راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله اردبیلی
آدرس:
http://www.ardebili.com
سنگ فرش کردن قبر چه حکمی دارد؟
مستحب است که قبر را محکم بسازند تا زود خراب نشود.
عنوان سوال:
سنگ
فرش
کردن
قبر
چه حکمی دارد؟
پاسخ:
مستحب است که
قبر
را
محکم
بسازند تا زود خراب نشود.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
استفاده از سنگ قبر گران چه حکمی دارد؟
آیا اجازه میدهید لفظ جلاله یا آیه قرآن را که روی سنگ قبر نوشته شده است و عابران بر روی آن قدم میگذارند، بدون اجازه صاحب آن (که پیدا کردنش ممکن نیست) محو کنیم؟
آیا ساختن بنا بر روی قبر و تعمیر قبر و تجدید بنای آن بعد از خراب شدن جایز است؟
آیا معدن سنگ هم در پرداخت خمس، حکم سایر معادن را دارد؟
میدانیم که جایی از مسجد نجس شده است، ولی مشکوک بین چند مکان از مسجد است و یا این که قطرهای نجاست روی فرش مسجد افتاده، ولی نمیدانیم کجای فرش است، آیا در این صورت وظیفهای داریم یا خیر؟
فرشی نجس شده آیا پرزهایی که از فرش جدا میشود نجس میباشد یا خیر با توجه به این که هنگام راه رفتن روی فرش پرزهای آن به لباس میچسبد تکلیف را بیان کنید.
فردی مدتی با غبار تیمّم نموده، در صورتی که خاک، سنگ و... وجود داشته است. آیا اعمال او صحیح است؟
آیا با راه رفتن روی فرش یا حصیر، کف پا یا ته کفش نجس پاک می گردد؟
مقدار انحرافِ سنگ توالت در منزلی، نسبت به قبله کم و حدود 25 تا 30 درجه است، آیا میتوان از این توالت استفاده کرد یا خیر؟
در صورتی که لباس نمازگزار از پنبه یا کتان باشد، در جایی که بر فرض تقیّه سجده بر فرش صحیح است، چنانچه بتواند بدون محذور، بر لباس خود سجده کند، آیا سجده بر فرش که از پشم یا مواد پلاستیکی است، مجزی است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] حکّاکی عکس زن بر روی سنگ قبر یا استعمال سنگ قبرهای گران قیمت چه حکمی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا گذاشتن انگشت دست بر روی سنگ قبر استحباب دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] نوشتن آیات قرآن بر روی سنگ قبر چه حکمی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] بازسازی و تعمیر قبور از قبیل تعویض سنگ قبر در
[آیت الله خامنه ای] آیا سعی را می شود از دامنه کوهصفا که روی آن را با سنگ فرش کردهاند شروع و در دامنه مروه که روی آن را با سنگ فرش نمودهاند خاتمه داد؟
[آیت الله بهجت] آیا سنگ فرش خیابان مثل آجر، موزاییک، آسفالت و... پاک کننده ی کف کفش می باشد؟
[آیت الله صافی گلپایگانی] سجدهکردن بر سنگهائی که مسجدالحرام به آن فرش شده مثل سنگ مرمر جایز است یا خیر؟
[سایر] در منطقه ای مرسوم است که مردم بر سر قبر می روند و با سنگ کوچک یا انگشت بر سنگ قبر می زنند و فاتحه می خوانند، آیا این بدعت است یا سنت؟
[آیت الله سیستانی] حک کردن تصویر زن بر روی سنگ قبر از نظر شرع مقدس را بیان بفرمائید ؟
[آیت الله سبحانی] آیا تعویض سنگ قبر و تجدید آن جایز است یا خیر؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر بر فرش پاکی که روی زمین نجس است باران ببارد و آب باران به زمین نجس نیز برسد، فرش نجس نمیشود و زمین هم پاک میگردد، ولی چنانچه فرش با زمین فاصله داشته باشد و آب باران از فرش عبور کرده و بر روی زمین بچکد، بنابر احتیاط زمین پاک نمیشود.
برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و بعد از آن خاک و بعد از آن سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
تیمّم بر سنگ گچ، سنگ آهک، سنگ مرمر و سایر اقسام سنگها صحیح است، ولی تیمّم بر جواهر، مثل سنگ عقیق و فیروزه، باطل میباشد و بنا بر احتیاط واجب با بودن خاک یا چیزهای دیگری که تیمّم بر آنها صحیح است، نمیتوان بر گچ و آهک پخته تیمّم کرد.
دفن میّت در قبر مرده دیگر، اگر موجب نبش قبر شود جایز نیست.
اگر خاک، ریگ، کلوخ و سنگ پیدا نشود، باید بر گرد و غباری که روی فرش و لباس و مانند آنهاست، تیمّم نماید و اگر غبار در لای لباس و فرش باشد، تیمّم بر آن صحیح نیست، مگر آن که اوّل کاری کند که غبار به سطح آن بیاید و بعد بر آن تیمّم کند و چنانچه گرد و غبار پیدا نشود، باید بر گِل تیمّم کند و اگر گِل نیز پیدا نشود، احتیاط واجب آن است که نماز را بدون تیمّم بخواند و بعدا قضای آن را نیز بجا آورد.
اگر زمین سنگ فرش و آجر فرش و زمین سختی که آب در آن فرو نمیرود نجس شود، در صورتی با آب قلیل پاک میگردد که به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود، و چنانچه آبی که روی آن ریختهاند از سوراخی بیرون رود، همه زمین پاک میشود، و اگر بیرون نرود، جایی که آبها جمع میشوند نجس میماند و برای پاک شدن آنجا، باید گودالی بکنند که آب در آن جمع شود و بعدا آب را بیرون بیاورند و گودال را با خاک پاک پر کنند.
خوب است به امید این که مطلوب پروردگار باشد، کسی که میّت را در قبر میگذارد، با طهارت و سر و پای برهنه باشد و از طرف پای میّت از قبر بیرون بیاید وغیر از خویشان میّت، کسانی که حاضرند با پشت دست خاک بر قبر بریزند و بگویند (اِنّا للّهِ وَإنّا إلَیْهِ راجِعُونَ) و اگر میّت زن باشد، کسی که با او محرم میباشد و اگر محرمی نباشد، خویشانش او را در قبر بگذارند.
نبش قبر مسلمان (یعنی شکافتن قبر او به گونهای که جنازه او آشکار شود) اگرچه طفل یا دیوانه باشد حرام است، ولی اگر بدنش از بین رفته و خاک شده باشد، اشکال ندارد.
اگر ظاهر سنگ نمک و مانند آن نجس شود، با آب کمتر از کُر نیز پاک میشود.
مستحب است دو چوب تَر و تازه در قبر همراه میّت بگذارند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله خوئی] زمین سنگ فرش و آجر فرش و زمین سختی که آب در آن فرو نمیرود، اگر نجس شود با آب قلیل پاک میگردد، ولی باید به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود.
[آیت الله سیستانی] تیمم با سنگ گچ و سنگ آهک صحیح است ، و همچنین تیمم با گرد و غباری که روی فرش و لباس و مانند اینها جمع میشود چنانچه بقدری باشد که در نظر عرف خاک نرم محسوب شود ، صحیح است ، اگر چه احتیاط مستحب آن است که در حال اختیار با آن تیمم ننمایند . و همچنین بنابر احتیاط مستحب در حال اختیار با گچ و آهک پخته و آجر پخته و با سنگ معدن مثل سنگ عقیق تیمم ننمایند .
[آیت الله وحید خراسانی] اگر خاک و ریگ و کلوخ و سنگ حتی سنگ گچ و سنگ اهک پیدا نشود باید به گرد و غباری که در فرش و لباس و مانند اینها است تیمم نماید و چنانچه گرد هم پیدا نشود باید به گل تیمم کند و اگر گل هم پیدا نشود احتیاط مستحب ان است که نماز را بدون تیمم بخواند ولی واجب است بعد قضای ان را به جا اورد
[آیت الله بروجردی] تیمّم بر سنگِ گچ و سنگ آهک صحیح است، ولی تیمّم به گچ و آهک پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقیق باطل میباشد.
[آیت الله نوری همدانی] تیمم بر سنگ گچ و سنگ آهک و سنگ مرمر و سنگ سیاه و سایر اقسام سنگها صحیح است ، ولی تیمم به جواهر مثل سنگ عقیق و فیروزه ، باطل می باشد .
[آیت الله علوی گرگانی] زمین سنگ فرش وآجر فرش وزمین سختی که آب در آن فرو نمیرود، اگر نجس شود با آب قلیل پاک میگردد، ولی باید به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود، و چنانچه آبی که روی آن ریختهاند از سوراخی بیرون رود همه زمین پاک میشود، و اگر بیرون نرود جایی که آبها جمع میشود نجس میماند وبرای پاک شدن آنجا باید گودالی بکنند، که آب در آن جمع شود، بعد آب را بیرون بیاورند وگودال را با خاک پاک پر کند.
[آیت الله جوادی آملی] .پیشانی در سجود باید بر زمین یا چیزی گذارده شود که از زمین میروید و خوراکی و پوشاکی نیست چنانکه خواهد آمد مگر در حال صحّت تقیه، که در این حال میتواند بر فرش و مانند آن, سجده کند و احتیاط واجب است که با تمکّن از سجده روی سنگ یا حصیر و... به صورتی که مخالف تقیه نباشد، بر فرش و مانند آن سجده نشود.
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر پای انسان یا ته کفش او بر اثر راه رفتن روی زمین نجس، نجس شود با راه رفتن روی زمین پاک، یا کشیدن بر زمین، پاک می شود، به شرط این که زمین پاک و خشک باشد و عین نجاست زایل گردد و نیز باید زمین خاک، یا سنگ، یا آجر فرش، یا سیمان و یا مانند آن باشد. اما با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس، پاک نمی شود.
[آیت الله سیستانی] زمین سنگ فرش و آجر فرش و زمین سختی که آب در آن فرو نمیرود ، اگر نجس شود با آب قلیل پاک میگردد ، ولی باید به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود ، و اگر آبی که روی آن ریختهاند از سوراخی بیرون نرود و در جایی جمع شود ، برای پاک شدن آنجا باید آب جمع شده را با پارچهای یا ظرفی بیرون آورند .
[آیت الله مظاهری] تیمّم بر انواع سنگها مثل سنگ گچ، سنگ آهک، سنگ مرمر، سنگ سیاه و مانند اینها جایز است ولی تیمّم بر جواهرات مانند عقیق و فیروزه و مانند آنها باطل است.
سنگ
سنگ جسمی است طبیعی و سخت که در مواردی به عنوان وزنه برای ترازو به کار میرود.
فرش
فرش هر چیز گستردنی که سطح جایی را بپوشاند، همچون، قالی ، گلیم و نمد است.
قبر
در مورد قبر مطالب متنوعی در آموزه های دینی مطرح شده است که به اهم آن ها در این مقاله اشاره می شود.
محکم
عبارت دارای معنای صریح و بدون احتمالات مختلف را گویند.
قبر
در مورد قبر مطالب متنوعی در آموزه های دینی مطرح شده است که به اهم آن ها در این مقاله اشاره می شود.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*