در این مناظره که میان حضرت امام رضا(ع) و علی بن محمد بن جهم در حضور مأمون عباسی انجام شده است امام(ع) در راستای عصمت انبیاء به نحوی استدلال فرموده است که نظریه و پاسخ شیعیان او به یقین همان خواهد بود که امام(ع) درباره حضرت آدم(ع) می فرماید که این معصیت آدم(ع) در بهشتی که برای آن خلق نشده بود، انجام شده است، و واجب است که او در زمین معصوم باشد و لذا وقتی که او را بعد از هبوطش در زمین حجّت و خلیفه خود قرار داد، معصومش گردانید. علامه طباطبایی در جلد 14 ص 222 المیزان در این مورد بیانی به این صورت دارد که واقعه حضرت آدم(ع) قبل از تشریع اصل دین اتفاق افتاده و بهشتی که آن حضرت در آن ساکن بود، بهشت برزخیه بوده که در زندگی غیر دنیوی و مادی تمثل داشته است. و نهی خداوند هم ارشادی بوده، نه مولوی و مخالفت نهی ارشادی معصیت شمرده نمی شود، آنچه معصیت بر آن مترتب می شود، مخالفت امر مولوی و تکلیفی است. و همه انبیاء از مخالفت در امر مولوی معصوم می باشند و کلام حضرت امام رضا(ع) نیز به همین معنا اشاره دارد. اما در مورد حضرت داوود(ع) که امتحان و خطاء آن حضرت در سوره (ص) آمده است امام رضا(ع) ارتباط این امتحان و خطاء با افسانه تمثل شیطان به شکل پرنده را نفی نموده است و دیدن زن اوریا در حال استحمام و عاشق شدن آن حضرت، و قتل اوریا، را که از تورات نقل شده است، کذب محض دانسته است. علامه طباطبایی در ص 196 جلد 17 المیزان می گوید که حضرت داوود وقتی متوجه غیر عادی بودن ورود متخاصمین که از فرشتگان بودند، شد و او در قضاوت هم عجله نمود، دانست که مورد امتحان خدا قرار گرفته است، لذا استغفار و توبه نمود. این خطای حضرت داوود(ع) مستلزم معصیت او نیست، زیرا این واقعه با توجه به غیر عادی بودن آن در عالم غیر تکلیف و مادی شبیه عالم رؤیا بوده است و همانند خطیئه حضرت آدم، قبل از هبوطش به زمین می باشد و اگر هم این واقعه در عالم ماده واقع شده باشد قضاوت و حکم حضرت داوود(ع) تقدیری خواهد بود یعنی در فرض اینکه در این دعوا مدعی علیه حجت نداشته باشد به مظلومیت مدعی حکم می شود و در هر دو فرض هیچ معصیتی برای حضرت داوود(ع) ثابت نمیگردد. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. تفسیر المیزان، ج 14، ص 222 به بعد و جلد 17 ص 196 به بعد. 2. العصمه، تألیف سید علی میلائی. ( اندیشه قم )
نظریه شیعه درباره روایت مناظره امام رضا(ع) با علی بن جهم در مورد شخصیت حضرت داود و گناه آدم را بنویسید.
در این مناظره که میان حضرت امام رضا(ع) و علی بن محمد بن جهم در حضور مأمون عباسی انجام شده است امام(ع) در راستای عصمت انبیاء به نحوی استدلال فرموده است که نظریه و پاسخ شیعیان او به یقین همان خواهد بود که امام(ع) درباره حضرت آدم(ع) می فرماید که این معصیت آدم(ع) در بهشتی که برای آن خلق نشده بود، انجام شده است، و واجب است که او در زمین معصوم باشد و لذا وقتی که او را بعد از هبوطش در زمین حجّت و خلیفه خود قرار داد، معصومش گردانید. علامه طباطبایی در جلد 14 ص 222 المیزان در این مورد بیانی به این صورت دارد که واقعه حضرت آدم(ع) قبل از تشریع اصل دین اتفاق افتاده و بهشتی که آن حضرت در آن ساکن بود، بهشت برزخیه بوده که در زندگی غیر دنیوی و مادی تمثل داشته است. و نهی خداوند هم ارشادی بوده، نه مولوی و مخالفت نهی ارشادی معصیت شمرده نمی شود، آنچه معصیت بر آن مترتب می شود، مخالفت امر مولوی و تکلیفی است. و همه انبیاء از مخالفت در امر مولوی معصوم می باشند و کلام حضرت امام رضا(ع) نیز به همین معنا اشاره دارد.
اما در مورد حضرت داوود(ع) که امتحان و خطاء آن حضرت در سوره (ص) آمده است امام رضا(ع) ارتباط این امتحان و خطاء با افسانه تمثل شیطان به شکل پرنده را نفی نموده است و دیدن زن اوریا در حال استحمام و عاشق شدن آن حضرت، و قتل اوریا، را که از تورات نقل شده است، کذب محض دانسته است. علامه طباطبایی در ص 196 جلد 17 المیزان می گوید که حضرت داوود وقتی متوجه غیر عادی بودن ورود متخاصمین که از فرشتگان بودند، شد و او در قضاوت هم عجله نمود، دانست که مورد امتحان خدا قرار گرفته است، لذا استغفار و توبه نمود. این خطای حضرت داوود(ع) مستلزم معصیت او نیست، زیرا این واقعه با توجه به غیر عادی بودن آن در عالم غیر تکلیف و مادی شبیه عالم رؤیا بوده است و همانند خطیئه حضرت آدم، قبل از هبوطش به زمین می باشد و اگر هم این واقعه در عالم ماده واقع شده باشد قضاوت و حکم حضرت داوود(ع) تقدیری خواهد بود یعنی در فرض اینکه در این دعوا مدعی علیه حجت نداشته باشد به مظلومیت مدعی حکم می شود و در هر دو فرض هیچ معصیتی برای حضرت داوود(ع) ثابت نمیگردد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. تفسیر المیزان، ج 14، ص 222 به بعد و جلد 17 ص 196 به بعد.
2. العصمه، تألیف سید علی میلائی.
( اندیشه قم )
- [سایر] پاسخ امام رضا(ع) به علی بن جهم در مورد شبهه حضرت داود وگناه آدم چیست؟
- [سایر] موضوع مناظره امام رضا (ع) با جاثلیق چه بود؟
- [سایر] مناظره های امام رضا (ع) چه کاربردی دراین زمان دارد؟
- [سایر] مناظره امام رضا (ع) با رأس الجالوت درباره چه موضوعی بوده است؟
- [سایر] شخصیت و زندگی نامه کمیل بن زیاد را بنویسید و آیا این ظرفیت را داشت که از اصحاب سرّ علی علیه السّلام باشد؟
- [سایر] (ماجیلویه) به چه کسی در روایات اطلاق میشود؟ درباره شخصیت و زندگینامه محمد بن علی ماجیلویه که از مشایخ شیخ صدوق است میخواستم بدانم.
- [سایر] ماجرای مناظره یحیی بن اکثم با امام جواد و امام هادی(ع) چه بود؟
- [سایر] لطفاً این روایت را اجمالاً توضیح دهید: (مُحَمَّدُ بْنُ یعْقُوبَ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ الْعَاصِمِی عَنْ عَلِی بْنِ الْحَسَنِ التَّمِیمِی عَنْ عَلِی بْنِ أَسْبَاطٍ عَنْ رَجُلٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ ذَکرْتُ لَهُ مِصْرَ فَقَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) اطْلُبُوا بِهَا الرِّزْقَ وَ لَا تَطْلُبُوا بِهَا الْمَکثَ ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع) مِصْرُ الْحُتُوفِ یقَیضُ لَهَا قَصِیرَةُ الْأَعْمَارِ).
- [سایر] چرا به علی بن موسی، امام هشتم شیعیان، "رضا" می گویند؟
- [سایر] با توجه به روایات زیر، (تتریب) را توضیح دهید. 1. (مُحَمَّدُ بْنُ یعْقُوبَ عَنْ عَلِی بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا(ع) أَنَّهُ کَانَ یُتَرِّبُ الْکِتَابَ وَ قَالَ لَا بَأْسَ بِهِ). 2. (عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیرٍ عَنْ عَلِی بْنِ عَطِیةَ أَنَّهُ رَأَی کُتُباً لِأَبِی الْحَسَنِ مُتَرَّبَةً). 3. (عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ الْحِمْیرِی فِی قُرْبِ الْإِسْنَادِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِیسَی عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ عَنِ الرِّضَا(ع) قَالَ کانَ أَبُو الْحَسَنِ(ع) یُتَرِّبُ الْکِتَابَ). 4. (مُحَمَّدُ بْنُ عَلِی بْنِ الْحُسَینِ فِی الْخِصَالِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ الْوَرَّاقِ عَنْ عَلِی بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ دَارِمِ بْنِ قَبِیصَةَ عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ(ع) عَنِ النَّبِی(ص) قَالَ بَاکِرُوا بِالْحَوَائِجِ فَإِنَّهَا مُیَسَّرَةٌ وَ تَرِّبُوا الْکِتَابَ فَإِنَّهُ أَنْجَحُ لِلْحَاجَةِ وَ اطْلُبُوا الْخَیْرَ عِنْدَ حِسَانِ الْوُجُوه).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله بروجردی] نماز در حرم امامان عَلَیْهمُالسَّلَام مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین عَلَیْهِ السَّلَام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.