چرا در قانون اگر پدری فرزند خود را بکشد، او را اعدام نمی کنند؟آیا این به معنای مجوزی برای قتل فرزند نمی باشد؟
پاسخ: در هیچ کجای قوانین کشور، مجوزی برای قتل‌ فرزند صادر نشده است. مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران، جان مردم محترم است و هیچ خونی نباید به ناحق ریخته شود. بر این اساس، داشتن ولایت و سرپرستی به معنای مالک جان شخص تحت ولایت نمی‌باشد و از قانون نباید چنین تعابیری استنباط نمود. مطابق با ماده 220 قانون مجازات اسلامی؛ اگر فرزندی توسط پدرش کشته شود، پدر قصاص نمی‌شود و لکن به پرداخت دیه به صاحبان و اولیاء دم (ورثه مقتول) و تعزیر، محکوم می‌گردد. لازم به ذکر است که مطابق با قوانین، قتل از موانع ارث محسوب می‌شود و به این ترتیب، دیه فرزند مقتول به پدر که قاتل است تعلق نخواهد گرفت. بنابراین آنچه که در این قانون به چشم می‌خورد، بحث منتفی شدن مجازات نمی‌باشد، بلکه صرفاً در مجازات تخفیف اعمال گردیده است. در خصوص توضیح حکمت تخفیف مجازات پدر باید گفت: براساس قوانین حقوقی، برای مجازات هر مجرمی نیاز به عنصر مادی و معنوی می باشد و اگر این دو عنصر در خصوص جرمی وجود نداشته باشد، اعمال مجازات، صحیح نمی‌باشد. این امر نه در خصوص پدر و فرزند که در هر قضیه سهوی دیگری که به وقوع بپیوندد، مراعات می‌شود. به این ترتیب اگر شخصی بدون وجود عنصر مادی و معنوی، شخص دیگری را به قتل برساند، قصاص اجرا نمی‌گردد. نظیر آنچه که در تصادفات رانندگی اتفاق می‌افتد که در این موارد، عنصر معنوی سوء نیت یا عمد، محقق نمی‌باشد. در خصوص قتل فرزند توسط پدر نیز باید گفت که در 99% این گونه موارد، عنصر معنوی مشکل داشته و معمولاً این قتل‌ها، اتفاقی و از روی عصبانیت و خروج از حالت تعادل روانی اتفاق می‌افتند و قصد قتل وجود نداشته است. در اینجا لازم به ذکر است که در روایات پیرامون این حکم، کلمه والد ذکر گردیده و در عربی، والد اعم از پدر و مادر است. در تفسیر آن، برخی از علما منظور از آن را صرفاً پدر کودک می‌دانند، اما برخی دیگر معتقدند که منظور، پدر و مادر هر دو با هم می‌باشند. از جمله مقام معظم رهبری چنین رأیی را دارند. بر همین اساس و مطابق رای فقهی مقام معظم رهبری، هم اکنون پیشنهاد اصلاحی جهت تغییر این قانون آماده شده و از مجاری قانونی پیگیری می شود. منبع: کتاب حقوق زنان برابری یا نابرابری ناشر: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها
عنوان سوال:

چرا در قانون اگر پدری فرزند خود را بکشد، او را اعدام نمی کنند؟آیا این به معنای مجوزی برای قتل فرزند نمی باشد؟


پاسخ:

پاسخ:
در هیچ کجای قوانین کشور، مجوزی برای قتل‌ فرزند صادر نشده است. مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران، جان مردم محترم است و هیچ خونی نباید به ناحق ریخته شود.

بر این اساس، داشتن ولایت و سرپرستی به معنای مالک جان شخص تحت ولایت نمی‌باشد و از قانون نباید چنین تعابیری استنباط نمود.

مطابق با ماده 220 قانون مجازات اسلامی؛

اگر فرزندی توسط پدرش کشته شود، پدر قصاص نمی‌شود و لکن به پرداخت دیه به صاحبان و اولیاء دم (ورثه مقتول) و تعزیر، محکوم می‌گردد.

لازم به ذکر است که مطابق با قوانین، قتل از موانع ارث محسوب می‌شود و به این ترتیب، دیه فرزند مقتول به پدر که قاتل است تعلق نخواهد گرفت.

بنابراین آنچه که در این قانون به چشم می‌خورد، بحث منتفی شدن مجازات نمی‌باشد، بلکه صرفاً در مجازات تخفیف اعمال گردیده است.

در خصوص توضیح حکمت تخفیف مجازات پدر باید گفت:

براساس قوانین حقوقی، برای مجازات هر مجرمی نیاز به عنصر مادی و معنوی می باشد و اگر این دو عنصر در خصوص جرمی وجود نداشته باشد، اعمال مجازات، صحیح نمی‌باشد.

این امر نه در خصوص پدر و فرزند که در هر قضیه سهوی دیگری که به وقوع بپیوندد، مراعات می‌شود. به این ترتیب اگر شخصی بدون وجود عنصر مادی و معنوی، شخص دیگری را به قتل برساند، قصاص اجرا نمی‌گردد.

نظیر آنچه که در تصادفات رانندگی اتفاق می‌افتد که در این موارد، عنصر معنوی سوء نیت یا عمد، محقق نمی‌باشد.

در خصوص قتل فرزند توسط پدر نیز باید گفت که در 99% این گونه موارد، عنصر معنوی مشکل داشته و معمولاً این قتل‌ها، اتفاقی و از روی عصبانیت و خروج از حالت تعادل روانی اتفاق می‌افتند و قصد قتل وجود نداشته است.

در اینجا لازم به ذکر است که در روایات پیرامون این حکم، کلمه والد ذکر گردیده و در عربی، والد اعم از پدر و مادر است.

در تفسیر آن، برخی از علما منظور از آن را صرفاً پدر کودک می‌دانند، اما برخی دیگر معتقدند که منظور، پدر و مادر هر دو با هم می‌باشند.

از جمله مقام معظم رهبری چنین رأیی را دارند. بر همین اساس و مطابق رای فقهی مقام معظم رهبری، هم اکنون پیشنهاد اصلاحی جهت تغییر این قانون آماده شده و از مجاری قانونی پیگیری می شود.

منبع: کتاب حقوق زنان برابری یا نابرابری
ناشر: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین