عوامل پدید آمدن و رشد نهضت های دفاع از زن در جهان معاصر، به ویژه در کشورهای غربی چیست؟
(1)در این زمینه، پژوهشگران تحقیق هایی کرده، و عواملی را بر شمرده اند. به طور خلاصه می‌توان گفت: سه عامل اساسی در به پدیدآمدن و رشد نهضت های دفاع از حقوق زن بیش‌ترین تأثیر را داشته است: 1. هوسرانی و شهوت طلبیِ مردان: شکّی نیست که در هر یک از جوامع و فرهنگ های بشری و به ویژه در نظام های دینی، زنان کم و بیش قید و بندهایی از قبیل (حجاب) داشته اند. مردان شهوت پرست در صدد برآمدند تا با عناوین فریبنده ای چون (حقوق زن) و (آزادی زنان) آنان را از آن قید و بندها رها سازند و از خانه ها بیرون بکشند و بدین ترتیب، به ارضای هرچه بیش تر شهوت های حیوانی خود بپردازند. 2. بهره کشی اقتصادی از زنان: پس از صنعتی شدن کشورهای غربی، سرمایه داران و کارفرمایان به جست و جوی نیروی کار ارزان برخاستند و چون زنان تا آن زمان و در آن ممالک، درآمدی نداشته، به طور طبیعی می‌پذیرفتند که مزدی کم تر از مردان به آنان بپردازند، کارخانه داران در صدد سوءاستفاده از این وضع برآمدند. شعارهایی از قبیل: (زنان باید آزاد باشند; در چهاردیواری خانه محصور نمانند; استقلال اقتصادی داشته باشند و در صحنه های اجتماعی به کار و سازندگی مشغول شوند)، دستاویز خوبی برای کارخانه داران بود تا به این وسایل بتوانند زنان را به محیط کارخانه ها بکشانند و از آنان بهره برداری اقتصادی کنند. 3. استفاده از آرای سیاسی زنان: در نظام های مردم سالار (دموکراتیک) که مدّعیِ اتّکای حکومت بر آرای مردمند، جاه طلبان و شیفتگان قدرت، چون زنان را انعطاف پذیرتر و تأثیر تبلیغ ها را در آنان بیش تر می‌یافتند و از طرفی نیازمند آرای بیش تری بودند، کوشیدند تا آنان را به میدان اجتماع و سیاست وارد کنند و با فریفتن و تحت تأثیر قرار دادنِ آنان، آرای بیش تری به دست آورند و بر اریکه قدرت تکیه زنند. 1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 206.
عنوان سوال:

عوامل پدید آمدن و رشد نهضت های دفاع از زن در جهان معاصر، به ویژه در کشورهای غربی چیست؟


پاسخ:

(1)در این زمینه، پژوهشگران تحقیق هایی کرده، و عواملی را بر شمرده اند. به طور خلاصه می‌توان گفت: سه عامل اساسی در به پدیدآمدن و رشد نهضت های دفاع از حقوق زن بیش‌ترین تأثیر را داشته است:
1. هوسرانی و شهوت طلبیِ مردان: شکّی نیست که در هر یک از جوامع و فرهنگ های بشری و به ویژه در نظام های دینی، زنان کم و بیش قید و بندهایی از قبیل (حجاب) داشته اند. مردان شهوت پرست در صدد برآمدند تا با عناوین فریبنده ای چون (حقوق زن) و (آزادی زنان) آنان را از آن قید و بندها رها سازند و از خانه ها بیرون بکشند و بدین ترتیب، به ارضای هرچه بیش تر شهوت های حیوانی خود بپردازند.
2. بهره کشی اقتصادی از زنان: پس از صنعتی شدن کشورهای غربی، سرمایه داران و کارفرمایان به جست و جوی نیروی کار ارزان برخاستند و چون زنان تا آن زمان و در آن ممالک، درآمدی نداشته، به طور طبیعی می‌پذیرفتند که مزدی کم تر از مردان به آنان بپردازند، کارخانه داران در صدد سوءاستفاده از این وضع برآمدند. شعارهایی از قبیل: (زنان باید آزاد باشند; در چهاردیواری خانه محصور نمانند; استقلال اقتصادی داشته باشند و در صحنه های اجتماعی به کار و سازندگی مشغول شوند)، دستاویز خوبی برای کارخانه داران بود تا به این وسایل بتوانند زنان را به محیط کارخانه ها بکشانند و از آنان بهره برداری اقتصادی کنند.
3. استفاده از آرای سیاسی زنان: در نظام های مردم سالار (دموکراتیک) که مدّعیِ اتّکای حکومت بر آرای مردمند، جاه طلبان و شیفتگان قدرت، چون زنان را انعطاف پذیرتر و تأثیر تبلیغ ها را در آنان بیش تر می‌یافتند و از طرفی نیازمند آرای بیش تری بودند، کوشیدند تا آنان را به میدان اجتماع و سیاست وارد کنند و با فریفتن و تحت تأثیر قرار دادنِ آنان، آرای بیش تری به دست آورند و بر اریکه قدرت تکیه زنند.

1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 206.





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین