پایداری فرهنگ ها: پایداری‌هر فرهنگ، تابع عوامل مختلفی است از جمله: 1. هماهنگی با فطرت، 2. تأیید از سوی عقل و داشتن پشتوانه‌ای منطقی، 3. غنا و جامع بودن، 4. جذّاب بودن، 5. انطباق پذیری با شرایط مختلف، 6. داشتن توان بازدارندگی در برابر عوامل مخرّب. تغییر فرهنگ‌ها: در مورد اینکه فرهنگ قابل تغییر است و یا خیر، سه دیدگاه وجود دارد: 1. عدهای معتقدند: فرهنگ قابل تغییر نیست زیرا فرهنگ با نهاد و ذات و فطرت جامعه پیوند خورده است و از آن جهت که ذاتیات را نمی‌توان تغییر داد، فرهنگ را نیز نمی‌توان تغییر داد. 2. گروهی قائل به تغییر پذیری فرهنگ جامعه هستند هر چند در نهان و نهاد تک تک افراد جامعه تاثیر گذاشته باشد. 3. از دیدگاه برخی، تغییر آن بخش‌هایی از فرهنگ که در نهاد جامعه قرار گرفته و جزء آن شده، مشکل است با این حال بخشی از آنها را می‌توان تغییر داد که هدف بعثت پیامبران الهی نیز همین بوده است. پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید: (انی بعثت لأتمم مکارم الاخلاق) و (انی بعثت معلما) جامعه جاهلی عرب، با آن خصوصیات ویژه خود مانند بت پرستی، ستاره پرستی، دختر کشی، فساد، دزدی و غارتگری و با بعثت حضرت رسول اکرم (ص) متحول شد و فرهنگ غنی اسلامی تاثیرات بسیار درخشانی را بر سایر فرهنگ‌ها و تمدن‌های بشری به دنبال داشت . پرسمان
پایداری فرهنگ ها:
پایداریهر فرهنگ، تابع عوامل مختلفی است از جمله: 1. هماهنگی با فطرت، 2. تأیید از سوی عقل و داشتن پشتوانهای منطقی، 3. غنا و جامع بودن، 4. جذّاب بودن، 5. انطباق پذیری با شرایط مختلف، 6. داشتن توان بازدارندگی در برابر عوامل مخرّب.
تغییر فرهنگها:
در مورد اینکه فرهنگ قابل تغییر است و یا خیر، سه دیدگاه وجود دارد:
1. عدهای معتقدند: فرهنگ قابل تغییر نیست زیرا فرهنگ با نهاد و ذات و فطرت جامعه پیوند خورده است و از آن جهت که ذاتیات را نمیتوان تغییر داد، فرهنگ را نیز نمیتوان تغییر داد.
2. گروهی قائل به تغییر پذیری فرهنگ جامعه هستند هر چند در نهان و نهاد تک تک افراد جامعه تاثیر گذاشته باشد.
3. از دیدگاه برخی، تغییر آن بخشهایی از فرهنگ که در نهاد جامعه قرار گرفته و جزء آن شده، مشکل است با این حال بخشی از آنها را میتوان تغییر داد که هدف بعثت پیامبران الهی نیز همین بوده است. پیامبر اکرم (ص) میفرماید: (انی بعثت لأتمم مکارم الاخلاق) و (انی بعثت معلما)
جامعه جاهلی عرب، با آن خصوصیات ویژه خود مانند بت پرستی، ستاره پرستی، دختر کشی، فساد، دزدی و غارتگری و با بعثت حضرت رسول اکرم (ص) متحول شد و فرهنگ غنی اسلامی تاثیرات بسیار درخشانی را بر سایر فرهنگها و تمدنهای بشری به دنبال داشت .
پرسمان
- [سایر] چه عواملی در پایداری ازدواج دخیلند؟
- [سایر] چرا انقلاب اسلامی ایران هنوز پابرجاست؟ چه عواملی این پایداری را تقویت می کند؟
- [سایر] چرا انقلاب اسلامی ایران هنوز پابرجاست؟ چه عواملی این پایداری را تقویت می کند؟
- [سایر] چگونه فرهنگ ها تغییر و تبدّل پیدا می کنند; آیا تغییر کامل فرهنگ در یک جامعه ممکن است؟
- [سایر] چگونه فرهنگ ها تغییر و تبدّل پیدا می کنند؛ آیا تغییر کامل فرهنگ در یک جامعه ممکن است؟
- [سایر] چگونه کشور تاریخی و باستانی ایران با فرهنگ ملّی و اسلامی قدرتمند، دست خوشِ هجوم فرهنگی شده، و چه زمینه ها و عواملی باعث آن گردیده است؟
- [سایر] چگونه کشور باستانی ایران با فرهنگ ملّی و اسلامی قدرتمند، دستخوشِ هجوم فرهنگی شده، و چه زمینه ها و عواملی باعث آن گردیده است؟
- [سایر] در زمان پیامبر اسلام، مدتی بیت المقدس قبله مسلمانان بود. چه عواملی سبب شد این قبله به کعبه تغییر یابد؟
- [سایر] شعر در دوران جنگ تحمیلی چه تغییر و تحولی یافت و چه نقشی در جنگ و حفظ فرهنگ جنگ داشت؟
- [سایر] در زمان پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، مدتی بیت المقدس قبله مسلمانان بود. چه عواملی سبب شد این قبله به کعبه تغییر یابد؟
- [آیت الله سیستانی] در بیمه مدت بخصوصی شرط نیست، بلکه تابع توافق طرفین قرارداد یعنی بیمهگزار و بیمهگر است.
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بیگانگان از راههای مختلف مانند فرستادن امواج رادیویی یا تلویزیونی یا ماهوارهای و مانند آن در صدد ضربه زدن به اعتقادات و فرهنگ مسلمانان باشند، دفاع از فرهنگ و اعتقادات اسلامی بر هر مسلمانی واجب است و شایسته است از راه تقویت فرهنگ و اعتقادات مسلمانان واستفاده از فراوردههای علمی، از ضربه زدن دشمن به آن جلوگیری شود و از راههای دیگر مگر در موارد ضرورت استفاده نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] در صحت عقد بیمه مدت معینی معتبر نیست که باید مثلا یکساله باشد یا دو ساله یا بیشتر بلکه تابع توافق بیمه شونده و بیمه کننده است
- [آیت الله جوادی آملی] .سبب تغییر باید نجاست باشد و مورد تغییر هم باید یکی از سه وصف یاد شده در مسأله قبل باشد. تغییر, اعم از آن است که به یکی از اوصاف شیء نجس باشد; یا به وصف شیء دیگر، پس اگر سبب تغییر، خصوصیت شیء نجس شده باشد, نه نجاست، آن آب, نجس نمیشود; همچنین اگر سبب تغییر, مجاورت با نجاست باشد, نه برخورد با آن، آب? نجس نمیشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نجاستی در چاه بریزد و بو یا رنگ یا مزه آب آن را تغییر دهد؛ چنانچه تغییر آب چاه از بین برود پاک می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عین نجس، مانند: خون، به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو، رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد، تمام آب نجس میشود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد، فقط مقداری که بو، رنگ یا مزه آن تغییر کرده، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر عین نجس مانند خون به ابی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از ان را تغییر دهد چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام اب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد مقداری که بو یا رنگ یا مزه ان تغییر کرده نجس است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر ازکُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر ازکُر باشد،تمام آب نجس می شود.و اگر به اندازة کُر یا بیشتر باشد ، فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزة آن تغییر کرده نجس است .