مبارزه بار سنگینی است، بر زن و مرد واجب است، همواره هجرت با جهاد همراه بوده ‌است. در صدر اسلام، هم مهاجرین بودند وهم مهاجرات. و اکنون هم مهاجرت مخصوص مرد نیست بلکه به ‌هنگام ضرورت بر هر دو گروه واجب است. ‌( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئینه جلال و جمال، صفحات 412 413.)‌
زن میتواند در بخش مهمی از امور مربوط به جهاد حضور یابد، چراکه تمام جهاد، در سنگر بودن و تیراندازی کردن نیست علاوه بر کمکهای تدارکاتی پشت جبهه و متن جبهه، نقشه کشیدن و راهنمایی کردن نیز بخشهای مهمّی از جهاد به شمار میآید، مگر آنان که در متن جنگ حضور دارند، همه کار نظامی مینمایند؟ بخش قابل توجهی از آنان امور مربوط به نقشهبرداری، اطلاعات جنگی و... را به عهده دارند. زنها فقط امور تنگاتنگ نظامی را که کار شاقّ و دشواری است، به عهده نمیگیرند نه این که از فیض جهاد محروم باشند، چه این که اگر کشوری در حال جنگ و دفاع است و از طرف بیگانهها تهدید میشود، زنها باید دفاع کنند و لازمه دفاع آموزش نظامی دیدن است. پس در هیچ یک از این مسائل، زن را محروم ننمودهاند بلکه در اکثر دشواریها و باربرداری و امانتداریها، در بسیاری از مصائب و مشکلات، زن همتای مرد است.
این که گفته میشود جنگ و جهاد و مبارزه وظیفه زن نیست، مربوط به جهاد ابتدایی است که مربوط به امام معصوم (سلاماللَّه علیه) است و تنها بعضی از فقهای ما (رضوان اللَّه علیهم) فرمودهاند، که اختصاصی به امام معصوم ندارد، اما در جنگهای دفاعی و ردّ کید اجانب، اگر زن فرمانده لشکر زنان بشود نه تنها جایز است بلکه گاهی واجب است، چون دفاع اختصاصی به زن و مرد ندارد. هرجا که دفاع باشد زن همتای مرد و در همه مسائل جنگی و غیر جنگی حضور دارد.
هجرت نیز که در مبارزه بار سنگینی است، بر زن و مرد واجب است، همواره هجرت با جهاد همراه بوده است. در صدر اسلام، هم مهاجرین بودند وهم مهاجرات. و اکنون هم مهاجرت مخصوص مرد نیست بلکه به هنگام ضرورت بر هر دو گروه واجب است.
( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئینه جلال و جمال، صفحات 412 413.)
- [سایر] چرا مردم در غیبت صغری میتوانستند امام زمان را ببینند ولی در غیبت کبری از این فیض محرومند؟
- [سایر] جهاد مردان و جهاد زنان چیست؟
- [سایر] چرا زنان از برخی منصبهای اجتماعی )مانند قضاوت، مرجعیت تقلید، امامت نماز، و...( محرومند؟
- [سایر] چرا زنان از برخی منصبهای اجتماعی )مانند قضاوت، مرجعیت تقلید، امامت نماز، و...( محرومند؟
- [سایر] زنان چگونه میتوانند جهاد کنند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وظیفه زنان مسلمان در امر جهاد حق علیه باطل چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا زنان می توانند در نماز جمعه شرکت نمایند؟
- [سایر] آیا زنان هم می توانند در جنگ شرکت کنند؟
- [سایر] فیض اقدس و فیض مقدس که در کتاب کتابهای عرفانی به چشم می خورد ، به چه معناست؟
- [سایر] قیام عاشورا چه نوع جهادی بوده است؟ جهاد ابتدایی، جهاد دفاعی یا جهاد داخلی؟
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در جهاد ابتدایی یا دفاعی واجب کفایی است؛ پس اگر افراد به اندازه کافی شرکت نکنند، بر همه کسانی که شرایط آن را داشته باشند، واجب است که به جهاد بروند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جماعتی که مردان و زنان شرکت دارند اذان و اقامه نماز جماعت را باید مرد بگوید، ولی در جماعت زنان اذان و اقامه زنان کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه تنها توسط مردان منعقد می شود، ولی زنان هم می توانند در آن شرکت کنند.
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در جهاد بر کسی واجب است که بالغ، عاقل، مرد و آزاد باشد و نابینا، پیر، زمینگیر و مبتلا به بیماری نباشد که نتواند وظیفهاش را انجام دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه تنها توسّط مردان مُنعَقد می شود ، ولی زنان هم می تواند در آن شرکت کنند .
- [آیت الله سبحانی] زنان می توانند در نمازجمعه شرکت کنند و نمازشان صحیح است امّا به تنهایی نمی توانند تشکیل نمازجمعه دهند، همچنان که زن نمی تواند مکمل پنج نفر باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] زنان می توانند در نماز جمعه شرکت کنند و نمازشان صحیح است و مُجْزی ازنماز ظهراست اَمّا به تنهائی ( بدون شرکت مردان ) نمی توانند نماز جمعه تشکیل دهند ، چنانچه نمی توانند مکمّل عدد لازم -5 نفر – باشند ، زیرا نماز جمعه تنها با شرکت مردان منعقد می شود .
- [آیت الله اردبیلی] گریختن از صحنه جهاد جایز نیست، مگر این که ترک صحنه =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، کتاب الجهاد، باب 1 از (أبواب جهاد العدوّ و ما یناسبه)،ح13،ج15،ص14. جهاد به منظور جا به جایی از جبههای به جبهه دیگر یا برای تدارک نیروی بیشتر باشد.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که به دستور پیامبرصلی الله علیه وآله وسلم یا امام معصومعلیه السلام یا نایب خاص یا عام او در میدانهای جهاد شرکت نموده و به شهادت میرسند، غسل و کفن و حنوط آنها واجب نیست بلکه باید با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز، دفن شوند.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد بر دو نوع است: (ابتدایی) و (دفاعی). (جهاد ابتدایی) آن است که مسلمانان به منظور دعوت کفّار و مشرکین به اسلام و عدالت و یا جلوگیری از نقض پیمان اهل ذمّه یا طغیان باغیان (شورشیان مسلح) بر امام واجبالطّاعه مسلمین، نیروی نظامی به مناطق آنان گسیل دارند. در حقیقت هدف از جهاد ابتدایی کشور گشایی نیست، بلکه دفاع از حقوق فطری انسانهایی است که توسّط قدرتهای کفر و شرک و طغیان از خدا پرستی و توحید، عدالت و شنیدن و پذیرش آزادانه احکام خداوند محروم شدهاند. (جهاد دفاعی) زمانی است که دشمن به مرز و بوم مسلمانان هجوم آورد و قصد تسلّط سیاسی یا فرهنگی و اقتصادی نسبت به آنان داشته باشد و ممکن است جهاد در برابر باغیان در زمانی که به حمله مسلحانه دست زدهاند نیز جهاد دفاعی محسوب گردد.