ایات قران
خواندن آیات قرآن به صورت سرود یا آهنگ جایز است یا خیر؟
تا هنگامی که به غنای حرام نرسد جائز بلکه ممدوح است.
تا هنگامی که به غنای حرام نرسد جائز بلکه ممدوح است.
عنوان سوال:
خواندن آیات قرآن به صورت سرود یا آهنگ جایز است یا خیر؟
پاسخ:
تا هنگامی که به غنای حرام نرسد جائز بلکه ممدوح است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا آواز خواندن زوجه برای زوج خود در صورتی که منجر به غناء شود جایز است یا خیر؟
- در بعضی مساجد ، اهل محل قرآن های اوراق شده را در مسجد گذاشته اند ، و اکنون در مسجد محل شاید متجاز از پنجاه جلد قرآن اوراق شده موجود است که قابل صحافی نیست ، وظیفه امام جماعت و هیئت امناء و مسجد چه می باشد ؟ آیا جائز است که در بیابان دفن کنند یا در دریا و آب روان بریزند .
- شخصی از طرف میّت نماز آیات خوانده و بعد از تقسیم سوره توحید از جهت ندانستن مسئله بعد از هر رکوع سمع اللّه لمن حمده گفته و بعد بقیه سوره را خوانده و بعد از خواندن نمازها متلفت شده که اشتباه کرده حالا نمیداند که چه مقدار نماز بوده و اسم شخصهائی که اجیر شده هم از یادش رفته آیا نیاز به نماز قضا دارد یا احتیاج نیست؟
- آیا خواندن نمازهای یومیّه در پنج وقت رجحان دارد؟
- باقی ماندن بر تقلید میّت در چه صورت جائز و در چه صورت جائز نیست ؟
- در مواردی که قطع عضو به منظور پیوند زدن جائز است ، فروش آن عضو نیز جایز است یا خیر ؟
- نماز خواندن با انگشتر و لباسی که دارای صورت و عکس جاندار و غیر جاندار است چه حکمی دارد؟ همچنین نماز خواندن در مکانی که مجسمه یا عکس بر در و دیوار آن نصب شده چگونه است؟
- نماز خواندن بر جنازه شخصی که اقدام به خودکشی کرده چه صورتی دارد؟
- نماز خواندن با کفش و دستکش گرچه پاک باشند چه حکمی دارد؟
- اگر قرآن نجس شود میتوان آن را شست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا شنیدن صدای زن در مورد قرآن، سرود، همخوانی جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] من یک دختر هستم اگر قرآن ، شعر یا سرود را با صوت در جلوی مرد نامحرم بخوانم آیا جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سرود خواندن چه حکمی دارد و اگر همراه با آن موزیک باشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] در مراسم یادواره شهداء ومراسم دینی در مساجد، آهنگ پخش می شود آیا پخش آهنگ های غیر مطرب جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بازی تئاتر مختلط زن و مرد و برگزاری سرود جمعی دختر و پسر جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا ترسیم عکس انسان با آیات قرآن جایز است ؟
- [آیت الله اردبیلی] بعضی از مداحان در مجالس اهل بیت(ع) اقدام به خواندن سرود و کف زنی میکنند و اکثراً قصد لهو و لعب ندارند. آیا با توجه به شرایط کنونی جامعه این عمل جایز است یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] اگر آیات قرآن شریف در پارههای کاغذ یافت شود و میخواهند در اماکن غیر محترمه مانند آشغالدان بیاندازند آیا جایز است آیات قرآن را پاک کرد یا آنکه روی آیات خط کشید به طوری که آیات قرآنی از بین برود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خواندن سرود توسط زنان به صورت دستجمعی همراه با مردان اگر موجب مفسده نباشد چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا سوزاندن آیات قرآن که بر روی کاغذ نوشته شده جایز است؟<BR>
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر عده ای بگویند که خورشید یا ماه گرفته است ، چنانچه انسان از گفتة انان یقین پیدا نکند و نماز آیات نخواند و بعد معلوم شود راست گفته اند ، در صورتی که تمام خورشید یا ماه گرفته باشد ، باید نماز آیات را بخواند . ولی اگر مقداری از آن گرفته باشد خواندن نماز آیات بر او واجب نیست و همچنین است اگر دوو نفر که عادل بودن آنان معلوم نیست بگویند خورشید یا ماه گرفته ، بعد معلوم شود که عادل بوده اند .
- اگر خواندن نماز آیات را بقدری تاخیر بیندازد که آفتاب یا ماه شروع به باز شدن کند ، بنابر احتیاط واجب باید نیت ادا و قضا نکند ولی اگر بعد از باز شدن تمام آن ، نماز بخواند باید نیت قضا نماید .
- اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد ، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند ، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود ، بایددو نمناز آیات بخواند .
- اگر آیة سجده را کسی که قصد خواندن قرآن ندارد . بشنود یا از مثل گرامافون آیة سجده را بشنود لازم نیست سجده نماید ، ولی اگر از آلتی که صدای خود انسان را می رساند در حال خواندن آیة سجده و یا ضبط کرده است ، بشنود واجب است سجده کند .
- غسل جنابت بخودی خود مستحب است و برای خواندن نماز واجب و مانند آن واجب می شود ، ولی برای نماز میت و سجده شکر و سجده های واجب قرآن و سجده سهو ، غسل جنابت لازم نیست .
- خواندن وهمراه داشتن قرآن ورساندن جائی از بدن به حاشیه و مابین خطهای ققرآن و نیز خضاب کردن به حنا و مانند آن برای حائض مکروه است . اقسام زنهای حائض
- خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- قرآن خواندن در سجده مکروه است و نیز مکروه است برای بر طرف کردن گرد و غبار ، جای سجده را فوت کند و اگر در اثر فوت کردن ، دو حرف از دهان بیرون آید، نماز باطل است . و غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتابهای مفصل گفته شده است . سجدة واجب قرآن
- نماز آیات بر مستحاضه واجب است و باید برای نماز آیات هم کارهائی را که برای نماز یومیه گفته شد ، انجام دهد .
- اگر خونی که در بدن یا لباس است کمتر از درهم باشد و نجاست دیگری به آن برسد ، مثلاً یک قطره بول روی آن بریزد ، نماز خواندن با آن جایز نیست .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] سرودهای مهیّجی که به هنگام جنگ برای تحریک احساسات افراد =============================================================================== 1 وسائلالشیعة، چاپ آل البیت، باب 100 از (أبواب ما یکتسب به)،ح13،ج17،ص315. خوانده میشود، اشکال ندارد. همچنین هر سرود یا آهنگی که مشتمل بر باطل نبوده و از نظر عرف موجب تحریک شهوت و مناسب با مجالس فساد نباشد، اشکال ندارد و خواندن و گوش دادن و یادگرفتن و شغل قراردادن آن جایز میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله بهجت] جواب سلام کسی که مسلمان نیست، در نماز، واجب نیست، بلکه جایز هم نیست، ولی در غیر نماز ممکن است جواب به لفظ سلام فقط یا علیک فقط، جایز باشد، مگر اینکه مصلحتی در کار باشد که در این صورت با قصد قرآن خواندن، (سلامٌ علیک) یا (سلامٌ علیکم) میگوید که در این صورت جایز و گاهی خوب و گاهی واجب میشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر صاحب ملک به زبان ، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست ، نماز خواندن در ملک او جایز نیست و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است ، نماز خواندن جایز است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خواندن نماز آیات را به قدری به تأخیر بیندازد که آفتاب یا ماه شروع به باز شدن کند، بنا بر احتیاط مستحب نیت ادا و قضا ننماید؛ و بعد از باز شدن تمام آن، نماز آیات قضا میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه به اندازة خواندن یک رکعت نماز یا کمتر باشد، وجوب نماز آیات در این صورت مبنی بر احتیاط است و اگر مدت گرفتن آنها بیشتر باشد ولی انسان نماز را نخواند، تا به اندازة خواندن یک رکعت به آخر وقت آن مانده باشد در این صورت نماز آیات واجب و ادا است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه به اندازه خواندن یک رکعت نماز یا کمتر باشد؛ وجوب نماز آیات در این صورت مبنی بر احتیاط است و اگر مدت گرفتن آنها بیشتر باشد ولی انسان نماز را نخواند؛ تا به اندازه خواندن یک رکعت به آخر وقت آن مانده باشد؛ در این صورت نماز آیات واجب و ادا است.
- [آیت الله سیستانی] آنچه بر حائض واجب است بر نفساء هم واجب می باشد . و بنابر احتیاط واجب توقف در مسجد و دخول آن بدون عبور ، و عبور از مسجدین (مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و خواندن آیات سجده واجب ، و تماس با خط قرآن و نام خدا ، بر نفساء حرام است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه به اندازه نماز آیات باشد، باید نماز آیات را به جا آورد و تا زمانی که از گرفتن ماه یا خورشید به مقدار خواندن یک رکعت وقت باقی است، نماز اداست و بعد از آن نماز قضا میشود و اگر مدت گرفتن خورشید یا ماه کمتر از نماز آیات باشد، بنا بر احتیاط نماز آیات را بخواند و نیت ادا و قضا ننماید، هر چند بعد از باز شدن خوانده شود.
- [آیت الله بهجت] نافله خواندن در وقت فریضه، ولو نافله غیر یومیه باشد، در صورتی که باعث فوت فریضه نشود جایز است و همچنین جایز است نافله خواندن برای کسی که نماز قضا یا واجب دیگر مثل نماز استیجاری به گردن دارد.