گذشتن عدّه بعد از طلاق شرطش اطّلاع زوجه از طلاق نیست. مسأله: زن در ضمن عقد نکاح با شوهرش شرط کند که اگر شوهرش غایب شود یا خرجی به او ندهد تا یک سال مثلاً اختیار طلاق خود را داشته باشد، مشکل است این شرط، بلکه اقوی بطلان است، امّا صحّت عقد محل تأمّل است، بلی؛ اگر شرط کند وکالت خود را از زوج در طلاق تا آن مدّت، اقوی صحّت شرط است، لکن طلاق او بدون رضای مُوَکِّل قهراً علیه، صحیح نیست. مسأله: در وقت اجرای صیغه عقد انقطاعی فی المدّة المعلومة که میگوید باید التفات به زمانی که معیّن کردهاند داشته باشد و لو به نحو ارتکاز اجمالی و اگر التفات به زمانی که معیّن کردهاند نداشته باشد چه وقتی که ملتفت شد خاطرش باشد آن زمان، یا خاطرش نباشد که چه معیّن کردهاند، باید صیغه را اعاده نماید. مسأله: منقطعه در زمان معیّن به مبلغ معیّن شرط کند نفقه و کسوه و مضاجعه هر چهار شب یک شب را و مقاربت هر چهار ماه یا هر ماهی یک مرتبه را مثلاً این شرط صحیح است، امّا اگر جنسِ مبلغ، یا قدرِ نفقه و کسوه را معیّن نکند بعضی بر آنند که عقد صحیح نیست، ولی در فرض عدم تعیین قدرِ نفقه و کسوه مشترطه، بطلان واضح نیست؛ چرا که از قبل شرط کلّیست نه مجهول و سرایت بطلان از شرط به عقد هم معلوم نیست، بلکه عدم آن خالی از قوّت نیست.
زوجی هرگاه زوجه خود را طلاق داد و به او خبر نداد مگر بعد از گذشتن زمان عدّه، آیا این زمان کفایت در عدّه میکند، یا این که بعد از خبر شدن از طلاق را باید اوّلِ عدّه قرار دهد؟
گذشتن عدّه بعد از طلاق شرطش اطّلاع زوجه از طلاق نیست.
مسأله: زن در ضمن عقد نکاح با شوهرش شرط کند که اگر شوهرش غایب شود یا خرجی به او ندهد تا یک سال مثلاً اختیار طلاق خود را داشته باشد، مشکل است این شرط، بلکه اقوی بطلان است، امّا صحّت عقد محل تأمّل است، بلی؛ اگر شرط کند وکالت خود را از زوج در طلاق تا آن مدّت، اقوی صحّت شرط است، لکن طلاق او بدون رضای مُوَکِّل قهراً علیه، صحیح نیست.
مسأله: در وقت اجرای صیغه عقد انقطاعی فی المدّة المعلومة که میگوید باید التفات به زمانی که معیّن کردهاند داشته باشد و لو به نحو ارتکاز اجمالی و اگر التفات به زمانی که معیّن کردهاند نداشته باشد چه وقتی که ملتفت شد خاطرش باشد آن زمان، یا خاطرش نباشد که چه معیّن کردهاند، باید صیغه را اعاده نماید.
مسأله: منقطعه در زمان معیّن به مبلغ معیّن شرط کند نفقه و کسوه و مضاجعه هر چهار شب یک شب را و مقاربت هر چهار ماه یا هر ماهی یک مرتبه را مثلاً این شرط صحیح است، امّا اگر جنسِ مبلغ، یا قدرِ نفقه و کسوه را معیّن نکند بعضی بر آنند که عقد صحیح نیست، ولی در فرض عدم تعیین قدرِ نفقه و کسوه مشترطه، بطلان واضح نیست؛ چرا که از قبل شرط کلّیست نه مجهول و سرایت بطلان از شرط به عقد هم معلوم نیست، بلکه عدم آن خالی از قوّت نیست.
- هرگاه زنی مهر خود را به شوهر خود بذل کند که او را طلاق خلعی دهد، بعد از طلاق در بین عدّه اگر زوجه بدون اطّلاعِ زوج به بذل خود رجوع کند و شاهد در این باب بگیرد و بعد از گذشتن عدّه به شوهر خود خبر دهد که من به بذل خود رجوع نمودم، آیا این رجوع صحیح است، یا شرط است در آن خبر شدن زوج؟
- شخصی به وکالت از زوجی زوجه او را در نزد دو نفر مطلّقه نموده و زن بعد از انقضای عدّه شوهر اختیار نموده، بعداً معلوم شده که آن دو نفر در حین استماع طلاق فاسق بودهاند، آیا بر طلاق دهنده واجب است که زوج و زوجه را اِعلام نماید؟ و بر فرضِ اِعلام، قبول قول مجری صیغه طلاق بر زوج و زوجه واجب است؟
- هرگاه مردی دو مرتبه زوجه خود را طلاق رجعی داده و در مرتبه سوّم طلاق خُلعی، در صورتی که زن در عدّه رجوع به عوض نماید، آیا زوج میتواند در عدّه رجوع کند به او یا خیر؟
- زیدی وکالت میدهد به عمروی که زوجه او را مطلّقه نماید ولی حقیقتاً قصد طلاق را ندارد، بعد از وقوع طلاق زید - به خیال این که طلاق فضولی هم مثل عقد فضولیست - طلاق را امضا و اجازه میکند و زوجه عدّه نگاه میدارد، بعد از تمام شدن عدّه شوهر میکند و از شوهر دوّم ولد پیدا میکند، بعد که شوهر اوّل میفهمد طلاق فضولی صحیح نیست، بخواهد این زوجه را طلاق بدهد - بر فرض عدم صحّت طلاق اوّل - آیا جدیداً باید زوجه درطُهر باشد و تحقیق کند در این باب یا همان حمل کافی است؟ و بر فرض بطلان طلاق، نفقه این چند سال را شوهر اوّل باید بدهد، یا این که چون استمتاع از زوجه نکرده نباید بدهد؟ و بر فرض بطلان طلاق شوهر اوّل خجالت میکشد که تحقیق کند زوجه چه وقت در طُهر غیر مواقعه است تا او را دو مرتبه طلاق بدهد، آیا میتواند بدون تحقیق او را طلاق بدهد یا خیر؟
- زوجی زوجه خود را سه طلاقه کرد، لکن در بین طلاق اوّل و دوّم باشخص دیگری ازدواج نموده و پیش از دخول طلاق داد، آیا چنین سه طلاقی موجب تحریم موقّت میشود یا خیر؟
- هرگاه زید غائبی عمروی را در طلاق زوجه خود وکیل کند و عمرو زوجه او را طلاق دهد، هنوز عدّه منقضی نشده این عبارت را به وکیل خود بنویسد: اگر ممکن شود نگذارید آن زن شوهر رود و ظاهراً زید جاهل بوده به جواز رجوع در عدّه رجعیّه، آیا به این عبارت رجوع محقّق میشود یا نه؟
- هرگاه سفیهی زوجه خود را طلاق دهد، آیا طلاق او صحیح است یاخیر؟
- هرگاه زوج در حال حیض با زوجه خود مواقعه نمود، پس از پاک شدن زوجه از آن حیض میتواند او را طلاق بدهد؟ و این طُهر طُهرِ غیر مواقعه صدق میکند یا خیر؟
- شخصی زنش را طلاق داده در اواخر سه ماه به او رجوع نموده و زن ادّعا میکند خروج خود را از عدّه به انقضای سه طُهر قبل از رجوع او، آیا قول زوجه مُقَدَّم است با یمین، یا به غیر یمین با احتمال خلاف و عدم آن؟ و در صورت تقدیم قول او با یمین، آیا در غیر حضور حاکم شرعی و عدم امکان اِحلاف او، قسم خوردن زوجه کفایت میکند در ثبوت مدّعای او؟ و با عدم امکان محاکمه شرعیّه و راضی نشدن زوج احتیاطاً تجدید طلاق و نه زوجه به عقد جدید، فصل دعوایشان چگونه میشود؟
- هرگاه شوهر سنّی باشد و زوجه او شیعه باشد و او را طلاق دهد به مذهب خود، بعد از انقضای عدّه او مرد شیعی میتواند او را برای خود عقدکند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا زوجه می تواند در مقابل بذل نفقه ایام عده، تقاضای طلاق خلع نماید؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زوجه ناشزه باشد و تقاضای طلاق نماید، آیا نفقه ی ایام عده شامل وی خواهد شد؟
- [آیت الله مظاهری] مردی زوجه اش را طلاق می دهد، و پیش از تمام شدن مدّت عدّه فوت می کند .آیا زوجه باید عدّه وفات نگه دارد، یا همان عدّه طلاق را تمام کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زوج بدون عذر شرعی از دادن نفقه خودداری کند آیا طلاق زوجه جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زوج بدون عذر شرعی از دادن نفقه خودداری کند آیا طلاق زوجه جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] الف) آیا تملیک زوجه به زوج در طلاق خلع از لحاظ فقهی تحت عناوین هبه و امثال آن است؟ ب) اگر زوجه در طلاق خلع و در زمان عده به مبذول خود رجوع کرد آیا به محض رجوع، مهریه به ملکیت زوجه برمی گردد; یا برگشت آن به ملکیت زوجه مستلزم رجوع زوج است در طلاق؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در فرض قبل، اگر زوجه یائسه یا غیر مدخوله یا غیر بالغه است طلاق چه نوع طلاقی است؟ و از جهت عدّه وظیفه زوجه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زوجه ی مسلمان، مسیحی شود، آیا شوهر می تواند قبل از گذشتن عده، وی را به عقد موقت خود درآورد؟
- [آیت الله مظاهری] زوجه ای العیاذ بالله از زنا حامله شده، و طلاق داده شده است. آیا عدّه او وضع حمل است، یا عدّه غیر حامله را دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زوجه از ایفای وظایف زوجیّت خودداری نماید، ناشزه بوده و مستحقّ نفقه نخواهد بود. حال اگر شوهر از انجام وظایف زوجیّت سرباز زند، به گونه ای که زوجه اش را معلّقه قرار دهد، بفرمایید: 1 آیا می توان حکم به نشوز زوج کرد؟ 2 آیا در این صورت زوجه می تواند از دادگاه تقاضای طلاق نموده، و دادگاه نیز بر این اساس حکم به طلاق زوجه دهد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گذشت طلاق رجعی بدهند و در بین عده بمیرد شوهر از او ارث می برد و نیز اگر شوهر در بین ان عده بمیرد زن از او ارث می برد ولی اگر بعد از گذشتن عده یا در عده طلاق باین یکی از انان بمیرد دیگری از او ارث نمی برد
- [آیت الله سبحانی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد، طلاق رجعی بدهند و در بین عده بمیرد، شوهر از او ارث می برد. و نیز اگر شوهر در بین عده زن بمیرد، زن از او ارث می برد. ولی اگر بعداز گذشتن عده رجعی یا در عده طلاق بائن یکی از آنان بمیرد، دیگری از او ارث نمی برد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد، طلاق رجعی بدهند و در بین عدّه بمیرد، شوهرش از او ارث میبرد، و نیز اگر شوهر در بین عدّه زن بمیرد، زن از او ارث میبرد؛ ولی اگر بعد از گذشتن عده رجعی یا در عدّه طلاق بائن یکی از آنان بمیرد، دیگری از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله خوئی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد، طلاق رجعی بدهند، و در بین عده بمیرد، شوهر از او ارث میبرد. و نیز اگر شوهر در بین آن عده بمیرد، زن از او ارث میبرد. ولی اگر بعد از گذشتن عده یا در عده طلاق بائن یکی از آنان بمیرد، دیگری از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد، طلاق رجعی بدهند و در بین عدّه بمیرد، شوهر از او ارث میبرد و نیز اگر شوهر در بین آن عدّه بمیرد، زن از او ارث میبرد، ولی اگر بعد از گذشتن عدّه یا در عدّه طلاق بائن، یکی از آنان بمیرد، دیگری از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه برای ضامن شدن خودش شرطی قرار دهد مثلا بگوید اگر بدهکار قرض تورا نداد من ضامنم صحت ضمان محل اشکال است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد، طلاق رجعیبدهند و در بین عدّه بمیرد، شوهر از او ارث میبرد و نیز اگر شوهر در بین عدّه زن بمیرد، زن از او ارث میبرد، ولی اگر بعد از گذشتن عدّه رجعی یا در عدّه طلاق بائن، یکی از آنان بمیرد، دیگری از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد؛ طلاق رجعی بدهند و در بین عده بمیرد؛ شوهر از او ارث می برد. و نیز اگر شوهر در بین آن عده بمیرد؛ زن از او ارث می برد. ولی اگر بعد از گذشتن عده یا در عده طلاق بائن؛ یکی از آنان بمیرد؛ دیگری از او ارث نمی برد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد ، طلاق رجعی بدهند و در بین عدّه بمیرد ، شوهر از او ارث میبرد ، و نیز اگر شوهر در بین آن عدّه بمیرد ، زن از او ارث میبرد ، ولی اگر بعد از گذشتن عدّه یا در عدّه طلاق بائن ، یکی از آنان بمیرد ، دیگری از او ارث نمیبرد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن را به ترتیبی که در احکام طلاق گفته شد ، طلاق رجعی بدهند و در بین عدّه بمیرد ، شوهر از او ارث می برد . و نیز اگر شوهر در بین عدّة زن بمیرد ، زن از او ارث می برد . ولی اگربعد از گذشتن عدّة رجعی یا در عدّة طلاق بائن یکی از آنان بمیرد ، دیگری از او ارث نمی برد