راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله خامنه ای
آدرس:
http://leader.ir
آیا ماهی برای اینکه حلال باشد حتماً باید روی خاک جان بدهد؟ مثلاً اگر ماهی را زنده بخریم و داخل پلاستیک بیاندازیم تا جان دهد اشکالی دارد؟
اشکال ندارد.
عنوان سوال:
آیا ماهی برای اینکه
حلال
باشد حتماً باید روی
خاک
جان
بدهد؟ مثلاً اگر ماهی را
زنده
بخریم و داخل
پلاستیک
بیاندازیم تا
جان
دهد اشکالی دارد؟
پاسخ:
اشکال ندارد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
این که گفته می شود ماهی جهت حلال شدن باید بیرون از آب جان دهد آیا شامل موارد ذیل می شود؟ الف: آن را صید کرده و داخل پلاستیک انداخته سپس جان بدهد. ب: آن را صید نموده و زنده به سیخ کشیده و روی آتش قرار دهیم. ج: آن را با ضربه ای بی حس کرده و شکم آن را پاره کرده و مشخص نشود که از بی آبی جان داده یا پاره کردن شکم. د: سر آن قبل از جان دادن بریده شود. ه : ماهی های کنار ساحل که بعد از وقوع جزر دریا به صورت مرده و زنده افتاده اند.
آیا خوردن ماهی های کوچک به صورت زنده حلال است؟
چنانچه دریچه تخلیه آب حوضچه های پرورش ماهی را به نیّت صید ماهی باز کرده تا آب کاملاً تخلیه شده و ماهی ها جان دهند آیا این صید محسوب می شود و ماهی ها حلال است؟
آیا مدفوع و امعاء و احشاء داخل شکم و سر و چشم ماهی حلال است؟
چنانچه دریچه تخلیه آب حوضچه های پرورش ماهی را به نیّت صید ماهی باز کرده تا آب کاملاً تخلیه شده و ماهی ها جان دهند صید محسوب می شود و ماهی ها حلال است؟
در بعضی از مراکزی که ماهی را به صورت زنده می فروشند، بعد از گرفتن ماهی از آب، ضربه ای به سر ماهی زده و فوراً شکم آن را پاره کرده و امعاء و احشاء آن را خارج می کنند در حالی که هنوز ماهی زنده و کمی حرکت دارد آیا خوردن چنین ماهی ای حلال است؟ ج) اشکال ندارد. س2: برای صید ماهی از حوضچه های پرورش ماهی، از اتصال برق به آب استفاده می کنند: الف: خوردن این ماهی ها چه حکمی دارد؟ ب: چنانچه بعضی از این ماهی ها به وسیله برق داخل آب بمیرند و مخلوط با ماهی های نیمه جان به واسطه شک برق از آب گرفته شوند وظیفه چیست؟
آیا می توان ماهی هایی را که در تور ماهی گیری و داخل آب مرده اند به کسی فروخت که آن را حلال می داند؟
وقتی شکم ماهی بزرگی را که صید کرده بودیم شکافتیم، چندین ماهی کوچک از نوع دیگر به شکل بی جان دیده شد که بعضی بلیعده شده و سالم بودند و بعضی تکه تکه شده بودند آیا خوردن آن ها حلال است؟
وقتی شکم ماهی بزرگی را که صید کرده بودیم شکافتیم، چندین ماهی کوچک از نوع دیگر به شکل بی جان دیده شد که بعضی بلیعده شده و سالم بودند و بعضی تکه تکه شده بودند آیا خوردن آن ها حلال است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر با باز کردن دریچه خروجی آب استخر، ماهیان داخل آن پس از خارج شدن آب جان بدهند، آیا این ماهی ها حلال هستند؟
[آیت الله علوی گرگانی] شخصی که یک ماهی فلس دار را خرید ولی زنده بود و در حال زنده بودن با چاقو پاره پاره کرده آیا این ماهی حلال است یا خیر؟
[آیت الله نوری همدانی] اگر ماهی زنده را بریان کنند یا در بیرون آب پیش از جان دادن بکشند خوردنش چه صورتی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] گاهی اوقات ماهی را زنده از آب می گیرند و با پتک بر سرش می زنند تا بمیرد. آیا خوردن گوشت آن ماهی حلال است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] بعضی از صیّادان بعد از صید ماهی یا میگو برای این که ماهیها در ایّام شکار فاسد نشود، آنها را به طور نیمه جان داخل گونی گذاشته، سپس آن را داخل آب می گذارند، که بعضی از آنها به واسطه جراحت، یا فشردگی محلّ، در داخل آب می میرند. حکم شرعی آنها چیست؟
[آیت الله جوادی آملی] اگر انسان زنده ای که از زیر آوار بیرون آورده می شود، بر اثر نخوردن غذا وغیره ( مثلا کودکی که بر اثر نبود شیر ودارو )ممکن است جان بدهد، آیا می توان از مواد غذایی، دارو و وسایل دیگران بدون اذن آنها برای نجات این این گونه افراد استفاده کرد ؟ ضمانت مال به عهده چه کسی است ؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] در بعضی از مناطق نوعی صید ماهی رایج است که در کنار رودخانه یعنی آنجایی که آب هست ولی خیلی کم است و بعضی از انواع ماهیان حلال گوشت در آنجا تخم گذاری می کنند. حلبی یا ظرف دیگری را زیر خاک می کنند، به شکلی که دهانه حلب مساوی است با سطح آب. ماهیان هنگام تخمگذاری درون ظرف می ریزند و نمی توانند بیرون بروند. بعضی از این ماهی ها ممکن است درون این ظرف بمیرند. حال حضرت مستطاب عالی بفرمایید: 1 حکم این ماهیها از جهت حلّیت و حرمت چه می باشد؟ 2 به فرض حلال بودن، حکم آن ماهیهایی که می میرند چه می باشد؟ در ضمن این نوع صید تقریباً می توان گفت رایج است.
[سایر] سوال من راجع به شاه میگو است. نحوه سوال بزرگوارن قبلی طوری بوده است که دچار تردید شده ام. میگو را وقتی از آب می گیرند می میرد ولی شاه میگو (لابستر) وقتی از آب صید می شود زنده است و برای کشتن آن را داخل آّب جوش می اندزند. سوالم این است باز هم این نوع میگو (که شبیه خرچنگ می باشد) خوردنش حلال است؟
[سایر] سلام.از مستمعین شما در مسجد الهادی 32ساله دیپلم حسابداری و متاهل.پس از گرفتن دیپلم و خدمت سربازی در صنف مواد اولیه پلاستیک مشغول به کار شدم از پایین ترین سطح (آسیاب مواد ضایعاتی)تا موتور سواری واحد صنفی وانبارداری وحسابداری غیره.تاسال 89که با دو نفر به صورت درصدی به فروش مواد اولیه پرداختم.درآمدم به ماهی 2م هم میرسید از اواخر سال گذشته که والله قسم به خاطر مبانی دوستی که شما دراین ایام بر آن می پردازید که گفتنش دوباره گوییست بیکار هستم وتا امروز شغل ثابت ندارم.وخدا راشاکرم بابت همسرم که او هم مستمع شماست که با من دراین روزگار سخت تا امروز یار بوده .خدا میداند که نه طمع داریم و نه کاهل تننها توقع ما محیط کار مذهبی البته حقیقی نه!و روزی حلال است.اربابمان فرمود بر کسی ظلم کنید که غیر از خدا پناه دیگری داشته باشد.ما به غیر از خدا وسفینه نجا ت کسی را نداریم.شب خون روضه های قاسم شد بگیر دست مرا آقا جان تو کم آوردم
[سایر] بنده سؤالی فرستادم به مضمون ذیل و پاسخ شما نیز به شرح ذیل است: در این اشکال مجموعه (ب) از 1 تا 10 فرض شده و مجموعه (الف) از 3 تا 5. بعد بیان شد که (تمام غیر الف یعنی غیر 3 تا 5 داخل در ب یعنی داخل در 1 تا 10 هستند). ولی مشکل همین جا است؛ زیرا تمام غیر الف یعنی غیر 3 تا 5 داخل ب یعنی داخل در 1 تا 10 نیستند؛ زیرا مثلاً عدد 11، 12، 13 و...، غیر الف یعنی غیر 3 تا 5 هستند ولی داخل در ب یعنی داخل در 1 تا 10 نیستند. بنابراین قانونی که بیان شد مشکل ندارد. اما در این پاسخ اشکالی هست که دقت نشده است و آن اینکه ما مجموعه 1 تا 10 را مجموعه مرجع گرفتهایم. به توضیح ذیل توجه فرمایید: اگر شما مجموع مرجع داشتید که اعضای آن از 1 تا 10 بود و اسم این مجموعه ب و مجموعه الفی داشتید که زیر مجموعه همین مجموعه ب بود و از 3 تا 5 بود؛ حال میگوییم (هر زیر مجموعه الفی زیر مجموعه ب است). حال این را نقض تام کنیم: (بعض غ زیر مجموعه عضو الف، غ زیر مجموعه ب است) که این قضیه کاذب میشود؛ چون تمام غ الف همگی داخل در ب هستند. اگر شکل هندسی باشد راحتتر نشان میدادم و این قضیه واضحی است. البته این اشکال به نقض موضوع هم وارد است. شما در دفاع نکاتی فرمودید که منطق دانان مجموعه مرجع را فرض میگیرند و... ولی جوابتان قانع کننده نبود؛ چون این توجیهی که فرمودید اولاً استفاده از این قاعده را در علوم ریاضی زیر سؤال بردید و تصریح کردید که کاربرد آن مخدوش است در حالی که ما این قوانین منطق را باید در همه علوم مخصوصاً علوم عقلی مثل ریاضیات نیاز داریم. ثانیاً اگر در علوم ریاضیات هم کاربرد آنرا نپذیریم حتی در عالم واقع هم مثالهایی دیگری میتوانیم بزنیم که کل مجموعه مرجع را پوشش بدهد؛ مثلاً هر حیوانی دارای موجودیت چه ذهنی و چه خارجی هستند. صادق نقض موضوع: (بعضی از غیر حیوانات دارای موجودیت نیستند) و این کاذب است. البته این مثال را میتوان تغییر داد و بهطور کلی هر جا محمول ما مجموعه مرجع را پوشاند این قاعده، جواب کاذب میدهد 2. حال به اشکالات دیگر نقض موضوع در این مثالها توجه فرمایید. مثال نقض این قاعده: هیچ ریاضی دانی نمیتواند دایره را تربیع کنند. برخی غیر ریاضی دانها میتوانند دایره را تربیع کنند. و یا هیچ ریاضی دانی، 2 را بزرگتر از 3 نمیداند. برخی غیر ریاضی دانها، 2 را بزرگتر از 3 میدانند. و یا مثال الهیات: هیچ انسانی خالق خدا نیست. برخی غیر انسانها خالق خدا هستند. در این سه مثال مشاهده میشود که صدق سه قضیه پس از اجرای قاعده نقض موضوع تبدیل به کذب شده است.
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] اگر ماهی پولکدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان بدهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنانچه در آب بمیرد، پاک است، ولی خوردن آن حرام میباشد و ماهی بدون پولک را اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان بدهد، حرام است.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر ماهی فلس دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد؛ پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد؛ پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد؛ ولی اگر در تور ماهی گیر در آب بمیرد؛ خوردنش حلال است. و ماهی بی فلس را اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
[آیت الله خوئی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد، پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد مگر در تور ماهیگیری در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است. و ماهی بیفلس را، اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد، مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش نیز حلال است. ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
[آیت الله نوری همدانی] اگر ماهی فَلْسْ دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد ، پاک و خوردن آن حلال است . و چنانچه در آب خود به خود بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از اینکه به دام افتاد در آب در داخل دام بمیرد حلال بودن آن خالی از قوّت نیست هر چند احوط ترک خوردن آن ماهی است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است .
[آیت الله سبحانی] اگر ماهی فلس دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد و ماهی بی فلس را اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
[امام خمینی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
[آیت الله بروجردی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنانچه در آب بمیرد پاک است، ولی خوردن آن حرام میباشد و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند، و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد، پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد؛ ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند، و ماهی بعد از بهدام افتادن، در آب بمیرد حلیت آن بعید نیست، اگر چه احوط، ترک خوردن آن است؛ و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
[آیت الله بهجت] اگر ماهی فَلْسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است، ولی خوردن آن حرام میباشد. و ماهی بیفلس را اگرچه از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است. و فلس، همان پولکهایی است که روی پوست ماهی میباشد.
پلاستیک
پلاستیک از فراوردههای نفت است و از آن به مناسبت در باب طهارت و حج سخن گفته شده است.
حلال
حلال،این عنوان در مقابل حرام وبه معنای انچه که از لحاظ شرعی جایز است.
زنده
حیات مقابل ممات است. از آن به مناسبت در بسیاری از ابواب فقه نظیر طهارت، حج، وصیت، نکاح، استیلاد، اطعمه و اشربه، ارث و دیات سخن رفته است.
خاک
خاک، به مواد ناپیوسته پوشاننده قسمتهاى زیادى از زمین گفته می شود که از احکام آن در بابهاى طهارت، صلات، و اطعمه و اشربه سخن گفتهاند.
جان
جان به معنای نَفْس (روح) هر موجود جاندار می باشد و از آن در بابهایى نظیر حج، جهاد، اطعمه و اشربه، حدود و قصاص سخن گفتهاند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*