متعه، یعنی لذت بردن و بهره مند شدن، و در اصطلاح در مورد حج و عقد موقت به کار رفته است. متعه بر اساس آیات قرآن کریم، نعمتی بود که توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم ، به امر وحی الهی تشریع شد و مسلمانان تا زمان خلیفه دوم از این نعمت برخوردار بودند، هم متعه زنان از زمان پیامبر تشریع گردید و هم زیارت حج تمتع، که هر دوی آن ها تا مدتی پس از خلافت خلیفه دوم استمرار داشت، که در نهایت توسط او هر دو منع گردید. تمام مورخان و سیره نویسان به این حقیقت اشاره کرده اند. عمر برای منع آن جزا و کیفری هم چون جزای زنای محصنه قرار داد و آن را عملی کرد.[1] قرآن کریم می فرماید: فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِیضَةً[2] هرگاه زنان را متعه کردید مهر آنان را به عنوان دین و حق واجب بپردازید. خداوند نه تنها متعه را مشروع فرموده، بلکه برای آنان مهر المثلی نیز تعیین فرموده است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به دستور خدا این امر را برای سهولت کار مسلمین و پیشگیری از زنا و مفاسد اخلاقی دیگر، تشریع کردند. ایشان با داشتن همسر که به امر الهی با آنان تزویج کرده بود، نیازی به متعه نداشت اما از آن حمایت و آن را تشریع کرد. (قانونش را تثبیت نمود) در دوره پیامبر با وجود کنیز و زیادی این نوع ازدواج ( ازدواج با کنیز)، نیازی به متعه نبود، اما برخی از صحابه به این سنت عمل می کردند. و عملشان مورد تایید پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بر اساس برخی از نقل قول ها، 12 یا 11 یا 18 همسر داشتند و با آنان ازدواج کرده بودند، از این روی با وجود زنان متعدد دیگر نیازی به متعه نداشتند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 مجله مکتب اسلام، شماره 4، مقاله علامه طباطبائی، و مقاله آیت الله سید ابوالفضل زنجانی. 2 زنان پیامبر اسلام، عماد زاده. 3 ازدواج موقت، اکبر هاشمی رفسنجانی. پی نوشتها: [1] . شرف الدین، سید عبد الحسین، اجتهاد در مقابل نص، برگردان دوانی، علی، قم، مدرسین، چاپ هشتم، 1375، ص 283. [2] . نسا / 24. منبع: اندیشه قم
متعه، یعنی لذت بردن و بهره مند شدن، و در اصطلاح در مورد حج و عقد موقت به کار رفته است. متعه بر اساس آیات قرآن کریم، نعمتی بود که توسط پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم ، به امر وحی الهی تشریع شد و مسلمانان تا زمان خلیفه دوم از این نعمت برخوردار بودند، هم متعه زنان از زمان پیامبر تشریع گردید و هم زیارت حج تمتع، که هر دوی آن ها تا مدتی پس از خلافت خلیفه دوم استمرار داشت، که در نهایت توسط او هر دو منع گردید. تمام مورخان و سیره نویسان به این حقیقت اشاره کرده اند. عمر برای منع آن جزا و کیفری هم چون جزای زنای محصنه قرار داد و آن را عملی کرد.[1]
قرآن کریم می فرماید: فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِیضَةً[2] هرگاه زنان را متعه کردید مهر آنان را به عنوان دین و حق واجب بپردازید.
خداوند نه تنها متعه را مشروع فرموده، بلکه برای آنان مهر المثلی نیز تعیین فرموده است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به دستور خدا این امر را برای سهولت کار مسلمین و پیشگیری از زنا و مفاسد اخلاقی دیگر، تشریع کردند. ایشان با داشتن همسر که به امر الهی با آنان تزویج کرده بود، نیازی به متعه نداشت اما از آن حمایت و آن را تشریع کرد. (قانونش را تثبیت نمود)
در دوره پیامبر با وجود کنیز و زیادی این نوع ازدواج ( ازدواج با کنیز)، نیازی به متعه نبود، اما برخی از صحابه به این سنت عمل می کردند. و عملشان مورد تایید پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بود.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بر اساس برخی از نقل قول ها، 12 یا 11 یا 18 همسر داشتند و با آنان ازدواج کرده بودند، از این روی با وجود زنان متعدد دیگر نیازی به متعه نداشتند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 مجله مکتب اسلام، شماره 4، مقاله علامه طباطبائی، و مقاله آیت الله سید ابوالفضل زنجانی.
2 زنان پیامبر اسلام، عماد زاده.
3 ازدواج موقت، اکبر هاشمی رفسنجانی.
پی نوشتها:
[1] . شرف الدین، سید عبد الحسین، اجتهاد در مقابل نص، برگردان دوانی، علی، قم، مدرسین، چاپ هشتم، 1375، ص 283.
[2] . نسا / 24.
منبع: اندیشه قم
- [آیت الله مکارم شیرازی] اینکه اذن پدر در صیغه موقت به خاطر شرایط کنونی جامعه وضع شده یا در زمان پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) نیز رعایت می شده؟
- [سایر] چرا کسی نمی توانست با همسران پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ازدواج کند؟
- [سایر] چرا ازدواج سنت پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کشتن کاریکاتوریستی که جسارت به ساحت مقدس رسول الله (صلی الله علیه و آله) نموده جایز است؟
- [سایر] علت ممنوعیت ازدواج زنان پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) بعد از ارتحال حضرت چه می باشد؟
- [سایر] پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در چه سنی با عایشه ازدواج کردو هدف از این ازدواج چه بود؟
- [سایر] حضرت محمد-صلی الله علیه و آله - چه مذهبی داشتند؟
- [سایر] چرا حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) به دخترش اجازه داد تا با عثمان ازدواج کند؟
- [سایر] چرا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برای حضرت خدیجه نماز میت نخواندند؟
- [سایر] حضرت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله وسلم در چه تاریخی فوت کردند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.