در زمان نزول قرآن عربها با دو نوع خط آشنایی داشتند یکی خط نسخ و دیگری خط کوفی بود. معمولاً ازخط نسخ در زمان پیامبر(ص) برای نامه نگاری و یادداشتهای عادی وگاهی برای نگارش قرآن استفاده می شد. ابوعبدالله زنجانی می نویسد: کتّاب وحی درزمان پیامبر(ص) غالباً قرآن را با خط نسخ می نوشتند.[1] درحالیکه عقیدۀ عده ای دیگر بر آنست که برای نگارش قرآن بیشتر ازخط کوفی استفاده می شد. و از کسانی که درخط کوفی از خوشنویسان بشمار می آیند امام علی(ع) است. می گویند خط نسخ پس از خط کوفی در نگارش قرآن معمول گردید. یعنی قرآن تا اواخرقرن چهارم یا اوایل قرن پنجم به خط کوفی نوشته می شد. و سپس نگارش قرآن با خط نسخ و انواع خطوط مشتق ازآن معمول شد. و شاید ازآن جهت که خط نسخ در این قرن،خط کوفی را درنگارش قرآن وجز آن منسوخ ساخت به خط نسخ نامیده شد. {جهت اطلاع بیشتردراین مورد مراجعه کنید به کتاب: پژوهشی درتاریخ قرآن کریم، تألیف: دکترسید محمد باقر حجتی} [1]. تاریخ القرآن؛ زنجانی؛ ص42.
در زمان نزول قرآن عربها با دو نوع خط آشنایی داشتند یکی خط نسخ و دیگری خط کوفی بود. معمولاً ازخط نسخ در زمان پیامبر(ص) برای نامه نگاری و یادداشتهای عادی وگاهی برای نگارش قرآن استفاده می شد.
ابوعبدالله زنجانی می نویسد: کتّاب وحی درزمان پیامبر(ص) غالباً قرآن را با خط نسخ می نوشتند.[1]
درحالیکه عقیدۀ عده ای دیگر بر آنست که برای نگارش قرآن بیشتر ازخط کوفی استفاده می شد. و از کسانی که درخط کوفی از خوشنویسان بشمار می آیند امام علی(ع) است.
می گویند خط نسخ پس از خط کوفی در نگارش قرآن معمول گردید. یعنی قرآن تا اواخرقرن چهارم یا اوایل قرن پنجم به خط کوفی نوشته می شد. و سپس نگارش قرآن با خط نسخ و انواع خطوط مشتق ازآن معمول شد.
و شاید ازآن جهت که خط نسخ در این قرن،خط کوفی را درنگارش قرآن وجز آن منسوخ ساخت به خط نسخ نامیده شد.
{جهت اطلاع بیشتردراین مورد مراجعه کنید به کتاب: پژوهشی درتاریخ قرآن کریم، تألیف: دکترسید محمد باقر حجتی}
[1]. تاریخ القرآن؛ زنجانی؛ ص42.
- [سایر] آیا قرآن ازطرف خدا نازل شده یا نوشته انسان است؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [سایر] مستشرقین درباره قرآن مجید چه نظری دارند؟
- [سایر] چرا قرآن عربی نازل شده است؟
- [سایر] چرا قرآن به عربی نازل شده است؟
- [سایر] قرآن فقط بر سرزمین عرب ها نازل شده، ولی کتاب مقدس با سه زبان مختلف، برای همه قاره ها و دوره های زمانه با انواع فرهنگ ها نوشته شده است؟
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [سایر] در قرآن مجید، چند آیه برای بازشناسیِ روز قیامت آمده است؟
- [سایر] چرا گاهی به قرآن، کریم و گاهی مجید می گویند؟
- [سایر] کوروش کبیر یا ذوالقرنین قرآن مجید چه کسی است؟
- [آیت الله خوئی] اگر بر جایی از بدن، آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، و چنانچه بخواهد وضو یا غسل را ترتیبی بهجا آورد، باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله اردبیلی] نوشتن قرآن با مُرکب نجس اگرچه یک حرف آن باشد حرام است و اگر نوشته شود، باید به واسطه تراشیدن و مانند آن، کاری کنند که نوشته از بین برود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلام کردن از مستحبات مؤکد است و در قرآن مجید و روایات اسلامی روی آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله سبحانی] کسی که جنب است اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، بنابر احتیاط حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بر جائی از بدن ، آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، چنانچه بخواهد غسل را ترتیبی بجا آورد ، باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد . و همچنین اگر بخواهد وضو بگیرد در مورد آیه قرآن بلکه در مورد اسم خداوند نیز بنابر احتیاط واجب .
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد غسل کند، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که جنب است اگر بر جائی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد .
- [امام خمینی] کسی که جنب است، اگر بر جایی از بدن او آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد. و اگر بخواهد غسل کند باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله مظاهری] نوشتن قرآن با مرکّب نجس، گرچه یک حرف آن باشد حرام است و اگر عمداً یا سهواً نوشته شود باید آن را محو کنند.