پاک شدن
میزان پاک شدن وسایل و لباس ها بر اثر تبعیّت پس از غسل میّت چه مقدار است و آیا کفش و لباس های غسّال و دست و بدن او را نیز شامل می شود؟
تخته یا سنگی که روی آن میّت را غسل می دهند و پارچه ای که با آن عورت میت را می پوشانند و دست کسی که او را غسل می دهد، بعد از تمام شدن غسل پاک می شود.
تخته یا سنگی که روی آن میّت را غسل می دهند و پارچه ای که با آن عورت میت را می پوشانند و دست کسی که او را غسل می دهد، بعد از تمام شدن غسل پاک می شود.
عنوان سوال:
میزان پاک شدن وسایل و لباس ها بر اثر تبعیّت پس از غسل میّت چه مقدار است و آیا کفش و لباس های غسّال و دست و بدن او را نیز شامل می شود؟
پاسخ:
تخته یا سنگی که روی آن میّت را غسل می دهند و پارچه ای که با آن عورت میت را می پوشانند و دست کسی که او را غسل می دهد، بعد از تمام شدن غسل پاک می شود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر لباس و وسایل غسّال حین انجام غسل به واسطه غساله ی میّت پیش از غسل نجس شود، آیا پس از اتمام غسل به واسطه تبعیت آن ها پاک می شوند؟
- آیا بدن و لباس غسل دهنده ی میّت پس از غسل به تبعیت پاک می شود؟
- آیا دست زدن به بدن میّت از روی کفن احتیاج به غسل دارد؟
- تا چه میزان نجاست در بدن یا لباس، هنگام نماز اشکال ندارد؟
- غساله ای که مستقیما از بدن میّت ترشح می کند در زمان غسل پاک است یا نه؟
- شخص غسّالی نیّت غسل میّت کرده و مشغول شستشوی جسد می باشد. شخص دیگری به عنوان کمک که نیّت غسل میّت نکرده در آبکشی جسد به غسّال کمک می کند، یعنی آب بر روی جسد می ریزد. آیا این غسل صحیح است یا خیر؟
- آن چه که در غسل میّت فرموده اند: غسّال باید مماثل باشد و در نبود مماثل محارم و... ، آیا در باب دفن میّت هم باید مراعات شود یا وظیفه ی خاصّی وجود دارد؟
- آیا دست زدن به بدن میّت قبل و بعد از سرد شدن بدن او، موجب نجاست دست می شود؟
- اگر کسی با دستکش، بدن یا عضو میّت را لمس کند، آیا غسل مس میّت دارد؟
- آیا کودک و وسایل او جزو چیزهایی محسوب می شوند که در اختیار والدین هستند که اگر ایشان آن وسایل را پاک بدانند می توان آن وسایل را پاک دانست مثلاً دست بچه ای زخم می شود و آن بچه غایب می شود و آن گاه که برمی گردد عین نجاست در دست او نیست و والدین بچه دست بچه را پاک می دانند ، آیا می توان آن را پاک دانست و معلوم نیست که خودش آن را شسته یا والدین او آب کشیده اند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خامنه ای] آیا غسّال میتواند در موارد تیمم بدل از غسل، میت را با دستکش تیمم دهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا شخصی که کمک غسّال، میّت را غسل میدهد، باید نیّت کند؟
- [آیت الله بروجردی] شخص جنب بود غسل کرد، بیفاصله بعد از غسل با بدن پاک و پاکیزه فوت نمود، چه علّت دارد که هر کس دست به او بگذارد باید غسل مس میّت کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که میت را غسل می دهد و لباسش با آب غسل خیس شده است. آیا این لباس پاک است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا غسّال میتواند تمام بدن میت یا بعض از آن (از ناف تا زانو) را در پلاستیک بپیچد و سپس کفن کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا باید چرک بدن میت را قبل از غسل بگیرند و بدن را دست و کیسه بکشند؟
- [سایر] آیا با بدن نجس می توان خرید کرد؟ یعنی وسیله، موبایل، لباس، کفش و... خرید؟
- [سایر] کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟
- [سایر] کسی که به بدن میت قبل از غسل دست بزند، آیا بدن و لباسش هم نجس میشود و باید آب بکشد، یا فقط غسل کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بدن میّت قبل از اتمام غسلهای سه گانه نجس است، کسی که میّت را غسل می دهد، یا ظروف و وسایلی که استفاده می کنند نجس می شود؛ فقها می فرمایند: (بعد از تمام شدن غسلها میّت طاهر می شود و نیز دست و لباس غسل دهنده و ظروف و وسایلی که مورد استفاده قرار گرفته به حکم تبعیّت طاهر می شود) آیا افرادی که تماشا می کنند، ظروفی که مورد استفاده نبوده و لباسهائی که به دیوار آویزان بوده و آب به آنها ترشح شده نیز طاهر می شوند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر چیز پاک به نجس برسد و هردو یا یکی از آنها به طوری تَر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود. و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود. ولی اگر دست انسان به بدن میّتی که هنوز او را غسل نداده اند برسد اگر چه بدن میت خشک باشد، احتیاط در این است که دست را بشوید.
- در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد، مگر اینکه در آنِ واحد هم بدن پاک شود و هم غسل انجام گیرد؛ و در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست، و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافی است. ولی پاک بودن تمام بدن قبل از شروع در غسل مطلقاً، موافق احتیاط است.
- اگر موی خود را به بدن میّت برساند یا بدن خود را به موی میّت یا موی خود را به موی میّت برساند، غسل واجب نیست.
- اگر موقعی که کافر بوده لباس او با رطوبت به بدنش رسیده باشد و آن لباس در موقع مسلمان شدن در بدن او نباشد ، آن لباس نجس است ؛ ولی اگر در بدن او باشد ، بنا بر اظهر پاک می شود .
- اگر کسی بدن انسان مردهای را که سرد شده (چه مسلمان باشد، چه کافر) و غسلش ندادهاند مسّ کند یعنی جایی از بدن خود را به آن برساند باید غسل مسّ میت نماید؛ چه در خواب مسّ کند چه در بیداری، با اختیار مسّ کند یا بیاختیار. ولی اگر حیوان مردهای را مس کند غسل بر او واجب نیست. و اگر وظیفه به جای غسل، تیمم دادن میّت است اگر بعد از تیمّم، کسی به میت مثلاً دست بزند، بنابر اظهر غسل کردن بر او واجب نمیشود، اگرچه احتیاط مستحب این است که غسل کند.
- کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند. 6 نداشتن آب مباح:
- اگر مو، عرق و آب دهان انسانی بر بدن یا لباس نمازگزار باشد و آنها پاک باشند نماز اشکال ندارد.
- اگر جایی از بدن میّت نجس باشد، باید پیش از آنکه آنجا را غسل بدهند، آب بکشند.
- اگر برای غسل دادن میّتی که مرد است، مرد پیدا نشود، زنانی که با او نسبت دارند و محرمند، مثل مادر و خواهر و عمه و خاله، یا بهواسطه شیر خوردن با او محرم شدهاند، بنابر احوط باید از زیر لباس یا چیزی که بدن او را بپوشاند غسلش بدهند. و نیز اگر برای غسل میّت زن، زن دیگری نباشد، مردهایی که با او نسبت دارند و محرمند، یا بهواسطه شیر خوردن با او محرم شدهاند بعد از اینکه از سایر اولیای میّت خصوصاً شوهر او اجازه بگیرند، بنابر احوط باید از زیر لباس او را غسل دهند.
- لباس نمازگزار باید پاک باشد و اگر کسی در حال اختیار با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل است، مگر در مواردی که استثنا شده و بعداً خواهد آمد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده ذراع دست یا مانند آن راه بروند اگر چه به کمتر از این مقدار هم پاک شود (ذراع دست حدود نیم متر است).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در نماز میت، وضو و غسل یا تیمم و پاک بودن بدن و لباس شرط نیست; ولی احتیاط مستحب آن است که تمام اموری را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر حائی ازو بدن میت نجس باشد ، باید پیش ازو آنکه را غسل بدهند ، آب بکشند واحتیاط مستحب آن است أه تمام بدن میت ، پیش ازو شروع به غسل پاک باشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جایی از بدن میت نجس باشد، باید پیش از آن که آن جا را غسل بدهند، آب بکشند. و احتیاط واجب آن است که تمام بدن میت پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [امام خمینی] اگر جایی از بدن میت نجس باشد، باید پیش از آنکه آنجا را غسل بدهند، آب بکشند. و احتیاط مستحب آن است که تمام بدن میت، پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر جایی از بدن میّت نجس باشد، باید آن جا را پیش از آن که غسل بدهند آب بکشند و احتیاط مستحب آن است که تمام بدن میّت پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جایی از بدن میّت نجس باشد، باید پیش از آن که آنجا را غسل بدهند، آب بکشند و احتیاط مستحبّ آن است که تمام بدن میّت، پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جایی از بدن میت نجس باشد، باید پیش از آن که آنجا را غسل بدهند، آب بکشند و احتیاط مستحب آن است که تمام بدن میت، پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر جایی از بدن میّت، نجس باشد باید پیش از آن که آنجا را غسل بدهند، آب بکشند و احتیاط مستحب آن است که تمام بدن میّت، پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جائی از بدن میت نجس باشد؛ بنا بر احتیاط پیش از آنکه آنجا را غسل بدهند؛ آب بکشند. و اولی آن است که تمام بدن میت؛ پیش از شروع به غسل پاک باشد.