در اسلام جنگ، جهادی مقدس و فریضه ای مذهبی برای خدمت به پروردگار و در راه مالک جهان ها و یگانه ای که دین او دین حق است می باشد، جهاد در اسلام برای حق و عدالت بود لذا خداوند در سورة نساء آیه 71 می فرماید: کسانی که ایمان دارند در راه خدا پیکار می کنند و آنها که کافرند در راه طاغوت. پس شما با یاران شیطان پیکار کنید و از آنها نهراسید زیرا نقشه شیطان همانند قدرتش ضعیف است. بعد از هجرت پیامبر از مکّه به مدینه و سر و سامان دادن اوضاع مدینه پیامبر برای مبارزه با دشمنان اسلام و آنهایی که باعث هجرت پیامبر از مکّه و آزار و اذیت ایشان شدند جنگ هایی صورت داد جنگ های پیامبر تحت نام غزوه در کتابی بنام مغازی جمع آوری شده است و اکثر کتاب های صدر اسلام جنگ های پیامبر را آورده اند. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرماندهی تقریباً شصت جنگ را به عهده داشت اما گاهی نیز به نیابت از خویش، افرادی را جهت رهبری برخی لشکرکش ها تعیین می نمود. این پیکارها تقریباً به سی و پنج عدد می رسد. غزوه از غزواست و جمع آن غزوات است. و در اصطلاح تاریخ اسلام به جنگ هایی که پیامبر در آن شرکت می کردند گفته می شود. پیامبر وقتی به جنگ می رفت یکی از افراد را برای سر و سامان دادن اوضاع مدینه و خالی نشدن مدینه از وجود رهبر قرار می داد. آن حضرت خود شخصاً در نُه غزوه به جنگ پرداخت که آنها عبارتند از: بدر، احد، مریسیع، خندق، قریظه، خیبر، فتح مکّه، حنین و طائف. اما سرّیه از سری به معنی به شب راه پیمودن یا سرّی به معنی نخبه لشکر که به دسته ای از لشگر گفته می شود که به جنگ دشمن روانه می شوند و از چهارصد نفر بیشتر نباشد و جمع آن سرایا است. در اصطلاح تاریخ اسلام آن سپاهی اعزامی که خود حضرت محمد صلی الله علیه و آله در آن حضور نداشته باشد را گویند که در مقابل غزوه است علت اعزام سریه ها غالباً سرکوبی اشرار، دعوت طوایف به اسلام، پیشگیری از حوادث غیرمترقبه و ناکام نمودن توطئه های دشمنان صورت می گرفت و گاهی هم به منظور جمع آوری صدقات و تعلیم مسایل دینی هم بوده است.[1] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1- تاریخ اسلام، محمدابراهیم آیتی 2- معارف و معاریف، محمد دشتی پی نوشت: [1] . معارف و المعاریف، نوشته محمد دشتی، ج 6 و 7، ص 247 (ذیل کلمه سریه و غزوه). منبع: اندیشه قم
غزوه و سرّیه چه تفاوتی با هم دارند؟
در اسلام جنگ، جهادی مقدس و فریضه ای مذهبی برای خدمت به پروردگار و در راه مالک جهان ها و یگانه ای که دین او دین حق است می باشد، جهاد در اسلام برای حق و عدالت بود لذا خداوند در سورة نساء آیه 71 می فرماید: کسانی که ایمان دارند در راه خدا پیکار می کنند و آنها که کافرند در راه طاغوت. پس شما با یاران شیطان پیکار کنید و از آنها نهراسید زیرا نقشه شیطان همانند قدرتش ضعیف است.
بعد از هجرت پیامبر از مکّه به مدینه و سر و سامان دادن اوضاع مدینه پیامبر برای مبارزه با دشمنان اسلام و آنهایی که باعث هجرت پیامبر از مکّه و آزار و اذیت ایشان شدند جنگ هایی صورت داد جنگ های پیامبر تحت نام غزوه در کتابی بنام مغازی جمع آوری شده است و اکثر کتاب های صدر اسلام جنگ های پیامبر را آورده اند.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرماندهی تقریباً شصت جنگ را به عهده داشت اما گاهی نیز به نیابت از خویش، افرادی را جهت رهبری برخی لشکرکش ها تعیین می نمود. این پیکارها تقریباً به سی و پنج عدد می رسد.
غزوه از غزواست و جمع آن غزوات است. و در اصطلاح تاریخ اسلام به جنگ هایی که پیامبر در آن شرکت می کردند گفته می شود. پیامبر وقتی به جنگ می رفت یکی از افراد را برای سر و سامان دادن اوضاع مدینه و خالی نشدن مدینه از وجود رهبر قرار می داد. آن حضرت خود شخصاً در نُه غزوه به جنگ پرداخت که آنها عبارتند از: بدر، احد، مریسیع، خندق، قریظه، خیبر، فتح مکّه، حنین و طائف.
اما سرّیه از سری به معنی به شب راه پیمودن یا سرّی به معنی نخبه لشکر که به دسته ای از لشگر گفته می شود که به جنگ دشمن روانه می شوند و از چهارصد نفر بیشتر نباشد و جمع آن سرایا است.
در اصطلاح تاریخ اسلام آن سپاهی اعزامی که خود حضرت محمد صلی الله علیه و آله در آن حضور نداشته باشد را گویند که در مقابل غزوه است علت اعزام سریه ها غالباً سرکوبی اشرار، دعوت طوایف به اسلام، پیشگیری از حوادث غیرمترقبه و ناکام نمودن توطئه های دشمنان صورت می گرفت و گاهی هم به منظور جمع آوری صدقات و تعلیم مسایل دینی هم بوده است.[1]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- تاریخ اسلام، محمدابراهیم آیتی
2- معارف و معاریف، محمد دشتی
پی نوشت:
[1] . معارف و المعاریف، نوشته محمد دشتی، ج 6 و 7، ص 247 (ذیل کلمه سریه و غزوه).
منبع: اندیشه قم
- [سایر] منظور از غزوه و سریه چیست وپیامبر چند غزوه وسریه داشت؟
- [سایر] در اسلام چند غزوه و چند سریه وجود دارد؟
- [سایر] در اسلام چند غزوه و چند سریه وجود دارد؟
- [سایر] سریه ذات عرق به کدام سریه گفته می شود؟ علت و انگیزه این سریه و امیر آن چه کسی بود؟
- [سایر] منظور از سریه قتل کعب بن اشرف چیست؟
- [سایر] منظور از سریه مرثد بن ابی مرثد چیست؟
- [سایر] منظور از سریه منذر بن عمرو ساعدی چیست؟
- [سایر] جنگ احد چگونه واقع شد؟ و چرا مسلمانان در جنگ احد شکست خوردند؟
- [سایر] غزوه (حمراء الأسد) چرا انجام شد و چه تأثیری به جای نهاد؟
- [سایر] حضرت علی (ع) درچند غزوه شرکت کرد و درکدام غزوه غایب بود، علت غیبتش چه بود؟
- [آیت الله سیستانی] در سپردهگذاری در مواردی که گذشت میان سپرده ثابت که مدتدار است و بانک ملزم نیست آن را دائماً در اختیار سپردهگذار قرار دهد و حساب جاری که بانک ملزم است آن را در اختیار سپردهگذار قرار دهد تفاوتی نیست.
- [آیت الله سیستانی] در آنچه گذشت تفاوتی نمیکند که حواله بر شخص بدهکار باشد و یا غیر آن، اوّلی مانند آن که نزد محالعلیه، حساب مالی داشته باشد، و دومی آن که چنین نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] شرط مذکور مربوط به موردی است که هر دو نمازگزار بالغ باشند ولی در آن تفاوتی بین نماز واجب و مستحب نیست. البته برای کسانی که در مسجدالحرام نماز میخوانند مراعات این شرط لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل و کفن و نماز و دفن میت مسلمان واجب کفائی است یعنی، اگر بعضی انجام دهند، از دیگران ساقط می شود چنانچه هیچ کس انجام ندهد، همه معصیت کرده اند و در این مسأله تفاوتی میان فرقه های مختلف مسلمانان نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی که وصیّت کرده بمیرد وصیّ نمیتواند مسؤولیّت کار را بر عهده دیگری بگذارد و خود از مسؤولیّت کار کناره گیرد، ولی اگر بداند مقصود وصیّتکننده این نبوده که وصیّ شخصا مسؤول باشد، بلکه مقصودش فقط انجام امر وصیّت باشد، میتواند مسؤولیّت کار را به کسی واگذار نماید که به نظر وصیّت کننده با وصیّ تفاوتی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در نماز، زن باید عقب تر از مرد بایستد و بهتر است جای سجده زن از جای ایستادن مرد کمی عقب تر باشد، بنابراین اگر زن جلوتر یا مساوی مرد بایستد نماز باطل است و در این حکم بین محرم و نامحرم یا زن و شوهر تفاوتی ندارند، و همینطور بین نماز واجب و مستحب فرق ندارد.
- [آیت الله سیستانی] بیمه انواعی دارد از آن جمله: 1 بیمه اشخاص در برابر مرگ، بیماری و یا حوادث دیگر. 2 بیمه اموال، مانند اتومبیل، هواپیما و کشتی در برابر خطر آتشسوزی، غرق شدن و سرقت و مانند آنها. بیمه تقسیمات دیگری دارد که احکام شرعی آن تفاوتی با موارد مذکور ندارد، لذا نیازی به ذکر آنها نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مسجد نجس شود بر همه لازم است که بطور واجب کفائی نجاست را برطرف کنند، یعنی اگر یک یا چند نفر اقدام به تطهیر کنند از دیگران ساقط می شود وگرنه همه گنهکارند و کسی که مسجد را نجس کرده در این حکم با دیگران تفاوتی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را مانند زمین کشاورزی، باغ، عرصه مسکن، مغازه و مانند آن از مسلمانی خرید, باید خمس آن را بپردازد. تفاوتی در مورد این زمین نیست، چه (مفتوح العنوه) باشد؛ یا زمینی باشد که اهلش با رغبت و بدون جنگ , اسلام آورده باشند و چه غیر این ها، در همه آنها کافر ذمّی باید خمس آن را بپردازد . مصرف این خمس، مصرف خمس مصطلح, یعنی ائمه(ع) و سادات هستند. شروط و محدوده خمس کافر ذمّی