راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله فاضل لنکرانی
آدرس:
http://www.lankarani.com
تراشیدن ریش و ماشین کردن آن، چه حکمی دارد؟
تراشیدن و ماشین کردن که در حکم تراشیدن باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست.
عنوان سوال:
تراشیدن
ریش
و ماشین کردن آن، چه حکمی دارد؟
پاسخ:
تراشیدن و ماشین کردن که در حکم
تراشیدن
باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
حکم تراشیدن ریش با تیغ چیست؟ موهای روی گونه چطور؟
آیا تراشیدن گونه ها (عارض) جایز نیست؟
آیا می توان برای رشد بهتر ریش، آن را با تیغ تراشید، افرادی که در اثر نتراشیدن ریش، در صورت خود احساس خارش می کنند، چطور؟
تراشیدن موهای صورت که هنوز بطور کامل درنیامده و جلوه ناموزونی دارند، چه صورتی دارد؟
ماشین مورد نیاز زندگیم را تبدیل به ماشین مناسب خود کردم، آیا خمس دارد؟
اینجانب در کارم با گرد و غبار سر کار دارم، ریش صورتم را تا چه اندازه می توانم بزنم؟
شخصی در اثر تصادف با ماشین فوت کرده است. و راننده ماشین خودش صاحب ماشین است با رضایت ورثه، وجهی بعنوان خون بهای مقتول داده است، آیا زن هم نسبت به هشت یک خود، از این وجه، حق دارد یا نه؟
گفته می شود که هیچ مردی اجازه ندارد از اول عمرش تا آخر عمرش صورتش را با تیغ بتراشد، مگر این که موردی پیش آید و مثلا مریض شود و لازم باشد که صورتش را تیغ بتراشد. اولا: تقاضا دارم که بنویسید آیا این مطلب مطابق با فتوای جنابعالی است یا خیر؟ ثانیاً: آیا مرد جوانی که حدود 18 19 سال سن دارد، اجازه دارد که فقط به منظور روییدن مو در صورتش (ریش و سبیل) و بهتر روییدن آن، صورتش را دو یا سه بار با تیغ بتراشد یا خیر؟ در مورد تراشیدن سبیل چه می فرمایید؟
راننده ای در بین راه ماشینش خراب شده و مجبور است برای تهیّه وسایل یدکی، با ماشین دیگری به شهرستانی در پنج فرسخی برود و برگردد. با توجه به اینکه ماشین، وسیله شغل و کار او می باشد، آیا در این سفر، که برای تهیّه لوازم ماشین سفر کرده نمازش قصر می شود یا این سفر جزء سفر شغلی محسوب می شود؟
شخصی که در حج مخیّر بین حلق و تقصیر بود حلق را اختیار کرد، ولی به جای تیغ، سرش را با ماشین ته زن، ماشین کرد، آیا کفایت می کند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] حکم تراشیدن ریش با استفاده از ماشین های ریش تراش که تقریباً از ته می زنند چیست؟
[آیت الله خامنه ای] تراشیدن ریش با تیغ یا ماشین ریش تراشی برای هنرمندی که کارش آن را اقتضا می کند، چه حکمی دارد؟
[آیت الله بروجردی] حد ریش تا چه حد است که اگر کسی ریش خود را ماشین میکند بداند که به حد تراشیدن نرسد؟
[سایر] تراشیدن ریش تمام صورت، با ماشین یا تیغ چه حکمی دارد؟
[آیت الله سبحانی] تراشیدن ریش و سبیل به وسیله ی ماشین ریش تراش چه حکمی دارد و تا چه حدی جایز است که کوتاه شود؟
[آیت الله علوی گرگانی] اگر ریش صورت انسان بطور کامل در نیامده باشد آیا جایز است آن مقداری که در آمده است را بتراشد یا مثل تراشیدن ماشین کند؟
[سایر] چرا تراشیدن ریش با تیغ حرام است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا تراشیدن ریش بصورت ستاری اشکال دارد؟
[آیت الله خامنه ای] آیا تراشیدن ریش فسق محسوب می شود؟
[آیت الله خامنه ای] . تراشیدن ریش و ماشینکردنی که مانند تراشیدن باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست.
مسائل مرتبط از این مرجع
سرمایه (یعنی هر چه انسان برای کسب درآمد از آن استفاده می کند مثل زمین کشاورزی، گاو و گوسفند، ماشین سواری یا مغازه و خانه برای اجاره دادن) تا مقداری که انسان برای امرار معاش خود به آن نیاز دارد خمس ندارد و لو از درآمد سال خود یا از پولی تهیه شده که اگر باقی بماند، خمس به آن تعلق می گیرد.
نماز مستحبی را می توان هنگام سواری حتی در حال اختیار خواند کما این که نماز واجب را می توان در حال اضطرار و ناچاری در حال سواری خواند و در این فرض اگر زین اسب یا صندلی ماشین و قطار و هواپیما غصبی باشد نماز باطل است.
نماز خواندن در وسائل نقلیه ای که موجب حرکت و تکان خوردن انسان نمی شود و انسان در آن وسائل آرامش دارد; مثل کشتی، هواپیما، قطار با رعایت شرایط نماز، مثل قبله، اشکال ندارد. ولی اگر عرفاً با استقرار و طمأنینه منافات داشته باشد مثل قایق و ماشین سواری صحیح نیست مگر در حال ضرورت و تنگی وقت.
کسی که شغلش مسافرت است اگر برای کار دیگری مثلاً برای زیارت یا حج مسافرت کند باید نماز را تمام بخواند ولی اگر مثلاً راننده ماشین و اتومبیل خود را برای زیارت کرایه بدهد و در ضمن خودش هم زیارت کند باید نماز را تمام بخواند.
چنانچه شخصی ماشین خود را در اختیار کسی قرار دهد و به او اجازه دهد که مسافر یا بار حمل و نقل کند و شرط کند که نصف یا ثلث کرایه ها را که به دست می آید برای او بگیرد، اشکال شرعی ندارد و چنین قراردادی اجازه و اباحه تصرف و استفاده مشروط به عوض است و در درآمد با هم شریک می شوند، لکن این گونه قرارداد مضاربه نیست و احکام آن را ندارد.
مکروه است در نماز صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند و چشمها را هم بگذارد یا به طرف راست یا چپ بگرداند و با ریش و دست خود بازی کند و انگشتها را داخل هم نماید و آب دهان بیندازد و به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند، ونیز مکروه است در موقع خواندن حمد وسوره و گفتن ذکر، برای شنیدن حرف کسی ساکت شود، بلکه هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد مکروه می باشد.
در مضاربه چند چیز معتبر است: اول: مالک و عامل بالغ، عاقل و مختار باشند و مالک شرعاً از تصرف در اموال خود ممنوع نباشد. دوم: ایجاب از طرف مالک و قبول از طرف عامل. (به لفظ باشد یا به غیر لفظ، عربی باشد یا غیرعربی) سوم: باید سرمایه عین خارجی باشد و مضاربه با دین صحیح نیست، بلی چنانچه طلبکار، مدیون را وکیل در قبض طلب و در ایجاب عقد مضاربه از طرف او کند و مدیون پس از قبض و ایجاب از جانب خود هم قبول نماید مضاربه صحیح است. چهارم: سود حاصله فقط بین مالک و عامل باشد و چنانچه شرط کنند که چیزی از سود برای غیر باشد، شرط صحیح نیست، مگر اینکه شرط کنند، غیر کاری که مربوط به تجارت و مضاربه است انجام دهد که در این صورت شرط سهیم بودن در سود اشکال ندارد. پنجم: سهم سود هر یک از عامل و مالک تعیین شود و تعیین آن به دو صورت صحیح است: الف: قرار بگذارند هر مقدار سود حاصل شد به نحو کسر مشاع، یعنی چند درصد، مربوط به مالک و چند درصد مربوط به عامل باشد. ب: قرار بگذارند مقدار معینی از سود، مربوط به عامل و بقیه هر چه بود مربوط به مالک باشد، یا برعکس. ششم: عامل قدرتِ انجامِ معامله و تجارت را داشته باشد. هفتم: سود بردن، به وسیله تجارت و خرید و فروش باشد، بنابراین اگر مالک پول و سرمایه را به کسی بدهد که با آن زراعت کند یا خرج مغازه یا تعمیر ماشین کند مضاربه صحیح نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله صافی گلپایگانی] . تراشیدن ریش و ماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حکم خدا به واسطه مسخره مردم تغییر نمی کند پس کسی هم که اول تکلیف اوست، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره می کنند، چنان چه ریش بتراشد یا طوری ماشین کند که مثل تراشیدن ریش باشد حرام می باشد.
[آیت الله خوئی] تراشیدن ریش و ماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد در حال اختیار بنابر احتیاط واجب، حرام است.
[آیت الله بروجردی] تراشیدن ریش و ماشین کردن آن، اگر مثل تراشیدن باشد حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حکم خدا به واسطهی مسخرهی [کردن] مردم تغییر نمیکند، پس کسی هم که اوّل تکلیف او است، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره میکنند، چنانچه ریش بتراشد یا طوری ماشین کند که مثل تراشیدن باشد، حرام میباشد.
[آیت الله علوی گرگانی] تراشیدن ریش وماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حکم خدا به واسطه مسخره مردم تغییر نمیکند; پس کسی هم که اوّل تکلیف اوست، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره میکنند، چنانچه ریش بتراشد یا طوری ماشین کند که مثل تراشیدن باشد، حرام میباشد.
[آیت الله بهجت] تراشیدن و ازاله موی صورت جایز نیست، چه تمام ریش یا قسمتی از آن باشد، و تراشیدن زیر گلو و روی گونهها در حد اصلاح مانعی ندارد، و ماشین کردنی که مثل تراشیدن باشد باید ترک شود.
[آیت الله سیستانی] تراشیدن ریش و اخذ اجرت بر آن بنابر احتیاط واجب جایز نیست مگر این که مورد اضطرار باشد ، یا ترک آن موجب ضرر یا حرجی باشد که معمولاً تحمّل نمیشود ، هر چند از جهت استهزاء وتوهین باشد .
[آیت الله بهجت] حنای نجس را اگر به سر یا ریش ببندند ، بعد از شستن ریش و سر، رنگ آن پاک است . و آنچه از اجزاء کوچک آن باقی بماند ، بعد از شستن ، ظاهر آنها پاک می شود.
[آیت الله مظاهری] اگر ریش کسی را به زور بتراشند و بعد بروید، باید یک سوّم دیه کشتن را بدهند.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر برای مسح، رطوبتی در کف دست نمانده باشد نمیتواند دست را با آبی از خارجتر کند بلکه بنا بر احتیاط باید از ریش خود رطوبت بگیرد و با آن مسح نماید و گرفتن رطوبت از غیر ریش و مسح نمودن با آن، محل اشکال است.
[آیت الله خوئی] اگر برای مسح، رطوبت در کف دست نمانده باشد نمیتواند دست را با آب خارج تر کند، بلکه باید از ریش خود رطوبت بگیرد و با آن مسح نماید و گرفتن رطوبت از غیر ریش و مسح نمودن با آن محل اشکال است.
تراشیدن
تراشیدن یا همان حَلق ستردن مو و جز آن است.
ریش
مو هاى دو طرف صورت و چانه مردان را ریش میگویند.از آن به مناسبت در بابهاى طهارت، صلات، حج، تجارت، حجر، قصاص و دیات سخن گفتهاند.
تراشیدن
تراشیدن یا همان حَلق ستردن مو و جز آن است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*