مزاح یعنی شوخی مقابل آن جدیت است.[1] مزاح وقتی از حالت شرعی و عادی خارج نشده و باعث خوشحالی مومنان شود خوب است و منافات با عصمت ندارداما وقتی از چارچوب شرع خارج شده و به اذیت مومنین یا تمسخر آنان کشیده شود حرام، و یکی از رذایل اخلاقی به حساب می آید . امّا تا وقتی از اعتدال و محدوده ی آن که انسان را سبک نکند خارج نشده، تفریح مناسب و مشروع وحی است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم گاهی مزاح می کردند و مزاح های مشروع که تعجب و تبسم را بر لب مومنان می نشاندند که به چند نمونه اشاره می شود. 1. روزی حضرت با امیر مومنان علی علیه السلام خرما می خوردند حضرت ازسر شوخی هسته های خرما را جلوی امیر مومنان می گذاشت. در پایان فرمود: یا علی، تو چقدر خوردی که اینقدر هسته خرما در مقابل تو جمع شده علی در پاسخ عرض کرد: یا رسول الله هر کس با هسته اش خورده زیاد تر خورده است. 2. روزی حضرت پایش را در جمع به اصحاب نشان داد و پرسید: این پای من شبیه چیست، هیچ کس نتوانست پاسخ بگوید، در این حال حضرت پای دیگر را نشان داد و فرمود: شبیه این پایم است.[2] 3. روزی به زنی از انصار فرمود: مراقب شوهرت باش که در چشم او سفیدی است. زن با حالت نگرانی پیش شوهرش رفت، شوهرش گفت: منظور سفیدی چشمم است و رسول خدا با تو مزاح فرموده اند.[3] 4. پیرزنی از انصار از پیامبر(ص) خواست برایش دعا کند که به بهشت برود حضرت به زن فرمود: پیرزنان وارد بهشت نخواهند شد، زن گریه کرد و رسول الله بلافاصله فرمود: در بهشت پیری وجود ندارد؛ مگر ندیدی قول خداوند را در قرآن فرموده: (انا انشاناهن انشاء فجعلناهن ابکاراً).[4] 5. روزی یک اعرابی برای پیامبر هدیه ای آورد و عرض کرد یا رسول الله برای شما هدیه ای آورده ام. ، رسول خدا قبول کردند و گرفتند ، بلافاصله اعرابی گفت: لطفاً پولش را بدهید رسول خدا خندید و پس از آن هرگاه غمناک می شد می فرمود: ای کاش آن اعرابی می آمد.[5] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1- کتاب شادی و شادکامی از دیدگاه اسلام توسط سید مهدی خطیب زیر نظر حجتالاسلام عباس پسندیده 2- الگوی شادی از نگاه قرآن و حدیث ،مولف : محمدی ری شهری، پی نوشتها: [1]. ابن منظور، لسان العرب، بیروت، ج3، ص167. [2]. ر.ک: جزایری، سید نعمت الله، زهر الربیع، چاپ سنگی، ص3. [3]. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج6، ص330؛ نوری، مستدرک، ج8، ص410. [4]. نوری، همان، ص410411؛ جزایری، سید نعمت الله، التحفه السنیه، ص222؛ ابن قدامه، المغنی، ج11، ص244. [5]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج2، ص662. منبع: اندیشه قم
چگونه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم شوخی می کردند ولی در همان شوخی هم جز حق نمی گفتند. ؟
مزاح یعنی شوخی مقابل آن جدیت است.[1]
مزاح وقتی از حالت شرعی و عادی خارج نشده و باعث خوشحالی مومنان شود خوب است و منافات با عصمت ندارداما وقتی از چارچوب شرع خارج شده و به اذیت مومنین یا تمسخر آنان کشیده شود حرام، و یکی از رذایل اخلاقی به حساب می آید . امّا تا وقتی از اعتدال و محدوده ی آن که انسان را سبک نکند خارج نشده، تفریح مناسب و مشروع وحی است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم گاهی مزاح می کردند و مزاح های مشروع که تعجب و تبسم را بر لب مومنان می نشاندند که به چند نمونه اشاره می شود.
1. روزی حضرت با امیر مومنان علی علیه السلام خرما می خوردند حضرت ازسر شوخی هسته های خرما را جلوی امیر مومنان می گذاشت. در پایان فرمود: یا علی، تو چقدر خوردی که اینقدر هسته خرما در مقابل تو جمع شده علی در پاسخ عرض کرد: یا رسول الله هر کس با هسته اش خورده زیاد تر خورده است.
2. روزی حضرت پایش را در جمع به اصحاب نشان داد و پرسید: این پای من شبیه چیست، هیچ کس نتوانست پاسخ بگوید، در این حال حضرت پای دیگر را نشان داد و فرمود: شبیه این پایم است.[2]
3. روزی به زنی از انصار فرمود: مراقب شوهرت باش که در چشم او سفیدی است. زن با حالت نگرانی پیش شوهرش رفت، شوهرش گفت: منظور سفیدی چشمم است و رسول خدا با تو مزاح فرموده اند.[3]
4. پیرزنی از انصار از پیامبر(ص) خواست برایش دعا کند که به بهشت برود حضرت به زن فرمود: پیرزنان وارد بهشت نخواهند شد، زن گریه کرد و رسول الله بلافاصله فرمود: در بهشت پیری وجود ندارد؛ مگر ندیدی قول خداوند را در قرآن فرموده: (انا انشاناهن انشاء فجعلناهن ابکاراً).[4]
5. روزی یک اعرابی برای پیامبر هدیه ای آورد و عرض کرد یا رسول الله برای شما هدیه ای آورده ام. ، رسول خدا قبول کردند و گرفتند ، بلافاصله اعرابی گفت: لطفاً پولش را بدهید رسول خدا خندید و پس از آن هرگاه غمناک می شد می فرمود: ای کاش آن اعرابی می آمد.[5]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- کتاب شادی و شادکامی از دیدگاه اسلام توسط سید مهدی خطیب زیر نظر حجتالاسلام عباس پسندیده
2- الگوی شادی از نگاه قرآن و حدیث ،مولف : محمدی ری شهری،
پی نوشتها:
[1]. ابن منظور، لسان العرب، بیروت، ج3، ص167.
[2]. ر.ک: جزایری، سید نعمت الله، زهر الربیع، چاپ سنگی، ص3.
[3]. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج6، ص330؛ نوری، مستدرک، ج8، ص410.
[4]. نوری، همان، ص410411؛ جزایری، سید نعمت الله، التحفه السنیه، ص222؛ ابن قدامه، المغنی، ج11، ص244.
[5]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج2، ص662.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] چرا مقام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از ابراهیم(علیه السلام) بالاتر است ؟
- [سایر] آیا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) با سواد بوده است؟
- [سایر] آخرین درخواست پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) از اصحاب چه بوده است؟
- [سایر] برخورد پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) با جوانان چگونه بوده است؟
- [سایر] شعر درباره میلاد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بفرمایید؟
- [سایر] فلسفه بعثت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) چه بوده است؟
- [سایر] آیا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بر جنیان نیز مبعوث شده است؟
- [سایر] چرا پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) اموال کاروانهای (تجاری) قریش را بر مسلمانان حلال کرده بود ؟
- [سایر] روشهای آموزشی و تربیت دینی در سیره عملی پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) را بیان کنید.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] اگر از روزهدار بپرسند که آیا پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم چنین مطلبی فرمودهاند؟ و او جایی که در جواب باید بگوید:نه، عمداً بگوید:بلی، یا جایی که باید بگوید:بلی، عمداً بگوید:نه، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله نوری همدانی] برای رعایت ادب جلوتر از قبر پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم )و امام (علیه السلام ) نماز نخواند و چنانچه نماز خواندن بی احترامی و مستلزم هتک باشد ، حرام است و نماز بنابر احتیاط واجب صحیح نیست .