زن در اسلام: بایسته است در این رابطه سخنان گهربار پیامبر اکرم (ص) نقل شود. این تعالیم ارزشمند در دشوارترین شرایط تاریخی برای زنان صادر شده است یعنی، در زمانی که دختران را زنده به گور می‌کردند و زن را مانند کالا به ارث می‌بردند و مالک می‌شدند و او را از هر گونه حقی محروم می‌داشتند. پیامبر اکرم (ص) بدین وسیله بلندترین گام را در بدترین شرایط، برای احیای حقوق زن و پاس‌داشت کرامت انسانی وی برداشته است: 1. (بهترین شما آن کسی است که نسبت به زن خود، سازگارتر و خیرخواه‌تر باشد و من از همه شما درباره زنان خیرخواه‌تر هستم). 2. (زنان همانا خواهران، مادران، خاله‌ها و عمه‌های شما هستند و ریشه وجود شما از آنان است و باید در اوج عاطفه و مهربانی با آنان رفتار شود). 3. (نسبت به زنان، با تقوا باشید و در رعایت حقوق آنان و توجه به ایشان، پرهیزگاری کنید زیرا آنان امانت خداوند در دست شمایند و طبق دستور و قول پروردگار برای شما حلال و محرم شده‌اند. بر شما است که حقوق آنان را مراعات نمایید و عادلانه و طبق عرف زمانه و شأن زنان، زندگی ایشان را تأمین کنید). 4. (بهترین شما آن افرادی هستند که با زنان خود، خوب و خوش باشند). 5. (ملعون و بازملعون است آن کسی که در تأمین زندگی همسر خود، کوتاهی کند و حقوق خانواده را ضایع و آنان را ناراحت کند).(1) زن و مرد، هر دو از اشرف مخلوقات جهانند و هیچ تفاوتی از نظر اصل آفرینش و مقام و مرتبت، ندارند. آن دو، مکمّل و برطرف کننده نیازهای یکدیگرند. این‌که برخی زن را موجودی پست‌تر می‌دانند، تفکراتی موهوم و شیطانی است و از جهل و بی‌خبری مردم سرچشمه می‌گیرد. امید است بتوانیم با مطالعه آیات قرآن و احادیث اهل بیت (ع) با دیو جهل و بی‌خبری و اوهام مبارزه کنیم.(2) پی‌نوشت‌ (1) احادیث، به نقل از بولتن اندیشه، ویژه زن، صص 355 453 (2) برای مطالعه بیشتر نگ: مظلومی، فضیلت زنان علامه طباطبایی، زن در اسلام شهید مطهری، نظام حقوق زن در اسلام‌
زن در اسلام:
بایسته است در این رابطه سخنان گهربار پیامبر اکرم (ص) نقل شود. این تعالیم ارزشمند در دشوارترین شرایط تاریخی برای زنان صادر شده است یعنی، در زمانی که دختران را زنده به گور میکردند و زن را مانند کالا به ارث میبردند و مالک میشدند و او را از هر گونه حقی محروم میداشتند. پیامبر اکرم (ص) بدین وسیله بلندترین گام را در بدترین شرایط، برای احیای حقوق زن و پاسداشت کرامت انسانی وی برداشته است:
1. (بهترین شما آن کسی است که نسبت به زن خود، سازگارتر و خیرخواهتر باشد و من از همه شما درباره زنان خیرخواهتر هستم).
2. (زنان همانا خواهران، مادران، خالهها و عمههای شما هستند و ریشه وجود شما از آنان است و باید در اوج عاطفه و مهربانی با آنان رفتار شود).
3. (نسبت به زنان، با تقوا باشید و در رعایت حقوق آنان و توجه به ایشان، پرهیزگاری کنید زیرا آنان امانت خداوند در دست شمایند و طبق دستور و قول پروردگار برای شما حلال و محرم شدهاند. بر شما است که حقوق آنان را مراعات نمایید و عادلانه و طبق عرف زمانه و شأن زنان، زندگی ایشان را تأمین کنید).
4. (بهترین شما آن افرادی هستند که با زنان خود، خوب و خوش باشند).
5. (ملعون و بازملعون است آن کسی که در تأمین زندگی همسر خود، کوتاهی کند و حقوق خانواده را ضایع و آنان را ناراحت کند).(1)
زن و مرد، هر دو از اشرف مخلوقات جهانند و هیچ تفاوتی از نظر اصل آفرینش و مقام و مرتبت، ندارند. آن دو، مکمّل و برطرف کننده نیازهای یکدیگرند. اینکه برخی زن را موجودی پستتر میدانند، تفکراتی موهوم و شیطانی است و از جهل و بیخبری مردم سرچشمه میگیرد. امید است بتوانیم با مطالعه آیات قرآن و احادیث اهل بیت (ع) با دیو جهل و بیخبری و اوهام مبارزه کنیم.(2)
پینوشت
(1) احادیث، به نقل از بولتن اندیشه، ویژه زن، صص 355 453
(2) برای مطالعه بیشتر نگ: مظلومی، فضیلت زنان علامه طباطبایی، زن در اسلام شهید مطهری، نظام حقوق زن در اسلام
- [سایر] بزرگان اهل سنت در مورد مقام و منزلت امام رضا علیه السلام چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] کتب اهل سنت در مورد مقام و منزلت حضرت زهرا س چه نقلی دارد؟
- [سایر] منزلت و جایگاه زن در مکتب اسلام تا چه اندازه است؟ آیا آنان نیز مانند مردان اند؟
- [سایر] منزلت و جایگاه زن در مکتب اسلام تا چه اندازه است؟ آیا آنان نیز مانند مردان اند؟
- [سایر] لطفاً درباره منزلت، مقام و محل دفن احمد بن موسی شاهچراغ و نیز زندگی ایشان مطالبی را بیان نمائید.
- [سایر] (جنبش دفاع از حقوق زن) در گفتمان مقام معظم رهبری (مد ظله)؟ زن در قاب اسلام
- [سایر] مراد از ذکر چیست؟ چند نوع ذکر داریم؟ آیا عمل کردن به ذکر باید طبق مقام و منزلت معنوی افراد باشد؟ آیا ذکر اسما تأثیر در قابلیت انسان جهت ورود به عالم غیب دارد؟
- [سایر] آیا قرب و منزلت کسی که در سختی، ایمانش را حفظ می کند، به اندازه قرب و منزلت کسی است که در آسایش ایمان داری می کند؟
- [سایر] چرا از نظر اسلام مقام سادات بیش از دیگران است؟
- [سایر] منزلت داشتن نزد شاهان چه پیامدی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود ، مثل منکراتی که دولتهای جائر انجام می دهند به اسم دین مبین اسلام ، واجب است خصوصاً بر علماء اسلام اظهار حق وانکار باطل ، واگر سکوت علماء اعلام موجب هتک مقام علم وموجب اسائة ظنّ به علماء اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمی کند .
- [امام خمینی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولتها اجرا میکنند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علمای اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علمای اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمیکند.
- [آیت الله سبحانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید ولی مرد مسلمان می تواند با زن های کافر به طور موقت ازدواج کند.
- [آیت الله سبحانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید ولی مرد مسلمان می تواند با زن های کافر به طور موقت ازدواج کند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بدعتی در اسلام واقع شود (مانند منکراتی که دولتهای ناصالح به نام اسلام انجام می دهند) بر همه، مخصوصاً علمای دین واجب است حق را اظهار و باطل را انکار کنند و اگر سکوت علمای دین موجب هتک مقام علم، یا سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، هرچند بدانند تاثیر نمی کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که زن مسلمان دارد نباید زن یهودی و نصرانی را صیغه نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.