کتاب شریف عیون اخبار الرضا علیهالسلام تألیف شیخ صدوق از کتبی است که علامه مجلسی ضمن تعریف و تمجید از آن، این کتاب را به خط شیخ صدوق میداند.[1] شیخ صدوق به دعای امام عصر ولادت یافته و مورد احترام و توثیق تمام علمای رجال شیعه است.[2]شیخ طوسی در تمجید شیخ صدوق میگوید: (صدوق حافظ احادیث و بصیر به علم رجال بود و در میان قمیبن مانندش در زیادی محفوظات و دانش دیده نشده است.)[3] لقب صدوق نیز به وی به جهت صداقت وراستگویی او داده شده است. ابن ادریس نیز در سرائر مینویسد: شیخ ما ابوجعفر علی بن بابویه، ثقة و جلیل القدر و بصیر به اخبار بود.[4] بنابراین، شیخ صدوق چون ثقه بوده و روایات معتبر را جمعآوری و نقل میکرده احادیث کتاب عیون اخبار الرضا علیهالسلام نیز در نزد علما رجال و حدیث معتبر است،البته ممکن است گاهی برخی روایات نیز از دیدگاه دانشمندان رجالی و حدیث شناسان از صحت و اعتبار لازم برخوردار نباشد ولی آن چه مهم است غالب روایات کتاب یاد شده دارای اعتبار است. کتاب اصول و فروع کافی تألیف ثقة الاسلام محمد بن یعقوب کلینی رازی است که تمام علمای رجال وی را توثیق نمودهاند. نجاشی دربارة او میگوید: (موثقترین و ثابتترین کسان در حدیث است)[5] علامه حلّی و ابن داوود نیز او را توثیق کردهاند، و به همین خاطر به ثقة الاسلام معروف شد. مرحوم کلینی در تألیف کتاب کافی بیست سال به خود رنج داد و آن را از اصول معتمده و ثقات مشایخ گردآوری کرد. شیخ مفید نسبت به کافی میگوید: کافی بزرگترین کتاب حدیث شیعه و پر فایدهترین آنهاست.[6] بنابراین روایات کتاب کافی نیز همگی دارای اعتبار و استحکام لازم هستند. البته گرچه ممکن است برخی روایات موجود در کافی نیز از نظر برخی از علماء رجال و حدیث شناسان از اعتبار لازم برخوردار نباشد. ولی غالب و اکثر روایات آن معتبر هستند.[7] بنابراین آنچه در این دو کتاب منسوب به امام رضا(ع) است دارای اعتبار هستند؛ مگر اینکه دارای سند معتبر متصل به حضرت نباشند وصدور آنها از حضرت قطعی نباشد وگرنه این دو کتاب در کل از کتابهای معتبر شیعه می باشند . معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. علم الحدیث و درایة الحدیث ،کاظم مدیر شانهچی . 2. بحارالانوار ، علامه مجلسی. پی نوشتها: [1] . ر.ک: علامه مجلسی، بحارالانوار، بیروت، مؤسسة الوفاء، 1404ه.ق، ج 1، ص 6. [2] . ر.ک: کاظم مدیر شانهچی، تاریخ حدیث، تهران، انتشارات سمت، چاپ اول، 1377، ص 130 131. [3] . ر.ک: همان، ص 131. [4] . ر.ک: همان. [5] . ر.ک: همان، ص 116. [6] . ر.ک: همان، ص 116. [7] . ر.ک: همان. منبع: اندیشه قم
آیا احادیث عیون اخبار الرضاو اصول کافی که از امام رضا (ع) نقل شده قابل استناد ومعتبرهستند؟
کتاب شریف عیون اخبار الرضا علیهالسلام تألیف شیخ صدوق از کتبی است که علامه مجلسی ضمن تعریف و تمجید از آن، این کتاب را به خط شیخ صدوق میداند.[1]
شیخ صدوق به دعای امام عصر ولادت یافته و مورد احترام و توثیق تمام علمای رجال شیعه است.[2]شیخ طوسی در تمجید شیخ صدوق میگوید: (صدوق حافظ احادیث و بصیر به علم رجال بود و در میان قمیبن مانندش در زیادی محفوظات و دانش دیده نشده است.)[3] لقب صدوق نیز به وی به جهت صداقت وراستگویی او داده شده است.
ابن ادریس نیز در سرائر مینویسد: شیخ ما ابوجعفر علی بن بابویه، ثقة و جلیل القدر و بصیر به اخبار بود.[4] بنابراین، شیخ صدوق چون ثقه بوده و روایات معتبر را جمعآوری و نقل میکرده احادیث کتاب عیون اخبار الرضا علیهالسلام نیز در نزد علما رجال و حدیث معتبر است،البته ممکن است گاهی برخی روایات نیز از دیدگاه دانشمندان رجالی و حدیث شناسان از صحت و اعتبار لازم برخوردار نباشد ولی آن چه مهم است غالب روایات کتاب یاد شده دارای اعتبار است.
کتاب اصول و فروع کافی تألیف ثقة الاسلام محمد بن یعقوب کلینی رازی است که تمام علمای رجال وی را توثیق نمودهاند. نجاشی دربارة او میگوید: (موثقترین و ثابتترین کسان در حدیث است)[5] علامه حلّی و ابن داوود نیز او را توثیق کردهاند، و به همین خاطر به ثقة الاسلام معروف شد.
مرحوم کلینی در تألیف کتاب کافی بیست سال به خود رنج داد و آن را از اصول معتمده و ثقات مشایخ گردآوری کرد.
شیخ مفید نسبت به کافی میگوید: کافی بزرگترین کتاب حدیث شیعه و پر فایدهترین آنهاست.[6] بنابراین روایات کتاب کافی نیز همگی دارای اعتبار و استحکام لازم هستند. البته گرچه ممکن است برخی روایات موجود در کافی نیز از نظر برخی از علماء رجال و حدیث شناسان از اعتبار لازم برخوردار نباشد. ولی غالب و اکثر روایات آن معتبر هستند.[7]
بنابراین آنچه در این دو کتاب منسوب به امام رضا(ع) است دارای اعتبار هستند؛ مگر اینکه دارای سند معتبر متصل به حضرت نباشند وصدور آنها از حضرت قطعی نباشد وگرنه این دو کتاب در کل از کتابهای معتبر شیعه می باشند .
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. علم الحدیث و درایة الحدیث ،کاظم مدیر شانهچی .
2. بحارالانوار ، علامه مجلسی.
پی نوشتها:
[1] . ر.ک: علامه مجلسی، بحارالانوار، بیروت، مؤسسة الوفاء، 1404ه.ق، ج 1، ص 6.
[2] . ر.ک: کاظم مدیر شانهچی، تاریخ حدیث، تهران، انتشارات سمت، چاپ اول، 1377، ص 130 131.
[3] . ر.ک: همان، ص 131.
[4] . ر.ک: همان.
[5] . ر.ک: همان، ص 116.
[6] . ر.ک: همان، ص 116.
[7] . ر.ک: همان.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] احادیثی که در کتابهای عیون اخبار الرضا(ع) و اصول کافی موجودند آیا همگی قابل استنادند یا اینکه ممکن است بعضی از آنها شبههدار باشند؟
- [سایر] آیا از نگاه احادیث، زیارت امام رضا(ع) بر زیارت امام حسین(ع) برتری دارد؟!
- [سایر] امام علی(ع) در برخورد با دشمنان چه اصول و رفتارهایی داشتند؟
- [سایر] آیا کتاب رساله ذهبیه امام رضا(ع) معتبر است؟
- [سایر] آیا لقب غریب الغربا برای امام رضا(ع) در روایات ذکر شده است؟
- [سایر] سیره پیامبر اکرم (ص) و امام علی(ع) در برخورد با مسائل شخصی و اصولی چگونه بود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در رساله فرموده اید: تقلید در اصول دین جایز نیست، آیا اصول دین را با دلیل باید اثبات کرد یا اعتقاد به آن کافی است؟
- [آیت الله خامنه ای] در کتاب شریف اصول کافی در حدیثی از حضرت امام صادق (علیه السلام) آمده است: جواب دادن به نامه واجب است مانند جواب سلام (رد جواب الکتاب واجب کوجوب رد السلام). بر اساس این حدیث، آیا دادن جواب نامه واجب است؟
- [سایر] چرا به امام موسی کاظم(ع) و امام رضا(ع) لقب (ابا الحسن) را دادهاند؟
- [سایر] نظریه شیعه درباره روایت مناظره امام رضا(ع) با علی بن جهم در مورد شخصیت حضرت داود و گناه آدم را بنویسید.
- [آیت الله مظاهری] (اصالة الصحة) اصلی از اصول اسلامی است و معنای آن این است که اگر عملی را از مسلمانی دیدیم که از جهت ظاهر خوب نیست، آن را خوب بدانیم و کار او را به صورت صحیح و خوب توجیه کنیم، حتّی امام صادق(سلاماللهعلیه) فرمودهاند: هفتاد توجیه برای آن بکن تا سوءظن برای تو پیدا نشود.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای خواندن صیغه عقد دائم کافی است که زن بگوید: (زوجْتک نفْسی علی الصداق الْمعْلوم) (یعنی خود را به همسری تو درآوردم به مهری که معین شده) و مرد هم بعد از آن بگوید: (قبلْت التزْویج) (یعنی قبول کردم این ازدواج را) و اگر دیگری را برای این کار وکیل کنند کافی است که وکیل زن بگوید: (زوجْت موکلتی موکلک علی الصداق الْمعْلوم) (موکله خودم را به همسری موکل تو با مهر معلوم درآوردم) وکیل مرد نیز بگوید: (قبلْت لموکلی هکذا) (من نیز همین گونه از طرف موکل خودم قبول کردم).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . عقیده مسلمان به اصول دین باید از روی دلیل باشد، و نمی تواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی بدون دلیل گفته کسی را قبول کند، ولی اگر از گفته غیر به عقاید دینی یقین پیدا کند در حکم به مسلمان بودن او کافی است، و در احکام دین باید یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یعنی به دستور او رفتار نماید، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید، که یقین کند، تکلیف خود را انجام داده است، مثلاً اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند، و عده دیگر می گویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد، و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب می دانند، آن را به جا آورد پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).