ازار
در مورد اذیت و آزار مؤمن بفرمایید:
کلیه اینها که نظیر آن هم زیاد است یا از باب اذیت به دیگران حرام است نظیر بلند کردن صدای رادیو و بلندگو که مزاحم دیگران است و یا خود گناه است از باب تصرّف در حقوق دیگران نظیر غصب جای دیگران در مسجد و پارک و مانند آنها.
کلیه اینها که نظیر آن هم زیاد است یا از باب اذیت به دیگران حرام است نظیر بلند کردن صدای رادیو و بلندگو که مزاحم دیگران است و یا خود گناه است از باب تصرّف در حقوق دیگران نظیر غصب جای دیگران در مسجد و پارک و مانند آنها.
عنوان سوال:
در مورد اذیت و آزار مؤمن بفرمایید:
پاسخ:
کلیه اینها که نظیر آن هم زیاد است یا از باب اذیت به دیگران حرام است نظیر بلند کردن صدای رادیو و بلندگو که مزاحم دیگران است و یا خود گناه است از باب تصرّف در حقوق دیگران نظیر غصب جای دیگران در مسجد و پارک و مانند آنها.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا آزار مؤمن جزء گناهان کبیره و حرام است؟
- آیا فشار قانونی به بدهکار در حالی که نداشته باشد دین خود را پرداخت نماید، آزار مؤمن محسوب میشود؟
- آیا سدّ معبر کردن در محل تردّد عمومی از قبیل پیادهروها و یا هنگام پارک اتومبیل و غیره، مصداق آزار مؤمن و در نتیجه حرام است؟
- کشتن گربه، اگر اذیت کند چه صورتی دارد؟
- در کتاب (کاوشی نو در اخلاق اسلامی، ص 338) ذکر نمودهاید (غیرت در مورد عفّت عمومی حتّی زنان غیر مؤمن) یعنی:
- با توجّه به مسأله 1317 که آمده است: روزه مستحبّی اولاد اگر سبب اذیت پدر و مادر شود جایز نیست و در مسأله 1318 آمده است: اگر بدون اجازه پدر یا مادر روزه مستحبّی بگیرد و در بین روز او را نهی کنند و روزه سبب اذیت آنها شود، باید افطار کند. اکنون اگر این جوان قدرت بر ازدواج ندارد و تنها راه جلوگیری از فعل حرام را روزه میداند، وظیفهاش چیست؟
- آیا قطع رابطه با مادر جهت افعال و رفتار آزار دهنده مادر، جایز است؟
- سوال : برگزاری مراسم روضه در منازل در صورتی که رضایت همسایگان را نداشته باشد یا موجبات آزار همسایگان رافراهم آورد، چه حکمی دارد؟
- اگر انسان دلش پاک باشد، دروغ نگوید، غیبت نکند، کسی را آزار ندهد، به یاد خدا باشد و مقداری هم موی خود را بیرون بگذارد، اشکالی دارد؟
- اگر داشتن مو موجب آزار یا بیماری محرم گردد، آیا می تواند موی خود را زائل کند یا خیر؟ در این صورت باید کفّاره بپردازد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] با سلام اینجانب در قسمت جلو و گیجگاه سرم دچار ریزش مو هستم و اکثر درمان های شیمیایی را امتحان کرده ولی ناموفق بوده اند.این مورد باعث آزار من شده است لطفا راهنمایی بفرمایید
- [سایر] اذیت و آزار حیوانات چه پیامدی دارد؟
- [سایر] آیا آزار دهنده حضرت زهرا مورد لعن خداست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر ازار رقیق باشد ولیکن دو مرتبه دور هم بپیچاند یا دو عدد لباس رقیق را به عنوان ازار بپوشد کافی است یا باید به تنهایی ساتر عورت باشد
- [سایر] چه دسته از شیعیان، موجب آزار امام زمان (عج) هستند؟
- [آیت الله بهجت] آیا قطع رابطه با مادر جهت افعال و رفتار آزار دهنده مادر، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] آیا کشتن گربه که موجب اذیت و آزار اهل خانه می شود، جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] متأسفانه همسایه ای داریم که از روی ترحم گربه را غذا می دهد همین امر موجب شده که تعداد گربه ها در کوچه زیاد شود و موجب اذیت و آزار و احتمال بیماری شده است لذا خواهشمندم بفرمایید آیا از نظر شرعی از بین بردن آنها چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا ارواح و جن ها می توانند انسان را مورد آزار و اذیت قرار دهند؟
- [سایر] برای در امان ماندن از آزار و اذیت دیگران باید چه کار کنیم؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] نذر فرزند احتیاجی به اجازه پدر ندارد، مگر این که کار او مایه آزار پدر باشد که دراین صورت نذر او صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که سیر و پیاز و مانند اینها خورده و بوی دهانش مردم را آزار می دهد مکروه است به مسجد برود.
- [آیت الله اردبیلی] آزار رساندن به مؤمن، به هر شکل که باشد و نیز توهین و تضعیف و هتک حُرمت او حرام است و در بعضی از روایات حرمت (مؤمن) از حرمت (کعبه) بالاتر شمرده شده و اذیّت و آزار او در ردیف محاربه با خداوند قرار گرفته است(1)؛ بنابر این بر همگان لازم است که حرمت یکدیگر را نگاه داشته از توهین و هتک و تمسخر و ستم به دیگران شدیدا بپرهیزند.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه فرزند نذر کند اگرچه بدون اجازه پدر هم باشد باید به آن نذر عمل نماید، مگر این که نذر فرزند نسبت به اموال پدر یا مادر باشد و یا موجب آزار والدین را فراهم کند و به این سبب از رجحان بیفتد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر و مادر، فرزند خود را از شرکت در جهاد ابتدایی یا دفاعی نهی نمایند، در صورتی که جهاد بر او واجب عینی باشد، نهی آنان تأثیری ندارد و باید در جهاد شرکت کند؛ ولی اگر جهاد بر او واجب کفایی باشد و نیروی کافی در جبهه حضور داشته باشد، چنانچه شرکت در جهاد موجب اذیت و آزار پدر و مادر باشد، مخالفت با آنان جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف باید با اذن کسی که اذن او شرعاً معتبر است باشد. بنابراین زمانی که توقّفِ زن در مسجد حرام باشد مثل موردی که زن بدون اجازه از منزل خارج شده باشد، اعتکاف باطل است، و در صورتی که توقّفِ زن در مسجد، حرام نباشد ولی اعتکاف منافی با حق شوهر باشد، صحّت اعتکافش در صورتی که بدون اذن شوهرش باشد، محلّ اشکال است. همچنین در صورتی که اعتکاف موجب آزار و اذیت والدین باشد و این اذیت، ناشی از شفقت و دلسوزی باشد، اذن فرزند از آنان لازم است و اگر موجب اذیت آنان نباشد، احتیاط مستحب آن است که اجازه بگیرد. نهم: معتکف محرّمات اعتکاف را ترک نماید.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عقد دائم شده ، حرام است بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود ، هر چند با حقّ شوهر هم منافات نداشته باشد ، مگر اینکه ضرورتی ایجاب کند یا ماندن در خانه برای او حرجی باشد ، یا مسکن مناسب او نباشد ، و باید خود را برای لذتهای جنسی که حقّ همسر است هر وقت که او میخواهد تسلیم نماید ، و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند . و تهیه غذا و لباس ، و منزل زن و تهیه احتیاجاتش بر شوهر واجب است ، و اگر تهیه نکند چه توانائی داشته باشد یا نداشته باشد مدیون زن است . و همچنین از حقوق زن است که مرد او را مورد اذیت و آزار قرار ندهد ، و با او بدون و جه شرعی تندی و خشونت نکند .
- [آیت الله بهجت] اگر قتل عمدی واقع شود، دیهای که قاتل باید بدهد یکی از شش چیز است: 1 صد شتر که داخل سال ششم شده باشند و افضل و احوط این است که شترها نر باشند، گرچه بنابر اظهر این شرط لازم نیست؛ 2 دویست گاو؛ 3 هزار گوسفند؛ 4 دویست حُلّه، و هر حُلّه دو پارچه ردا و ازار است، و احتیاط در این است که از بُردهای یمنی باشد، که در یمن میبافند؛ 5 هزار مثقال شرعی طلای سکهدار که هر مثال آن 18 نخود است و بنابر اظهر نمیتواند طلای غیر سکهدار بدهد؛ 6 ده هزار درهم، که هر ده درهمی در زمان تشریع این قانون در اسلام به قیمت یک دینار که 18 نخود طلای سکهدار است بوده. و اختیار تعیین هر کدام از این شش چیز بهدست قاتل است.
- [آیت الله اردبیلی] در عمره تمتّع پنج چیز واجب است: اول: احرام از یکی از میقاتها و در احرام سه چیز واجب است: الف نیّت. ب پوشیدن دو جامه احرام که یکی را (اِزار) (لنگ) و دیگری را (رِداء) مینامند که باید به دوش انداخته شود. ج تلبیه؛ یعنی گفتن (لبیک) بدین نحو: (لَبَّیْکَ أَللّهُمَّ لَبَّیْکَ، لَبَّیْکَ لا شَریکَ لَکَ لَبَّیْکَ، إنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالمُلْکَ، لا شَریکَ لَکَ لَبَّیْکَ). دوم: طواف خانه خدا؛ به این ترتیب که با شروع از (حجرالأسود) هفت مرتبه دور خانه خدا بگردد و به هر دور آن یک (شوط) گفته میشود. سوم: نماز طواف؛ به این ترتیب که بعد از تمام شدن طواف واجب، پشت مقام ابراهیم علیهالسلام دو رکعت نماز به قصد (نماز طواف) بخواند. چهارم: سعی بین صفا و مروه؛ یعنی پس از نماز طواف، بین (صفا) و (مروه) که دو کوه معروفند سعی کند؛ به این صورت که از صفا شروع کند و به مروه برود و از مروه به صفا برگردد و سعی باید هفت مرتبه باشد و هر مرتبه را یک (شوط) میگویند؛ به این شکل که از (صفا به مروه) یک شوط است و از (مروه به صفا) نیز یک شوط به حساب میآید؛ پس هفت شوط از صفا شروع و به مروه ختم میگردد. پنجم: تقصیر؛ یعنی پس از سعی به قصد قربت و با نیّت خالص مقداری از ناخنهای دست یا پا و یا مقداری از موی سر یا سبیل و یا ریش خود را بزند و بهتر بلکه احوط آن است که به زدن ناخن اکتفا نکند و مقداری از مو را نیز بزند و تراشیدن سر و کندن مو کفایت نمیکند.