امام خمینی (ره) به دنبال سخنرانی آتشین شب عاشورای سال 1342 بر علیه رژیم شاه و اسرائیل جنایتکار ، در 15 خرداد همان سال مقارن با دوازده محرم ، دستگیر و به تهران انتقال یافت و تا 15 فروردین 1343 به مدت 10 ماه در بازداشت و حصر رژیم شاه بود . امام این مدت را در 5 نقطه گذراندند که عبارتند از: زندان باشگاه افسران، زندان قصر، زندان عشرتآباد، منزلی متعلق به ساواک در داوودیه تهران و منزل دیگری در قیطریه.[1] هدف اصلی رژیم شاه از دستگیری امام خمینی (ره) این بود که بتواند با تحت فشار قرار دادن ایشان ، از شدت حملات ایشان نسبت به طرح های آمریکایی رژیم شاه و نیز حمایت های وی از رژیم صهیونیستی بکاهد . وی همچنین تلاش داشت تا با دور کردن امام خمینی (ره) از محیط شهر مقدس قم ، آتشفشان خشم مردم و به ویژه علما و طلاب به پا خاسته و انقلابی این شهر را خفه نماید . علاوه بر این شواهدی موجود است که نشان می دهد که رژیم شاه حتی قصد داشت طرح های خطرناکی بر علیه امام به اجرا بگذارد که از جمله آنها باید به طرح این رژیم برای محاکمه و اعدام ایشان اشاره کرد که به دلیل صدور نامه های فراوانی که مرجعیت حضرت امام (ره) را تایید می کردند و با توجه به اینکه بر اساس قوانین مشروطه ، مراجع از مصونیت برخوردار بودند لذا این توطئه ناکام ماند و هرگز عملیاتی نشد . با این حال در مورد شکنجه شدن حضرت امام خمینی (ره) در زندان رژیم شاه ، تاکنون هیچ گزارشی ثبت نشده است و قطعاً اگر چنین اتفاقی رخ می داد حداقل در یک منبع ، از آن صحبتی به میان می آمد و به همین دلیل نمی توان چنین موضوعی را در مورد امام خمینی (ره) مطرح کرد ، هر چند رژیم سفاک و شکنجه گر پهلوی ، نسبت به سایر مبارزان و انقلابیونی که دستگیر می شدند چنان شکنجه هایی روا می داشت که روی بسیاری از جنایت پیشگان مشهور تاریخ را سفید کرده و امروزه در میان خاطرات این انقلابیون می توان آنها را مورد مطالعه قرار داد . پی نوشت: [1] امام خمینی ، از بازداشت تا آزادی ، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی ، http://www.ir-psri.com/Show.php?Page=ViewArticle&ArticleID=246 منبع: اندیشه قم
امام خمینی (ره) به دنبال سخنرانی آتشین شب عاشورای سال 1342 بر علیه رژیم شاه و اسرائیل جنایتکار ، در 15 خرداد همان سال مقارن با دوازده محرم ، دستگیر و به تهران انتقال یافت و تا 15 فروردین 1343 به مدت 10 ماه در بازداشت و حصر رژیم شاه بود . امام این مدت را در 5 نقطه گذراندند که عبارتند از: زندان باشگاه افسران، زندان قصر، زندان عشرتآباد، منزلی متعلق به ساواک در داوودیه تهران و منزل دیگری در قیطریه.[1]
هدف اصلی رژیم شاه از دستگیری امام خمینی (ره) این بود که بتواند با تحت فشار قرار دادن ایشان ، از شدت حملات ایشان نسبت به طرح های آمریکایی رژیم شاه و نیز حمایت های وی از رژیم صهیونیستی بکاهد . وی همچنین تلاش داشت تا با دور کردن امام خمینی (ره) از محیط شهر مقدس قم ، آتشفشان خشم مردم و به ویژه علما و طلاب به پا خاسته و انقلابی این شهر را خفه نماید . علاوه بر این شواهدی موجود است که نشان می دهد که رژیم شاه حتی قصد داشت طرح های خطرناکی بر علیه امام به اجرا بگذارد که از جمله آنها باید به طرح این رژیم برای محاکمه و اعدام ایشان اشاره کرد که به دلیل صدور نامه های فراوانی که مرجعیت حضرت امام (ره) را تایید می کردند و با توجه به اینکه بر اساس قوانین مشروطه ، مراجع از مصونیت برخوردار بودند لذا این توطئه ناکام ماند و هرگز عملیاتی نشد .
با این حال در مورد شکنجه شدن حضرت امام خمینی (ره) در زندان رژیم شاه ، تاکنون هیچ گزارشی ثبت نشده است و قطعاً اگر چنین اتفاقی رخ می داد حداقل در یک منبع ، از آن صحبتی به میان می آمد و به همین دلیل نمی توان چنین موضوعی را در مورد امام خمینی (ره) مطرح کرد ، هر چند رژیم سفاک و شکنجه گر پهلوی ، نسبت به سایر مبارزان و انقلابیونی که دستگیر می شدند چنان شکنجه هایی روا می داشت که روی بسیاری از جنایت پیشگان مشهور تاریخ را سفید کرده و امروزه در میان خاطرات این انقلابیون می توان آنها را مورد مطالعه قرار داد .
پی نوشت:
[1] امام خمینی ، از بازداشت تا آزادی ، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی ، http://www.ir-psri.com/Show.php?Page=ViewArticle&ArticleID=246
منبع: اندیشه قم
- [سایر] غیر از امام خمینی کدام یک از مراجع نجف و قم با شاه مخالف بودند؟
- [سایر] غیر از امام خمینی کدامیک از مراجع نجف و قم با شاه مخالف بودند؟
- [سایر] اولین برخورد و درگیری روحانیت به رهبری امام خمینی با شاه، درباره چه مسئلهای بود؟
- [سایر] غیر از امام خمینی کدامیک از مراجع نجف و قم با شاه مخالف بودند؟
- [سایر] غیر از امام خمینی کدامیک از مراجع نجف و قم با شاه مخالف بودند؟
- [سایر] چرا شاه و همسرش فرح تصمیم گرفتند از ایران فرار کنند تا امام خمینی به موقع به ایران بیاید؟
- [سایر] چرا شاه و همسرش فرح تصمیم گرفتند از ایران فرار کنند تا امام خمینی به موقع به ایران بیاید؟
- [سایر] بین امام خمینی و مردم چه رابطه ای حاکم بود و امام خمینی برای مردم چه نقشی قائل بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [آیت الله مظاهری] قاضی نمیتواند چیزی به یکی از طرفین دعوی یا شاهد یاد بدهد یا آنها را بترساند یا حرف در حرف آنها بیاورد یا آنها را به اشتباه بیندازد چنانکه نمیتواند با تجسّس غیر متعارف یا تهدید یا شکنجه یا زندان و مانند اینها اقرار بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. و نیز مسافر میتواند در حرم حضرت سید الشهدا علیه السلام نماز را تمام بخواند. اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و تمام افضل و شکسته احوط است. ولی اگر بخواهد در جائی که اول، جزء این مساجد نبوده و بعد از زمان ائمه(علیهم السلام) به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، باید شکسته بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)در شعاع 25 ذراع(تقریباً 11متر) از ضریح مقدس نماز را تمام بخواند.
- [امام خمینی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزو این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سید الشهدا علیه السلام بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)
- [آیت الله نوری همدانی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر ( صلی الله علیه و آله و سلم )بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند . ولی اگر بخواهد در جائی که اول جزء مسجد کوفه نبوده و بعد به این مسجد ا ضافه شده نماز بخواند ، احتیاط واجب آن است که شکسته بخواند و نیز مسافر می تواند در حائز حضرت سیدالشهداء (علیه السلام ) نماز را تمام بخواند ولی احتیاط واجب آن است که اگر دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند شکسته بجا آورد .
- [آیت الله بهجت] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام برای شفا به اندازه یک نخود، که از قبر مطهر آن حضرت یا از اطراف آن برداشته باشند، اشکال ندارد، و مظنون این است که خوردن تربت حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله و سایر ائمه طاهرین علیهمالسلام برای شفا، در این حکم مثل تربت امام حسین علیهالسلام باشد؛ اگرچه احوط این است که آن را در آب مخلوط کنند بهطوریکه مستهلک شود، و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمَنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، بنابر اظهر اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله سبحانی] پیش از داخل شدن در حرم مکه، شهر مکه، مسجدالحرام، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبر و حرم امامان (علیهم السلام) (که غسل در زیارت آنها وارد شده) مستحب است انسان غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود، یک غسل کافی است و کسی که می خواهد در یک روز داخل حرم مکه و مسجدالحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیامبر(صلی الله علیه وآله) شود، یک غسل برای همه کفایت می کند و برای زیارت پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امامان (علیهم السلام) از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّدالشّهدا(علیه السلام)مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسل هایی را که در این مسأله گفته شد به جا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل می کند مثلا بخوابد; غسل او باطل می شود و مستحب است دوباره غسل را به جا آورد.