راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
آیا نگاه کردن به صورت و دست های نامحرم جایز است؟
اگر بدون ریبه و قصد لذت باشد، در مورد غیر زینت یا اصلاح جایز است؛ اگرچه احوط ترک آن است.
عنوان سوال:
آیا
نگاه کردن
به صورت و دست های
نامحرم
جایز است؟
پاسخ:
اگر بدون
ریبه
و قصد لذت باشد، در مورد غیر
زینت
یا
اصلاح
جایز است؛ اگرچه
احوط
ترک
آن است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا میکس فیلم های نامحرم، جایز است؟
بوسیدن دست نامحرم از روی پارچه چه حکمی دارد؟
دست دادن زن به مرد نامحرم با دستکش چه حکمی دارد؟
حنای دست زن را اگر نامحرم ببیند و موجب ریبه نباشد، چه صورت دارد؟
آیا ظاهر کردن عکس های خانوادگی توسط مرد نامحرم جایز است؟
در صورتی که لمس و یا نگاه به عورت نامحرم ضرورت داشته باشد، آیا جایز است؟
برخی از شغل ها به اقتضای نوع کار، در آن تماس بدنی با نامحرم صورت می گیرد، مثل گرفتن کرایه و بلیط از نامحرم یا تماس دست طلا فروش ها هنگام دست کردن النگو به دست مشتری و... چنین تماس هایی چه حکمی دارد؟ و در صورت اشکال، آیا کسب و درآمد آنان را دچار اشکال می کند؟
هنگام تبادل پول یا عبور از مکان های شلوغ، برخورد دست یا قسمت دیگری از بدن با نامحرم چه حکمی دارد؟ نشستن زن و مرد نامحرم در صورت نبودن جا کنار یکدیگر در مسافرت های طولانی چه حکمی دارد؟
آیا نگاه کردن مرد به کلاگیس همسرش که از موی زن های نامحرم درست شده است، جایز است؟
آیا نشان دادن عکس دختر نامحرم به افراد درجه اوّل خانواده که قصد امر خیر دارند، جایز است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] آیا سلام کردن مرد به زن نامحرم و زن به مرد نامحرم، جایز است؟
[سایر] آیا سلام کردن مرد به زن نامحرم و زن به مرد نامحرم، جایز است؟
[سایر] دست دادن با نامحرم در وهابیت چه حکمی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا دست دادن از روی لباس با نامحرم اشکال دارد؟
[سایر] کیفر دست دادن، تماس با نامحرم و نداشتن حجاب چیست؟
[آیت الله اردبیلی] شخصی میخواهد فرد دیگری را تیمّم دهد و لازم است که تیمّم دهنده دستان خودش را به پیشانی و دستهای او بکشد. آیا در این فرض، زن و مرد نامحرم میتوانند یکدیگر را تیمّم دهند؟ اگر لازم شد که تیمّم دهنده دست خود تیمّم شونده را بگیرد و به صورت و دست او بکشد، آیا در صورتی که نامحرم است، اگر دستکش به دست کند، این کار جایز است یا خیر؟
[سایر] آیا شنیدن آواز زن برای مرد نامحرم جایز است؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اهدای کلیه شخص نامحرم، به دیگری جایز است؟
[آیت الله شبیری زنجانی] آیا نگاه کردن به عکس کودکی زن نامحرم جایز است؟
[آیت الله علوی گرگانی] گفتگوی تلفنی با نامحرم در چه مواردی جایز است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
اگر مرد برای معالجه زن نامحرم و یا زن برای معالجه مرد نامحرم ناچار شود که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند، اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند، نباید دست به بدن او بزند، و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید نگاه کند.
نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، بنابر احتیاط واجب، حرام است. و همچنین نگاه کردن زن به بدن پسری که بالغ نشده ولی خوب و بد را میفهمد، جایز نیست. و اما جواز نگاه کردن زن به قسمتی از بدن مرد نامحرم که غالباً باز است، مثل سر، خالی از وجه نیست، مگر اینکه این نگاه کردن کمک به معصیت باشد.
نگاه کردن و دست زدن به بدن پیرزن و بچه غیر ممیز که خوب و بد را نمیفهمد، بدون قصد لذّت، جایز است.
نگاه کردن مرد به بدن زنان نامحرم و همچنین نگاه کردن به موی آنان چه با قصد لذت و چه بدون آن، حرام است. و نگاه کردن به صورت و دستهای آنها اگر به قصد لذت باشد، حرام است، و امّا بدون قصد لذت، نگاه به آنها بنابر اظهر جایز است.
تعرض به معابد یهودیان و مسیحیان که در ذمّه اسلام هستند و آن معابد هم در دست خود آنهاست جایز نیست، و آن اماکن مثل مساجد محترم است و جایز نیست خراب کردن آنها مگر با شرایطی که در مساجد هم جاری است. مکانهایی که نماز خواندن در آنها مستحب است
دیدن نامحرم از طریق تلویزیون و شنیدن صدای آنها، که مقرون به فساد و ریبه است اشکال دارد و بعض اقسام آن حرام یقینی است.
اگر دست را تر کند و به صورت و دست ها بکشد، باید بنا بر احتیاط تری دست به قدری باشد که به واسطه کشیدن دست، کمی آب بر آنها جاری شود.
در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد. و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، باید با همان کف دست نجس تیمّم کند، و احتیاط واجب در این است که اگر روی دست نجس نیست، هم با کف دست و هم با روی دست تیمم نماید.
در تیمّم چهار چیز واجب است: اول: نیت. دوم: زدن تمام کف دو دست با هم بر چیزی که تیمّم به آن صحیح است. و بنابر احتیاط واجب همراه با ضربه باشد و گذاشتن دو دست بر زمین کافی نیست. سوم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن، از جایی که موی سر میرویَد تا ابروها و بالای بینی، و بنابر احتیاط واجب باید دستها روی ابروها هم کشیده شود. چهارم: کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی برای معالجه ناچار باشد به مرد نامحرم مراجعه کند و مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید او را نگاه کند، همچنین اگر معالجه منحصر به پزشک نامحرم نباشد ولی زن در اثر بیاطلاعی از پزشک معالج زن یا محرم، ناچار باشد که به مرد نامحرم مراجعه کند، در صورتی که معالجه مرد بدون دست زدن یا نگاه کردن به قسمتهای محرّم از اعضای زن امکانپذیر نباشد و مرد بداند که معالجه به مثل او منحصر نیست، جایز نیست معالجه کند.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر زن ناچار باشد برای معالجه به مرد نامحرم مراجعه کند و مرد هم برای معالجه ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند جایز است ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست ببدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید او را نگاه کند و در هر صورت اگر بتواند با دستکش معالجه کند نباید با دست معالجه نماید
[آیت الله اردبیلی] ظاهر کردن هر آنچه در نظر عرف زینت و آرایش برای زن محسوب میشود، در برابر مرد نامحرم جایز نیست.
[آیت الله اردبیلی] بودن مرد و زن نامحرم در جای خلوت جایز نیست؛ ولی چنانچه در چنین محلّی نماز بخواند، نمازش اشکال ندارد.
[آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن طبیب مرد به زن نامحرم برای معالجه در صورتی که ضرورت داشته باشد جایز است.
[آیت الله مظاهری] حرف زدن مرد نامحرم با زن نامحرم اگر جالب و محرّک نباشد و ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی سزاوار نیست که بیشتر از ضرورت با یکدیگر حرف بزنند.
[آیت الله مظاهری] در تشریح نگاه کردن مرد به بدن زن و نگاه کردن زن به بدن مرد و نگاه کردن به عورت دیگری و همچنین دست زدن به بدن نامحرم، اگر پیشرفت علم متوقف بر آن باشد مانعی ندارد، و در صورتی که بتواند در دست زدن به بدن نامحرم از دستکش استفاده کند، باید استفاده بنماید.
[آیت الله سیستانی] اگر زن ناچار به معالجه از مرضی باشد و مرد نامحرم برای معالجه نمودن او بهتر باشد ، میتواند به مرد نامحرم مراجعه نماید ، و چنانچه آن مرد ناچار باشد که برای معالجه او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد ، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند ، نباید دست به بدن او بزند ، و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند ، نباید او را نگاه کند .
[آیت الله مظاهری] اگر انسان ناچار شود به عورت دیگری یا بدن نامحرم نگاه کند یا دست بزند، نظیر طبیب و پرستار، اشکال ندارد.
نگاه کردن
دریافتن چیزی با چشم را دیدن (رؤیت؛ مشاهده) گویند. از احکام آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، حج، تجارت، نکاح و شهادات سخن گفتهاند.
نامحرم
اجنبی به نامحرم و بیگانه گفته می شود.
اصلاح
برطرف کردن فساد و تباهی از شیء و ایجاد سلامت و بهبودی در آن را اصلاح گویند. از اصلاح در بابهاى زکات، نکاح و قضاء سخن گفته شده است.
ریبه
شک و بیم افتادن به حرام در نگاه به نامحرم مطرح می شود، ریبه می گویند.
زینت
قرآن زن را مکلف کرده است که باید خودش را بپوشاند ولی مرد را مکلف نکرده است، یعنی این تکلیف متوجه زن است نه متوجه مرد.
احوط
مطابق با احتیاط را احوط گویند.
ترک
ترک یعنی انجام ندادن، مقابل فعل است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*