راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
این که گفته می شود، عبارتی به قصد مطلق ذکر اشکال ندارد یعنی چه؟
یعنی به قصد ورود در آن محل معیّن نباشد.
عنوان سوال:
این که گفته می شود، عبارتی به
قصد مطلق ذکر
اشکال ندارد یعنی چه؟
پاسخ:
یعنی به
قصد ورود
در آن محل معیّن نباشد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا گفتن "آمین" بعد از سوره ی حمد به قصد مطلق ذکر، اشکال دارد؟
آیا در هنگام تخلی ذکر گفتن اشکال دارد؟
شخصی وصیّت کرده ثلث مالش را در موارد معیّنی که ذکر کرده صرف کنند، در صورتی که از موارد مذکوره زیاد آمد چه کنند؟ به ورثه می دهند یا در مطلق خیرات صرف می شود؟
اگر کسی عمدا یا سهوا ذکر رکوع و سجده را به جای یکدیگر به کار برد، اشکال دارد؟
اگر نمازگزار یا کسی در سجده پس از ادای ذکر واجب، دست یا پا را از زمین عمدا یا سهوا بردارد، ولی هنوز سجده را تمام نکرده و می خواهد ذکر مستحبی بگوید، آیا سجده دچار اشکال می شود؟
اگر بعضی از انگشت های پای فرد نمازگزار در هنگام سجود همراه انگشت شصت به زمین برسند، آیا نماز اشکال دارد؟ و اگر در حال ذکر سجده، انگشت شصت پا را عمدا حرکت دهد؛ آیا نمازش دچار اشکال می شود؟
اگر شخصی غسل جنابت را همراه غسل دیگر با هم انجام دهد و به عبارتی یک غسل کند برای هر دو، آیا در این صورت باز نیازی به وضو نیست؟
آب دریاها و دریاچه هایی که درصد بالایی از نمک دارند، به طوری که نوشیدنی نیست، حکم آب مضاف را دارند یا مطلق؟
آیا تغییر اوصاف و ویژگی های سه گانه آب به هر مقدار که باشد، نجس کننده است؟ هر چند عرف آن را آب مطلق تلقی کند؟
مراد از ذکر در نماز چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مظاهری] نرمافزارهایی که مدل به روز شده آن به بازار آمده و شرکت سازنده از مدلهای گذشته پشتیبانی فنی نمیکند و به عبارتی از اعتبار ساقط شده و وقت آن گذشته، آیا شکستن قفل آنها اشکال دارد؟
[سایر] قرآن اولویت پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم ) را نسبت به مسلمانان به طور مطلق ذکر می کند منظور از آن چیست ؟
[سایر] با سلام؛ آیا خدا در قرآن به عالم مطلق بودن و خالی از ایراد و اشکال بودن خود اشاره کرده است؟
[سایر] لطفاً تفاوت بین دو عبارت (مطلق موجود) و (موجود مطلق) را به زبان ساده توضیح دهید. آیا این تفاوت قابل تعمیم به همهی عبارات این چنینی مثل (مطلق علم) و (علم مطلق) یا (مطلق زنده) و (زندهی مطلق) و .... وجود دارد؟
[سایر] سلام، آیا مطلق هر چیز نامحدود است؟ برای نشان دادن نامحدود بودن وجود، یکی از راهها قاعده مطلق وجود است. حال اگر مطلق هر چیز نامحدود است، مطلق صندلی یا مطلق کابینت یا مطلق کمد و ... هم نامحدود هستند؟ لطفاً توضیح دهید، ممنون
[آیت الله خامنه ای] اگر کسی سهواً یا جهلاً ذکر رکوع یا سجده یا اذکار در حال قیام را در حال حرکت بدن بگوید و یا کسی میدانسته که نباید در حال حرکت بدن ذکر رکوع یا سجود و یا هر ذکر دیگری را بگوید ولی آن را فراموش کرده باشد و یا بر اثر بیتوجهی و غفلت و عادت، قسمتی از اذکار را در حال حرکت ادا کرده باشد؛ مثلاً قبل از اینکه سر بر سجده گذارده و بدنش آرام گیرد، ذکر سجده را شروع کرده یا قبل از اینکه ذکر سجدهاش را بهطور کامل تمام کند سر از سجده برداشته باشد، در موارد فوق چه حکمی دارد؟ ج) اگر از روی جهل یا سهو یا فراموشی اذکار نماز را در حال حرکت بگوید، نمازش صحیح است و در غیر این صورت نماز اشکال پیدا میکند. س: برخی بهطور عرفی یاد گرفتهاند که در حال برخاستن از رکوع یا سجده ذکر (الله اکبر) بگویند و چه بسا توجهی هم به این ندارند که از باب استحباب میگویند یا به قصد ذکر مطلق و یا تفاوت مستحب بودن ذکر و قصد ذکر مطلق را نمیدانند، در این موارد که در حال حرکت بدن ذکر (الله اکبر) را میگویند، نمازشان چه حکمی دارد؟
[آیت الله خامنه ای] آیا عبارت (فیه اشکال) که در بعضی از فتاوی ذکر می شود، دلالت بر حرمت دارد؟
[آیت الله علوی گرگانی] اگر دو مجتهد مطلق بگویند فلان مرجع تقلید اعلم است و ما با اینکه این دو نفر را مجتهد مطلق میدانیم شکّ داشته باشیم که خبره هستند یا نیستند لطفابفرمایید آیا این دو نفر چون مجتهد مطلق هستند لزوماخبره به حساب میآیند یعنی آیا هر کس مجتهد مطلق باشد حتماخبره است یا میشود کسی مجتهد مطلق باشد ولی خبره نباشد؟
[آیت الله سیستانی] با توجه به اینکه مسافر می تواند در چهار مکان مقدس که در رساله عملیه ذکر گردیده نماز را تمام بخواند آیا شامل روزه هم می شود؟ به عبارتی مسافر می تواند در مکه مکرمه و یا مدینه منوره بدون قصد ده روز، روزه بگیرد؟
[سایر] آیا تساهل مطلق و بدون حدّ و مرز امکان دارد؟ عدم تساهل مطلق چه طور؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید، مثلاً به قصد ذکر بگوید (اللّه اکبر)، و در موقع گفتن آن صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند، اشکال ندارد؛ ولی اگر به قصد اینکه چیزی را به کسی بفهماند کلمهای را، مناسب مقصودش بگوید، اگرچه قصد ذکر هم داشته باشد، نماز باطل میشود.
آبی که مطلق بوده و معلوم نیست مضاف شده یانه، و با مختصر تحقیق و بررسی هم نشود وضع آن را روشن کرد، مثل آب مطلق است، یعنی چیز نجس را پاک میکند، وضو و غسل هم با آن صحیح است. و آبی که مضاف بوده و معلوم نیست مطلق شده یا نه، مثل آب مضاف است، یعنی چیز نجس را پاک نمیکند، وضو و غسل هم با آن باطل است.
اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را میگوید، بیاختیار بهقدری حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج شود باید بعد از آرام گرفتن بدن، دوباره ذکر را بگوید، ولی اگر کمی حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج نشود، یا انگشتان را حرکت دهد اشکال ندارد.
پوشیدن لباس طلاباف برای مرد حرام است و باطل شدن نماز با آن بهطور مطلق در همه موارد محل تأمل است و احتیاط در باطل بودن نماز است، بلکه بیوجه نیست؛ ولی برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید، اشکال ندارد، مگر اینکه به نظم واجب دیگر، مثل قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند.
آبی که معلوم نیست مطلق است یا مضاف و معلوم نیست که قبلاً مطلق یا مضاف بوده، نجاست را پاک نمیکند، وضو و غسل هم با آن باطل است؛ ولی اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد و نجاست به آن برسد حکم به نجس بودن آن نمیشود.
قرآن یا دعا خواندن در نماز اشکال ندارد، مگر چهار آیهای که سجده واجب دارند و در مسئله 898 گذشت یا اینکه دعا خواندن بهطوریکه به نظم واجب در قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند و یا نفرین بر مؤمن باشد که در این صورت نماز باطل خواهد بود.
در سجود باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد. و اگر نتوانست به اندازه ذکر واجب آرامش بدن داشته باشد، اصل وجوب ذکر ساقط نمیشود، و اگر بههیچوجه بدنش آرام نمیگیرد، احوط این است که نماز دیگری هم بخواند و سجده آن را با اشاره انجام دهد و منظور از آرامش بدن، توقف و مکث بین سر گذاشتن و برداشتن است.
اگر مأموم سهواً قبل از امام سر از رکوع برداشت، درحالیکه ذکر واجب را نگفته بود، باید به قصد متابعت به رکوع برگردد و ذکر را بگوید، ولی اگر دید که نمیتواند به رکوع امام برسد و امام زود سر برمیدارد، به رکوع برنگردد و بهسبب نگفتن ذکر، نمازش باطل نیست.
در رکوع باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد. و آرام گرفتن بدن در حدّی که بگویند آرام گرفت داخل در رکن رکوعی است و زائد بر آن مثل خود ذکر رکوع، داخل در رکن نیست؛ اگرچه واجب است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله وحید خراسانی] در رکوع باید به مقدار ذکر واجب بدن ارام باشد و در ذکر مستحب هم اگر ان را به قصد ذکری که برای رکوع دستور داده اند بگوید بنابر احتیاط واجب ارام بودن بدن لازم است و اگر به قصد مطلق ذکر بگوید لازم نیست
[آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در حال حرکت بدن ذکر بگوید مثلاً موقع رفتن به رکوع یا در حال رفتن به سجده تکبیر آن را بگوید مانعی ندارد، به شرط این که قصدش مطلق ذکر باشد، یعنی نه آن تکبیر مخصوصی که مثلاً قبل از سجده در حال ایستادن گفته می شود، بلکه از آنجا که ذکر خدا در هر جای نماز خوب است تکبیر می گوید.
[آیت الله مکارم شیرازی] در سجده باید بدن به مقدار گفتن ذکر واجب آرام باشد، در موقع ذکر مستحب نیز اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده شده بگوید آرام بودن بدن لازم است و اما اگر به قصد ذکر مطلق باشدکه در هر جای نماز جایز است حرکت مانعی ندارد.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید، مثلاً به قصد ذکر بگوید: اَللَّهُ اَکْبَر و در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، بلکه اگر به جهت این که چیزی به کسی بفهماند کلمهای را به قصد ذکر بگوید، اشکال ندارد.
[آیت الله مظاهری] اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید مثلاً به قصد ذکر بگوید (اللَّه اکبر) و در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد بلکه اگر به قصد این کهچیزی به کسی بفهماند کلمهای را به قصد ذکر بگوید اشکال ندارد.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کلمه ای را به قصد ذکر بگوید مثلا به قصد ذکر بگوید (اللّه اکبر) و در موقع گفتن آن؛ صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند؛ اشکال ندارد؛ بلکه اگر به قصد اینکه چیزی به کسی بفهماند کلمه ای را به قصد ذکر بگوید اشکال ندارد.
[آیت الله خوئی] اگر کلمهای را به قصد ذکر بگوید، مثلًا به قصد ذکر بگوید: (الله اکبر) و در موقع گفتن آن، صدا را بلند کند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد. بلکه اگر به قصد این که چیزی به کسی بفهماند کلمهای را به قصد ذکر بگوید اشکال ندارد.
[آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.
[آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی از حمد و سوره و ذکر های نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید ، اشکال ندارد .
[آیت الله سیستانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ، ولی برای فرار از روزه مسافرت مکروه است . و همچنین است مطلق سفر در ماه رمضان مگر اینکه برای حج یا عمره یا به جهت ضرورتی باشد .
قصد مطلق ذکر
قصد گفتن ذكر بدون قصد ورود؛ مانند اينكه در نماز به قصد ذكر تكبير بگويد.
مطلق
لفظ شامل تمام افراد یک ماهیت را مطلق گویند.
قصد ورود
قصد اينكه يك عمل به عنوان مستحب در روايات وارد شده است.
ورود
ورود، نظریهای در اصول فقه شیعه، متضمن روشِ جمع کردن میان ادله و برطرف کردن تعارض اولیه آنها است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*