اگر کسی فرد روزه دار را در حین خوردن یا آشامیدن سهوی مشاهده کند، آیا فرد مشاهده کننده موظّف به تذکّر دادن است یا خیر؟
لازم نیست.
لازم نیست.
عنوان سوال:
اگر کسی فرد روزه دار را در حین خوردن یا آشامیدن سهوی مشاهده کند، آیا فرد مشاهده کننده موظّف به تذکّر دادن است یا خیر؟
پاسخ:
لازم نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- لطفاً بفرمایید اگر شخصی قصد روزه گرفتن دارد ولی سحر جهت خوردن سحری بیدار نشود و فقط برای نماز بیدار و پس از آن بخوابد، آیا روزه گرفتن به این شکل که فرد سحر را بیدار نشود، اشکال دارد و آیا روزه اش صحیح است؟
- کسی که در روزه ماه رمضان بطور مداوم آروغ می زند اگر آبی در دهانش بیاید یا نیاید حکم روزه اش چیست و غیر ماه رمضان هم این حالت برای فرد هست؟
- اگر کسی در ماه مبارک رمضان، از خواب بیدار شود و بعد متوجه بشود که از وقت اذان گذشته است آیا روزه این فرد صحیح است؟
- در صورتی که روزه دار بخواهد پیش از ظهر مسافرت کند، آیا می تواند در خانه خود صبحانه بخورد؟ در صورت خوردن صبحانه، باید کفّاره بدهد؟
- در ماه مبارک رمضان به حادثه ای اعزام شده ایم که غرق شده ای در استخر می باشد و برای نجات فرد مغروق باید حتماً به زیر آب رفت تا او را بیرون آورد ؟ حکم شرعی روزه آن روز چگونه است؟
- اینجانب دارای فرزند 13 ماهه هستم که علاوه بر خوردن غذا ، از شیر مادر نیز استفاده می کند و همسر بنده به علت شیر دادن، ضعف می کرده است و چند روزی را روزه نگرفته، وظیفه ایشان چیست؟
- اگر برای سحری بیدار شویم و سحری را خورده و بعد از آن به دستشویی برویم و در حین اینکه اذان صبح خوانده می شود متوجه شویم که قبل از سحری در خواب محتلم شده ایم آیا در آن روز، روزه من درست است یا خیر؟
- اگر شخصی مبتلا به تنگی نفس شدید باشد و احیاناً در ماه رمضان بعضی مواقع به علت بیماری شدید، احتیاج فقط به یک قرص داشته باشد و با خوردن یک قرص امکان دارد روزه را بگیرد، آیا روزه او باطل است یا خیر و یا قضا و کفّاره دارد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بروجردی] خوردن و آشامیدن سهوی در هر روزهای مضّر نیست، یا مختص به روزه معیّن مثل صوم رمضان و نذر معیّن است؟
- [سایر] فرد جنب برای خوردن و آشامیدن چه باید بکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن و آشامیدن برای مسافری که از روزه گرفتن معذور است چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن و آشامیدن در نماز وتر برای کسی که می خواهد روزه بگیرد، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] اگر فیلمی به صورت غیر شرعی توسط فرد دیگری کپی و تکثیر شده باشد، مشاهده فرد ثالث در کنار مشاهده افراد دیگر، برای فرد ثالث ضمان آور است؟
- [آیت الله بهجت] معیار در خوردن و آشامیدن چیست؟ آیا به محض رسیدن به حلق، روزه را باطل می کند یا فرو بردن اشیا روزه را باطل می کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر فرد از چه زمانی موظف به انجام تکالیف شرعی می گردد؟
- [سایر] وقتی گنهکاران را به سوی دوزخ می برند در حین مشاهده ی عذاب چه می گویند؟
- [آیت الله سیستانی] آداب خوردن و آشامیدن را ذکر کنید ؟
- [آیت الله سیستانی] حکم باطل کردن روزه با خوردن یا آشامیدن یا جماع یا استمناء یا باقی ماندن بر جنابت در ماه رمضان چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . ساختن ظرف طلا و نقره به قصد خوردن و آشامیدن از آن و سایر استعمالات محرمه و اجرت ساختن آن حرام است.
- . خوردن و آشامیدن عین نجس مثل مردار و شراب و خورانیدن آن حتی به اطفال، حرام است. بلکه باید طفل را از خوردن آن منع نمایند، و خوردن و آشامیدن چیزی که نجس شده و خورانیدن آن به اشخاص بالغ و هم چنین خورانیدن متنجسی که ضرر دارد به اطفال، حرام است. و با عدم ضرر هم، احتیاط مستحب ترک خورانیدن به اطفال است.
- . خرید و فروش ظرف طلا و نقره به قصد خوردن و آشامیدن و سایر استعمالات محرمه و پول و عوضی هم که فروشنده می گیرد حرام است.
- . خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره حرام است و همچنین استعمال آنها مطلقاً بنابر احتیاط واجب حرام است، اما حرمت نگاهداشتن آنها به قصد ذخیره مالی نه به عنوان ظرف، معلوم نیست اگر چه احوط است.
- . اگر به واسطه خوردن یا آشامیدن عمدی، موالات نماز به هم بخورد، یعنی، طوری شود که نگویند نماز را پشت سرهم می خواند، احتیاط واجب آن است که نماز را دوباره بخواند.
- . انسان نمیتواند برای ضعف، روزه را بخورد ولی اگر ضعف او به قدری است که معمولاً نمیشود آن را تحمل کرد، خوردن روزه اشکال ندارد.
- . اگر روزهدار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد، مثل نان و آب، چه معمول نباشد، مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد، حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد، و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزه او باطل میشود، بلکه اگر رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود، ولی بداند که در دهان باقی است بنابر احتیاط لازم نباید آن را فرو برد.
- . اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسطه خوردن آن، در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روزه آن روز را قضا نماید.
- . ظرفی که از پوست سگ یا خوک یا مردار ساخته شده است، خوردن و آشامیدن از آن حرام است و نباید آن ظرف را در وضو و غسل و کارهایی که باید با چیز پاک انجام داد، استعمال کنند. بلکه احتیاط واجب آن است که چرم سگ و خوک و مردار را، اگر چه ظرف هم نباشد استعمال نکنند.
- . رساندن غبار غلیظ به حلق روزه را باطل میکند؛ چه غبار چیزی باشد که خوردن آن حلال است مثلاً آرد، یا غبار چیزی باشد که خوردن آن حرام است، مثل خاک، و بنابر احتیاط واجب باید غباری را هم که غلیظ نیست به حلق نرساند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید، و در خوردن و آشامیدن کاملا خود را سیر کند.
- [امام خمینی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملا خود را سیر کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند.
- [آیت الله سیستانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد ، مکروه است در روزه ماه رمضان جماع نماید ، و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند . کسانی که روزه بر آنها واجب نیست
- [آیت الله اردبیلی] مکروه است که مسافر و کسی که از روزه گرفتن معذور است، در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند.
- [آیت الله سبحانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند. کسانی که روزه بر آنها واجب نیست
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است، ولی مستحب است در روز عاشورا انسان، بدون قصد روزه تا عصر از خوردن و آشامیدن خودداری کند.
- [آیت الله نوری همدانی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد ، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند . کسانی که روزه بر آنها واجب نیست :
- [آیت الله مظاهری] خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره در حال ناچاری اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] مسافر و کسی که از روزه گرفتن عذر دارد، مکروه است در روز ماه رمضان جماع نماید و در خوردن و آشامیدن کاملاً خود را سیر کند.کسانی که روزهی بر آنها واجب نیست