راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله مظاهری
آدرس:
http://www.almazaheri.org
در حرمت سقط جنین، نطفه از حین مجامعت ملاک است یا انعقاد در رحم؟
مناط وارد شدن در رحم است.
عنوان سوال:
در حرمت سقط جنین، نطفه از حین مجامعت ملاک است یا
انعقاد
در رحم؟
پاسخ:
مناط
وارد
شدن در رحم است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
فرمودهاید اگر روح در جنین دمیده شده باشد، سقط آن در حکم آدم کشی است، بعضی تصوّر میکنند که تا زمانی که روح در آن دمیده نشده سقط اشکالی ندارد، توضیح حضرت عالی مشکل گشاست.
اگر جنین مبتلا به ناهنجاریهایی باشد که مغایر با حیات پس از تولّد است و امکان تشخیص قطعی در دوران حاملگی وجود دارد با توجّه به این که بیشتر این نوع ناهنجاریها پس از چهار ماه تشخیص داده میشود و با توجّه به این که در پایان این حاملگی قطع نظر از مدّت زمانی که حاملگی به طول کشیده باشد قطعاً جنین پس از تولّد علیرغم اقدامات پزشکی خواهد مرد و فقط مشقّت و رنج دوران حاملگی و عوارض بارداری برای مادر وجود دارد و ضمناً حاملگی بیحاصل که مادر در نهایت از وضعیت حاملگی خود مطلع است که عاقبتی جز مرگ برای جنین وی متصوّر نیست، نگهداشتن و پرورش چنین جنینی در رحم برای مادر موجب عسر و حرج در طی دوران بارداری میباشد و رنج و مشقّت جسمی و روحی برای زوجین دارد به طوری که زن و شوهر درخواست ختم بارداری مینمایند. در این موارد حیات جنین فقط منوط به رابطه خونی جنین با مادر است و در بعضی موارد مثل هیدروپس حتّی جنین در داخل شکم مادر در ماههای پایان حاملگی ممکن است بمیرد. حال این سؤال مطرح است آیا ختم بارداری در زمان تشخیص قطعی (قبل و پس از چهار ماه) امکانپذیر میباشد لازم به ذکر است که موارد بیماریهای فوق محدود میباشد و چند مورد آن به شرح زیر است:
اگر ناهنجاریها و بیماریهای مادرزادی در جنین وجود داشته باشد که تشخیص آن در دوران بارداری قطعی است و داشتن و نگهداشتن چنین فرزندی موجب مشقّت و زحمت شدید والدین خواهد بود و تولّد چنین کودک معلول و ناقص الخلقهای که دچار عقب ماندگی ذهنی و یا جسمی شدید میباشد و به شدّت بیمار خواهد بود و از بدو تولّد تا پایان عمر در وضع مشقّت باری به سر میبرد، سبب عسر و حرج برای پدر و مادر میگردد به طوری که زن و شوهر درخواست سقط جنین مینمایند. مواردی از این قبیل چنین است:
زن و مردی ازدواج موقّت نموده و پس از آن توسّط پزشک اسپرمهای آنان به اشتراک گذاشته شده و تشکیل جنین میدهند پس از آن جنین به وجود آمده داخل رحم خواهر زن که نه خودش و نه شوهرش، بچّه دار نمیشوند قرار داده میشود، سؤال این است که بچّه به دنیا آمده صرف نظر از مسائل ارث و محرم و نامحرم بودن نسبت به شوهر خالهاش، فقط از حیث پدر و مادر اصلی که نطفههای آنها به اشتراک گذاشته شده توسّط ازدواج موقّت، آیا انسانی پاک و حلال زاده است؟ این بچّه فقط از نظر رشد و نمو و زایمان داخل رحم زنی که بچّه دار نمیشود قرار داده میشود که خاله بچّه هم میباشد.
در مسأله 1312 رساله آمده است کسی که به واسطه پیری نمیتواند روزه بگیرد یا برای او مشقّت دارد روزه واجب نیست. آیا ملاک و معیار در پیری بالا بودن سنّ است یا صدق عرفی؟
آرایشگران مرد به هنگام اصلاح موی سر، با تیغ روی صورت را کمی میتراشند (به اصطلاح خطّ ریش میگذارند) آیا این عمل جایز است یا خیر؟ حرمت آن چگونه است؟
حاملگی خارج از رحم زمانی رخ میدهد که تخم لقاح یافته در جائی از مسیر حرکت خود، غیر از رحم مستقر شود به نحوی که ادامه رشد جنین و متعلّقات آن با سلامت مادر منافات داشته و علی القاعده جنین نیز نمیتواند رشد کامل را در این محل داشته باشد، در این صورت عمدتاً نظر پزشکان بر توقّف فوری بارداری، و حتّی جرّاحی برای خارج کردن محصولات حاملگی نابجاست. لطفاً حکم این کار را در صورتی که قبل از چهار ماه و یا بعد از آن، زن به پزشک کراجعه نماید، بیان فرمائید.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] جلوگیری از انعقاد نطفه، شرعاً چگونه است؟
[سایر] علت انعقاد کمپدیوید و مواضع ایران در مقابل آن؟
[آیت الله مکارم شیرازی] حکم جلوگیری از انعقاد نطقه را بیان کنید؟
[آیت الله سیستانی] آیا از لحظه انعقاد نطفه سقط آن حرام است ؟
[آیت الله خوئی] آیا جایز است استعمال کاپوت برای جلوگیری از انعقاد نطفه؟
[سایر] آیا انعقاد قرارداد کار با مدت موقت در فعالیت هائی که جنبه دائمی دارند مجاز است ؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا بعد از انعقاد نطفه از بین بردن آن جایز است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] کسی که توانایی بر حرف زدن ندارد برای انعقاد اجاره چه باید بکند؟
[آیت الله سیستانی] اگر انعقاد نطفه ناخواسته صورت گرفته باشد سقط جنین تا چند ماهگی اشکال ندارد ؟
[آیت الله سبحانی] آیا مجرد انعقاد قرارداد بین بانک و گیرنده وام برای ضمانت شخص ثالث کافی است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] د: نماز جمعه باید به جماعت خوانده شود و حداقل جمعیت برای انعقاد جمعه، پنج نفر است (امام جمعه و چهار نفر دیگر).
[آیت الله شبیری زنجانی] مردی که پدر یا مادرش هنگام انعقاد نطفه او مسلمان بودهاند اگر مرتدّ شود عقد زن مسلمانش باطل میشود و باید زن وی مقداری که در احکام طلاق گفته میشود عدّه وفات نگهدارد.
[آیت الله اردبیلی] انعقاد پیمانهای سیاسی و تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب که مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است با وسایل ممکن آن را به قطع چنین رابطهای الزام کنند.
[آیت الله نوری همدانی] کمترین عدد لازم برای انعقاد نماز جمعه - 5 نفر – است که باید یکی از آنها امام باشد س نماز جمعه با کمتر از - 5 - نفر واجب نیست و منعقد نمی شود ولی اگر - 7 نفر – و بیشتر باشند فضیلت جمعه بیشتر خواهد بود .
[آیت الله اردبیلی] اگر اجاره دهنده یا مستأجر بفهمند که مغبون شدهاند، چنانچه در هنگام انعقاد قرارداد اجاره متوجّه نباشند که مغبونند، میتوانند اجاره را به هم بزنند، ولی اگر در قرارداد اجاره شرط کنند که اگر مغبون هم باشند حقّ به هم زدن معامله را نداشته باشند، نمیتوانند اجاره را به هم بزنند.
[آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
[آیت الله مکارم شیرازی] (حیض) که گاهی از آن تعبیر به (عادت ماهانه) می کنند خونی است که غالباً در هر ماه چند روزی از رحم خارج می شود و به هنگام انعقاد نطفه، غذای فرزند است. زن را در موقع دیدن خون حیض (حائض) می گویند و در شرع مقدس اسلام احکامی دارد که در مسائل آینده خواهد آمد.
[آیت الله نوری همدانی] جُعالَه آن است که انسان قرار بگذارد د رمقابل کاری که برای او انجام می دهند مال معیّنی بدهد ، مثلاً بگوید هرکس گمشدة مرا پیدا کند ، ده تومان به او می دهم و کسی که که این قرار را می گذارد جاعل و به کسی که کار را انجام می دهد عامل می گویند ، و فرق بین جُعاله و اینکه کسی را برای کاری اجیر کنند ، این است که در اجاره بعد از خواندن صیغه ؛ اجیر باید عمل را انجام دهد و حقّ ندارد که از آن سر باز زند و عمل نکند و کسی هم که او را اجیر کرده بعد از انعقاد اجاره اجرت را به او بدهکار می شود ، ولی درجُعاله پس از انعقاد جُعاله عامل می تواند مشغول عمل نشود و تا عمل او را انجام نداده است ، جاعل بدهکار نیست و پس از انجام عمل بدهکار می شود .
[آیت الله اردبیلی] مرتد بر دو قسم است: اوّل: مرتدّ فطری، و او شخصی است که پدر و مادرش و یا یکی از آنها هنگام انعقاد نطفه او و هنگام تولدش مسلمان بودهاند و وی تا هنگام بلوغ، تحت سرپرستی و تربیت دینی آنها و یا کسی بوده که اجمالاً مقیّد به شرع اسلام و احکام آن بوده است و پس از بلوغ، اظهار اسلام نموده و سپس از دین اسلام خارج شده و آن را اظهار نموده است و اگر یکی از این قیود نیز موجود نباشد، احکام مرتدّ فطری بر وی جاری نمیشود. دوم: مرتدّ ملّی، و او شخصی است که هنگام انعقاد نطفه یا هنگام تولّدش هیچ کدام از پدر و یا مادرش مسلمان نبودهاند و پس از بلوغ، اظهار اسلام نموده و سپس از دین اسلام خارج شده است.
[آیت الله نوری همدانی] اگر یقین دارند که در فاصله کمتر از حدّ لازم ( یک فرسخ ) نماز جمعه بر پا شده ولی شک دارند آن نماز قبلاً برگزار شده یا نه ، و یا شک دارند که آن نماز مُقارن با آنها برگزار می شود یا نه ، در هر دو صورت می توانند خود نماز جمعه ای تشکیل دهند و همچنین است در صورتی که نسبت به اصل انعقاد نماز جمعة دیگر اطْمینان نداشته باشند .
انعقاد
بسته شدن، مقابل انحلال را انعقاد میگویند که مراد از انعقاد به لحاظ متعلّق آن (عقد، عبادت و نطفه) مختلف است و در بیشتر بابها، اعم از عبادات، عقود، ایقاعات و احکام به کار رفته است.
وارد
دلیل وارد به معنی دلیل منتفی کننده موضوع دلیل دیگر است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*