آیا به صورت تلفنی می توان شخصی را محاکمه کرد؟
خلاف احتیاط است.
خلاف احتیاط است.
عنوان سوال:
آیا به صورت تلفنی می توان شخصی را محاکمه کرد؟
پاسخ:
خلاف احتیاط است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- در مواردی که با اخطارهای متعدد، متهم در جلسه محاکمه حاضر نمی شود، آیا می توان حکم غیابی صادر کرد یا خیر؟ و آیا چنین حکمی شرعی است؟
- اگر محارب بعد از دستگیری و قبل از محاکمه توبه کند. آیا حدّ از او ساقط می شود؟
- اگر در مسجد روضه برقرار باشد، آیا می توان برای ضبط شخصی از برق آن استفاده کرد؟
- آیا فرش مسجد یا حسینیه را که وقف خاصّ است، می توان در مجالس شخصی، خارج از آنها استفاده کرد؟
- در جنایات اطفال نابالغ، آیا مجنی علیه می تواند ولیّ قهری طفل، مانند پدر و جدّ را به محاکمه بکشاند؟ و با فرض انکار ولیّ، او را سوگند بدهد یا خیر؟
- شخصی در سال 61 به جبهه رفته و هنوز هیچ خبری از او نیست بعد از گذشت چه مدتی می توان مال او را تقسیم کرد؟
- شخصی که حتی حدود 500 تومان پول ندارد. ولی از لحاظ خوراکی چندان در مضیقه نیست، آیا می توان به او زکات داد یا خیر؟
- اگر به علت تأخیر تادیه، خسارت و ضرر مسلّم به شخصی وارد شده باشد، آیا می توان این نوع خسارت را گرفت؟
- شخصی مقدمات جنایت را فراهم کرده است، ولی در اثر حادثه ای نتوانست جنایت را انجام دهد و دستگیر شده است، آیا می توان او را تعزیر کرد؟
- شخصی در طول زندگیش نظر مخالف یا موافقی در مورد پیوند اعضایش نداشت، آیا پس از مرگش می توان به اجازه ولیّ وی چنین کاری را انجام داد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] چرا سران فتنه را نام نمیبرند و آنها را بازداشت و محاکمه نمیکنند؟!
- [آیت الله بهجت] اگر به فردی مظنون باشیم که آیا مرتکب عمل منکری می شود یا نه، آیا می توان به مکالمات تلفنی او گوش داد و یا برخی از صحبت های او را ضبط کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] گفتگوی تلفنی با نامحرم در چه مواردی جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی کفاره روزه بر گردن او آمده است، ولی توان جسمی گرفتن روزه و نیز توان مالی پرداخت آن را ندارد، وظیفهاش چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان کفاره ماه مبارک رمضان را به شخصی وکالت داد یا خیر ؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی دندان دیگری را لق کرده است، آیا می توان او را قصاص نمود؟
- [آیت الله بهجت] آیا به شخصی که روی صندلی چرخدار نماز می خواند می توان اقتدا کرد؟
- [سایر] حکم غیبت کردن چیست و تا چه حدی می توان از شخصی غیبت کرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر اسم شخصی، عبدالله باشد آیا بدون وضو می توان به این اسم دست زد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در اطراف نهر می توان با مالکیت شخصی درختکاری نمود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود و نمی توان آن را به طور فرادی بجا آورد.
- نماز مستحبی را می توان هنگام سواری حتی در حال اختیار خواند کما این که نماز واجب را می توان در حال اضطرار و ناچاری در حال سواری خواند و در این فرض اگر زین اسب یا صندلی ماشین و قطار و هواپیما غصبی باشد نماز باطل است.
- سجده کردن بر برگ درخت مو اگر تازه باشد جایز نیست ولی پس از خشک شدن می توان بر آن سجده کرد.
- مجتهد اعلم را از سه راه می توان شناخت: اوّل: خود انسان یقین و یا اطمینان پیدا کند، مانند اینکه انسان خود از اهل خبره باشد و بتواند مجتهد اعلم را بشناسد. دوّم: دو نفر عالم عادل که می توانند مجتهد اعلم را تشخیص دهند اعلم بودن کسی را تصدیق نمایند بشرط آنکه دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند. سوّم: اجتهاد و اعلم بودن شخصی به حدّی شایع باشد که از آن شیوع و شهرت برای انسان علم یا اطمینان حاصل شود.
- اگر شخصی دو وصیت داشته باشد و وصیت دوم در قسمتی از وصیت اول وارد شده باشد مثلاً بعد از وصیت به این که تمام مالی را به شخصی بدهند وصیت کند که نصف آن را به دیگری بدهند وصیت اول در همان قسمت باطل است و در قسمت های دیگر صحیح است یعنی باید نصف مال را به فرد اول و نصف دیگر را به فرد دوم بدهند.
- لازم نیست هنگام وکیل قرار دادن، وکیل حضور داشته باشد یا بلافاصله از وکالت مطلع شود. بنابراین اگر شخصی را که در شهر دیگر زندگی می کند وکیل کند وکالت او صحیح است هرچند پس از مدت ها مطلع شود.
- اگر شخصی دو وصیت داشته باشد چنانچه دومی نافی اولی نباشد یا صریحاً نگفته باشد که وصیت اول را باطل کرده است باید طبق احکام وصیت به هر دو عمل شود.
- بر شخصی که نماز جمعه واجب است چنانچه آن را در وقتش انجام ندهد لازم است نماز ظهر را بخواند و چنانچه نماز ظهر را هم ترک کرد باید قضاء نماز ظهر را بجا آورد.
- اگر بعد از شروع به نماز بین مأموم و امام، یا بین مأموم و کسی که مأموم به واسطه او متّصل به امام است، پرده یا چیز دیگری که پشت آن را نمی توان دید فاصله شود، نمازش فرادی می شود و باید طبق وظیفه فرادی نماز خود را تمام کند.
- اگر به واسطه پیش آمدی زراعت در زمین ممکن نباشد مثلا آب زمین قطع شود، در صورتی که مقداری از زراعت بدست آمده باشد حتّی مثل علف که می توان به حیوانات داد آن مقدار مطابق قرارداد مال هر دوی آنها است، و در بقیّه مدت مزارعه باطل است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] موقعی انسان می تواند مشغول نماز شود که یقین کند وقت داخل شده است؛ یا دو مرد عادل به داخل شدن وقت خبر دهند؛ بلکه به اذان شخصی که وقت شناس و مورد اطمینان باشد یا به خبر دادن او به دخول وقت نیز می توان اکتفا نمود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فقیری که می داند زکات بر شخصی واجب نشده، نمی تواند چیزی از باب زکات از او بگیرد و اگر بگیرد و پیش او تلف شود ضامن است، اما اگر آن فقیر به فقر خود باقی باشد می توان بدهی او را بعداً جهت زکات حساب کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اجاره می توان با زبان عربی یا فارسی یا هر زبان دیگر صیغه خواند (مثلاً مالک به شخصی بگوید فلان ملک خودم را به فلان مبلغ در فلان مدت به تو اجاره دادم، او هم بگوید: قبول کردم) و نیز کافی است که ملک خود را به قصد اجاره در اختیار مستأجر بگذارد و او هم تحویل بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفن را بطور متعارف از واجب و مستحب می توان از اموال میت برداشت، هرچند صغیر داشته باشد، اما زاید بر متعارف را نمی توان از حق صغیر برداشت، مگر این که وصیت کرده باشد، که در این صورت می توان مقدار اضافی را از ثلث حساب کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوم، واجب النفقه نبودن، یعنی زکات را نمی توان به فرزند و همسر و پدر و مادر داد، ولی اگر آنها بدهکار باشند و نتوانند بدهی خود را بپردازند زکات را به مقدار اداء دین می توان به آنها داد.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود ونمی توان آن را بطورفرادی بجا آورد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای پوشانیدن عورت از هر چیز می توان استفاده کرد، حتی با دست و آب کدر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نافله ظهر وعصر را در سفر نباید خواند ولی نافله عشا را رجاءاً می توان خواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای دادن خمس می توان معیار را سال شمسی یا قمری قرار داد.