(حسبه) در لغت اسم مصدر از مادّة (احتساب) است و چنانکه ارباب لغت گفته‌اند به معنی تسلیم و صبر در برابر مشکلات برا ی طلب اجر الهی است و همچنین کوشش در انجام اعمال خیر، برای تحصیل ثواب است و از آنجا که امر به معروف و نهی از منکر بوسیله حکومت اسلامی، تلاش و کوششی است در راه اطاعت خداوند و مبارزه با منکرات، برای جلب رضای الهی، آن را (حسبه) نامیده‌اند. در کتاب (التحقیق) دربارة معنی اصلی مادة (حسب) می‌گوید این واژه در اصل به معنی رسیدگی کردن و نظر و دقت به قصد آزمایش و امتحان می‌باشد. این تفسیر، مناسبت زیادی با کار محتسب دارد که از بخشهای مختلف جامعه خبر می‌گیرد و سرکشی و رسیدگی می‌کند، و هر حرکتی را زیر نظر گرفته، در صورت انحرافی بودن تذکر می‌دهد و اگر مفید واقع نشد با قدرت با آن مقابله می‌کند. ادارة (حسبه) در دوران خلفا، یکی از ادارات معروف بود، که بر کار کسبه و تجار و کشاورزان و توده‌های مردم از نظر تخلفات و منکرات نظارت می‌کرد و محتسبان هر جا کار خلافی می‌دیدند، مرتکب یا مرتکبین را نهی می‌کردند و اگر مؤثر نمی‌افتاد او را در همانجا مجازات می‌نمودند، یا دستگیر کرده تحویل قاضی و زندان می‌دادند. به عقیدة بعضی، ریشة این مسأله به عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) باز می‌گردد که او خود کار محتسب را انجام می‌داد و گاه در غیاب خویش فردی را برای این منظور انتخاب می‌کرد، ولی باید قبول کرد که به کار گرفتن این واژه در آن عصر و زمان و حتی در بسیاری از کلمات فقهای پیشین معمول نبوده و به نظر می‌رسد که این واژه نخست در عصر خلفای اموی و عباسی، برای این شاخة امر به معروف و نهی از منکر انتخاب شد. به هر حال اخباری که از عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به دست ما رسیده، نشان می‌دهد که هر چند کلمة (حسبه) با معنی و مفهوم امروز آن در آن عصر، متداول نبوده، ولیکن مفهوم واقعی آن، یعنی نظارت بر مسائل اجتماعی از سوی حکومت اسلامی کاملًا مراعات شده است، گاه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این وظیفه را به بعضی از افراد واگذار می‌کرده و گاه شخصاً آن را انجام می‌داده است. پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
(حسبه) در لغت اسم مصدر از مادّة (احتساب) است و چنانکه ارباب لغت گفتهاند به معنی تسلیم و صبر در برابر مشکلات برا ی طلب اجر الهی است و همچنین کوشش در انجام اعمال خیر، برای تحصیل ثواب است و از آنجا که امر به معروف و نهی از منکر بوسیله حکومت اسلامی، تلاش و کوششی است در راه اطاعت خداوند و مبارزه با منکرات، برای جلب رضای الهی، آن را (حسبه) نامیدهاند.
در کتاب (التحقیق) دربارة معنی اصلی مادة (حسب) میگوید این واژه در اصل به معنی رسیدگی کردن و نظر و دقت به قصد آزمایش و امتحان میباشد.
این تفسیر، مناسبت زیادی با کار محتسب دارد که از بخشهای مختلف جامعه خبر میگیرد و سرکشی و رسیدگی میکند، و هر حرکتی را زیر نظر گرفته، در صورت انحرافی بودن تذکر میدهد و اگر مفید واقع نشد با قدرت با آن مقابله میکند.
ادارة (حسبه) در دوران خلفا، یکی از ادارات معروف بود، که بر کار کسبه و تجار و کشاورزان و تودههای مردم از نظر تخلفات و منکرات نظارت میکرد و محتسبان هر جا کار خلافی میدیدند، مرتکب یا مرتکبین را نهی میکردند و اگر مؤثر نمیافتاد او را در همانجا مجازات مینمودند، یا دستگیر کرده تحویل قاضی و زندان میدادند.
به عقیدة بعضی، ریشة این مسأله به عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) باز میگردد که او خود کار محتسب را انجام میداد و گاه در غیاب خویش فردی را برای این منظور انتخاب میکرد، ولی باید قبول کرد که به کار گرفتن این واژه در آن عصر و زمان و حتی در بسیاری از کلمات فقهای پیشین معمول نبوده و به نظر میرسد که این واژه نخست در عصر خلفای اموی و عباسی، برای این شاخة امر به معروف و نهی از منکر انتخاب شد.
به هر حال اخباری که از عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به دست ما رسیده، نشان میدهد که هر چند کلمة (حسبه) با معنی و مفهوم امروز آن در آن عصر، متداول نبوده، ولیکن مفهوم واقعی آن، یعنی نظارت بر مسائل اجتماعی از سوی حکومت اسلامی کاملًا مراعات شده است، گاه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این وظیفه را به بعضی از افراد واگذار میکرده و گاه شخصاً آن را انجام میداده است.
پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی اسباب النزول چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی قرآن چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی کوثر در قرآن را بنویسید.
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی اسباب النزول چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی واژه فرهنگ چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی تفسیر را بیان فرمایید؟ [1]
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی وحی در قرآن چیست؟
- [سایر] معنای اصطلاحی تفسیر با کدام یک از معانی لغوی آن سازگارتر است؟
- [سایر] لطفاً معنای لغوی و اصطلاحی سه واژه وصی، وحی و رسول را بیان کنید.
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی غرور چیست؟ و تا چه حد و مواردی مفید است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مال حلال با مال حرام به طوری مخلوط شود که انسان نتواند آنها را از یکدیگر تشخیص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن، هیچ کدام معلوم نباشد باید خمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس، بقیّه مال حلال می شود. و بنابر احتیاط این خمس را به سادات به قصد ما فی الذّمه، (اعم از خمس اصطلاحی و صدقه) از طرف مالک بپردازد.
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر، در قرار دادن مکانی به عنوان مسجد، صیغه وقف لازم نیست، بلکه هر عملی که دلالت بر آن کند کافی است، اگرچه بهکار بردن لفظ در ایجاب آن، و تلفّظ به وقفیت بهعنوان مسجدیت احوط است. و همچنین در قبول متولی یا حاکم شرع؛ و اظهر اعتبار قصد قربت است در وقف مسجد؛ و کافی است که با نیت و اراده بگوید: (جَعَلْتُهُ مَسجِداً لِلّه) و مسجدیت را اعلام کند، به معنایی که در عرف مسلمین معمول است (در مقابل مسجد به معنای لغوی)؛ و در قبضش کافی است یک نفر که نمازش محکوم به صحت باشد با اذن واقف در آنجا نماز بخواند؛ و اقرب ترتیب آثار مسجدیت است بر مساجد مخالفین، در صورتی که محکوم به کفر نباشند؛ و کلیساها و کنیسهها در جهت حصول تقرب مانند مساجد مخالفین است، ولی در سایر جهات محل تأمل است.
- [آیت الله سیستانی] تعهد بانک نسبت به صاحب پروژه مبنی بر ادای مبالغ درخواستی در صورت تخلف متعهد از اجرای آن و ادای خسارات، نوعی کفالت مالی است در برابر کفالت اصطلاحی در ابواب معاملات که ضمانت مالی در اینگونه موارد، با ضمانی که در فقه به کار میرود این تفاوت را دارد، که در ضمان فقهی ضامن به عین دین مورد ضمانت بدهکار میشود و در نتیجه اگر پیش از ادای آن فوت کند، پیش از تقسیم ارث مانند هر دین دیگر از ترکهاش برداشت و پرداخت میشود، ولی در اینگونه ضمان، ضامن بدهکار نیست، بلکه واجب است آن را ادا کند و اگر نکرد و وصیّت هم نکرد از ترکه او برداشت نمیشود. این عقد ضمانت نیاز به ایجاب و قبول دارد، و ایجاب آن با هر لفظی که دلالت بر تعهد کند قابل انشاء است، و قبول نیز با هر لفظی که دلالت بر موافقت داشته باشد صحیح است. و این عقد با نوشتن و یا عملی که دلالت بر انشاء تعهد کند نیز انجام میشود.