(1)همان طور که میدانید و پیش تر هم اشاره شد، در نظام حقوقی اسلام، سهم الارث مرد دو برابر سهم زن است;(2) البتّه در پاره ای از فروع و مشتقّات مواردِ میراث، سهم مرد و زن متفاوت میشود; به گونه ای که گاهی مساوی و حتّی در موارد نادری، سهم زن بیش از مرد میشود و به هرحال، سهم مرد همواره دو برابر سهم زن نیست. مزیتی اقتصادی که در این جا به مرد تعلّق گرفته است، با توجّه به مزایای اقتصادی که نصیب زن شده (و در مباحث دیگر طرح شد) قابل توجیه است. در واقع، مال الارث سرمایه ای است که میتواند در زمینه های گوناگون اقتصادی به کار افتد و سبب گردش سریع تر چرخ های اقتصادی جامعه شود و برای صاحب خود نیز سودآور باشد; پس اگر سهم زن و مرد از آن مساوی باشد، همیشه (یا دست کم در موارد بسیاری) نیمی از سرمایه اقتصادی و مالی جامعه راکد خواهد ماند; چون زنان به طور معمول نمیتوانند در امور اقتصادی همانند مردان فعّال باشند. از این گذشته، مرد مخارجِ فراوانی بر عهده دارد: مهریّه همسر، هزینه زندگی اعضای خانواده، پرداخت مزد کارهای زن مانند شیردهی، پرستاری فرزند، خانه داری (در صورتی که مطالبه کند) و موارد دیگر; در حالی که بر عهده زنان هیچ خرجی نیست. مرد برای تحصیل درآمدی که بتواند پاسخگوی این همه مخارج باشد، باید سرمایه بیش تری در اختیار داشته باشد تا با به کار انداختنِ آن، سودِ کافی به دست آورد. پیدا است که سهم الارث بیش تر، مرد را در رسیدن به این مقصود کمک میکند. به طور خلاصه، برای آن که اوّلا ثروت جامعه باقی بماند و روز به روز افزایش یابد، نه این که به سبب رکود، هم بی بهره بماند و هم به تدریج از بین برود و ثانیاً مردان بتوانند از عهده مخارج اعضای خانواده خود برآیند، باید سهم آنان بیش از سهم زنان باشد; البتّه چه بسا حکمت های دیگری هم در این حکم وجود دارد که ما از آن ها بی خبریم; پس در امر میراث بر زن، ستمی نشده است; بلکه برعکس، سودی که از سرمایه بیش تر مرد حاصل میآید، به طور عمده عاید زن میشود; افزون بر این که زن میتواند سرمایه خود را نیز به کار اندازد و از آن سودی به دست آورد. در این جا تذکّر یک نکته خالی از فایده نیست که در بسیاری از جوامع بشری (چه در گذشته، چه حال) زنان از ارث بی نصیب بوده اند و هستند. در پاره ای از جوامع، حتّی زنان، خود نیز مانند اموال به ارث میرسیده اند; امّا در اسلام و قرآن تصریح شده است که زن افزون بر این که مال الارث نیست، مانند مرد ارث میبرد; البتّه در سهم آن ها به سبب مصالحی فرق گذاشته شده است. در قرآن کریم آمده است: لِلرِّجالِ نَصِیبٌ مِمّا تَرَکَ الْوالِدانِ وَ الْأَقْرَبُونَ وَ لِلنِّساءِ نَصِیبٌ مِمّا تَرَکَ الْوالِدانِ وَ الْأَقْرَبُونَ مِمّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ کَثُرَ نَصِیباً مَفْرُوضاً.(3) برای مردان، از آن چه پدر و مادر و خویشاوندان از خود بر جای مینهند، سهمی است، و برای زنان نیز از آن چه پدر و مادر و خویشاوندان میگذارند، سهمی; خواه آن مال کم باشد یا زیاد. این سهمی تعیین شده و پرداختنی است. در ادامه این سوره، صورت هایی چند از موارد ارث و تقسیم آن ها ذکر و سهم فرزندان پسر و دختر، خواهر و برادر، مادر و پدر و زن و شوهر تعیین شده است. 1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211. 2. ر.ک، نساء (4)، 4. 3. نساء(4)، 7.
(1)همان طور که میدانید و پیش تر هم اشاره شد، در نظام حقوقی اسلام، سهم الارث مرد دو برابر سهم زن است;(2) البتّه در پاره ای از فروع و مشتقّات مواردِ میراث، سهم مرد و زن متفاوت میشود; به گونه ای که گاهی مساوی و حتّی در موارد نادری، سهم زن بیش از مرد میشود و به هرحال، سهم مرد همواره دو برابر سهم زن نیست. مزیتی اقتصادی که در این جا به مرد تعلّق گرفته است، با توجّه به مزایای اقتصادی که نصیب زن شده (و در مباحث دیگر طرح شد) قابل توجیه است. در واقع، مال الارث سرمایه ای است که میتواند در زمینه های گوناگون اقتصادی به کار افتد و سبب گردش سریع تر چرخ های اقتصادی جامعه شود و برای صاحب خود نیز سودآور باشد; پس اگر سهم زن و مرد از آن مساوی باشد، همیشه (یا دست کم در موارد بسیاری) نیمی از سرمایه اقتصادی و مالی جامعه راکد خواهد ماند; چون زنان به طور معمول نمیتوانند در امور اقتصادی همانند مردان فعّال باشند.
از این گذشته، مرد مخارجِ فراوانی بر عهده دارد: مهریّه همسر، هزینه زندگی اعضای خانواده، پرداخت مزد کارهای زن مانند شیردهی، پرستاری فرزند، خانه داری (در صورتی که مطالبه کند) و موارد دیگر; در حالی که بر عهده زنان هیچ خرجی نیست. مرد برای تحصیل درآمدی که بتواند پاسخگوی این همه مخارج باشد، باید سرمایه بیش تری در اختیار داشته باشد تا با به کار انداختنِ آن، سودِ کافی به دست آورد. پیدا است که سهم الارث بیش تر، مرد را در رسیدن به این مقصود کمک میکند.
به طور خلاصه، برای آن که اوّلا ثروت جامعه باقی بماند و روز به روز افزایش یابد، نه این که به سبب رکود، هم بی بهره بماند و هم به تدریج از بین برود و ثانیاً مردان بتوانند از عهده مخارج اعضای خانواده خود برآیند، باید سهم آنان بیش از سهم زنان باشد; البتّه چه بسا حکمت های دیگری هم در این حکم وجود دارد که ما از آن ها بی خبریم; پس در امر میراث بر زن، ستمی نشده است; بلکه برعکس، سودی که از سرمایه بیش تر مرد حاصل میآید، به طور عمده عاید زن میشود; افزون بر این که زن میتواند سرمایه خود را نیز به کار اندازد و از آن سودی به دست آورد.
در این جا تذکّر یک نکته خالی از فایده نیست که در بسیاری از جوامع بشری (چه در گذشته، چه حال) زنان از ارث بی نصیب بوده اند و هستند. در پاره ای از جوامع، حتّی زنان، خود نیز مانند اموال به ارث میرسیده اند; امّا در اسلام و قرآن تصریح شده است که زن افزون بر این که مال الارث نیست، مانند مرد ارث میبرد; البتّه در سهم آن ها به سبب مصالحی فرق گذاشته شده است.
در قرآن کریم آمده است:
لِلرِّجالِ نَصِیبٌ مِمّا تَرَکَ الْوالِدانِ وَ الْأَقْرَبُونَ وَ لِلنِّساءِ نَصِیبٌ مِمّا تَرَکَ الْوالِدانِ وَ الْأَقْرَبُونَ مِمّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ کَثُرَ نَصِیباً مَفْرُوضاً.(3)
برای مردان، از آن چه پدر و مادر و خویشاوندان از خود بر جای مینهند، سهمی است، و برای زنان نیز از آن چه پدر و مادر و خویشاوندان میگذارند، سهمی; خواه آن مال کم باشد یا زیاد. این سهمی تعیین شده و پرداختنی است.
در ادامه این سوره، صورت هایی چند از موارد ارث و تقسیم آن ها ذکر و سهم فرزندان پسر و دختر، خواهر و برادر، مادر و پدر و زن و شوهر تعیین شده است.
1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211.
2. ر.ک، نساء (4)، 4.
3. نساء(4)، 7.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مورد تفاوتهای زن و مرد از لحاظ ارث، که چرا اسلام سهم مرد را دو برابر سهم زن قرار داده است، توضیح بفرمایید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مورد تفاوتهای زن و مرد از لحاظ ارث، که چرا اسلام سهم مرد را دو برابر سهم زن قرار داده است، توضیح بفرمایید?
- [سایر] چرا ارث زن نصف ارث مرد است؟
- [سایر] چرا ارث زن نصف ارث مرد است؟
- [سایر] چرا ارث مرد دو برابر ارث زن است؟ مگر در اسلام حقوق زن و مرد برابر نیست؟
- [سایر] چرا زن نصف سهم مرد، ارث میبرد؟
- [سایر] چرا ارث زن نصف مرد است؟
- [سایر] چرا ارثِ زن ، نصف مرد است ؟
- [سایر] چرا در اسلام سهم ارث زن نصف سهم مرد است؟
- [سایر] در قرآن درباره ارث مرد و زن چه گفته شده و اینکه چرا ارثیه زن از مرد کمتره ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن طلاق خلع بگیرد یا مرد بر اثر دیگری غیر از بیماری مذکور بمیرد زن از او ارث نمیبرد. مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله اردبیلی] اگر وارث، خُنْثای مشکل باشد به گونهای که با هیچ یک از نشانههای تعیین شده، مرد یا زن بودن او مشخّص نشود نصف ارث یک مرد و نصف ارث یک زن را به او میدهند.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که متعه شده حقّ همخوابی ندارد و از شوهر ارث نمیبرد و شوهر هم از او ارث نمیبرد، مگر این که هنگام عقد شرط شده باشد که از یکدیگر ارث ببرند و یا این که شرط شده باشد که فقط مرد از زن و یا فقط زن از مرد ارث ببرد.
- [آیت الله بهجت] مرد و زن زناکار و خویشان آنها از فرزندی که از زنا بهدنیا آمده ارث نمیبرند، ولی اولاد چنین فرزندی و شوهر یا زن او، از او ارث میبرند.
- [آیت الله نوری همدانی] لباسی که مرد برای پوشیدن زن خود گرفته اگر چه زن آن را پوشیده باشد ، بعد از مردن شوهر ، جزء مال شوهر است. مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله اردبیلی] اگر مردی بمیرد و فرزند نداشته باشد، یک چهارم مال او را زن و بقیّه را ورثه دیگر میبرند و اگر از آن زن یا از زن دیگر فرزند داشته باشد، یک هشتم مال را زن و بقیّه را ورثه دیگر میبرند و اگرچه بعید نیست گفته شود که: (زن از همه اموال ارث میبرد، ولی زنی که از لحاظ سنی و داشتن یا نداشتن اولاد و جهات دیگر، مظنّه ماندن او در خانه مرد کم است، از زمین خانهای که محل زندگی مرد و خانواده او بوده و قیمت آن زمین ارث نمیبرد و نیز از خود هوایی آن، مثل بنا و درخت ارث نمیبرد و فقط از قیمت هوایی ارث میبرد و همچنین از زمینها و خانههای دیگر مرد که به عنوان سرمایه او محسوب میشدند و نه محل زندگی خانوادهاش، ارث میبرد)؛ ولی احتیاط واجب آن است که بقیه ورثه با زن در مورد زمینها و خانههایی که متعلّق به مرد و خانوادهاش بوده، مصالحه نمایند.
- [آیت الله سبحانی] ولی زن که در غسل و کفن و دفن او دخالت می کند شوهر اوست، سپس کسانی که از آن زن ارث می برند با حفظ تقدم مرد بر زن.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لباسی که مرد برای پوشیدن زن خود گرفته، اگر چه زن آن را پوشیده باشد، بعد از مردن شوهر جزء مال شوهر است، مگر ثابت شود که شوهر آن را به ملکیت زن خود درآورده است. مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله بهجت] زنی که به عقد موقت به نکاح مردی درآمده از مرد ارث نمی برد و مرد نیز از او ارث نمی برد اما ارث بین پدر و فرزند یا مادر و فرزند ثابت است.
- [آیت الله سبحانی] لباسی که مرد برای پوشیدن زن خود گرفته اگرچه زن آن را پوشیده باشد، بعداز مردن شوهر، جزء مال شوهر است مگر این که به او تملیک کرده باشد. مسائل متفرّقه ارث